Vieraskynä

Näin minimoit kosmetiikan kemikaalikuorman ja siirryt luonnonkosmetiikkaan

9.9.2021,
Hannamari Rahkonen

Moni haluaa minimoida arkensa kemikaalikuormaa ja yksi hyvä keino voisi olla luonnonkosmetiikan käytön lisääminen.

Jos pohdit miksi muutosta kannattaa harkita ja mistä tuotteista siirtymisprosessin voi aloittaa, löydät alta vinon pinon konkreettisia ja helposti lähestyttäviä vaihtoehtoja sekä vinkkejä. Jokainen pieni ja luonnollisuutta tukeva valinta on askel kohti pienempää kemikaalikuormaa sinulle sekä maapallolle.

Miksi käyttää enemmän luonnonkosmetiikkaa?

1) Vähemmän kemikaaleja

Luonnonkosmetiikan lähtökohta on käyttää luonnosta peräisin olevia raaka-aineita, joiden hajoaminen on nopeaa eikä aiheuta rasitetta ihmiselle tai luonnolle. Tämän vuoksi luonnonkosmetiikassa ei saa käyttää tiettyjä synteettisen kosmetiikan sisältämiä kemikaaleja kuten mineraaliöljyjä, silikoniyhdisteitä, luontoa ja hormonitasapainoa vahingoittavia säilöntäaineita, parabeeneja, synteettisiä väriaineita tai hajusteita ja geenimanipuloituja raaka-aineita.

Synteettiset kemikaalit ovat suosittuja useasta eri syystä, ja yksi niistä on niiden edullisempi myyntihinta. Laboratoriossa luotu raaka-aine on huokeampi valmistaa kuin luonnosta peräisin oleva raaka-aine, jota pitää kastella, kasvattaa, suojata ja prosessoida sellaiseen muotoon, että sitä voi hyödyntää kosmetiikassa.

Monien synteettisten kemikaalien on osoitettu kertyvän ihmisen kudoksiin eivätkä erilaisten kemikaaliyhdistelmien pitkäaikaisvaikutukset ole vielä tutkijoillekaan täysin selviä. Valitsemalla useammin luonnonkosmetiikkaa minimoit automaattisesti synteettisten kemikaalien potentiaaliset haittavaikutukset ja teet terveytesi lisäksi palveluksen luonnolle.

2) Ihoa aidosti hoitavia ja suojaavia raaka-aineita

Synteettisillä kemikaaleilla on helppoa saada kosmetiikkatuotteisiin toivotunlainen koostumus, tuntuma, pigmentit ja kestävyys. Edellä mainitut eivät kuitenkaan itsessään hoida ihoa. Aivan kuten muukin kehomme, myös iho tarvitsee kosteutusta, rasvahappoja sekä ravinteita kukoistaakseen.

Monet luonnonkosmetiikan perustuotteet kuten voiteet, kasvovedet, seerumit ja kasvoöljyt on rakennettu aitojen raaka-aineiden kuten kasviöljyjen, -uutteiden, kukkaisvesien ja eteeristen öljyjen ympärille. Kun valitset mahdollisimman luonnollista kosmetiikkaa, maksimoit aidosti ihoa hoitavat ominaisuudet etkä maksa pelkästään muutamia tunteja ihon pinnalla tuntuvista pika-vaikutuksista.

Luonnonkosmetiikkaa voi lisätä monella tavalla

Nykyään luonnonkosmetiikkaa on helposti saatavilla ja marketeistakin löytyy kohtuullisen kattavasti eri budjeteille sopivia vaihtoehtoja. Siirtymään ei ole olemassa oikeaa tai väärää; voit tehdä sen halutessasi kerralla tai etsiä korvaavan luonnonkosmetiikan tuotteen yksi kerrallaan sitä mukaa kun synteettinen versio loppuu.

Jos olet huolissasi kosmetiikan mukana tulevasta kemikaalikuormasta, haluat ehkä vaihtaa ensin ne tuotteet, joita käytät määrällisesti eniten tai jotka ovat päivän aikana pisimmän ajan suorassa ihokosketuksessa. Hyviä esimerkkejä tällaisista tuotteista ovat muun muassa meikkivoide, seerumi, kasvoöljy, kasvovoiteet, vartalovoiteet, hiusvärit, huulipuna ja hiuslakka.

Omalle ihotyypille sopivaa luonnonkosmetiikkaa etsiessä voi säästää pitkän pennin turvautumalla alan ammattilaisiin ja kartoittamalla oman ihosi tarpeet ennen ostopäätöstä. Voit myös aloittaa siirtymän puhtaasti budjettiystävällistä perushygieniatuotteista kuten suihkugeelistä, hammastahnasta, käsisaippuasta ja shampoosta. Matkapakkausten kokeilu tarjoaa sekin matalan kynnyksen tavan kokeilla josko jokin nimenomainen tuote sopii juuri sinun ihollesi tai hiuksillesi.

Näistä TOP8-tuotteesta useimmat aloittavat luonnonkosmetiikkaan siirtymisen

1) Aurinkovoiteet

Synteettiset aurinkosuojat sisältävät usein hormonitoimintaan vaikuttavia ja ympäristölle haitallisia UV-filttereitä, kemikaaleja ja nanoteknologiaa. Luonnonkosmetiikan aurinkosuojissa käytetään turvallisia mineraalifilttereitä, jotka heijastavat säteilyn pois iholta, kosteuttavat ja antavat luotettavan suojan ilman valkoisia rantuja. Ne ovat turvallisia myös pienille lapsille! Valikoimissamme on useampi rakastettu luonnonkosmetiikan aurinkosuojabrändi, joilta löytyy luotettavat vaihtoehdot niin kasvoille kuin vartalollekin.

Kokeile esimerkiksi näitä:

2) Anti-age -tuotteet

Varttuneemmille suunnatussa kosmetiikassa käytetään muuta synteettistä kosmetiikkaa runsaammin kemikaaleja ja hajusteita. Tämä johtuu siitä, että tämäntyyppisen kosmetiikan käyttö on usein satunnaisempaa, joten tuotteiden tulee säilyä tavallista kauemmin avattuna ja tuoksua hyvälle. Luonnonkosmetiikka itsessään on ikääntymisen merkkejä hidastavaa sisältäessään ihon kimmoisuutta ja kosteustasapainoa ylläpitäviä, kirkastavia sekä ihon uudistumista tukevia raaka-aineita.

Kokeile esimerkiksi näitä:

3) Meikkivoide

Meikkivoide on ihokontaktissa useita tunteja päivässä, joten se keikkuu monen luonnonkosmetiikkaan siirtyvän vaihtolistan kärjessä. Luonnonkosmetiikan meikkivoiteiden koostumukset ja kestävyys ovat vähintään synteettisten sisartuotteidensa tasolla, monen mielestä jopa korkeammalla. Kosmeettisen ja peittävän funktionsa lisäksi niiden sisältämät kasviuutteet ja -öljyt ravitsevat sekä kosteuttavat ihoa. Luonnonkosmetiikan valikoimista on helppo löytää niin peittäviä kuin kevyempiäkin meikkivoiteita kaipasitpa sitten toimivaa arkituotetta tai juhlat kestävää luottokumppania.

Kokeile esimerkiksi näitä:

4) Deodorantti

Luonnonkosmetiikan deodorantit eivät estä kehon luonnollista ja tärkeää kuonanpoistomekanismia, eli hikoilua, kuten antiperspirantit. Moni luonnonkosmetiikkaan siirtynyt vannoo tahmaamattomien jauhedödöjen nimeen, osa taas pitää enemmän voidemaisista ja kolmas Roll-on -muotoon pakatuista deodoranteista. Deodorantin valintaan ei ole olemassa mitään pomminvarmaa, jokaiselle sopivaa ratkaisua, eli vain kokeilemalla löydät sinulle sopivimman vaihtoehdon!

Kokeile esimerkiksi näitä:

5) Hiusvärit

Synteettisillä hiusväreillä saa loihdittua vaikka minkälaisia eri sävyjä luonnollisesta lookista shokkiväreihin. Erityisesti tummat hiusvärit sisältävät kuitenkin kemikaaleja, joille on helppo herkistyä. Luonnonkosmetiikan kasvivärit on valmistettu kuivatuista ja jauhetuista yrteistä, marjoista, juurista ja lehdistä. Kasviväreillä ei voi vaalentaa hiuksia, mutta niillä saa aikaiseksi upeita, kestäviä ja kirkkaitakin värisävyjä. Kasvivärien kiistattomiin etuihin kuuluvat myös hiusta vahvistavat, näkyvästi kiiltoa lisäävät ja hiuspohjaa hoitavat ominaisuudet. Jos haluat tietää enemmän kasvivärjäämisen hyödyistä, lue ihmeessä aikaisempi artikkelimme kasvivärjäämisen hyödyistä.

Kokeile esimerkiksi näitä:

6) Seerumi ja kasvoöljy

Oman ihotyypin tarpeisiin valittu seerumi ja kasvoöljy muodostavat vankan perustan onnistuneelle ja toimivalle ihonhoidolle. Sekä kasvoöljy että seerumi ovat ihokontaktissa lähes vuorokauden jokaisena tuntina, ja siksi niiden laatuun kannattaa kiinnittää huomiota ja antaa iholle vain parasta! Luonnonkosmetiikan seerumeihin ja öljyihin on tiivistetty kasvien ravintorikkaimmat puolet. Siksi ne ovat hoitavia ja tehokkaita.

Kokeile esimerkiksi näitä:

7) Huulipuna

Tiesitkö, että naiset syövät keskimäärin 2–3,5 kiloa huulipunaa elämänsä aikana? Se on aika paljon yhdeksi kosmetiikkatuotteeksi. Luonnonkosmetiikan huulipunista löytyy sekä kuivempia ja voidemaisempia koostumuksia että kiiltäviä ja mattaisempia vaihtoehtoja eri mieltymyksiin.

Kestävä koostumus saadaan yleensä aikaan käyttämällä mehiläisvahaa, risiiniöljyn eri muotoja, kasvivahoja sekä kapryylitriglyseridejä. Jos etsit todella intensiivisiä ja kestäviä sävyjä, haluat ehkä tutustua ranskalaisen Absolutionin huippulaatuisiin huulipuniin.

Kokeile esimerkiksi näitä:

8) Hammastahna

Vaihtamalla hammastahnan luonnonkosmetiikkaan voi välttyä muun muassa parabeeneilta ja vaahtoa muodostavalta natriumlauryylisulfaatilta, joka aiheuttaa osalle aftoja. Luonnonkosmetiikasta löytyy raikkaita fluorillisia ja fluorittomia hammastahnoja, joilla puhdistat suun hellävaraisen tehokkaasti tukien suun mikrobiomia.

Kokeile esimerkiksi näitä:

Aloititpa luonnonkosmetiikkaan siirtymisen mistä tahansa tuotteesta tai tavasta, muutosprosessista kannattaa ja ennen kaikkea saa tehdä hauskaa. Aloita siirtyminen ensisijaisesti itseä kiinnostavista tuotteista – teitpä sen sitten yksi purnukka kerrallaan tai kertarysäyksellä. Tyyli on vapaa! Varmaa on kuitenkin se, että jokainen pienikin luonnollinen valinta alentaa lisää kehosi ja ympäristön hyvinvointia.

Teksti ja kuvat: Hannamari Rahkonen

5 2 votes
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.