Toimitus / Natural Goods Company

Tunnetko ayurvedisen kehotyyppisi?

30.9.2019,
Natural Goods Company

Yksilöllinen kehotyyppimme, eli dosha,  vaikuttaa kehon, mielen ja sielun tasapainoon. Muun muassa se, miten ajatusprosessimme tai ruoansulatuksemme toimii, tai millainen kehorakenne meillä on, määräytyy hallitsevan kehotyypin mukaan.   

Kehon, mielen ja sielun tasapaino saavutetaan elintavoilla, jotka tukevat ja vahvistavat sinua yksilönä ja tasapainottavat kehotyyppiäsi.

Ayurvediset kehotyypit Pitta, Vata ja Kapha

Ayurvedassa ihminen jaetaan seitsemään erilaiseen kehotyyppiin: Vata, Pitta, Kapha, ja niiden sekoituksiin. Jokaisella kehotyypillä on omia erityispiirteitä, jotka erottavat sen muista.

Jokaisella kehotyypillä on erilainen aineenvaihdunta, kehon rakenne ja mieli. Ayurvedassa peruskehotyyppi määräytyy jo ennen syntymää. Kukaan meistä ei kuitenkaan edusta 100% vain yhtä kehotyyppiä, vaan olemme ennemminkin sekoitus niistä. 

Peruskehotyyppi pysyy muuttumattomana läpi elämän. Tilapäinen tasapaino ja epätasapaino vaihtelevat koko ajan mm. elinympäristön (vuodenajat, elämän tilanne jne.) muuttuessa.  

Kun tiedät oman kehotyypin, ymmärrät itseäsi paremmin ja tiedät millainen ruokavalio, päivärytmi ja elämäntapa tukevat sinun hyvinvointiasi.

Vata tarkoittaa ilmaa. Vata on urheilullisen hoikka ja pitkä, kuivaihoinen. Tasapainoisena vata tarkoittaa kommunikaatiota ja motivaatiota. He ovat ystävällisiä ja rauhallisia. Kun Vata on eätasapainossa, vata-ihmiset voivat kärsiä mm. ummetuksesta, peloista, hämmennyksestä, krampeista.

Pitta tarkoittaa tulta. Tasapainoinen Pitta antaa intohimoa, luottamusta, vastuuta, hyviä johtamis- ja organisaatiotaitoja. Epätasapainoinen Pitta voi aiheuttaa mm. närästystä, migreeniä, korkeaa verenpainetta, unettomuutta sekä hormoniongelmia.

Kapha tarkoittaa vettä. Kun Kapha on tasapainossa, heillä on rauhallinen mieli, anteeksiantavainen luonne, syvä uni ja kärsivällisyys. Epätasapainoinen Kapha aiheuttaa ylipainoa, korkeaa kolesterolia, nivelongelmia, yskää ja astmaa.

Kun tunnet kehotyyppisi, tunnet itsesi

Ayurvedan näkökulmasta jokaisella kehotyypillä on yksilöllinen aineenvaihdunta, ruuansulatus ja energiankulutus, siksi jokaisella kehotyypillä on oma lautasmalli.

Kehotyyppisi määrää, millainen aineenvaihduntasi on ja millaisia muutoksia esimerkiksi ruokavalioon olisi hyvä tehdä. Jollain kehotyypillä on esimerkiksi vaihteleva ruokahalu ja toinen pärjää koko päivän syömättä.

Tasapainoinen aineenvaihdunta on avain terveyteen, koska silloin elimistö pystyy hyödyntämään ravinnon sisältämät ravintoaineet. Aineenvaihdunta voi olla epäsäännöllistä, hidasta tai nopeaa. Kumpikaan ääripää ei ole hyväksi. Tasapainossa solut ja kudokset saavat tarvitsemansa energian ja pystyvät uusiutumaan.

Ayurvedan mukaan eri kehotyypit aktivoituvat eri vuorokauden aikoina. Kun tiedät kehotyyppisi, tiedät mikä vuorokaudenaika on sinulle paras aika suorittaa esimerkiksi älyä vaativia tehtäviä.

Aamu on rauhallista kapha-aikaa, kun taas aamupäivä on aktiivista pitta-aikaa ja silloin olemme hyvin tuotteliaita. Iltapäivää hallitsee puolestaan luova vata.

Ayurveda-valmennuksessa opit, miten eri kehotyyppien aktiivisuuden ja levon vaiheet vaihtelevat vuorokauden aikana. Löydät itsellesi parhaan vuorokausirytmin. Kun tiedät kehotyyppisi, tiedät myös, millaisille sairauksille olet riskialtis. Opit paljon kehosi toiminnasta ja rakenteesta.

 

Ayurveda-valmennus antaa vastauksia

Ayurveda-valmennuksen tavoitteena on antaa sinulle työkaluja, joiden avulla opit yksilöllisen kehotyyppisi merkityksen hyvinvointiisi. Valmennuksen alussa opit ayurvedan perusteita, ja sen, mikä tekee ayurvedasta niin kokonaisvaltaista hyvinvointiasi tukevaa. Pääset myös tekemään kehotyyppitestin, joka määrittää jatkossa juuri sinulle sopivat elämäntavat ja ruokavalion.

Valmennuksen vetää ayurveda-asiantuntija Pardaman Sharma. Lue lisää ja tutustu Pardamaniin aiemmassa blogikirjoituksessa.

Verkkovalmennuksessa pääset kartoittamaan omaa kehotyyppiäsi, jonka pohjalta rakennat itsellesi toimivan kokonaisuuden ruoasta, liikunnasta ja mielenhallinnasta.

Oletko päättäväinen pitta, taiteellinen vata vai lempeä kapha? Kehotyyppitestin avulla löydät alustavasti oman kehotyyppisi, joka helpottaa sinua seuraamaan kurssin muita osioita.  

Oikeanlaisella, kehotyypillesi sopivalla ruokavaliolla ja elämäntavoilla saat tuloksia yleensä jo kuukauden sisällä. Kun hoidat itseäsi oikein, myös muut ympärilläsi voivat paremmin.

 

Tekstiä muokattu 4.10.2019

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.