Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kosmetiikan syötävät hyvikset: C-vitamiini on kehon ja ihon puolustuslinjan ykköstykki

17.6.2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

C-vitamiini ei paljon esittelyjä kaipaa, ja sittenkin tänä eksoottisten superfoodien aikakautena se meinaa jäädä trendikkäämpien kavereidensa jalkoihin. Ja aivan syyttä. C-vitamiini on yhäkin yksi tärkeimmistä mikroravinteista, jota tarvitsemme päivittäin.

C-vitamiini on yksi monipuolisimmista vitamiineista ja mikroravinteista, jota kehomme tarvitsee jatkuvasti. Useiden nisäkkäiden elimistö pystyy sitä tuottamaan itse, mutta ihmiskeho on evoluution myötä menettänyt tämän taidon, joten meidän on saatava C-vitamiinia ruuasta päivittäin. Parhaita C-vitamiinilähteitä ovat tuoreet ja mahdollisimman puhtaat kasvikunnan tuotteet. Ihan parhaimmistoa ovat toisaalta sitrushedelmät ja marjat sekä kiivi, melonit ja paprikat, monet tummanvihreät vihannekset, kuten parsa- ja lehtikaali, pinaatti, tuoreet yrtit sekä paprikat, kukka- ja ruusukaali sekä eksoottiset etelän hedelmät papaija, guava ja mango. C-vitamiini on erittäin herkkä liotukselle, kuumalle ja kaikelle muulle käsittelylle. Ruokaa valmistettaessa vähiten hävikkiä aiheuttavat wokkaus ja höyrytys.

C-vitamiini imeytyy suurimmaksi osaksi ohutsuolesta, ja jonkin verran suusta ja mahalaukusta. Vesiliukoisena vitamiinina sitä ei kerry kehoon, vaan ylijäämä poistuu päivittäin virtsan mukana. Kehossa C-vitamiinia on eniten silmän mykiössä, valkosoluissa, lisämunuaisissa, aivolisäkkeessä ja aivoissa.

VASTUSTUSKYVYN JA KAUNIIN IHON TUKIPILARI

C-vitamiinin tunnetuin tehtävä on vastustuskyvyn lisääminen ja flunssakauden kaulan katkaiseminen. Immuniteetin vahvistaminen on eittämättä yksi C-vitamiinin tärkeimmistä tehtävistä, ja juuri tästä syystä sitä löytyy runsaasti valkosoluista. C-vitamiini on erittäin tärkeä kaikille toipilaille ja myös leikkausten yhteydessä. Se nimittäin osallistuu haavojen ja ruhjeiden korjaamiseen. C-vitamiinin tiedetään suurina annoksina lieventävän myös rokotusten haittavaikutuksia.

C-vitamiini auttaa myös korjaamaan ihovaurioita. Pääosin apu tulee C-vitamiinin kyvystä tukea ja edistää kollageenin – ihon, nivelten, ruston, lihasten ja luiden liitosaineen ja rakenneproteiinin – valmistusta. Kollageeni kattaa noin kolmanneksen koko kehon proteiinimäärästä. Ilman kollageenia kehomme ei pysyisi kasassa, emmekä voisi haaveilla kauniista ja siloisesta ihosta, vahvasta luustosta ja elastisista nivelistä. Kollageenilla on myös iso merkitys suoliston limakalvojen solujen kunnon ylläpitäjänä.

Lisäksi C-vitamiinin tiedetään olevan antimikrobinen ja anti-inflammatorinen. Nämä ominaisuudet jämäköittävät sen roolia vastustuskyvyn tukipilarina ja kehon puolustuslinjan ykköstykkinä. Yksi C-vitamiini tärkeistä tehtävistä on myös raudan imeytymisen vauhdittaminen. Tästä syystä rautalisä tulisi aina ottaa yhdessä C-vitamiinipitoisen ruuan kanssa.

ANTIOKSIDANTTIEN KIERRÄTTÄJÄ

C-vitamiini on lisäksi erittäin vahva, vesiliukoinen antioksidantti, joka toimii myös linkkinä toisten vesi- ja rasvaliukoisten antioksidanttien välillä. C-vitamiini pystyy myös kierrättämään E-vitamiineja ja beetakaroteenia, eli tekemään niiden oksidoituneista muodoista uudelleen kehoa suojaavia antioksidantteja.  C-vitamiini toimii voimakkaana antioksidanttina myös solun sisällä suojaten erityisesti solun energialaitoksia, mitokondrioita, hapetusstressiltä.

C-vitamiini toimii lisäksi elimistön oman superantioksidantin, glutationin, aisaparina. Glutationi voi osaltaan kierrättää C-vitamiinia, ja toisaalta C-vitamiinin antioksidanttivaikutus helpottaa glutationin työtä ja auttaa siten nostamaan elimistön glutationitasoja. Glutationi ja C-vitamiini toimivat yhdessä maksan detoksifikaatioprosessissa auttaen eliminoimaan elimistölle myrkyllisiä yhdisteitä, saasteita ja raskasmetalleja.

VÄRIKÄSTÄ JA TUMMANVIHREÄÄ

C-vitamiinin puutos voi näkyä elimistössä monella tavalla. Uupumus, voimattomuus ja haluttomuus voi viitata C-vitamiinin puutteeseen ihan samaan tapaan kuin kuiva, eloton, halkeileva ja helposti punottava iho. Lisäksi huono haavojen paraneminen, kipeät ja turvonneet ikenet voivat viitata C-vitamiinin puutteeseen. Nenäverenvuodot, mustelmataipumus ja heikentynyt immuniteetti samoin kuin kipeytyvät nivelet ja suolisto-oireet voivat myös kertoa C-vitamiinin puutteesta.

C-vitamiinin lievät puutokset ovat yleisiä, sillä sen tarvetta lisää stressi ja kiireinen elämänrytmi. Aina C-vitamiinilisää purkista ei kuitenkaan tarvita, sillä tiedetään, että elimistöllä on taito lisätä C-vitamiinin imeytymistä silloin, kun tarve kasvaa ja saanti on niukkaa. Toisaalta voimakkaan C-vitamiinilisän syönti vähentää imeytymistä.

Paras keino lisätä omaa C-vitamiinisaantiaan luonnollisesti ja tehokkaasti on värikkäiden kasvikunnan tuotteiden syöminen. Jopa yksi kupillinen ananasta, persiljaa, mansikoita, lehti- tai parsakaalia sekä papaijaa tai kiiviä riittää täyttämään päivittäisen tarpeen. Kupillisesta mustikoita saa jopa kolmikertaisen annoksen. Parhaimmillaan keho saa päivittäisen C-vitamiininsa cocktailista, jossa on vähän kaikenlaista. Mitä enemmän värejä ja makuja, sen parempi. Syö sateenkaaren värit päivässä, pätee siten myös C-vitamiinin saantiin!

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.