Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Rypyt sileiksi – 3. askeleen ikääntyvän ihon hoito, sisäisesti

23.11.2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Koskaan ei ole liian aikaista, joskaan ei myöskään liian myöhäistä, aloittaa hyväntahtoinen kamppailu ihon ennenaikaista ikääntymistä vastaan.

Siihen, miltä iho näyttää ikääntyessä, voidaan vaikuttaa, ja vaikutetaankin, kaiken ikää. Merkittäviä paalupaikkoja ovat ne ikävaiheet, jolloin ihoon kohdistuu tavanomaista runsaampaa rasitusta, kuten hormoniryöpyt murrosiässä, raskausaika ja vaihdevuodet, stressintäyteiset ruuhkavuodet sekä mahdolliset sairaudet.

Myös pitkäaikainen liian rankka kuntoilu, tai sen puute, sekä liian lyhyet yöunet jättävät merkkinsä ihoon. Näitä sitten ikääntyneenä yritetään kilvan korjata. Parempia tuloksia saataisiin aikaan, jos ikääntyvän ihon hoito aloitettaisiin jo varhain, parhaimmillaan vaippaiässä.

 

1. Suolisto kuntoon!

Vaippaiässä siksi, että silloin rakentuu suoliston kullekin yksilöllinen mikrobiomi, joka käsittää sekä siellä asustavat bakteerikannat että niiden asuinympäristön, ravinto mukaan lukien. On ehkä hullunkurista ajatella, että ikääntyvällä iholla ja vaippapöksyisellä vauvalla olisi yhteyttä, mutta näin se vain on. Pohja sille, miten iho ikääntyy, rakennetaan parin ensimmäisen elinvuoden aikana.

Joskin – huomio! – ihon ikääntymisen mekanismeihin vaikuttavat toki myös geenimme, ja niihin emme täysin voi parhaimmallakaan ravitsemuksella vaikuttaa. Hyvillä geeneillä iho pysyy sileänä huonommillakin elintavoilla, kun taas huonommat geenikortit saanut saa tehdä urakalla töitä, jotta iho pysyisi nuorekkaana mahdollisimman pitkään. Ei ole reilua, ei.

Yhteistä kaikille on se, että huonosti voiva suolisto heijastuu ennen pitkää huonosti voivana ja ennenaikaisesti vanhenevana ihona. Jos suoliston bakteerikanta on vinoutunut, tai jos suolisto vuotaa, elimistöön syttyy sinne tänne pieniä tulehdustiloja, jotka väistämättä vaikuttavat siihen, miten iho voi. Kroonisesti kytevä tulehdustila, vaikkei se hetimiten ulospäin näykään, on omiaan lisäämään hapetusstressiä, ja se jos mikä vauhdittaa ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Jotta suolisto voi hyvin, sitä pitää ruokkia hyvin. Suolisto kaipaa ennen kaikkea hyviä rasvoja, laadukkaita proteiineja sekä kuituja. Sen sijaan pullamössöä ja höttöä suolisto inhoaa. Sokerit, valkojauhotuotteet, muunnellut rasvat ja teolliset valmisteet ovat suolistolle myrkkyä, ja ne vanhentavat myös ihoa. Lievemmin, mutta samalla mekanismilla kuin tupakka.

Suoliston suurinta herkkua ovat fermentoidut ruuat, ja ne päihittävät usein mennen tullen monet synteettiset probioottivalmisteet. Mikroravintoaineista tärkeimpiä suoliston kannalta ovat D-vitamiini, magnesium ja sinkki – ja näistä saa voimaa myös ikääntyvä, toimintakykyään jo menettänyt iho.

 

2. Helli ja hellitä

Ruuan ohella tärkeässä roolissa niin suoliston kuin ihonkin kannalta on stressin lievitys. Sitä ei voi painottaa liikaa. Tiedämme kaikki, miten stressi ja huolet rypistävät ihon. Se saa myös suolistonmutkat solmuun. Tuloksena on hidastunut aineenvaihdunta ja huimasti kasvanut ravintoaineiden tarve. Iholla stressi näkyy rypistymisen lisäksi kuulakkuuden ja kimmoisuuden menetyksenä, ja se taatusti ikäännyttää ihoa ennenaikaisesti.

Hellittämisen ja laiskottelun tulisi siten ehdottomasti kuulua ikääntyvän ihon hoitorutiiniin – olipa kyseessä minkäikäinen ikääntyvä iho hyvänsä. Osaksi hellittämistä liittäisin mieluusti myös hellimisen. Sitä me suomalaiset emme itsemme kohdalla kovin hyvin osaa, ja siitä iho saisi huimasti nuorekkuutta lisäävää potkua.

Itsensä helliminen ja oman ajan ottaminen lisäävät nimittäin runsaasti hyvän olon hormoneja, jotka tutkitusti ja miltei silmin nähden auttavat silottamaan ryppyjä. Ne vähentävät stressitasoa, heikentävät tulehdusta ja lisäämällä mikroverenkiertoa ne edistävät myös ihosolujen ravinnonsaantia ja sitä kautta ihon uudistumista ja nuorekkaana pysymistä.

Itsensä hellimiseen kuuluu toki myös itsestä huolehtiminen, johon kuuluu päivittäisen hygienian lisäksi niin lepo kuin kuntoilukin. Iho, suurin hengittävä elimemme, tarvitsee toisaalta happea ja aktiivista verenkiertoa, joka edellyttää liikkumista – mieluiten raikkaassa ilmassa – ja toisaalta iho tarvitsee lepoa, jotta se voi puhdistautua päivittäisestä kuonalastista. Kaikkea kohtuudella.

 

3. Hyvä ruoka, sileämpi iho

Ja sitten ruoka, piste iin päällä. Iho tarvitsee kaiken ikää hyvää ruokaa, mutta ikääntymisen näkökulmasta tarvitaan erityisen hyvää ruokaa. Tärkeintä roolia ihon ikääntymisen hidastamisessa näyttelevät antioksidantit. Jotta niitä saataisiin ruuasta riittävästi, pitää syödä mahdollisimman värikkäästi.

Olen kirjoittanut tästä aiemminkin, mutta toistan sen taas. Pari väriä päivittäin ei riitä mihinkään. Tarvitaan sateenkaaren värit joka päivä, jotta iho saa riittävän monipuolisen antioksidanttisuojan ikääntymistä aiheuttavaa hapetusstressiä vastaan.

Lisäksi iho tarvitsee reippaasti hyviä rasvoja – niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Ne auttavat pitämään solukalvot kimmoisina ja vahvoina, ja solut toimintakykyisinä. Tämä näkyy kimmoisana ja sileänä, elinvoimaisena ihona.

Hyviä rasvoja ovat erityisesti kasviperäiset ja tyydyttymättömät rasvahapot. Iho tarvitsee myös jonkin verran tyydyttyneitä rasvoja, joten voin kohtuukäyttö kannattaa. Rasvaton ruokavalio ei missään nimessä.

Ja vielä viimeiseksi tukipilariksi iho tarvitsee proteiineja. Nyt tiedetään, että vanhetessa proteiinien tarve korostuu, ja näin on myös ihon ikääntyessä. Proteiinien avulla iho uusiutuu, ja ilman riittävää proteiinin saantia – ja niiden imeytymistä – iho veltostuu ja vanhenee.

Imeytymistä kannattaa tarkkailla, sillä erityisesti stressi vähentää mahalaukun hapokkuutta, joka osaltaan heikentää proteiinien imeytymistä. Näissä tapauksissa suolahappo- ja entsyymilisä auttavat. Lisäbuustia saa myös hyvin imeytyvästä kollageenijauheesta, joka auttaa myös suoliston limakalvoa. Hyvä mieli ruokaillessa edistää omalta osaltaan imeytymistä, joten hyvän omantunnon herkuttelukin on sallittua.

 

Ulkoiseen ihonhoitoon sisäistä tukemaan suosittelemme muun muassa:

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.