Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kosmetiikan syötävät hyvikset: Punajuuri 3.0 – ei mikään mummojen ruoka

8.12.2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Punajuuri ei ole mikään uusi tuttavuus, eikä sen eksoottisuuskaan sävähdytä. Siltikin se on yksi tämän päivän puhutuimmista juureksista, eikä yksin vain funktionaalisesti suuntautuneiden ravintoterapeuttien ja kokkien rintamalla. Laadukkaita punajuuritutkimuksia, vähän fokuksesta riippuen, löytyy miltei tuhatkunta.

 

Antioksidantteja ja kestävyyskykyä

Punajuurilajikkeita on monia, mutta tutkituin on meille suomalaisillekin tuttu tummanpunainen ja vihreävarsinen herkku. Sen tumma, lilahtava väri kertoo runsaasta antioksidanttipitoisuudesta, betaiinista, jota punajuuressa on erittäin paljon (129mg/100g). Punajuuren ohella betaiinia on huomattavan paljon myös pinaatissa.

Betaiinista puhutaan nykyään erityisen paljon, sillä sen tiedetään olevan erityisen tärkeä antioksidantti erityisesti maksan hyvinvoinnille. Se auttaa toisaalta, ns. HCL-muodossa, lisäämään mahalaukun suolahappoa ja siten edistämään entsyymiaktiivisuutta ja ruuan imeytymistä.

Toisaalta se auttaa maksan detoksifikaatiossa poistamaan muun muassa estrogeeniä ja muita myrkyllisiä yhdisteitä.

Betaiinia käytetään paljon avuksi myös ns. metylaatio-ongelmissa, eli B-vitamiinin imeytymisongelmissa, sillä se edistää osaltaan moninaisia metylaatiosyklejä, jotka ovat vastuussa B-vitamiinien tehokkaasta aineenvaihdunnasta – ja tätä kautta myös muun muassa tehokkaasta detoksifikaatiosta, mutta myös energiantuotannosta, antioksidanttipuolustuksesta, DNA:n uudelleen koodauksesta ja korjauksesta, hormonien ja neurovälittäjäaineiden aineenvaihdunnasta.

Lisäksi punajuuressa on runsaasti nitraattia. Tästä syystä punajuurta ei suositella pienille lapsille, kuten ei myöskään pinaattia. Toisaalta nitraatista on myös hurjan paljon hyötyä. Sen on tutkimuksissa todettu kohentavan kestävyyttä ja suorituskykyä lähinnä kestävyysurheilijoilla, eikä siitä ole haittaa makuuhuoneessakaan.

Urheilumielessä tiedetään, että paras teho saadaan 2-3 tuntia punajuuren, ja erityisesti punajuurimehun nauttimisen jälkeen.

 

Sydän- ja aivoterveyttä

Punajuuren on myös useissa tutkimuksissa todettu lisäävän sekä veren että hapen virtaamista. Tällä on lukuisia terveyshyötyjä.

Aivotutkimuksissa on todettu, että nimenomaan punajuuren sisältämä nitraatti auttaisi laajentaman verisuonia ja siten lisäämään veren – ja myös ravintoaineiden – virtausta myös aivojen mikroverenkierrossa. Samasta syystä punajuurella näyttäisi olevan verenpainetta laskeva vaikutus.

Lisäksi se auttaa ylläpitämään lihasten toimintakykyä, erityisesti vanhetessa, takaamalla osaltaan hyvän ääreisverenkierron ja lihasten ravinnonsaannin.

Nitraatin ohella positiivisia vaikutuksia vahvistanee punajuuren suuri folaattipitoisuus. 100 grammaa keitettyä punajuurta tuo päivittäisestä folaattitarpeesta jopa 20%. Määrää lisää huomattavasti, jos punajuuresta käytetään myös sen tummanvihreät naatit.

Suurin osa sydän- ja aivoterveyttä koskevista tutkimuksista on tehty tuoreella punajuurimehulla. On totta, että tuorepuristettu mehu sisältää aina enemmän entsymaattisesti aktiivisia raaka-aineita ja suurempia pitoisuuksia vitamiineja kuin keitetty ja käsitelty punajuuri.

Toisaalta punajuuri kokonaan syötynä – joko raakana esimerkiksi raasteena tai ”carpacciona”, tai keitettynä – sisältää runsaasti tärkeää ravintokuitua. Tällä on oma vaikutuksensa niin sydän- ja aivoterveyden osalta kuin myös suoliston hyvinvoinnin kannalta.

Riittävä määrä ravintokuitua edistää lisäksi maksan detoksifikaatiota auttamalla myrkyllisiä yhdisteitä poistumaan kehosta. Nämä hyödyt näkyvät niin kauniina ihona kuin solakkana vartalonakin.

 

Ikääntyväkin nuortuu

Punajuuri on ikääntyvän ja väsyneen ihon ystävä toisaalta sen runsaan antioksidanttipitoisuuden vuoksi, ja toisaalta siksi, että se näyttäisi laskevan tehokkaasti inflammaatiota, kenties ainakin osittain sen sisältämien pitkäketjuisten sokeriyhdisteiden ansiosta.

Nämä antavat punajuurelle myös sen suloisesti makean jälkimaun, joka korostuu sitä keitettäessä. Punajuurta kannattaakin rohkeasti kokeilla myös jälkiruokiin – punajuuribrowniella häkellytät taatusti myös kaikkein trenditietoisimman vieraan.

Punajuuren kuitupitoisuus auttaa sen sijaan pitämään vanhemmiten helposti laiskistuvan aineenvaihdunnan vireänä.

Ikääntyneelle ja stressaantuneelle iholle kannattaa tarjota myös punajuuren naatteja, joissa on runsaasti karotenoideja ja A-vitamiinia. Näiden tiedetään taistelevan urheasti ihon ennenaikaista ikääntymistä vastaan.

Naatteja ei siten kannata heittää pois, vaan wokata ne pinaatin tapaan ja nauttia vaikka luomukananmunista tehdyn munakkaan kanssa. Tästä tykkää niin maksa, sydän, aivot kuin ihokin.

 

Punajuurta löydät muun muassa näistä tuotteista:

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.