Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Geeneistä apua ihonhoitoon

20.1.2020,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Geenitestit ovat yleistyneet huimasti viimeisen parin vuoden aikana. Pieni kysely lähipiirissä kertoi, että reippaasti yli puolet oli joko harkinnut tai tehnyt geenitestin oman yksilöllisen hyvinvointinsa kartoittamiseksi. Mutta onko geenitesteistä apua ihonhoidossa?

 

Mitä geenit kertovat?

Kun puhutaan yleisesti geenitesteistä, on hyvä muistaa muutama pikku seikka. Geenit harvoin määrittävät mustavalkoisesti sitä, mitä olemme ja sitä, miten ja mihin sairastumme. Joissakin tapauksissa toki, geenit ohjaavat täysin olemustamme. Hyviä esimerkkiä näistä ovat muun muassa silmien ja hiusten väri. Nämä ovat monen hyvinvointigeenitestin nice-to-know -osastoa.

Valtaosa geeneistä ohjaa elämäämme kuitenkin vain suuntaa-antavasti. Prosenteissa geenit ohjaavat meitä noin 10-30 prosenttisesti. On vain minimaalinen määrä geenejä, jotka kertovat sataprosenttisella (tai lähestulkoon) todennäköisyydellä jonkun sairauden puhkeamisesta jossakin elämän vaiheessa.

Paljon jää siis meidän omiin käsiimme. Elämäntyylillä ja ruokavaliolla on huikean suuri merkitys – ja tätä on epigenetiikka. Tykkään itse verrata hyvinvointigeenitestejä käyttöoppaaseen. Ne antavat ohjeet ja raamit sille, miten kutakin laitetta – tässä tapauksessa ihmiskehoa – voidaan käyttää niin, että se pysyy käyttökelpoisena mahdollisimman pitkään. Ilman turhia ja kalliita huoltoja.

Geenitestit parhaimmillaan kertovat meille kehomme heikkouksista ja vahvuuksista, ja siitä, mitä näille voimme tehdä. Se, että tiedät omaavasi tietyn geenin tietyn snipin ei vielä johda mihinkään. Ja vaikka tietäisit, että tuo kyseinen snippi lisää sydän- ja verisuoniriskiäsi tai heikentää ihosi kollageeninmuodostusta, et vieläkään pääse pitkälle, ellet tiedä, miten tuo kyseinen geeninkohta kyseistä riskiä kasvattaa. Parhaimmillaan tietäisit myös, miten tuota riskiä tutkimusten valossa voidaan minimoida.

Tässä erotellaan jyvät akanoista. Hyvät geenitestit antavat konkreettisesti sekä terapeutille että geenitestin tekijälle ohjeita siihen, miten omaa terveyttä ja hyvinvointia voi parantaa yksilöllisesti niin ruokavalion, liikuntaohjeiden kuin levon ja unen merkityksenkin suhteen. Olemme kaikilla elämän akseleilla ainutlaatuisia yksilöitä.

 

Geenit ja iho

Ihon kannalta geenitestit voivat auttaa pääsemään pintaa syvemmälle ja löytämään syyt siihen, miksi iho reagoi, ja ratkaisun siihen, miten ihon kuntoa voidaan parantaa pintaa syvemmältä. Oikea ravinto, sopiva liikunta ja kehon rasitus ja riittävä lepo ovat myös kauniin ihon taustalla – siinä ei liene mitään uutta. Toisaalta geenitestit voivat auttaa myös kosmetologia suosittelemaan juuri oikeantyyppisiä ihonhoitotuotteita, jotta iho saisi kulloinkin tarvitsemaansa suojaa ja hoitoa.

Ihon kannalta geenitestien tärkeimmät osa-alueet ovat toisaalta ihon rakenteeseen ja uusiutumiskykyyn liittyvissä geeneissä, kuten kollageenin muodostusta ja ihon vanhenemista säätelevissä geeneissä, ja toisaalta ihon kyvyssä suojautua ympäristön saasteilta, hapetusstressiltä ja muilta haitallisia yhdisteiltä. Geenitesteissä kartoitetaan myös ihon (ja koko elimistön) kyky eliminoida kyseiset myrkyt. Lisäksi ne kertovat ihon herkkyydestä ja muun muassa siitä, miten herkästi erilaiset tulehdustekijät laukaisevat iho-ongelmia. Geenitesti voi myös auttaa selvittämään ns. hormonaalisen aknen juuret ja auttaa löytämään keinot sen nujertamiseen.

 

Yksilöllistä täsmähoitoa

Geenitestit eivät ole oikotie onneen, eikä niistä löydy taikanappia siihen, ettei kukaan enää ikinä sairastuisi tai kärsisi minkäänlaisista iho-ongelmista. Sen sijaan geenitestit auttavat pääsemään ongelmien ytimeen ja kitkemään ne juurineen pois. Ne auttavat myös ymmärtämään sen, miksi yksi hoito ei sovi kaikille. Toiset voivat surutta syödä karkkia ja herkkuja, ilman että se näkyisi vyötäröllä tai iholla, toisille jo pieni herkkuhetki jättää näkyvät jäljet. Toisille leimahtaa iho pienestäkin tulehdusreaktiosta, ja toisilla tämä ei näy missään.

Geenitesti antaa siten parhaimmillaan avaimet yksilölliseen ihonhoitoon – niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Sisäisesti geenitestin avulla on mahdollisuus määrittää ne raamit, joissa päivittäisen ruokavalion ja ruokarytmin kuuluisi olla, ja millainen ruoka ruokkii niin kehoa, mieltä kuin ihoakin parhaiten. Geenitesti kertoo, miten yksilötasolla voidaan tukea niin kehon antioksidanttipuolustusta kuin detoksifikaatiokykyäkin, ja toisaalta, miten hormoniryöpyt saadaan kuriin. Lisäksi geenien avulla on oikeasti mahdollista määrittää, millaisia raaka-aineita ihonhoitotuotteissa tulisi olla, ja millaiset kosmetologin tekemät hoidot sopivat parhaiten. Tämä on minusta yksilöllisyyttä parhaimmillaan!

Toki on muistettava, että geenitestit antavat meille vaan raamit, ne aiemmin mainitsemani käyttöohjeet, jonka puitteissa paras mahdollinen hyvinvointi on saavutettavissa. Ne eivät kerro kaikkea, eivätkä muun muassa ota huomioon yhtä supertärkeää aspektia: suoliston hyvinvointia. Se on aina ja vankkumatta yksi terveyden ja hyvinvoinnin kulmakivi. Lisäksi kehon kunkin hetkistä tilaa kannattaa aina tarkastella verikokeiden avulla. Niistä näkee, miten geenit säätelytehtäväänsä kullakin hetkellä toteuttavat – tai eivät toteuta.

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.