Ihonhoito

Aknen hoito luonnonkosmetiikalla

1.12.2021,
Natural Goods Company

Akne on yksi näkyvimmistä iho-ongelmista. Akne aiheuttaa paitsi vaivaa ja kipua, myös erilaista inhimillistä kärsimystä kuten itsetunto-ongelmia ja ahdistavia tunteita.

Aknesta kärsiviä ehkä lohduttaa kuitenkin sen yleisyys. Kyseessä on valtaosalla ihmisistä jossakin vaiheessa elämää esiintyvä vaiva, jota voi hoitaa monin keinoin.

Akne saattaa puhjeta kaikille ihotyypeille. Se voi yllättää myös pehmeän persikkaihon. Tavallisesti aknella on kuitenkin määräaikainen luonne. Harvinaisempaa on, että akne jää pysyväksi vieraaksi.

Tämä postaus kertoo, miten aknea voi hoitaa luonnonkosmetiikan avulla. Sisällysluettelon avulla voit harpata suoraan kiinnostavaan kohtaan:

Mitä akne tarkoittaa?

Akne (Acne Vulgaris) tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että talinerityksen lisääntyessä talirauhasen tiehyet menevät tukkoon, mikä tulehduttaa talirauhasia.

Talirauhaset riehaantuvat tyypillisesti hormonien vaikutuksesta. Siksi akne puhkeaa usein murrosiässä tai elämän muissa hormonimyrskyissä kuten raskauden vaiheissa tai nopeissa painonmuutoksissa.

Aknea esiintyy tavallisesti kasvoissa, selässä, hartioilla ja rinnan alueella. Ihon erittäessä liikaa talia, ihon sarveiskerros paksuuntuu ja talin on vaikea päästä ulos ihosta. Iho tukkeutuu ja infektoituu: syntyy finnejä ja mustapäitä. Tulehdus ja kipeät finnit voivat aiheuttaa ihoon arpia ja hyperpigmentaatiota.

Ihon runsaaseen rasvoittumiseen saattavat vaikuttaa myös perintötekijät. Syitä akneen ja sen pahenemiseen voivat olla myös sopimaton ruokavalio tai esimerkiksi tupakointi, alkoholi ja lääkkeet.

Mikä hormoneja vaivaa?

Akneihon ongelmista puhutaan onneksi jo avoimesti. Melko yleinen aikuisiän aknen puhkeamista edeltävä tekijä on hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen, josta toisinaan seuraa ihon “sekoaminen”. Lääkäreiden mukaan tilanne on kuitenkin väliaikainen, ja menee ohi jonkin ajan kuluttua ehkäisyvalmisteen lopettamisesta.

Yleistyvä akne saattaa johtua osittain vieras- ja haitta-aineista, joille nykymaailman ihmiset jatkuvasti altistuvat.
Siivous- ja puhdistusaineet, lääkkeet, tekstiilien kemikaalit, ravinnon lisäaineet, hormonaalinen ehkäisy, ilmansaasteet ja synteettinen kosmetiikka voivat häiritä hormonitoimintaa.

Samoin muoviteollisuuden ftalaatit ja esimerkiksi bisfenoli A saattavat huijata kehoa. Sekä ihmiskroppa että ympäristö kärsivät niin sanotuista xenoestrogeeneistä, joilla on sekä ekologisia että terveysvaikutuksia. Kehon omia hormoneja imitoivat teolliset hormonihäiriköt päätyvät ja kerääntyvät ympäristöön sekä elävien olentojen elimistöihin.

Lisääntyviä keskustelunaiheita ovat myös esimerkiksi ennenaikainen murrosikä sekä hormonaaliset tekijät syöpien synnyssä.

Aknen lääkehoito

Ihotauti- ja yleislääkärit auttavat aknen hoidossa määräämällä esimerkiksi antibiootteja, isotretinoiinia sisältäviä lääkevalmisteita ja yhdistelmäehkäisypillereitä.

Sisäisesti otettavien lääkkeiden etu on niiden tehokkuudessa ja usein ulkoista hoitoa nopeammassa hoitovasteessa. Antibiootit suitsivat tulehdusta, mutta eivät sovi pitkäaikaiseen käyttöön.

Isotretinoiini on retinoideihin kuuluva A-vitamiinin johdannainen, joka puree talirauhasten liikaeritykseen. Isotretinoiinilla saattaa kuitenkin olla sivuvaikutuksia kuten sikiöhaittoja sekä vaikutuksia mielialaan, niveliin, maksan toimintaan ja limakalvoihin. Suurimmassa osassa tapauksista isotretinoiini tai antibioottikuuri ovat vaikeaan akneen toimiva ratkaisu.

Lääkärit voivat määrätä akneen myös paikallisena lääkehoitona erityisiä lääkevoiteita ja -geelejä kuten bentsoyyliperoksidia. Voiteita käytetään usein myös antibioottihoidon tukimuotona.

Aknen holistinen hoito

Erityisesti funktionaalinen lääketiede ja erilaiset vaihtoehtoiset hoitomuodot (esim. kiinalainen lääketiede tai Ayurveda) tarkastelevat aknea mielellään kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointia kartoittamalla. Keho-mieli-yhteys on tärkeä linkki niin terveyteen kuin sairauteenkin, sillä ihminen ei ole kone.

Yksilön taustaan, elämäntilanteen kokonaisuuteen ja terveydentilaan paneutuminen voi auttaa löytämään hankalien iho-oireiden juurisyitä.

Hormonien ja ravitsemuksen tasapaino, hermoston tila, aineenvaihdunnan ja maksan toiminta sekä suoliston kunto näkyvät helposti ihossa.

Stressiin on syytä tarttua herkästi, sillä sen tiedetään aiheuttavan monenlaisia psykosomaattisia oireita. Myös mahdolliset yliherkkyydet ja allergiat on syytä selvittää.

Tunnista aknetyyppisi

Akne esiintyy tyypillisesti 1) kuiva-rasvaisella tai 2) rasvaisella ihotyypillä. Akne ja sen hoito saattavat aiheuttaa ihossa myös yliherkkyystilan, jos iho on kipeä, infektoitunut ja sitä on hoidettu “kovilla aineilla” kuten voimakkaat puhdistustuotteet ja/tai reseptivoiteet. Tällöin voidaan puhua myös 3) herkästä tai herkistyneestä ihotyypistä.

Kuiva-rasvainen akneiho

Kuiva-rasvainen iho pukkaa talia, joka kertyy ihon pintakuivuuden alle ja tuntuu kipeinä paukamina. Iho saattaa hilseillä ja kiiltää yhtä aikaa.

Näppyjä ja epäpuhtauksia syntyy esimerkiksi T-alueelle (otsa, nenä, leuka). Talin ylituotanto voi tuntua myös poskissa, yläselässä, dekoltee-alueella ja päänahassa. Iho kiristelee vähintäänkin pesun jälkeen, talvella sekä tuulisella säällä.
Kuivan rasvaisen ihon akne on tärkeä tunnistaa, sillä ihon kuivuutta tulee hoitaa samalla kun hoidetaan ihon liiallista talineritystä.

Kuiva-rasvainen akne tarvitsee vesikosteutta, jotta tali pääsee erittymään pois talirauhasista. Jos rasvainen iho kuivuu esimerkiksi vahvojen lääkevoiteiden, saippua- ja/tai vesipesun tai pakkassään seurauksena, ihon tukkeutuminen todennäköisesti vain pahenee.

Kuiva-rasvainen akne voi hyötyä lempeistä ja kosteuttavista hapoista kuten maitohappo ja mantelihappo. Happojen käyttö kannattaa aloittaa maltillisista pitoisuuksista ja kuulostella ihon reagoimista niihin.

Akneihoiset välttävät usein öljyjä ihonhoidossa, sillä erilaiset öljyt saattavat provosoida rasvaista ihoa. Luonnonkosmetiikkaan perehtyneet kosmetologit kuitenkin raportoivat päinvastaista, sillä usein ihon oma ylikierroksilla toimiva talintuotanto saadaan kuriin oikeanlaisella laadukkaalla kasvoöljyllä.

Rasvainen akneiho

Öljyrasvainen iho pukkaa rasvaa ihon pintaan asti ja kiiltää usein runsaasti. Iho on helpompi puhdistaa kuin kuiva rasvainen iho, ja se on tyypillisesti myös vähemmän herkkä.

Runsaasti rasvoittuvaa ihoa tulee muistaa puhdistaa säännöllisesti, mutta hellävaraisella ja mielellään vaahtoamattomalla puhdistustuotteella. Liika peseminen voi jopa kiihdyttää ihon talintuotantoa.

Öljyrasvainen akne aiheuttaa usein ihohuokosten laajenemista ja ihon paksuuntumista. Öljyrasvainen akneiho hyötyy luonnollisista savipohjaisista naamioista, jotka imevät talia ihosta. Savinaamiot puhdistavat, rauhoittavat ja mineralisoivat ihoa.

Öljyrasvaiselle iholle sopivat myös astetta tuimemmat ja kuorivammat hapot kuten glykolihappo ja salisyylihappo.

Herkkä tai herkistynyt akneiho

Herkistyneen ihon aknesta sekä kosmetologit että akneihoiset itse puhuvat usein ”vaikeana tapauksena”. Ihon pimahdukset tai romahdukset voivat johtua esimerkiksi hoidon ja tuotteiden sekakäytöstä, pitkään jatkuneista lääkehoidoista tai tulehduksesta. Ihon oma suojabarriääri ja immuniteetti ovat alhaalla, ja iho suuttuu kutakuinkin kaikesta, millä sitä yritetään hoitaa.

Tuolloin kannattaa kääntyä Esse Probiotic Skincare -tuotemerkin puoleen. Esse on innovatiivinen luonnonkosmetiikkasarja, joka sisältää tehokkaita probiootteja ja prebiootteja. Sensitive-linjan tuotteet laskevat ja rauhoittavat herkistyneen ihoa reaktiotasoa jo muutaman kuukauden käytön aikana. Clarifying-linjan tuotteet on tarkoitettu aknen hoitoon, ja niitä saa vain hoitoloista. Essen kohdalla suosittelemme käyntiä lähimmässä tuotesarjaan erikoistuneessa hoitolassa ennen tuotteiden kokeilemista itse.

Aknen ruokavalio- ja muu tukihoito

Monet saavat helpotusta akneoireisiin puhtaasta ruokavaliosta, joka ei sisällä paljon (tai ollenkaan) sokereita, lisäaineita, alkoholia, gluteeniviljoja tai lehmänmaitoa. Luontaisesti gluteeniton ruokavalio auttaa joitakin, toiset saavat avun VHH- tai ketodieetistä. Hiilihydraattien rajoittaminen laskee elimistön insuliinia, tasaa hormoneja ja hillitsee tulehdusta.
Lisäravinteista vahva D-vitamiinivalmiste, Omega-3 -rasvahapot, sinkki ja muut mineraalit sekä B-, E- ja C-vitamiinit tukevat ihonhoitoa.

Kehon rauhoittaminen on tärkeää, erityisesti jos hermosto käy ylikierroksilla. Esimerkiksi lempeät joogamuodot, kuten yin-jooga, meditaatio, faskiarullaus, rentoutusharjoitteet ja avantouinti voivat aktivoida vagus-hermoa ja helpottaa autonomisen hermoston laukkaamista. Riittävän ja laadukkaan unen optimointi auttaa kaikkeen.

Hanki osaava omahoitaja

Ongelmaiholla on hyvä olla oma osaava kosmetologi, joka tuntee ihon temput ja hoitohistorian. Aknen hoito on kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Hoitoon on mielekkäämpää sitoutua tutun ammattilaisen avulla.

Mitä tulehtuneempi iho on, sitä järkevämpää on kääntyä ammattilaisen puoleen. Ihon tasapainottaminen tapahtuu paitsi kosmetologin hoitopedissä, myös sitkeällä kotihoidolla.

Ihonhoitorutiinissa kannattaa noudattaa päivittäin ammattilaisen neuvoja, käyttää ohjeistettuja tuotteita ja vaihtaa ahkerasti pyyhkeitä sekä liinavaatteita. Myös meikkaukseen käytettävät välineet tulee puhdistaa hyvin.

Iho ja keho saavat nauttia hoitojen aikana nesteiden liikkumisesta, verenkierron paranemisesta ja kokonaisvaltaisesta rentoutumisesta. Samaa hellävaraista itsensä hoitamista voi jatkaa hoitojen välissä myös kotona esimerkiksi gua sha -välineillä ja kotispa-tuokioilla.

Aknen hoito luonnonkosmetiikalla

Akneihon kosmeettiseen hoitoon on perinteisesti suositeltu vain vettä ja saippuaa, mutta aknesta kärsivät kääntyvät usein etsimään – ja löytämään – apuja myös kosmetiikasta. Luonnonkosmetiikan pitkäjänteinen käyttö on tuonut merkittävää apua lukemattomille akneihoisille. Kerromme pääpiirteitä akneihon hoidosta luonnonkosmetiikalla, ja sen jälkeen esittelemme kahden tunnetun, tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvan tuotesarjan ihonhoitorutiinin akneiholle, eli Mádaran ja Novexpertin hoitomenetelmät.

Lempeä puhdistustuote Mádaralta. Kuva: Artco.

Vaihda puhdistustuotteet luonnonkosmetiikkaan

Luonnonkosmetiikan asiantuntijoiden yleinen neuvo on ”älä pese ihoa pilalle”, millä viitataan siihen, että luonnonkosmetiikan puhdistustuotteista puuttuvat kovat synteettiset pesutensidit.

Vaihdettaessa luonnonkosmetiikkaan epätasapainoisen ihon rauhoittaminen aloitetaan usein puhdistustuotteiden ja ihon päivittäisen puhdistusrutiinin tarkistamisella. Luonnonkosmetiikan lempeillä putsareilla ihoa autetaan palauttamaan omasuojaa.

Iho-ongelmaisen kannattaa suosia maitomaisia ja/tai öljymäisiä puhdistustuotteita, jotka eivät vaahtoa. Puhdistustuotteet voi levittää kuivalle iholle ja poistaa kostealla pyyhkeellä tai musliiniliinalla. Akneihon venyttämistä ja hankaamista tulee kuitenkin välttää.

Tasapainota iho

Jopa pahat kystiset aknetapaukset ovat rauhoittuneet ihon pH:n tasapainottamisella. Aknebakteeri (Propionibacterium acnes) saa vähemmän elintilaa, jos iho on riittävän hapan. Ihanteellisin ihon ph on neutraali eli 4,5–5 ja esimerkiksi edellä mainitun Esse-tuotemerkin kaikki tuotteet on tasapainoitettu tuohon ph-asteikkoon.

Useiden puhdistustuotteiden pH on emäksinen, sillä rasva irtoaa paremmin emäksiseen nesteeseen.
Vesijohtovedellä ja saippualla pesu jättää ihon emäksiseksi, jolloin esimerkiksi kasvoveden käyttö puhdistuksen jälkeen neutralisoi ihoa. Erityisesti kuiva-rasvaista aknea voi kokeilla puhdistaa kokonaan ilman juoksevaa vettä.

Hyvä vaihtoehto ihon pH:n tasapainottamiseen ja ihon hydrolipidikalvon korjaamiseen on korealainen Whamisa. Tehokkaan luonnonkosmetiikkasarjan fermentoitujen eli maitohappokäytettyjen tuotteiden pH:t ovat matalia eli happamia. Tämä edesauttaa ihon vahvistumista, kosteustasapainoa ja tukkoisuuden helpottumista.

Vesikosteutta ja kasvoöljyä

Luonnonkosmetiikan erinomaiset vesikosteuttajat ovat viime vuosina synnyttäneet valtavan hoitonestebuumin. Vesikosteutus (hydrating) tarkoittaa runsaasti paitsi vettä, myös vettä sitovia ainesosia sisältäviä koostumuksia: kasvovesiä, fluidimaisia vesivoiteita sekä seerumeja.

Nämä humektantit pitävän ihon pintakuivuuden kurissa, mikä on ehdottoman tärkeää, jos iho erittää runsaasti talia. Kosteutetusta pinnasta talia pääsee poistumaan ihosta puhdistuksen mukana.

Voiteiden ja öljyjen sisältämä kosteutus (moisturising, moisturizing) on täyteläisempää kuin vesipohjaisissa tuotteissa, sillä niiden koostumus sisältää rasvaa. Myöskään akneihoisen ei kannata pelätä rasvojen käyttöä, sillä oikeanlaiset laadukkaat rasvahapot korjaavat ihon suojabarriäärin. Testaamisen kautta myös akneiholle löytyy riittävän kevyt ja imeytyvä öljy tai voide, joka ei tuki eikä kiillä.

Mutanaamio tasapainottaa ihon talintuotantoa, mutta sen hyytelömäinen rakenne auttaa kosteuspitoisuuden säilyttämisessä. Kuva: Artco.

Ei lisäaineita – mutta hoitoaineita

Luonnonkosmetiikka on tehokasta, sillä se sisältää usein vähän täyteaineita ja paljon vaikuttavia aineita. Siksi luonnonkosmetiikan aidosti hoitavat ominaisuudet ovat merkittäviä.

Luonnonkosmetiikan puhtaat INCI-listat eivät sisällä esimerkiksi muoveja, synteettisiä hajusteita tai säilöntäaineita, jotka osaltaan saattavat häiritä epätasapainoista tai tulehtunutta ihoa.

Luonnonkosmetiikasta löytyy myös loputon lista upeita luonnon raaka-aineita, joista useat voivat olla erinomaisia täsmäaseita myös akneen.

Kolme tehokasta raaka-ainetta akneiholle

Bakuchiol on ollut viime aikoina pinnalla luonnollisena vaihtoehtona retinolille. Samoin kuin retinolit, bakuchiol tehoaa ihon ikääntymismuutoksiin tsempaten kollageenin tuotantoa.

On hyvä kuitenkin muistaa, että bakuchiol on myös antibakteerinen. Bakuchiol uudistaa ihoa ja parantaa sen bakteerikantaa, ja voi olla mainio luonnonlääke myös akneen.

Rasvaliukoinen skvalaani on sukua ihon omalle skvaleenille, ja toimii usein täydellisenä öljynä akneiholle. Luonnonkosmetiikan puhdas kasviperäinen skvalaani on usein peräisin oliivista, ja se paitsi uudistaa ihoa, liuottaa ihon omaa talia.

Yksi akneihon superraaka-aine on rohtosammakonputki eli centella. Trendikäs “cica” nopeuttaa pienten ihovaurioiden paranemista ja hoitaa ihon hermoilua ja oireilua. Cica aktivoi kollageenin tuotantoa, häivyttää arpia, rauhoittaa ihon herkkyyksiä ja epäpuhtauksia.

Mádaran rutiini aknen hoitoon

Mádara on ehkä tunnetuin luonnonkosmetiikkamerkki Suomessa, jolta muistetaan erityisesti laadukas meikkivoide Skin Equal, mutta myös monet muut meikit ja suositut kasvojenhoitotuotteet. Mádara tekee aktiivista yhteistyötä Latviassa paikallisen yliopiston kanssa tuotteiden tehoaineiden tutkimiseksi.

Aknen hoitoon tarkoitettu tuotesarja on kehitetty tukemaan ihotautilääkärien määräämien lääkehoitojen onnistumista. Tuotteet pitävät ihon tasapainossa ja ehkäisevät useiden aknelääkkeiden ihoa kuivattavaa vaikutusta. Tuotesarja on testattu myös retinolihoidon kanssa yhdessä. Lisäksi Mádara on saanut ihotautilääkäriltä eli dermatologilta vahvistuksen sille, että tuotteet eivät tuki ihohuokosia.

Vaikuttavina aineina Mádaran aknenhoitoon tarkoitetussa tuotesarjassa on tuotemerkille tyypilliseen tapaan pohjoisen luonnon kasveja. Katajan kantasoluilla on antiseptisiä ominaisuuksia, jotka estävät iho-ongelmia aiheuttavien bakteerien kasvua. Niissä on myös antioksidantteja ja näppyjä rauhoittavia ominaisuuksia, kuten myös jäkälän ja maté-teen uutteilla. Hyaluronihappo kosteuttaa ja estää kosteuden haihtumista ja fermentoidut polysakkaridit tasapainottavat ihon pinnan mikrobeja.

Päivittäinen hoitorutiini:

Päivittäisten rutiinien lisäksi Mádara suosittelee 1–2 kertaa viikossa kirkastavaa, kuorivaa AHA Brightening Peel -naamiota ja syväpuhdistavaa Detox-mutanaamiota.

Tutustu myös Artcon artikkeliin Natural forerunner, jossa haastatellaan Mádaraa aknen hoitamisesta ja tuotesarjan synnystä.

Mádran tuotteita akneihon hoitoon. Kuva: Mádara

Novexpertin rutiini aknen hoitoon

Novexpert on ranskalainen, arvostettu luonnonkosmetiikkasarja, jonka sanotaan olevan kosmeseuttinen, mikä tarkoittaa sitä, että se rinnastetaan usein apteekkien myymään kosmetiikkaan. Novexpert pyrkii ratkaisemaan erilaisia iho-ongelmia ja painottaa kaikissa tuotesarjoissaan ihon ikääntymisen hidastamista. Aknen hoitoon suunnattu tuotelinja Trio Zinc luottaa nimensä mukaisesti tehoaineenaan sinkkiin. Kuten Mádaran tuotelinja, myös Novexpertin tuotelinja sopii tukemaan aknen lääkehoitoa.

Novexpertin mukaan syy akneen on kehossamme olevassa aminohappojen yhdisteessä, peptidissä IGF-1 (Insuline Growth Factor). Tuotteiden sinkkiyhdisteet taklaavat tämän peptidin vaikutusta ihoon. Tuotteet eivät ärsytä tai kuivata ihoa, eivätkä vaikuta sen normaaliin bakteerikantaan. Tuotteissa on mukana myös edellä mainittua bakuchiolia, joka tuo mukaan ikääntymisen merkkejä hidastavan vaikutuksen. Trio Zinc -tuotelinja sopii sekä nuoruusiän että aikuisiän akneihon hoitoon.

Päivittäinen hoitorutiini:

  • Puhdista puhdistusgeelillä.
  • Kosteuta kasvosuihkeella. Suihketta voi käyttää myös meikin kiinnitykseen suikauttamalla sitä meikkipohjan päälle.
  • Jatka kosteutusta kosteusvoiteella valitsemalla joko Purifying Gel (nuoruusiän akneen) tai Fluid (aikuisemmalle iholle).
  • Jos iholla on finnejä, voit antaa niille täsmähoitoa Express Blemish Care -voiteella. Odota voiteen imeytymistä 10 minuuttia ennen kuin lisäät iholle mahdollisia muita tuotteita, kuten meikkiä.

Iltaisin puhdistuksen jälkeen voi käyttää kevyesti kuorivaa hoitonestettä Peeling Night Lotion, mutta sitä suositellaan vain joka toinen päivä enimmillään viiden viikon kuurina.

Novexpertin sarjaan kuuluu myös silloin tällöin käytettäväksi tarkoitettu Triple Black Mask -naamio, joka tuo ikiaikaisen ihonhoitotuotteen, saven, tälle vuosituhannelle yhdistämällä tehoaineisiin aktiivihiiltä ja laavaa. Naamio torjuu epäpuhtauksia ja tasapainottaa talineritystä muiden Trio Zinc -sarjan tuotteiden tavoin. Naamio poistaa iholta aknea aiheuttavia bakteereita.

Novexpertin tuotteita akneihon hoitoon. Kuva: Novexpert.

Akneihon meikkaaminen

Akneiholle sopii useimmiten öljytön meikkipohja, joka pysyy hyvin rasvaisellakin iholla. Kevyt ja rasvaton mineraalimeikki ei kasaudu juonteisiin eikä katoa kasvoilta pitkänkään päivän aikana.

Laadukas ja koostumukseltaan puhdas ja täyteaineeton mineraalimeikkipohja antaa ihon hengittää. Mineraalit saattavat jopa rauhoittaa näppyjä ja tulehduksia. Kannattaa kokeilla erityisen laadukasta, mutta järkevän hintaista Alima Puren mineraalimeikkipohjaa.

Elämää aknen jälkeen

Aknen mahdollisesti jättämiä arpia hoidetaan laserilla, valohoidoilla, kemiallisilla kuorinnoilla, neulaus- ja hiontahoidoilla tai jopa leikkauksilla. Pinnallinen komedoakne ei yleensä jätä arpia, mutta keskisyvä ja syvä tulehduksellinen akne voi vaurioittaa ihoa pysyvämmin.

Akne voi aiheuttaa myös ihon hyperpigmentaatiota. Tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio (Post-inflammatory hyperpigmentation) tarkoittaa ihon melaniinipigmentin ylituotantoa. PIH voi aiheuttaa ihoon läiskiä, arpia ja valoherkkyyttä.

Hyperpigmentaatiota hoidetaan luonnonkosmetiikassa AHA-hapoilla. Tehokas yksittäinen raaka-aine on oxyresveratroli, joka ehkäisee hapettavan entsyymin tyrosinaasin syntymistä ihossa. Tyrosinaasi aiheuttaa iholle tummia läiskiä.

Viiden AHA-hapon ja oxyresveratrolin yhdistelmä löytyy esimerkiksi Ranskassa erinomaisesti menestyneestä Patyka Dark Spot Correcting -seerumista.

4.2 5 votes
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.