Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Viikonlopun terveellinen menu: fermentointi ja karpalo ne yhteen sopii…herkkuja hyvän ystäville

maaliskuu 29, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kuten edellisessä blogissa lupasin, nyt pistetään suut muikeaksi fermentoitujen ruokien ja karpalon avulla. Kokosin sinulle muutamia suolaisia ja makeita ruokia, joista on helppo loihtia maukas ja terveellinen ateriakokonaisuus. Kaikki ruuat ovat superhelppoja ja nopeita valmistaa, ja ne sopivat koko perheelle. Eikun herkuttelemaan!

 

KEFIIRI-KARPALOSMOOTHIE

1,5 dl kefiiriä

0,5 dl karpalomehua (sokeroimaton)

1 reilu tl mantelitahnaa

1-2 taatelia (riippuu halutusta makeusasteesta)

(loraus kookoskermaa)

(kourallinen vadelmia)

(tarvittaessa hiukan vettä)

Smoothien perusresepti on superhelppo. Vain neljä raaka-ainetta: kefiiri, karpalomehu, mantelitahna ja taateli. Tästä tulee ihanan hapan ja raikas smoothie, johon voi halutessaan lorauttaa lisämakeudeksi vaahterasiirappia. Täyteläisemmän, samettisen perhmeän ja marjaisamman version smoothiesta saa lisäämällä perusreseptiin reilun lorauksen kookoskermaa ja vajaan kourallisen vadelmia. Osan kefiiristä voi myös korvata kookoskermalla, jolloin kefiiriä laitetaan 1 dl ja kookoskermaa 0,5 dl. Täydellistä, ja suolisto kehrää!

Ps. Jos smoothieta tuli tehtyä liikaa, voi lopun laittaa pieneen kulhoon, sekoittaa sekaan chiansiemeniä (suhteessa 1 dl/1 rkl), ja jättää muhimaan jääkaappiin. Jälkiruoka illaksi on valmis!

Pps. Karpalomehua kannattaa muutenkin hyödyntää kevään ja alkukesän raikkaissa booleissa. Kuplivat saavat karpalomehusta uuden vivahteen, ja kombutchan kanssa karpalo houkuttaa sekä purppuraisella värillään että ihanalla hapokkuudellaan.

MISOLOHI JA KAALI-FENKOLIMUHENNOS

Ruodotonta ja nahatonta lohta

Vaaleaa misotahnaa (1 rkl/ yksi lohiannos)

hunajaa

½ valkokaali

½ fenkolia

loraus oliiviöljyä

2-3 valkosipulin kynttä (maun mukaan)

1-2 rkl tamarikastiketta (maun mukaan)

1 tl suolaa

1 tl currykastiketta

kourallinen kuivattuja karpaloita

Pilko kaali, fenkoli ja kuorittu valkosipuli. Kuullota niitä reilussa oliiviöljyssä, miedolla lämmöllä ainakin vartti. Lisää suola heti alkuvaiheessa, jotta kaalin nesteet irtoavat ja tuovat mehevyyttä paistokseen. Paistoksen muhiessa sivele lohifile(et) misotahnalla. Jos leikkaat kullekin ruokailijalle oman fileen, tarvitset kutakin kohden n. 1 ruokalusikallisen tahnaa. Voit paistaa lohet joko öljytyllä paistinpannulla tai uunissa. Pirskota molemmissa tapauksissa kypsennyksen loppuvaiheessa lohen pintaan hiukan hunajaa. Lisää kaali-fenkolipaistokseen tamari ja curry sekä kuivatut karpalot. Anna imeytyä muutama minuutti, jotta karpalot hiukan pehmenevät. Annostele lautasille, koristele fenkolin vihreillä tupsuilla ja tarjoile heti.

HAPATETTU KAALI-FENKOLISALAATTI

½ valkokaali (n. 1 kg)

½ fenkoli

25 g suolaa

reilu 1 rkl korianterinsiemeniä

kannellinen lasiastia

Jotta edellisestä annoksessa yli jäänyt puolikas kaali ja fenkoli eivät joutuisi hukkaan, tee niistä kotitekoista hapankaali-fenkolisalaattia. Se sopii loistavasti monen ruuan lisukkeeksi ja toimii myös kohmeisten ja survottujen karpaloiden (miksei puolukoidenkin) kanssa ihan sellaisenaan.

Raasta fenkoli ja kaali mielellään raastimella, jotta saat mahdollisimman hienoa raastetta. Siirrä raaste isoon kulhoon ja lisää suola. Möyhi seosta reilusti käsin, muutaman minuutin ajan, jotta kaalin ja fenkolin nesteet lähtevät irtoamaan. Jätä sitten seos 5-10 minuutiksi rauhaan, jotta suola saa tehdä taikojaan ja nesteyttää seosta entisestään. Paahda tällä välin korianterinsiemenet kuumalla pannulla. Pari minuuttia riittää. Voit käyttää myös sinapin- tai fenkolinsiemeniä tai siemensekoitusta. Möyhi sitten seosta uudelleen. Huomaat, että se on yllättävän nestepitoista. Lisää siemenet, sekoita ja annostele lasipurkkiin. Puserra seosta mahdollisimman tiiviiksi, jotta saat nesteet nousemaan pintaan. Kaalien tulisi olla nesteen peitossa, kun suljet kannen. Siirrä seos viileään ja pimeään paikkaan tekeytymään. Fementoituminen kestää muutamia päiviä, ja vahvan hapokkuuden saamisessa voi vierähtää viikko. Tarkista hapokkuus päivittäin ja avaa purkin kansi 24 tunnin välein, jotta ylimääräinen kaasu pääsee poistumaan. Kun hapokkuus on mielestäsi sopiva, siirrä purkki jääkaappiin, jossa se säilyy noin viikon.

 

 

KARPALO-TOFFEE-SUKLAAPALAT

Tästä ei jälkiruoka enää parane. Ja mikä parasta, tämän herkuttelu on täysin synnitöntä. Rapsakan ja pehmeän makutuntuman ja suolaisen ja makean liitoista ei meinaa saada tarpeekseen. Onneksi herkku on helppo tehdä, vaikka joka ilta.

Täyte:

20g medjool-taateleita

1 rkl vettä

140 g maapähkinävoita

1 rkl kookosöljyä

2 rkl mantelimaitoa

n. ½ dl kuivattuja karpaloita (tai maun mukaan)

Suklaakuorrutus:

120 g kookosöljyä

1 ½ rkl vaahterasiirappia

30 g kaakaojauhetta (sokeritonta)

(3 rkl kookoskermaa)

Poista taateleista kivet ja laita ne veden kanssa tehosekoittajaan. Aja tasaiseksi massaksi. Lisää maapähkinävoi, kookosöljy ja mantelimaito ja sekoita niin, että massasta tulee kiinteää ja tasaväristä. Lisää lopuksi karpalot ja sekoita ne massaan lusikalla.

Suklaakuorrutusta varten sulata kookosöljyä kattilassa miedolla lämmöllä. Vispaa sekaan vaahterasiirappi ja sitten kaakaojauhe. Kun seos on tasaista, lisää halutessasi kookoskerma ja sekoita tasaiseksi. Kookoskerma tuo suklaaseen hieman pehmeyttä ja täyteläisyyttä. Itse teen usein pohjakerroksen ilman kookoskermaa, mutta lisään sen kattokerroksen suklaamassaan.

Voit valmistaa karpalo-toffee-suklaapalat joko muffinikupeissa tai neliskanttisessa vuoassa. Itse tykkään jälkimmäisestä, koska silloin paloista saa juuri haluamansa kokoisia. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa vuoraa vuoka leivinpaperilla. Levitä ensin yksi kerros suklaamassaa joko jokaiseen muffinivuokaan (n. 1 rkl/muffinivuoka) tai puolet massata ison vuoan pohjalle. Siirrä n. 5 minuutiksi pakkaseen, jotta suklaa jähmettyy. Levitä sitten täyte, ja lopuksi viimeinen kerros suklaata. Siirrä uudelleen pakkaseen ja anna jähmettyä ainakin tunnin verran. Jos teit karpalo-toffee-suklaapalat isossa vuoassa, leikkaa kakku pieniksi annospaloiksi terävällä veitsellä. Säilytä herkut jääkaapissa tai pakastimessa, kannellisessa astiassa.

Ps. Voit korvata maapähkinätahnan myös manteli- tai cashewpähkinatahnalla. Näin saat herkusta vielä terveellisempää. Suolaisen ja makean liitto kärsii hiukan, mutta toisaalta pähkinäisen täyteläinen maku säilyy.

 

Herkullista viikonloppua!

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.