Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kosmetiikan syötävät hyviksett: Karpalo häätää huonot bakteerit

maaliskuu 23, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Karpalo on yksi suosikkimarjoistani. Se on ihanan kirpeä, raikas ja maistuu minusta kesältä. Älä kysy miksi. Karpalo on myös yksi terveysvaikutteisimmista marjoistamme, ja sitä on käytetty kansanlääkinnässä ties kuinka pitkään. Nyt tiedetään, että yksi karpalon vahvimmista vaikutuksista liittyy sen kykyyn häätää elimistölle haitalliset bakteerit ja kiinnittää hyviä niin, etteivät ne pääse karkuun. Siinä sivussa se tosin tekee paljon muutakin hyvää.

 

Mikroravintoaineiden ilotulitusta

Karpalo on todellinen ravintopommi. Se sisältää runsaasti vesiliukoista C-vitamiinia – kuten tyrnikin – sekä rasvaliukoista E-vitamiinia. Tämä kaksikko muodostaa erittäin vahvan antioksidanttisuojan sekä rasvaliukoisille että vesiliukoisille happiradikaaleille, ja auttaa siten kehoa ja monenlaisia kudostyyppejä puolustautumaan sairastuttavalta ja elimistöä vanhentavalta hapetusstressiltä.  

Voimakaksikon lisäksi karpalo sisältää myös veren hyytymisen kannalta supertärkeää K-vitamiinia sekä ihon ja silmien hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää A-vitamiinia. Jälkimmäistä pidetään myös tehokkaana rasvaliukoisena antioksidanttina, ja sillä on tärkeä tehtävä maksan detoksifikaatioprosessissa.

Kuituja ja fytokemikaaleja

Maksaa auttavat myös karpalon sisältämä kuitu. Kuten kaikissa paksukuorisissa marjoissa, karpalon kuori sisältää sekä hyviä rasvoja että erityisesti suolistolle ja maksalle hyvää tekeviä kuituja – ilman haitallisia sokereita. Kuitu auttaa pitämään myös ihoa kirkkaana ja kuulaana. Lisäksi karpalo sisältää mangaania, jota tarvitaan muun muassa ruston, luuston ja nivelten hyvinvointiin sekä osana elimistön omaa superantioksidanttia, SOD-entsyymiä.

Vitamiinien ja hivenaineiden ohella tärkeimpiä karpalon fytokemikaaleja ovat polyfenolit ja erityisesti proantosyanidit. Nämä antavat karpalolle sen kauniin kirkkaanpunaisen värin ja toimivat vahvana antioksidanttiryhmänä estäen tulehduksia ja edistäen monia aineenvaihduntaprosesseja ja elvyttäen verenkiertoa. Tutkimusten mukaan erityisesti proantosyanidit, toki yhteisvaikutuksessa muiden polyfenoliyhdisteiden kanssa, edistävät hyvien bakteerien tarttumista toisiinsa ja suoliston limakalvon pinnalle. Proantosyanidit ja hyvät bakteerit yhdessä muodostavat siten vahvan puolustuslinjan, ja auttavat synnyttämään terveyttä edistävän bakteerikannan.

 

Karpalo ja hyvät bakteerit

Tuoreiden tutkimusten mukaan karpalon kyky tehostaa bakteerin vaikutusta johtuu siitä, että karpalon polyfenolit ovat marjan muiden mikroravinteiden kanssa tiiviissä vuorovaikutuksessa. Tätä ominaisuutta ei ole havaittu samassa määrin muiden marjojen osalta – ainakaan vielä.

Tiivis yhteistyö karpalon bioaktiivisten ainesosien välillä saa hyvien bakteerien kiinnittymisen ohella aikaan myös sen, että haitalliset bakteerit ”huuhtoutuvat” elimistön limakalvoilta. Samaan mekanismiin perustuen tutkimuksissa on todettu, että karpalo edistää myös suun hyvinvointia auttamalla pitämään suun bakteerikannan terveyttä ylläpitävänä. Aktiiviaineiden väliseen yhteistyöhön perustunee myös jo kauan kokemusperäisesti havaitut karpalon hyötyvaikutukset virtsatientulehduksien yhteydessä.

Karpaloa monella tapaa

Vaikka kaikilla karpalotuotteilla on terveysvaikutuksia, parhaimmat tulokset on tutkimusten valossa saatu sekä tuoreista ja tuorepakastetuista että kuivatetuista marjoista sekä näistä valmistetuista uutteista. Karpalouute on esimerkiksi aivan ässä tulehtuneen ja ärtyneen kurkun hoidossa. Kurlaus uuteella useita kertoja päivässä auttaa taatusti viemään pöpöt pois. Se saattaa helpottaa myös ientulehduksia. Sokeroimaton täyskarpalomehu on myös hyvä vaihtoehto, joskaan ei ihan niin tehokas sisäisessä käytössä.

Sitä vastoin ulkoisesti käytettynä, mehu on oiva tapa huuhdella tulehtuneita ihoalueita ja limakalvoja. Ihonhoitotuotteissa yleisesti ottaen karpalo on mitä parhain vaihtoehto ärtyneelle ja tulehtuneelle iholle. Karpalon voimakkaan antioksidanttipitoisuuden ansiosta sitä käytetään myös aurinkosuojavoiteiden ja ikääntyvän ihon hoitotuotteiden raaka-aineena.

Karpalo fermentoitujen tuotteiden kanssa nautittuna auttaa paljastamaan kaikki karpalon terveyshyödyt. Ensi viikolla annan kokkausvinkkejä, joilla karpalosta ja fermentoiduista ruoka-aineista voidaan loihtia supermaukkaita ja terveyttä edistäviä aamu- tai välipaloja, kirpeitä juomia sekä helppoja päivällisiä. Pysy kuulolla!

 

Nauti karpalosta ulkoisesti

Leave a Reply

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita
Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.