Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Ruokitko kehosi hyviä bakteereita?

maaliskuu 3, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kuten edellisessä blogissa lupasin, nyt keskitytään elimistön hyviin bakteereihin ja erityisesti siihen, miten niihin voidaan ravinnon avulla vaikuttaa – positiivisesti.

Hyvät bakteerit jaetaan usein karkeasti (ja vähän virheellisesti) pro- ja prebiootteihin. Näitä tarvitsemme ihan kaikki, ja niitä on saatava joko ravinnosta tai muuten ulkoisesti. Varsinaisia bakteereja ovat nimenomaan probiootit. Probiootteja tunnetaan tänä päivänä joitakin kymmeniä lajeja, joskin arvioidaan, että erilaisia probiootteja on olemassa kymmeniä- jos ei satojatuhansia eri kantoja. Mielenkiintoisen ja vaikean tästä tekee se, että meillä jokaisella on suolistossamme täysin yksilöllinen probioottikombo. Tämä selittää toisaalta sen, miksi pelkistetyt, vain muutamia tunnettuja kantoja sisältävät probioottikapselit eivät useinkaan yksin riitä, ja toisaalta sen, että probioottitutkimuksista saadut tulokset ovat keskenään ristiriitaisia.

Tulevaisuudessa bakteerikantojen geenitestit – siis bakteerien geenejä tutkivat testit –tulevat mitä todennäköisemmin määrittämään yksilöllisesti monia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Tällöin voidaan mahdollisesti valmistaa aidosti yksilöllisiä probioottivalmisteita, jotka olisivat myös teholtaan huikeita. Tätä aikakautta joudumme tosin vielä ainakin hetken odottamaan…

Mitä pre- ja probiooteista tiedetään jo nyt?

Palataan tähän päivään. Pre- ja prorobiootit asustavat erityisesti paksusuolessa ja jonkin verran ohutsuolen loppupäässä. Lisäksi niitä esiintyy vähäisissä määrin myös limakalvoilla, iholla ja jopa hengitysilmassamme, ja syystä. Esimerkiksi keuhkojen ja limakalvojen hyvä bakteerikanta auttaa pitämään keuhkoteiden tulehdustaudit ja astmaattiset oireet loitolla. Ihon hyvä bakteerikanta sen sijaan suojaa ihoa sekä sisäisiltä että ulkoisilta rasitteilta.

Probiootit ovat siis bakteereja, ja prebiootit ovat niiden ruokaa. Ne toisaalta muodostavat probioottien kasvualustan, tarjoamalla lisääntymiselle erinomaiset edellytykset. Hyvät bakteerit eivät siten voi lisääntyä ilman prebiootteja, joten ne ovat ihan yhtä tärkeitä kuin bakteeritkin. Tavanomaisesti silloin, kun huonosti voivaa suolistoa ja sen bakteerikantaa lähdetään korjaamaan, lähdetään liikkeelle nimenomaan prebioottien saannin lisäämisestä. Toisin sanoen ensin hoidetaan kasvualusta kuntoon, ja sitten vasta istutetaan suolistoon hyvät bakteerit. Kasvualustan lisäksi on toki tärkeää huolehtia suoliston limakalvon kunnosta.

Syö bakteereillesi hyvä ja ravitseva kasvualusta

Prebiootteja saa helposti purkista – kuten prebioottejakin – mutta se ei korvaa sitä, mitä voimme hyvällä ravitsemuksella saada aikaan. Väheksymättä erittäin hyviä yksittäisiä prebiootteja, ne ovat auttamatta liian yksipuolisia. Ne eivät pysty takaamaan monipuolista, ja bakteereille hyödyllistä kasvualustaa.

Jotta suolistossasi, ja koko elimistössäsi, asustavilla bakteereilla olisi mahdollisimman hyvä kasvualusta ja riittävästi laadukasta ”ruokaa”, kiinnitä huomiota päivittäiseen lautasmalliisi. Varmista, että syöt runsaasti seuraavia, prebiootteja sisältäviä ruoka-aineita:

 • Sipulikasvit, valkosipuli, purjo
 • Hunaja, propolis, siitepöly, inkivääri
 • Kaakao ja tumma suklaa
 • Artisokka, parsa, voikukan lehdet, kaalit, kurkku, tomaatti, paprika
 • Monet juurikasvit, kuten maa-artisokka, punajuuri, sikuri, porkkana, retiisi, punajuuri
 • Ohra, kaura ja monet betaglukaania sisältävät ruuat, kuten emonet sienet
 • Banaani ja omena (erityisesti kuorineen syötynä), marjat, mango
 • Seesamin-, kurpitsan-, hampun- ja chiansiemenet
 • Kookoksen ”liha”, kookosjauhot ja laadukas kookosmaito (luomu ja lisäaineeton)
 • Palkokasvit, kvinoa ja villi riisi
Tankkaa probiootteja – sisäisesti ja ulkoisesti

Kun kasvualusta on kunnossa, on aika kääntää katse probioottien saantiin. Tämä ei ole niin helppoa, sillä probiootteja ei ole ihan niin monessa ruoka-aineessa. Siltikin kehotan pitämään pääpainon probioottitankkauksessa alla mainitussa listassa. Silloin, kun immuniteetti on syystä tai toisesta heikoilla ja tarvitaan runsaasti probiootteja, suosittelen valitsemaan mahdollisimman luonnolliset probiootit. Näitä ovat joko maaperän bakteereista valmistetut probioottituotteet tai erilaisista kasvilähteistä fermentoidut ja kapseloidut tuotteet. Lautaselle saat luonnon probiootteja seuraavista lähteistä:

 • Kefiiri, jogurtti, viili
 • Hapatetut kasvikunnan tuotteet, kuten hapankaali
 • Kimchi, kombucha
 • Kypsytetyt juustot, kuten cheddar, gouda ja parmesaani
 • Tempeh, natto, miso ja tamari
 • Oliivit ja pikkelssit (tarkista lisäaineet ja mahdollisesti lisätty sokeri!)

Muutama jälkihuomautus listaan liittyen:

Muista, että maitotuotteet kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan ostaa luomuna. Tällöin niiden rasvahappokoostumus ja probioottipitoisuus ovat parhaimmillaan, eikä niissä ole antibioottijäämiä. Itse tehty jugurtti on usein paras vaihtoehto. Käytä tällöin mahdollisimman laadukasta probioottivalmistetta tai aitoa jugurtin juurta, mieluiten luomukaupoista. Miso ja tamari ovat loistavia suolan korvaajia. Käytä niitä keittojen, wokkien ja pataruokien maustamiseen. Saat kivan aasialaisen vivahteen ja lisäät päivittäistä probioottisaalistasi.

Listasta puuttuu kokonaan ulkoisesti tärkeät probioottilähteet. Ihan ehdoton ykkönen on mullassa möyriminen. Multa ja ylipäätään maaperä sisältävät runsaasti hyviä maaperän bakteereja. Tällä hetkellä näiden uskotaan olevan ihan parhaita immuniteetin kannalta. Aloita siis puutarhanhoito ja kaiva onkimatoja paljain käsin. Anna myös lastesi sotkea itsensä keväisissä multakasoissa. Kotikosmetiikassa kannattaa hyödyntää probiootteja sisältäviä tuotteita. Perinteinen jogurttinaamio, tai kaalihaude haavoille toimivat yhä!

Sananen suoliston limakalvoista

Lopuksi en malta olla mainitsematta suoliston limakalvon kuntoa. Suoliston limakalvo on yksi elimistön tärkeimmistä portinvartijoista ja terveyden ylläpitäjistä. Tästä voit pitää huolta edellä mainitun listan lisäksi muistamalla mm. ravinnon hyvät rasvat, riittävän ja laadukkaan proteiinin saannin (erityisesti glutamiinin), magnesiumin, sinkin ja luonnolliset B-vitamiinit. Muista myös, että sokeri ja valkojauhotuotteet ovat herkkuruokaa pahoille bakteereille. Vältä näitä erityisesti silloin, kun puolustuskyky on kovilla. Myös rauta ruokkii pahoja bakteereita. Verikokeissa mm. alhainen hemoglobiini ja kohonneet varastoarvot viittaavat elimistössä jyllääviin bakteereihin. Näissä tilanteissa rautalisää ei suositella.

Leave a Reply

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita
Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.