Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Usko tai älä – joulu ilman ähkyä on mahdollista: nappaa tästä 10 vinkkiä Hyvän Olon Jouluun

joulukuu 25, 2018,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kyllä. Ja aion nyt kertoa sinulle miten. Ilman huonoa omaatuntoa, itsensä kidutusta kieltäytymällä jouluherkuista, ja ilman itsensä rääkkäämistä jäätävillä lenkkipoluilla.

Moni odottaa joulua kauhunsekaisin ja toisaalta malttamattoman iloisin mielin. Jänniä hetkiä ei aikuisille herätä joulupukin kohtaaminen, vaan lähinnä notkuvat herkkupöydät. Kuinka vastustaa kiusausta ja pitää vuoden aikana saavutetut linjat ja terveelliset elämäntavat?

Ensinnä, huono omatunto pois. Unohda se. Kuten aiemmin tässä kuussa kirjoitin, kaksi viikkoa vuodesta on kuin hyttysen kakka. Sillä ei ole kokonaisvaltaisen terveyden kannalta mitään merkitystä. Huono omatunto sen sijaan nakertaa hyvinvointia monella tasolla.

Toiseksi, olen koonnut sinulle helposti toteutettavan top 10 -listan, joiden avulla jouluähkyn, turvotuksen ja kuvotuksen saa pidettyä loitolla ilman, että joulun herkuille tarvitsee kääntää selkää. Valitse listalta parhaat päältä, ja ota käyttöön ne, jotka sinua kutsuvat, ja jotka istuvat sinun joulupyhien rytmiisi.

 

  1. Nuku riittävästi

Vaikka joulu on pitkien illallisten ja yömyssyjen aikaa, koeta pitää löyhästi arkirytmeistä kiinni, äläkä nipistä yöunista. Lyhyet yöunet näkyvät välittömästi turvotuksena, tukkoisena olona ja vetämättömyytenä. Huonosti nukutun yön jälkeen on vaikeaa tehdä tietoisia, syömistä ja hyvää oloa koskevia päätöksiä.

 

  1. Kunnioita taukoja

Vaikka joulusuklaat houkuttavat pöydällä ja takanpieluksilla, vastusta kiusausta jatkuvalle mässäilylle. Ruuansulatus ja suolisto tarvitsevat lepotaukoja. Parhaimmillaan päivä koostuu kolmesta ateriasta ja maksimissaan yhdestä välipalasta. Koeta myös pitää kiinni vähintään 12 tunnin yöpaastosta. Jos pystyt, voit pidentää paastoa 14-16 tuntiin, esimerkiksi venyttämällä hiukan aamiaisaikaa. Lomalla tämä onnistuu usein näppärämmin kuin arjen keskellä.

  1. Vesi ja kuidut – vatsan parhaat ystävät

Muista riittävä vedenjuonti ja kuitupitoiset ruoka-aineet. Vettä tulisi juoda 1,5-2 litraa päivässä. Muista, että alkoholi ja kahvi kuivattavat kehoa ja lisäävät tarvittavan nesteen määrää. Älä kuitenkaan juo aterioiden yhteydessä, sillä tämä laimentaa ruuansulatusentsyymejä ja heikentää ruuansulatusta ja imeytymistä. Kuitupitoisella ruualla takaat suoliston tyytyväisyyden ja pidät ummetuksen loitolla. Joulun aikaan kuivatut hedelmät (mieluiten luomulaatuiset ja sokerittomat) ja pähkinät ovat mitä parhaimpia kuidunlähteitä. Liottamalla niitä yön yli tai vähintään pari tuntia saat niistä rutkasti enemmän hivenaineita ja mineraaleja. Hyviä kuituja saat myös juureksista.

 

  1. Sateenkaaren värit ja puoli lautasta

Toistan itseäni, mutta tämä on supertärkeää ja pelastaa jouluähkyltä. Ota joulunajan aterioiden lähtökohdaksi se, että jokaisella lautasella on sateenkaaren värit – tai ainakin niin monta väriä kuin mahdollista –, jotta takaat itsellesi monipuolisen ja vahvan antioksidanttisuojan. Usein värikkäät kasvikset, juurekset marjat ja hedelmät ovat todellisia kuitupommeja, joten niistä saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Pidä huoli myös siitä, että puolet lautasestasi täyttyy kasvikunnan raaka-aineilla. Loppu puolikas jättää tilaa kinkulle, laatikoille ja muille jouluherkuille.

 

  1. Käytä ruuan äärellä hampaitasi ja hidastele

Muista pureskelu. Kun hotkit, ruokaa pilkkovat entsyymit eivät ehdi mukaan, eikä ruokasi sisältämät mikroravinteet imeydy. Joulupöydässä pitäisi olla aikaa myös hidasteluun, leppoisaan ja rauhalliseen ruokailuun. Tästä tykkää koko ruuansulatusjärjestelmä.

  1. Liiku päivittäin

Vaikket tekisi hikijumppaa, pieni happihyppely, pulkkamäkikisailut ja lumienkeleiden teko siellä missä se on mahdollista, kannattaa. Puoli tuntia päivässä vauhdittaa aineenvaihduntaa ja auttaa ehkäisemään ähkyä, ylensyönyttä oloa.

 

  1. Helli vatsaa

Muista myös hellät, pilateksesta ja joogasta tutut vatsalihasliikkeet. Ne aktivoivat koko keskivartaloa sitä vahvistaen. Ne ovat jouluvatsalle (ja muutenkin) paljon parempi vaihtoehto kuin perinteiset vatsarutistukset. Perinteinen lankku kerran päivässä tekee ihmeitä. Muista myös vatsanalueen hellä hieronta. Hieromalla vatsaa paksusuolen kohdalta, myötäpäiväistä ympyrää tehden ja hellästi pumpaten, pidät ummetuksen ja vatsakrampit loitolla.

 

  1. Opettele olemista

Pysähdy ja hengitä. Jouluna saa hyvällä omalla tunnolla olla vain. Tee itsellesi jouluajan aikataulu siitä, ettei aikatauluja ole. Anna itsesi ja läheistesi kerrankin vain olla ja nauttia ajan pysähtyneisyydestä. Tämä rentouttaa, vähentää stressiä ja lisää luovuutta.

  1. Leiki ja naura

Pysähtyneisiin hetkiin kuuluu leikki ja nauru. Nämäkin vähentävät stressiä, tekevät hyvää aivoille ja aktivoivat parasympaattista hermostoa. Anna läheisillesi haaste ja kerää kännykät eteiseen. Ota esiin vanhan hyvän ajan lautapelit. Yhdessäoloa parhaimmillaan.

 

  1. Kevennä välipäivinä

Jos jouluaattona mopo lähti käsistä, tee välipäivinä simppeli kevytpaasto. Pari päivää, ja olo on kuin uudestisyntyneellä. Aloita aamu lämpimällä sitruunavedellä. Flunssakautena siihen on hyvä lisätä hiukan inkivääriä, valkosipulia ja hunajaa.

Venyttele ja herättele kehosi kevyesti. Tee sitten itsellesi mielesi vihersmoothie, johon laitat kurkkua, persiljaa (rucolaa), sitruunaa, inkivääriä, avokadoa, hyvälaatuista proteiinijauhetta ja liotettuja auringonkukansiemeniä.

Syö lounaaksi sosekeitto esimerkiksi parsakaalista, purjosta ja herneistä. Makua keitto saa inkivääristä, currysta ja valkosipulista ja samettisuutta ripauksesta kookosmaidosta. Illalliseksi pieni munakas ja höyrytettyjä juureksia. Rucola-cashewpähkinä-oliiviöljykastike koristelee ja maustaa kasvikset.

 

Hyvän olon ja hemmottelun joulua!

Leave a Reply

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita
Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.