Toimitus / Natural Goods Company

Pienetkin valinnat muuttavat maailmaa – ekolgiset vanupuikot ovat parempi valinta

tammikuu 22, 2018,
Natural Goods Company

Vielä suurin osa maailman puuvillasta kasvaa kemiallisten torjunta-aineiden ryydittämänä. Maailmassa kuluu noin 25% hyönteistentorjunta-aineista ja yli 10% muista torjunta-aineista puuvillan viljelyyn, vaikka se kasvaa vain 3% viljellystä kokonaispinta-alasta. Tavanomainen puuvilla vaatii valtavia määriä torjunta-aineita ja kemiallisia lannoitteita, joilla on suuri ympäristövaikutus. Kovat kemikaalit aiheuttavat myös terveysriskejä puuvillan kasvattajille ja käsittelijöille. Monissa maissa puuvillaa käsitellään edelleen käsin, jolloin näillä aloilla työskentelevät altistuvat äärimmäisen myrkyllisille kemikaaleille. Kemikaalit voivat vaikuttaa myös muuhun yhteisöön, kun ne pääsevät vesihuoltoon.

 

Mitkä ovat luomupuuvillan ja tavanomaisen puuvillan erot?

Suurin ero luomupuuvillan ja tavanomaisen puuvillan välille tulee kasvatuksessa ja jatkojalostuksessa, jotka vaikuttavat loppukäyttäjän sekä puuvillan kasvattajan ja käsittelijän terveyteen positiivisesti.

Luomupuuvillaa kasvatetaan ilman kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita, GMO-vapaasti. Luomupuuvillan tuotanto tasapainottaa ekosysteemiä, säilyttää biologisen monimuotoisuuden ja jopa parantaa maaperän laatua. Kokonaisuudessaan luomupuuvillan tuotanto tarvitsee vähemmän energiaa ja vettä, kuin tavanomaisen puuvillan tuotanto. Tähän otetaan huomioon siis esimerkiksi myös tavallisen puuvillaan tuholaistorjuntaan ja maanparanteisiin valmistettavien aineiden valmistusprosessin veden- ja energiantarve. Luomuviljely vaikuttaa maaperän laatuun ja biodiversiteettiin positiivisesti. Luomuviljelyssä maata moni- tai vuoroviljellään verrattuna tavanomaiseen yksipuoliseen raaka-aineen kasvatukseen, joka köyhdyttää nopeasti maaperän. Tämä vaikuttaa myös veden ”pysyvyyteen” ja imeytyvyyteen maaperässä negatiivisesti, minkä vuoksi tavallisen puuvillan kasvatus vaatii enemmän kastelua. Luomupuuvillaa täyty ktietenkin yhtä lailla kastella, mutta tällöin huomioon voidaan ottaa myös mm. luonnolliset sadevedet. Textile Exchangen Life Cycle Assesment on selvittänyt, että luomupuuvillan veden kulutus on 91% vähemmän kuin tavanomaisen puuvillan ja luomutuotetta maaperä pystyy varastoimaan vettä jopa 30% (lähde).

Tuholaistorjuntaan luomuviljelyssä käytetään hyväksyttyjä torjuntakeinoja, kuten petohyönteisiä. Puuvillan luomuviljely ei aiheuta luonnolle haitallisia myrkkypäästöjä tai kasvihuonekaasuja. Se on tällöin terveellinen vaihtoehto myös viljelijälle ja hänen koko yhteisölleen.

Simply Gentle ja Soil Accociation

Brittiläinen Simply Gentle Organic on ensimmäisenä arvostetun Soil Association -sertifioinnin saanut korkealaatuisten kosmeettisten vanutuotteiden tuottaja. Vanutuotteet eivät sisällä allergeenisia, karsinogeenisiä tai myrkyllisiä kemikaalijäämiä, jotka voivat aiheuttaa ihoärsytystä tai hengitystieongelmia käyttäjälleen. Erityisesti vauvan ja lasten herkän ihon hoitoon hellä luomuvanu on turvallinen vaihtoehto. Se on valkaisematonta ja kemiallisesti käsittelemätöntä.

Kaikki Simply Gentle vanutuotteet ovat nukkaamattomia, valkaisemattomia ja biohajoavia, eikä niitä ole käsitelty kemiallisesti valmistuksen tai pakkaamisen aikana. Luomupuuvilla käy läpi tietyn muokkausprosessin, jossa kuidut kiedotaan ja sekoitetaan toistensa ympärille. Kuiduista poistetaan epäpuhtaudet luomutuotannossa hyväksytyin prosessein, joka saattaa jättää kuitenkin pieniä määriä siementen kuoria lopulliseen tuotteeseen. Tämä pyritään kuitenkin välttämään laadunvalvonnassa, joka suoritetaan käsin.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.