Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Talvinen yin-jooga vahvistaa munuaisten toimintaa – 5. helppoa liikettä

marraskuu 28, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Talvi on erinomaista aikaa harrastaa yin-joogaa. Kiinalaisen tradition mukaan, talvella kannattaa himmailla ja valita rauhallinen, tasapainottava, uudistava, korjaava ja energisoiva laji. Yin-jooga on kaikkea tätä. Ja bonuksena sen vahvistaa munuaisten toimintaa.

 

Miten yin jooga vaikuttaa?

Jos talviaikaan halutaan saada yin-joogasta paras mahdollinen hyöty, suositaan sarjoja, jotka vahvistavat tämän vuodenajan tärkeintä sisäelintä, munuaista, aktivoimalla munuaismeridiaania, ja sen vastaparia, vesirakkomeridiaania. Kiinalaisessa lääketieteessä munuaisella on tärkeä rooli; se on elämänenergiamme, jing’n, koti, ja täten pitää huolta energian tasapainosta. Fyysisellä tasolla siihen liitetään kaikkien nesteiden virtaus sekä alaselän kivut ja luuston hyvinvointi. Munuaiset ja virtsarakko vaikuttavat siten verenkiertoon, nesteidenpoistoon, ruoansulatukseen ja lymfaan. Ne vastaavat myös nivelten notkeudesta.

Tunnetasolla munuaisiin, ja sen vastapariin virtsarakkoon, liitetään pelko ja viisaus. Ei ole sattumaa, että nämä elementit nousevat pintaan kaikkein pimeimpään vuodenaikaan. Auringon poissaolo lisää luonnollisesti epäröintiä ja tuo epävarmuutta. Toisaalta talven tietynlainen pysähtyneisyys kutsuu mietiskelyyn, pohdintaan ja filosofiaan. Yin-joogan lempeä aktiivisuus ja meditatiivinen luonne tarjoavat turvallisen ja luonnollisen tilan mielessä nousevien tunteiden – ja pelkojen – viisaaseen havainnointiin, ilman ennakko-oletuksia, ajattelun jäykkyyttä ja pakonomaista tarvetta muuttua. Mielikuvissaan voi vahvistaa sinisen ja mustan värimaailmaa, jotka kiinalaisessa traditiossa liitetään tähän elinpariin.

 

 

Munuais- ja virtsarakkomeridiaanit

Fyysisesti munuaismeridiaani alkaa pikkuvarpaista, kulkee jalkapohjien läpi ja nousee sisäreisiä pitkin häntäluun lähelle. Sieltä se kulkee alaselän nikamien molemmin puolin ja haarautuu vatsan kohdalla sisempään ja ulompaan haaraan. Sisälinja kulkee virtsarakon ja munuaisten, maksan, pallean ja keuhkojen läpi kurkkuun ja päättyy kielenjuuren. Ulompi haara kulkee vatsan ja rinnan päältä yhtyen solisluiden kohdalla sisempään linjaan.

Virtsarakkomeridiaani lähtee silmien sisänurkasta, kulkee pään yli ja aivojen läpi. Sieltä se laskeutuu selkärangan molemmin puolin lanteille, jossa sisähaara laskeutuu munuaisen ja virtsarakon läpi. Ulompi haara jatkaa lannerangan molemmin puolin ja laskee reisien takapuolta polviin ja säärin. Akillesjänteen ulkopuolelta se päätyy jalkapohjaan ja lopulta pikkuvarpaisiin.

 

Perhonen istuen
  1. Istu pehmeällä alustalla, ja laita tarvittaessa tyyny (taiteltu viltti) pyllyn alle. Tämä auttaa kireitä takareisiä hellittämään ja rentoutumaan. Tuo kantapäät vastakkain niin, että jalat muodostavat timantinmuotoisen aukon. Toisin sanoen, monelle tämä tarkoittaa jalkojen siirtämistä hiukan etäämmälle vartalosta.
  2. Ota käsillä jaloista kiinni. Ojenna selkä ja ajattele kasvavasi pituutta. Kuvittele, että jokainen sisäänhengitys laskee yang-energiaa selkärankaasi pitkin alaspäin, vatsaan. Uloshengitys laajentaa vatsaa, kuten suurta ilmapalloa. Tämä mielikuva auttaa tasaamaan jumiutunutta, ja usein liiallista yang-energiaa, ja auttaa tuomaan mielen meditatiiviselle yin-taajuudelle.
  3. Pysy tässä hetki. Kun olet valmis, laske ylävartalosi jalkojen päälle. Jos tunnet kipua alaselässä ja/tai takareisissä, kohota takamustasi joko tyynyllä tai viltillä. Jää asentoon, joka tuntuu mieluisalta – älä yritä liikaa! Jatka mielikuvaharjoitusta, ja jos haluat vahvistaa liikettä, voit painaa peukaloilla kevyesti jalkapohjan keskeltä, päkiän alta. Tämä piste aktivoi tehokkaasti munuaismeridiaania. Pysy asennossa 3-5 minuuttia. Päästä jännityksestä, mutta älä anna itsesi ”valahtaa” maan vetovoiman johdosta. Pysy valppaana. Kun haluat luopua liikkeestä, nouse harkiten sisäänhengityksen aikana ylös, päästä jalat rennon suoriksi vartalon eteen, tuo kädet ojennettuna vartalon taakse ja lepuuta ylävartaloa käsiin nojaten hiukan taakse.

Vaikutus meridiaaneihin: Molempien jalkojen sisäreidet venyvät, mikä aktivoi munuaismeridiaania. Selän taivuttaminen eteen aktivoi sekä munuais- että virtsarakkomeridiaania. Alaselän aktivointi vaikuttaa vahvasti ja vahvistavasti munuaiseen.

 

Kylkikierto istuen
  1. Istu selkä suorassa, jalat ojennettuna eteen. Tuo vasen jalka oikean yli, jalka koukussa. Varmistu, että jalkapohja on tukevasti maassa, ja että istut molemmalla pakaralla. Jos toinen pakara nousee lattiasta, tue tätä viltillä tai tyynyllä. Tuo oikea käsi halaamaan vasenta, koukussa olevaa jalkaa. Ojenna selkä ja avaa rintakehä. Laske hartiat alas. Tuo leuka hitusen kohti rintakehää, jotta niskaranka ojentuu.
  2. Kierrä vasen käsi selän taakse. Laita vain sormenpäät maahan – tämä aktivoi tehokkaasti meridiaanien ”päätepisteitä”, ja toki vahvistaa sormia. Jos niskasi antaa myöten, voit kääntää katseen vasemman olan yli. Jos vasen olkapääsi tuntuu jäykältä, voit kääntää pään oikealle. Saat näin niskarankaan ja vasempaan olkapäähän makean vastavenytyksen. Rentouta koko vartalo. Kun kyseessä on yin-liike, kaikki aktiivinen venytys on tarpeetonta. Anna kehon työskennellä ja keskity hengitykseen.
  3. Voit jatkaa edellisen liikkeen mielikuvaharjoitusta ja yang-energian laskemista vatsaan. Uloshengityksellä voit kuvitella laajenevan pallon oikeaan kylkeen, alaselkään ja pakaraan. Muista pysyä omalla mukavuusalueellasi. Kuuntele kehoasi, ja anna sen kertoa sinulle riittävä liikkeessä pysymisaika. Kun olet valmis jättämään liikkeen, anna kierron lieventyä uloshengityksellä ja tuo katse ja vartalo eteen sisäänhengityksellä, samalla kun ojennat oikean jalan vasemman viereen. Lepää hetki edellisen liikkeen yhteydessä kuvatussa lepoasennossa, jalat ojennettuna, ylävartalo käsien varassa leväten. Toista sitten liike toisella jalalla.

Vaikutus meridiaaneihin: Liikkeen kierto hellii kaikkia sisäelimiä ja selkärangassa kulkevia munuais- ja virtsarakkomeridiaaneja. Suorana olevan jalan sisäreisi venyy hieman, mikä aktivoi munuaismeridiaania. Koukussa olevan jalan takareisi venyy, mikä sitä vastoin aktivoi virtsarakkoon. Pään kierto aktivoi molempia meridiaaneja.

 

Kyykky selinmakuulla
  1. Tule selinmakuulle, ja nosta jalat koukkuun vatsan päälle. Nappaa käsillä kiinni, joko jalkapohjista, kantapäistä tai housunpunteista. (Tarvittaessa voit ottaa nauhan, jonka kierrät jalkapohjien yli ja, otat käsillä nauhan päistä kiinni.) Ojenna selkä niin, että koko ranka on alustalla – myös häntäluu. Nyt nosta jalkoja ylös niin, että jalat tulevat lähes 90 asteen kulmaan. Jalkapohjat ovat kohti kattoa ja reidet alustansuuntaiset, polvet hieman vartalon sivuilla. Olet ikään kuin kyykkyasennossa lattiaa kohti.
  2. Rentouta niska, pää, hartiat ja vatsa. Paina jalkapohjia kohti kattoa, ja vastaavasti kädet työntävät jalkapohjia kohti maata. Myös häntäluu pyrkii kohti alustaa, ja koko selkäranka pysyy ojennettuna. Voit vahvistaa liikettä painamalla sormilla jalkapohjan keskilinjaa, jossa meridiaanit kulkevat. Hengitä vapaasti niin, että annat vatsan reilusti liikkua hengityksen tahdissa. Voit kuvitella, miten sisäänhengityksellä energia – ja happi – virtaa jaloista, käsistä ja päästä kohti vatsaa. Uloshengityksellä vatsa täyttyy tästä puhdistavasta energiasta, kuten järvi, johon joet tuovat uutta, kirkasta vettä.
  3. Pysy asennossa niin kauan kuin se kehollesi tuntuu sopivalta. Kun olet valmis, päästä uloshengityksen lopussa jaloista irti, hengitä syvään sisään jalat rennosti vatsan päällä. Seuraavalla sisäänhengityksellä tuo käsivarret jalkojen ympäri, anna itsellesi halaus ja keinuttele vartaloa hiljalleen puolelta toiselle. Voit myös käännellä päätä puolelta toiselle.

Vaikutus meridiaaneihin: Liike venyttää erityisesti takareisiä ja aktivoi siten virtsarakkomeridiaania. Selän aktiivinen ojentaminen aktivoi osaltaan sekä munuais- että virtsarakkomeridiaaneja.

 

Jalat ylös

1. Pysy selinmakuulla ja nosta jalat sopivalla sisäänhengityksellä kohti kattoa. Jos haluat, voit laittaa tyynyn, joogabolsterin tai taitellun viltin pyllyn alle. Tämä vähentää painetta alaselällä ja toisaalta aktivoi jalkoja – ja jaloissa virtaavia meridiaaneja. Heiluta kevyesti jalkoja eteen ja taakse, kunnes löydät niille luontaisen kohdan. Jalat ikään kuin loksahtavat paikoilleen, löytävät lantionpohjaasi nähden luontaisen asennon.

2. Tuo kädet vartalon sivulle tai yläviistoon pään yläpuolelle, kyynärpäät lievästi koukussa. Anna käsivarsien ja selkärangan rentoutua ja vajota alustaan. Anna rintakehän avautua ja vapauta vatsa. Jalat ”roikkuvat” kohti kattoa, rennosti mutta valppaana. Mielikuvissa voit kuvitella vatsastasi lähtevää energiaa, joka sisäänhengityksellä virtaa käsivarsiin, päähän ja ylös jalkoihin. Uloshengityksellä energia virtaa suihkulähteen tavoin takaisin vatsaan. Harjoitus energisoi tehokkaasti koko kehoa ja elimistöä ja aktivoi sekä meridiaaneja, verenkiertoa että lymfaa. Pysy tässä asennossa ainakin minuutti-pari.

3. Voita halutessasi – uloshengityksellä – antaa jalkojen ”tippua” vartalon molemmin puolin. Oikea jalka oikealle, vasen vasemmalle. Muu vartalo pysyy liikkumattomana. Tämä aktivoi tehokkaasti munuaismeridiaania, sillä nyt sisäreidet – jossa tämä meridiaani kulkee – aktivoituvat ja venyvät. Pysy tässä asennossa muutama minuutti. Kun haluat jättää liikkeen, nosta jalat sisäänhengityksellä takaisin kohti kattoa. Voit tarvittaessa käsillä avittaa nostoa. Pysy tässä alkuasennossa vielä muutama syvä, luonnollinen hengitys. Tuo sitten jalat koukkuun vatsan päälle, tuo kädet jalkojen ympärille, ja keinuttele vartaloa puolelta toiselle.

Vaikutus meridiaaneihin: Aktiiviset ja ojennetut jalat venyttävät sekä virtsarakko- että munuaismeridiaania. Jalat sivuilla –asento vaikuttaa erityisesti munuaismeridiaaniin. Ojennettuna oleva selkäranka aktivoi molempia meridiaaneja.

Ps. Tämän liikkeen voi tehdä myös seinän vieressä, jolloin kohti kattoa olevat jalat saavat tukea seinästä. Tämä rauhoittaa alaselän kipuilua, ja rasittaa vähemmän jalkoja.

 

 

Savasana (lepoasento) jalat koukussa

1. Pysy selinmakuulla ja tuo jalkapohjat lattiaan. Polvet pysyvät koukussa. Kävele jalkoja kauemmas toisistaan; oikea jalka oikealle ja vasen vasemmalle. Anna polvien ”pudota” yhteen. Asento luo tilaa alaselkään ja häntäluun molemmille puolille. Se myös tuo tilaa munuaisille ja usein tuntuu alaselän jäykkyydestä kärsivälle levollisemman olo kuin selinmakuu jalat ojennettuina.

2. Tuo kädet vatsan päälle, tai vaihtoehtoisesti vartalon viereen sivuille. Anna juuri tehdyn harjoituksen resonoida kehossasi ja hengitä vapaasti. Voit yhä kuvitella vatsasta joka suuntaan säteilevää, parantavaa energiaa ja nähdä, miten se rauhoittaa ja tyynnyttää sekä mielen että kehon.

 

 

Haluatko oppia lisää yin joogasta?

Katja Kokon vetämä, supersuosittu YIN JOOGA -verkkovalmennus vie sinut lempeälle matkalle rentoutukseen. Valmennuksessaa opit rauhalliset yin-asanat, joilla hoidat tärkeitä sisäelimiäsi. Joogaharjoituksen jälkeen sädehdit niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Yin-osion neljällä eriteemaisella joogaharjoituksella tuet energiatasoja, ruuansulatusta ja kehon puhdistumista. Huomaat muutoksia jo ensimmäisen harjoituksen jälkeen.

Yin -jooga | Verkkovalmennus kotona | Joogaohjaaja Katja Kokko

70,00 
Lisää ostoskoriin

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.