Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Käsi sydämellä

heinäkuu 20, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Jatketaan vielä hetki kiinalaisen lääketieteen ja sydämen hyvinvoinnin parissa, sillä nyt jos koskaan on paras aika kiinnittää huomiota tuohon pieneen ja pippuriseen lihakseen, joka liian usein jää paitsioon. Katsoimmepa asiaa minkä lääketieteen tai terveystradition näkökulmasta hyvänsä, sydän on eittämättä kehomme tärkein lihas. Sen jumppaaminen, venyttäminen ja huolto ovat siten ehdottoman tärkeää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja tasapainoisen arjen tavoittelemisessa.

Punaiset kukat vahvistavat sydanta

Kuten jo puhetta oli, sydämen tunneominaisuus kiinalaisen lääketieteen mukaan on ilo ja se heijastuu elinvoimana, energisyytenä, nauruna ja elämänmyönteisyytenä. Sydän avautuu silmiin, ja siksi tasapainoinen sydän näkyykin usein kirkkaina, nauravina silminä. Silmät ovat myös sielun portti, kuten usein sanotaan. Ja sydän – kiinalaisittain – nähdään sielun hyvinvoinnin vahtina ja koko tunnemaailman orkesterinjohtajana. Toisin sanoen tasapainoinen sydän heijastuu tasapainoisena tunnemaailmana ja lempeänä sieluna.

Sydämen ja silmien yhteys on muutoinkin rikkumaton. Oletko kiinnittänyt huomiota, miten sydämesi sulaa, kun näet rakkaan ihmisen? Tai kun kuulet pikkulapsen elämää pursuavan naurun? Tai kun rapsutat pienenpientä koiranpentua? Joillekin tietyn maiseman näkeminen auttaa avaamaan sydämen lukot. Kehotankin siis, että kesällä, kun valo ja värit ovat parhaimmillaan, keskittyisimme avaamaan aidosti silmämme ja katsomaan ympärillemme rakastavin ja hyväksyvin silmin ja nähden asioiden positiivinen puoli, vaikkei se aina helppoa olekaan. Koetetaan pehmittää katseemme ja samalla imeä itseemme kaikki luonnon kauneus, kesän raikkaat värit, kesälomalla kirmaavien lasten ilo ja meren syvyys. Tämä pieni läsnäoloharjoitus ravitsee sydäntä, lisää rohkeutta ja elinvoimaa sekä tasapainottaa lempeällä aktiivisuudellaan yin-yang-energioita sekä rauhoittaa mieltä. Jos sinulla on lapsia, voit tehdä harjoituksia heidän kanssaan. Heidän kykynsä ihmetellä ”itsestäänselvyyksiä” herättelee hauskasti meidän aikuisten usein jumiutunutta tapaa katsoa maailmaa.

Lasten touhu sulatta sydamen

Toinen sydämen kannalta tärkeä elin on kieli. Kiinalaisittain kielen sanotaan olevan sydämen juuri. Tästä johtuen puheeseen liittyvät ongelmat juontavat usein juurensa sydämeen. Kieli on myös se elin, joka osaltaan yhdistää sydän-ohutsuoli-meridiaaniparin. Länsimaisittain ruoansulatus alkaa kielestä ja on aktiivisimmillaan ohutsuolessa. Kiinalaiset menevät askelta pidemmälle toteamalla, että kielestä – sydämen juuresta – alkaa myös kaikkien ajatusten sulatus. Kaikkeen sanomaamme – joskus myös ajattelemaamme – käytämme kieltä, ja sydämemme joutuu sulattamaan kaiken sanotun ja koetun. Kiinnitetään siis tänä kesänä huomiota siihen, mitä ja erityisesti miten, puhumme. Saman asian voi sanoa niin monin tavoin, ja tällä vaikuttaa siihen, miten sanoma sekä meissä että vastaanottajassa resonoi, ja millainen jätekuorma jää sydämen sulatettavaksi.

Kieli on myös se elin, jonka avulla ruoka maistuu joltain. Kiinalaiset kertovat, että silloin, kun ruoka ei maistu miltään, on syytä epäillä sydämen epätasapainotilaa. Epätasapainotila ei tarkoita välttämättä varsinaista fyysistä sydänsairautta, vaan energiatukosta, joka voi ilmetä levottomuutena ja saamattomuutena, suruna, sulkeutuneisuutena ja apatiana. Samoin kitkerä, karvas maku suussa saattaa kieliä sydämen häiriöistä kiinalaisittain. Vastaavasti, kun sydän on terve ja tasapainoinen, maistamme ruokien rikkaan makumaailman.

Parhaat ruoat sydämelle ovat punaisia ja luonteeltaan lämmittäviä, ja niiden katsotaan vahvistavat verta, edistävän verenkiertoa sekä lisäävän yang’ia ja tulta. Ja kuinka ollakaan, kesällä luonto tarjoaa sylin täydeltä punaisia herkkuja: Mansikat, kirsikat ja muut punaiset marjat, sekä vesimelonit ja viinirypäleet, raparperit, tomaatit, retiisit, punajuuret ja chilit täyttävät kauppojen ja torien hedelmä- ja vihanneskorit. Lisäksi kesällä kiinalaisittain olisi hyvä syödä yang-pitoista punaista lihaa, lehmän- tai vuohenmaitoa, punaisia linssejä ja papuja. Kesällä salaatit ja tuoreet hedelmävadit ovat parhainta ruokaa. Liika kuumentaminen ei ole sydämelle hyväksi.

Sydän tykkää aurikoisista lepopaikoista

Viimeisenä, ja kenties tärkeimpänä on kuitenkin sydämen avaus auringolle – kirjaimellisesti. Harrastitpa joogaa tai et, tee ainakin pari kertaa päivässä reipas rintakehän avaus, jossa kädet leviävät kauas vartalon sivuille kuin uljaat siivet. Parhaimmillaan leveä, avoin rintakehä voi vastaanottaa auringon lämmittävät, kehoa sulattavat säteet. Halutessasi voit katsoa aiemmissa blogeissa esitetyn perhos-liikkeen, joka on mitä parhainta balsamia sydämelle. Liike ei kaikessa yksinkertaisuudessaan ole laisinkaan helppo, sillä rintakehän avaus merkitsee suojamuurin murtamista. Se saattaa hyvinkin nostaa pinnalle syvällä kehon uumenissa majailevia pelkotiloja ja epävarmuutta. Koeta kohdata nämä ulos pyrkivät asiat lämpimästi ja päästää niistä irti. Se vahvistaa sydäntäsi, rentouttaa kehoasi ja antaa tilaa uudelle.

 

 

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.