Vieraskynä

DIY-lahja x 3 – näin valmistat kosmetiikkaa lahjaksi

29.11.2021,
Emmi Mansikkaviita

DIY-lahja eli omin kätösin tehty do-it-yourself-henkinen lahja tekee takuulla vaikutuksen vastaanottajaansa.

Löydät tästä artikkelista kolme DIY-kosmetiikan reseptiä, jotka ovat aidosti helppoja ja nopeita valmistaa. Et tarvitse niiden tekemiseen mitään erikoistaitoja tai -välineitä – kaikki tarvittava löytyy kotikeittiöstä ja Natural Goods Companyn verkkokaupasta.

Kaikki tässä jutussa valmistettavat DIY-lahjat sopivat laajalla säteellä niin ystäville, sukulaisille kuin vaikkapa päiväkodin ja koulun opettajillekin. Reseptit ovat yksinkertaisia ja sisältävät vain vähän raaka-aineita, joten ne käyvät monenlaisille ihoille. Halutessasi pelata oikein varman päälle, voit vähentää eteeristen öljyjen määrää tai jättää ne kokonaan pois. Voit myös vaihtaa eteerisiä öljyjä mielesi mukaan. Älä kuitenkaan nosta niiden kokonaismäärää, jottei iholle turvallinen raja ylity. Kiinnitä valmistusprosessin aikana huomiota hygieniaan ja desinfioi käyttämäsi lasipurkit etukäteen.

Jouluinen vartalokuorinta

Jouluisia mausteita ja makean raikasta appelsiinia – vesihän tässä herahtaa kielelle. Sopivan rouhea sokerikuorinta jättää ihon taivaallisen pehmeäksi ja kevyesti joululta tuoksuvaksi. Kuorinnassa on täydellinen määrä öljyä ja kuorivaa sokeria, jotta iholle jää hentoinen, ihoa ravitseva öljyhuntu. Se hoivaa ihoa pitkäkestoisesti, muttei tunnu kuitenkaan liian rasvaiselta. Reseptissä mainitulla määrällä eteerisiä öljyjä kuorinnan tuoksu jää iholle, joten määrää kannattaa hieman vähentää, mikäli haluat miedomman tuoksuisen lopputuloksen.

Voit halutessasi vaihtaa sokerin suolaan, mutta sokeri tuo kuorinnan tuoksumaailmaan mukavan määrän makeutta. Ohjeista lahjansaajaa pyöräyttämään lusikalla kuorintaa pohjiaan myöten, sillä öljy vajoaa herkästi purkin pohjalle. Lusikka on muutenkin tarpeen, sillä kuorintaa ei ole hyvä ottaa märillä käsillä, jottei purkkiin pääse vettä. Halutessasi voit liittää kuorintapurkin mukaan kauniin puulusikan.

Resepti:

Mittaa sokeri öljyn kanssa kulhoon ja sekoita. Mittaa eteeriset öljyt toiseen astiaan, jotta niitä ei vahingossa lorahda liikaa ja saat tuoksusta sopivan voimakkuudeltaan. Aloita ohjetta hieman pienemmästä määrästä ja lisää tarvittaessa reseptin maksimimäärään. Sekoita valmis eteeristen öljyjen seos sokeri-öljy-massaan ja annostele valmis kuorinta tiiviisiin lasipurkkeihin. Reseptin määrä riittää kahteen 2 tai 2,5 desilitran purkilliseen. Purkkiin kannattaa jättää hieman väljyyttä, jotta sitä on helpompi sekoittaa ja ottaa lusikalla.

Mojito-vartalovoi

Vatkattu vartalovoi on yksi helpoimmista, mutta samalla vaikuttavimmista tuotteista, jota voit helposti valmistaa kotona. Voi on purkissa moussemaista, mutta sulaa ihon lämmössä öljymäiseksi ollen ihanan ravitsevaa ja ihoa pehmentävää.

Yksinkertaisimmillaan tarvitset DIY-vartalovoin valmistamiseen ainoastaan karitevoita ja yhtä valitsemaasi kasviöljyä. Tuoksuton herkän ihon voide syntyy jo näistä kahdesta ainesosasta. Mikäli lahjansaaja ei ole erityisen herkkänenäinen, kannattaa joukkoon lisätä kuitenkin yhtä tai muutamaa eteeristä öljyä tuomaan valitsemaasi tuoksua.

Tässä reseptissä eteeriset öljyt ovat raikkaita ja monia miellyttäviä. Lime ja piparminttu luovat yhdessä hauskan, hieman kesästä ja mojito-drinkistä muistuttavan pirskahtelevan tuoksun. Voit vaihtaa eteeriset öljyt halutessasi, mutta ethän lisää niitä ohjetta enempää – eteeriset öljyt ovat vahvoja!

Vartalovoin pohjana oleva karitevoi eli sheavoi on kosmetiikan raaka-aineiden klassikko, eikä syyttä. Vitamiinirikas karitevoi on loistava ainesosa kuivuuteen taipuvaiselle iholle sekä erilaisista iho-ongelmista, kuten atopiasta ja ekseemasta kärsivälle iholle. Se ravitsee, pehmentää ja suojaa todella tehokkaasti.

Karitevoi yhdistyy tässä reseptissä manteliöljyyn, sillä se sopii laajasti monille, yleensä myös hieman herkemmällekin iholle. Manteliöljy on lisäksi edullista – seikka, jonka ehkä haluat ottaa huomioon, sillä öljyä kuluu voin valmistuksessa kokonainen pullollinen. Halutessasi voit kuitenkin vaihtaa manteliöljyn johonkin toiseen kasviöljyyn tai käyttää useampaa. Katso vain, että öljyjen kokonaismäärä täsmää reseptissä.

Monissa DIY-vartalovoin resepteissä karitevoi sulatetaan ensin. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä, sillä Haut-Ségalan pehmeä karitevoi vatkautuu helposti ilman sulatustakin. Lopputuloksesta tulee erinomainen ilman kuumentamistakin, joten tässä reseptissä oikaistaan koko lämmittämisvaihe ja siirrytään sutjakkaasti suoraan huristelemaan sähkövatkaimella. Vartalovoita kannattaa valmistaa kerralla vähintään reseptissä mainittu määrä, sillä tuntuvasti pienempää massaa on hankala vatkata.

Resepti:

Laita karitevoi kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella isolla teholla, jotta karitevoi alkaa kuohkeutumaan. Mittaa manteliöljy ja kaada se ohuena nauhana vähän kerrallaan karitevoin joukkoon samalla vatkaten. Mittaa eteeriset öljyt erilliseen pieneen astiaan ja kaada myös ne hiljalleen seokseen mukaan. Jatka vatkaamista niin kauan, että lopputulos on kuohkeaa, moussemaista vartalovoita. Siirrä valmis voi puhtaisiin lasipurkkeihin. Tästä reseptistä tulee noin viisi desilitraa, joka on sopiva määrä 2–3 vartalovoihin.

Manikyyri purkissa

Manikyyripurkki on hauska ja edullinen DIY-joululahja, joka ilahduttaa varmasti myös nuorempaa lahjansaajaa. Purkki sisältää itse tehdyn kynsinauhaöljyn lisäksi valintasi mukaan kynsienhoitotarvikkeita. Kuvassa komeilevaan purkkiin sujahti kynsilakanpoistoaine ja muutama erivärinen kynsilakka. Benecosin lakat ovat edullisia, silti laadukkaita, ja niissä on mahtava sävyvalikoima.

Ekologisin ja paras manikyyripurkin astia löytyy ruokakaupan hyllyltä. Purkki kun ei ole suoraan kosmetiikan kanssa tekemisissä, voit uusiokäyttää esimerkiksi lasisen tomaattimurskapurnukan.

Tätä DIY-joululahjaa varten valmistetaan kynsinauha- ja kynsiöljy, jonka koostumus on ylellisen runsas, muttei liian rasvainen. Risiiniöljy tekee tuotteesta täyteläisen, jota seoksen toinen kasviöljy auttaa hieman notkistamaan ja myös parantamaan öljyn imeytymistä. Voit valita toiseksi öljyksi esimerkiksi jojoba- tai manteliöljyn. Risiiniöljyä ei kannata vaihtaa muuhun, sillä se on tämän tuotteen taika-ainesosa. E-vitamiinipitoisella risiiniöljyllä on hauraita kynsiä vahvistava ja kuivia kynsinauhoja tehokkaasti ravitseva vaikutus.

Laventelin ja ylang-ylangin tuoksukombinaatio on rauhoittava ja spa-henkinen. Se sopii täydellisesti iltaan, jolloin tätä kynsinauhaöljyä on erityisen ihana käyttää. Samainen kombo on hurmaava myös vartalovoissa, joten voit kokeilla sitä edelliseen reseptiin limen ja piparmintun sijaan.

Resepti kynsinauhaöljyyn:

Sekoita kaikki ainesosat yhteen pienessä astiassa ja kaada kahteen 15 millilitran pipettipulloon. Ohjeista lahjansaajaa hieromaan öljyä kynsiin ja kynsinauhoihin muutama tippa joka ilta.

2.7 3 votes
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.