Vieraskynä

Luonnonkosmetiikkaa aikuiselle iholle: 3 parasta raaka-ainetta ja täsmätuotteet

23.6.2021,
Laura Loukola

Mä en ole termin “anti-age” ystävä, vaikka sorrunkin joskus käyttämään sanaa selittääkseni yksinkertaisesti jotain tuotetta tai raaka-ainetta. Minusta koko sana on vanhanaikainen, passé. Meidän kaikkien iho vanhenee, eikä vanhenemisella kuuluisi olla ikävää konnotaatiota – siinä ei ole mitään vikaa. Voimme kuitenkin arvostaa ja helliä ihoamme (iästä riippumatta): vanheta terveellisesti ja kauniisti.

Tässä postauksessa haluan nostaa kolme lemppariraaka-ainettani aikuiselle iholle, sekä niihin matchaavat tuotteet. Näillä, jos jollain, saa aikaiseksi sen selittämättömän, sisältä tulevan glow’n!

Kosteuttava kulttiraaka-aine: Hyaluronihappo

Hypetetty hyaluronihappo on luonnostaan ihossa oleva aine (glycosaminoglycan), sekä hyvin tunnettu humektantti. Erityisesti viime aikoina raaka-ainetta on nostettu paljon näkyville, kiitos sen erinomaisen kyvyn vetää itseensä kosteutta ja pitää sitä. Ihomme menettää vanhetessa (tai stressatessa) kykyään sitoa vettä, mikä näkyy kasvoilla veltostumisena ja notkeuden puutteena. Hyaluronihappo kauniisti “plumppaa” tai pullistaa ihoa, ja raaka-aine sopii lähes kaikille ihotyypeille. Hyaluronihappoa on olemassa useaa molekyylikokoa: pienemmät pääsevät vähän syvämmelle ihon ylimpiin kerroksiin. Liiallinen läträäminen voi kuitenkin vetää kosteutta ihosta, mikä voi ärsyttää herkimpiä ihoja. Kohtuus siis annostelussa! Suosittelen myös valitsemaan hyaluronihappotuotteeseen muita ihoa helliviä raaka-aineita, sekä kerrostamaan tuotteen kosteusvoiteella.

Esse Hyaluronic Serum on vanha suosikkini, jossa on ihana kevyt tekstuuri. Tämä tuote vähentää niin kevyiden juonteiden näkyvyyttä, sekä seuraavaksi käytettävien tuotteiden imeytymistä. Tuotteessa on Esse-tyyliin probiootteja ja prebiootteja, sekä namibialaista “ylösnousemuskasvia”, joka on antioksidanttipommi. Ylösnousemuskasvit eli resurrection plants näyttävät siis päältä kuolleilta, mutta sateen tullen ne puhkeavat loistoon. Olen käyttänyt tätä seerumia pari pulloa, voit lukea pidemmän analyysin tästä postauksesta. Novexpert Serum Booster with Hyaluronic Acid on hyaluronihapon lisäksi täynnä muita humektantteja, kuten glyseriiniä, propanediolia, ksylitolia ja Sodium PCA – erinomainen cocktaili pintakuivalle ja kuivalle iholle. Kumpikin seerumi levittyy ihanasti kasvoille, ja sammuttaa ihosi janon!

Kirkkautta ja elinvoimaa aikuiselle iholle: C-vitamiinin vaikutukset

Antioksidantit ovat mielettömiä – ei vain ruoassa, mutta iholle! Antioksidantit ovat ainesosia, jotka suojaavat ihon pintaa oksidatiiviselta stressiltä, jota aiheuttavat vapaat radikaalit ja ympäristö, kuten UV-säteily, tupakointi tai saasteet. Lisäämällä rutiiniin antioksidantteja, kuten huipusta huipuinta C-vitamiinia, autat ihoa sekä suojautumaan että palautumaan tuolta stressiltä! C-vitamiini edesauttaa ihon luonnollista paranemisprosessia, suojelee ärsyyntymiseltä ja tulehdukselta, sekä vaalentaa muun muassa auringon aiheuttamia pigmenttiläiskiä. Lopputuloksena on kuulas, kirkas ja tasaiselta näyttävä iho. C-vitamiinia on ihonhoidossa montaa tyyppiä: voimakkaat ja suuren määrän omaavat tehotuotteet ovat hyviä sinnikkäisiin tilanteisiin, kuten pigmenttiläiskien vaalentamiseen. Nämä tuotteet ovat usein kalliimpia, sillä ne ovat vaikeita formuloida (usein epästabiileja). Toiset C-vitamiinituotteet toimivat hissukseen ja hellävaraisesti, mutta ovat oiva valinta, jos ihosi reagoi helposti tuotteisiin. Jos kaipaat yleistä antioksidanttiboostia ja freesausta kasvoille, valitse hellävaraisempi tuote ensin, ja siirry voimakkaampaan tarpeen/toleranssisi mukaan.

Hellävarainen monitoimituote kirkkaalle iholle on Mádara Vitamin C Illuminating Recovery Cream (50 ml/ 40,50 €), jossa on käytetty stabiilia C-vitamiinimuotoa, kirkastavaa merileväuutetta ja kosteuttavaa hyalyronihappoa. Tämä voide on oiva pehmentämään ja heleyttämään ihoa. Oma ihoni on normaali-kuiva/pintakuiva, ja kevyeltä tuntuva voide tuntuu ihanalta kesällä. Voisin veikata, että sekaiho ja rasvaiset ihotyypit voisivat myös pitää tästä voiteesta. Tuote on pakattu läpinäkymättömään pumppupulloon, joka on mun suosikkipakkaustapa. Tehokkaaksi antioksidanttipommiksi vinkkaan Novexpert Booster with Vitamin C -seerumin (30 ml/ 49,90 €), joka on kuin iso kulaus appelsiinimehua iholle: raikas ja ihana. Seerumissa on suuri prosentti stabiloitua C-vitamiinikompleksia, joka ei kuitenkaan ärsyttänyt ihoani. Muuten raaka-ainelista on simppeli: vesi, C-vitamiini ja pari tekstuuria parantavaa ainesosaa. Jos haluat esimerkiksi vaalentaa pigmenttiläiskiä tai heleän ihon niin nopeasti kuin mahdollista, kokeile tätä!

Luonnonkosmetiikan vaihtoehto retinolille

Bakuchiol on ollut toinen lähivuosina hypetetty raaka-aine, joskus väärin mainostettu myös “luonnolliseksi retinoliksi”. Tämä ei ole totta, sillä retinol ei ole luonnollinen raaka-aine tai sallittu sertifioidussa luonnonkosmetiikassa. On myös kyseenalaista, miten ekologinen vaihtoehto on käyttää bakuchiolia, sillä öljykomponentin saamiseksi pitää viljellä koko kasvi. Luonnonkosmetiikassa on vaihtoehtoja reinolille (A-vitamiinille), jotka ovat hellävaraisempia (sekä tehokkuudeltaan että sivuvaikutuksiltaan), mutta jotka myös boostaavat kollageenin tuotantoa sekä vähentävät juonteiden ja ryppyjen näkyvyyttä.

Patyka Pro-Collagen Lift Mask -naamio (50 ml/72,90 €) on täynnä ihastuttavia aktiiviainesosia, kuten aminohappoja, C-vitamiinia, hyaluronihappoa ja kiinnostavaa kasvia (tai papua?) vigna aconitifolia. Alustavat tutkimukset ovat näyttäneet, että vigna aconitifolia -kasvi voisi boostata ihon uusiutumista, stimuloida kollageenin tuotantoa ja parantaa ihon elastisuutta. Tämä pehmeä, lähes sulavalta tuntuva voide toimii hemmottelevana yönylinaamiona, ja aamulla herätessä kasvot ovat pehmeät ja elinvoimaiset. Seerumiksi vinkkaan ESSE Sensitive Resurrect Serumin (30 ml/ 112 €), joka on ohuempi tekstuuriltaan kuin Patyka. Tällä seerumilla on ihoa tehokkaasti kosteuttavia ja “pumppaavia” vaikutuksia, mutta myös ikääntymisen merkkejä vähentäviä ominaisuuksia – ilman ihoärsytystä. Sensitive Resurrect Serum parantaa ihon suojabärriääriä, elastisuutta ja balanssia muun muassa probiooteilla, prebiooteilla ja myrothamnus-kasvilla (namibialainen ylösnousemuskasvi), sekä lactobacillus-uuttella ynnä muulla. Levittyy ihanasti ja riittoisasti kasvoille – odotan innolla, millaisia tuloksia näen vielä pidemmällä käyttövälillä.

Bonus: Ympäristön ja elintapojen vaikutus vanhenevalle iholle

Kuten tiedät, on paljon syitä, jotka vaikuttavat ihon terveyteen ja ennenaikaisiin vanhenemisen merkkeihin – tai vaihtoehtoisesti muotoiltuna: pikäaikaisen stressin aiheuttamiin merkkeihin. Suurin syyllinen ihon vahingoittumiseen on UV-säteily, ja suosittelen aina käyttämään kunnollista aurinkosuojaa (satoi tai paistoi). Olen kirjoittanut aurinkosuojien tärkeydestä monta kertaa, joten kurkkaa blogini arkistoihin! Myös elintavat vaikuttavat meihin kokonaisvaltaisesti: stressi, tupakointi, unihygienia, liikunta- ja ruokailutottumukset näin muun muassa. Yleisimmät terveelliset elintapaneuvot, kuten monipuolinen ja antioksidanttipitoinen ruokavalio, veden juonti ja riittävä uni KAIKKI vaikuttavat myös ihoon. Aloita sisältäpäin, ja näe se osana ihonhoitoa!

Tässä oli muutama lemppariraaka-aineeni, sekä matchaavat, toimivat täsmätuotteet. Toivottavasti pidit postauksesta! Kurki lisää luonnonkosmetiikkaa Natural Goods Companyn sivuilta. Kiitos paljon!

x Laura

Laura sai tuotteet meiltä testiin, ja kirjoitus on julkaistu alunperin hänen blogissaan. Kuvat: Laura Loukola

1 1 vote
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.