Vieraskynä

Ihonhoitorutiini mökkikesään

1.7.2021,
Hannamari Rahkonen

Ihonhoito ja ihon detoksifikaatio mielletään usein vain pintaan ulottuviksi toimenpiteiksi, vaikka niiden vaikutus ulottuu jopa hormonituotantoon.

On totta, että säännöllinen ihonhoito parantaa ihon kuntoa ja saa sen näyttämään elinvoimaiselta. Ihonhoitoon liittyy läheisesti kosketus, ja jo hennolla tai lyhytaikaisella kosketuksella on voimaa laskea kehossa hyrräävien stressihormonien määrää.

Positiivinen kosketus viestittää aivoille ja hermostolle, että kaikki on hyvin eikä ole syytä huoleen. Lue, miten ihon detoksifikaatio toimii ja kuinka voit tukea ihonhoidon kautta omaa jaksamistasi ja hyvinvointiasi. Ota myös talteen mökkikesään sopivat rentouttavat ihonhoitorutiinit kasvoille ja vartalolle.

Iho on ihmisen suurin detox-elin

Detoxista tai detoksifikaatiosta puhuttaessa monen mielessä ovat usein hetkelliset puhdistuskuurit. Tosiasiassa elimistö on jatkuvassa detoksifikaatio-tilassa ja puhdistaa itseään tälläkin hetkellä erilaisista lääkeaineista, myrkyistä, raskasmetalleista ja mikrobeista. Iho on ihmisen suurin puhdistuselin, joka osallistuu kaikkiin aineenvaihdunnan tapahtumiin.

Ulkoisen suojan lisäksi iho vastaa solujen ravinteiden vastaanottamisesta ja kuona-aineiden poistamisesta hiussuonien kautta. Lymfajärjestelmän avulla keho poistaa kuona-aineita ja nesteitä, mutta tämän mekanismin aktivoimiseen tarvitaan liikettä.

Ihon luontaista detoksifikaatiota voi aktivoida esimerkiksi hikiliikunnalla, hieronnalla, luonnonkosmetiikan käyttämisellä, kuivaharjaamisella ja säännöllisellä vartalonkuorinnalla. Liike ja ihoon kohdistuva käsittely lisäävät nesteiden liikkumista, kiihdyttävät verenkiertoa, hidastavat ihon ikääntymistä ja parantavat solujen hapensaantia.

Optimoi oksitosiini – kosketuksella alennat stressikuormaa

Iho ei ole mielestä tai hermostosta irrallinen osio, vaan jatkuvassa yhteydessä molempiin. Vastaanotamme jatkuvasti ihon hermopäiden välityksellä ympäristöstä tulevia ärsykkeitä. Kun ihossa olevat reseptorit huomaavat ärsykkeet, viesti kuljetetaan hermoratoja pitkin aivoihin, josta keho antaa meille toimintakäskyjä.

Tiedätkö, mikä yhdistää hieromista, kasvohoitoa, silittelyä, hiusten tai vartalon harjaamista, kasvojen puhdistamista, oman rakkaan kädestä pitämistä, kampaajalla käyntiä, halaamista tai lemmikin rapsuttelua? Kaikki edellä mainituista edustavat positiivista kosketusta.

Hyvässä hengessä koettu kosketus on yksi tehokkaimmista rakkaushormoni oksitosiinin aktivointikeinoista ja samalla stressihormoni kortisolin alentajista. Mitä enemmän arkeemme sisältyy kosketusta, sitä paremmin voimme. Kun stressihormonit ovat tasapainossa, myös iho on reaktiivisuuden sijaan rauhallisempi eikä niin altis erilaisille tulehduksille tai herkkyystiloille.

Ihonhoito on yksi helppo tapa lisätä kosketuksen ja hyvän olon hormonien määrää, se onnistuu esimerkiksi näillä helpoilla tavoilla:

  • Hiero kasvoja jokailtaisen kasvojenpuhdistuksen yhteydessä muutaman minuutin ajan.
  • Painele kasvovesi iholle sormilla pehmeän pumppaavin liikkein ja toista, kunnes iho tuntuu riittävän kosteutetulta.
  • Hiero seerumi ja kasvoöljy kasvoille sekä kaulalle pyörivin liikkein.
  • Opettele käsittelemään kasvojen ja vartalon ihoa sekä jumeja gua sha -välineellä.
  • Kuivaharjaa vartalo säännöllisesti.
  • Hiero kireä päänahka huolellisesti jokaisen shampoopesun yhteydessä (samalla parannat hiustuppien ravinnonsaantia).
  • Vihdo vartaloa saunassa.

Mökkikesän rentouttavin ihonhoitorutiini vartalolle

1) Putsaa kesäpäivän pölyt tiehensä

Mökkisaunan lämmössä on ihanaa hengähtää, ottaa aikaa itselle ja toteuttaa mieltä rauhoittava hoitotuokio. Aloita rutiini ihon puhdistamisesta. Palasaippua on aina ekologinen valinta mökkisaunaan. Nurmelta löytyy hoitavia vaihtoehtoja, jotka myös vaahtoavat runsaasti.

Raikas sitruunaruohosaippua hellii kuivaa ihoa ja kookossaippualla saat putsattua pinttyneet liat esimerkiksi puutarhanhoidon tai puuhommien jäljiltä.

Jos et ole palasaippuoiden ystävä, Taikan budjettiystävällinen ja hedelmäinen suihkugeeli on loistava vaihtoehto koko perheelle! Täyteläinen koostumus tekee suihkugeelistä todella riittoisaa ja jättää ihon pumpulinpehmeäksi.

2) Kuori vanha ihosolukko pois

Vartalon kuoriminen luonnon katveessa on jo itsessään läsnäoloharjoitus vailla vertaa, mutta sillä myös lukemattomia muita suotuisia vaikutuksia.

Kuorinta poistaa sarveiskerroksesta ihonsävyä sameuttavan kuolleen ihosolukon, kiihdyttää verenkiertoa, pehmentää ihoa, tehostaa aineenvaihduntaa, tukee soluaineenvaihduntaa, nopeuttaa ihon uusiutumista, estää ihohuokosten tukkeutumisen, tasoittaa arpia ja pigmenttiläiskiä sekä syventää rusketusta. Kuorinta myös valmistelee ihon vastaanottamaan muut hoitotuotteet ja jopa tuplaa niiden imeytymisen.

Nurmen Sea Mineral -suolakuorinta on raikastuspurkki, jonka huumaava piparminttupilvi virkistää mieltä ja viilentää ihoa kuuman päivän jäljiltä. Kuorinnan sisältämät pienet suolakiteet hierovat ihon silkkisen sileäksi. Jos kaipaat ronskimpaa tuntumaa, kirkkaan oranssin Sea Buckthorn & Orange -kuorinnan muhevat sokerikiteet antavat enemmän vastusta. Bonuksena mökkisauna tuoksuu supermehukkaalle appelsiinitarhalle, josta ei tekisi mieli poistua lainkaan.

Molemmat kuorinnat ovat öljypohjaisia, eli ne sopivat myös fysikaalisen aurinkosuojan poistamiseen. Vartalon iho olisi hyvä kuoria vähintään kerran viikossa, mutta kevyen kuorinnan voi toistaa useampanakin peräkkäisenä päivänä, kunhan iho ei ole palanut tai ärtynyt.

3) Lataa iho kosteudella aurinkokylpyjen jälkeen

Vartalonkuorinnan ja saunan lämmön jälkeen iho on erittäin vastaanottavaisessa tilassa. Kuuman kesäpäivän ja luonnonvesissä vietetyn ajan jälkeen iho kaipaa kosteutusta, eli anna iholle pieni ravintolataus vartalovoiteella tai öljyllä.

Ihoidenttinen Nurmen jojobaöljy sisältää nimensä mukaisesti vain yhtä raaka-ainetta ja sopii sen tähden myös herkästi reagoivalle iholle. Öljy-nimityksestä huolimatta jojoba on ennemminkin nestemäistä vahaa, jonka imeytyminen on huippuluokkaa hienon molekyylirakenteen ansiosta. Jojoba vaalentaa ja parantaa arpia sekä auttaa säilyttämään kosteuden ihossa. Öljyä voi halutessaan tuunata lisäämällä joukkoon tipan tai kaksi itselle mieluisaa eteeristä öljyä.

Jos olet ennemmin vartalovoiteiden ystävä, Taikan vartalovoide on täyteläinen vaihtoehto, joka lataa ihon ihanalla pehmeydellä kuumien kesäpäivän jälkeen. Tuoksu on todella mieto ja imeytyvyys täysi kymppi!

Viimeistele hoitorutiini rasvaamalla vielä jalkapohjat ja varpaat Taikan jalkavoiteella ja nauti raikkaan metsäisestä tuoksusta. Jos kantapäät ovat kovin kuivat ja koppuraiset, laita voidetta yötä vasten paksumpi kerros ja sujauta varrettomat sukat suojaksi – aamulla vastassa on pehmoiset jalat, joilla kelpaa tallustella avojaloin hiekalla ja nurmikolla. Sipaise lopuksi käsiin Taikan ohutta käsivoidetta ja valmista tuli!

Kesään sopiva ihonhoitorutiini kasvoille

1) Hellävarainen puhdistus

Puhdistusaineen tarkoitus on poistaa ihoon päivän aikana kertynyt tali, epäpuhtaudet, ympäristösaasteet ja fysikaalinen aurinkosuoja. Monen iho kestää kesällä myös puhdistusgeelejä, mutta mikäli ihosi kuivuu tai ärtyy herkästi, suosittelen valitsemaan puhdistusmaidon tai öljyn. Jälkimmäinen on myös paras valinta fysikaalisen aurinkosuojan poistamiseen ja ennaltaehkäisemään ihon tukkeutumista.

Normaalille, herkälle, helposti tukkeutuvalle, couperoottiselle ja kuivalle iholle sopiva Mádara Melting Cleansing Oil on täyteläinen öljyputsari, joka levittyy iholle kuin unelma ja sulattaa niin aurinkosuojan fysikaaliset filtterit kuin meikitkin. Hiero öljyä kuiville kasvoille parin minuutin ajan ennen poishuuhtelua. Iho jää pehmeäksi ja kimmoisaksi.

Helposti rasvoittuvalle tai epäpuhtaalle ihotyypille sopii puhdistusgeeli, kunhan valitsee laadukkaan ja antikuivattavan tuotteen. Kotimaisen Taikan sulfaatiton puhdistusgeeli vaahtoaa kevyesti eikä sisällä liian peseviä ja ihoa ärsyttäviä tensidejä. Lopputulos on puhdas ja silkkisen pehmeä iho, josta natiseva kuivuus on kaukana.

Valitsitpa ihollesi minkä tahansa puhdistustuotteen, voit tehostaa lopputulosta Absolutionin konjac-sienellä. Kastele sieni vedessä, kunnes se on täysin pehmeä, rutista ylimääräiset nesteet pois ja levitä puhdistusaine kasvoille sienen avulla. Hiero kasvojen jokainen nurkka huolellisesti ja pese sieni käytön jälkeen saippualla ja vedellä. Aseta sieni kuivumaan ilmavaan paikkaan.

Jos haluat välttää mökkiolosuhteissa monien eri tuotteiden käytön, Taikan misellivesi on 2 in 1 -hoitotuote, joka toimittaa putsarin ja kasvoveden virkaa. Misellimolekyylit vetävät rasvaliukoiset aineet iholta ja kapseloivat ne sisälleen. Kaikille ihotyypeille sopiva misellivesi puhdistaa hellävaraisesti ja voit käyttää sitä myös tukemaan muiden puhdistustuotteiden tehoa.

2) Epäpuhtauksille kyytiä naamiolla

Kesäaikaan iho tukkiutuu herkästi hikoilun, meikin ja fysikaalisen aurinkosuojan yhdistelmästä johtuen. Savea sisältävä puhdistava naamio on hyvä valinta herkkää ihoa lukuunottamatta kaikille ihotyypeille, sillä savi tyhjentää ihohuokoset lempeän tehokkaasti talijäämistä ja mustapäistä.

Mádaran Detox-naamio on ihana kesätuote: se puhdistaa, kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa aurinkokylpyjen jälkeen. Tummanpuhuvan naamion sisältämä mineraalipitoinen metsäjärvimuta vetää epäpuhtauksia irti ihohuokosista, ylläpitää kosteustasapainoa ja stimuloi ihosolujen uudistumista. Naamion sisältämät savilaadut hillitsevät ihon tulehdustiloja antibakteerisen vaikutuksensa ansiosta. Tämän tuhkimonaamion jäljiltä iho hehkuu uutta elinvoimaa!

3) Kasvovedellä kirkkautta ja vesikosteutta

Iho kaipaa kesäaikaan runsaasti vesikosteutta, josta voi huolehtia käyttämällä omalle ihotyypille sopivaa kasvovettä. Pelkkä vesi ei ole riittävä tai sopiva vesikosteuden lähde, sillä se nostaa ihon pH:ta liiallisesti ja estää ihon alkalisen suojamekanismin muodostumisen.

Kasvoveden tärkein tehtävä on tasapainoittaa ihon pH puhdistustuotteiden jälkeen happamaksi. Sen avulla iho pysyy myös kesällä elinvoimaisena, kimmoisana, kosteutettuna ja sillä on riittävästi vastustuskykyä bakteereja sekä tulehdusta aiheuttavia mikro-organismeja vastaan.

Mádara Clarifying Toner on unisex-tuote, joka supistaa ihohuokosia ja sopii erityisesti tukkoiselle, samealle, epäpuhtaalle ja helposti kiiltävälle iholle. Kasvoveden pohjana käytetty ruusuvesi pehmentää ihoa ja korjaa pieniä auringonpolttamia. Jos iho tuntuu erityisen kuivalta, sovella kasvoveden käyttöön korealaista 7 Skin Methodia.

4) Täsmäkosteuta ja ravitse seerumilla

Seerumit ovat vesimäisiä tai ohuita hoitonesteitä, joihin on tiivistetty runsas määrä ravinteita pienimolekyylisten kasviuutteiden muodossa. Seerumi valitaan aina ihon kunnon mukaan. Kesällä iho kaipaa useimmiten kosteuttavia, rauhoittavia ja kirkastavia ominaisuuksia.

Jos ihosi on kiristävän kuiva, kannattaa valita tehokosteuttava ja heleyttävä Mádara SOS Hydra Intense Rose Jelly -geeli, jonka sisältämä hyaluronihappo ja biofermentoidut sokerit tehostavat kasvoveden rinnalla ihon vesikosteuttavaa vaikutusta. Nopeasti imeytyvä geeli sopii myös meikin alle ja hellii herkkää ihoa ihoärsytyksiä rauhoittavilla probioottisilla mikrobeilla.

Jos kaipaat seerumilta kosteutuksen lisäksi kirkastavia ja napakoittavia ominaisuuksia Mádara Hydra Firm on ohuen ohut geeli, joka ei tuki ihohuokosia ja kirkastaa kauniisti ihon sävyä. Kosteuttavaa vaikutusta ylläpitävät humektanttina toimiva Natrium-PCA ja koivunmahlan sokerit.

Mikäli ihosi on samea, ikääntyvä tai kuivuuteen taipuvainen, etenkin yötä vasten iholle kannattaa valita hoitava seerumi. Mádara Time Miracle -seerumissa on unelmanohut koostumus, joka jättää ihon pehmeäksi ja jonka tehoraaka-aineet korjaavat ihon soluvaurioita ja uudistavat kollageenisäikeiden muodostumista. Näkyvästi ihoa kuulauttava vaikutus on peräisin Cell Repair Bio-Complex -kasviuuteyhdistelmästä, joka vähentää ihon reaktiivisuutta ja lisää kimmoisuutta. Seerumi muodostaa iholle silkkisen mattapinnan, eli se sopii myös meikin alle!

Kesällä ei kannata unohtaa myöskään herkän silmänympärysihon hoitoa. Silmänympärysiho on ohuempaa kuin muu kasvojen iho ja kesällä se kuivuu muita vuodenaikoja herkemmin ja voi aiheuttaa ennenaikaisia juonteita. Taikan budjettiystävällinen silmänympärysvoide sopii kaikenikäisille ja kaikille ihotyypeille. Pehmentävä voide jättää ihon himmeän mattapintaiseksi eikä rullaudu.

5) Viimeistele ihonhoitorutiini vitamiinipitoisella monitoimiöljyllä

Kasvoöljy on ympärivuotinen ihonhoitotuote, joka ravitsee, kosteuttaa, silottaa juonteita, lisää kimmoisuutta ja tasoittaa sävyeroja. Kesällä kannattaa valita kokonaisista kasviöljyistä valmistettu tuote maksimaalisen hoitavuuden varmistamiseksi.

Mádaran Deep Moisture Vitamin -öljy on kesän moniottelija numero yksi, sillä se sopii kasvojen lisäksi myös päänahalle, dekolteelle ja vartalon iholle. Lempeän makea sitrustuoksu ihastuttaa ja öljyn sisältämät antioksidanttipitoiset kasviöljyt ravitsevat, heleyttävät ja kosteuttavat. Saat öljystä kaiken irti, kun lämmität öljytipat sormien välissä ennen levitystä ja hierot huolellisesti kasvoille heti kasvoveden tai seerumin jälkeen.

Teksti ja kuvat: Hannamari Rahkonen

3 2 votes
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.