Vieraskynä

Edullista DIY-kosmetiikkaa: näin valmistat samoista raaka-aineista kolme eri tuotetta

17.5.2021,
Emmi Mansikkaviita

Öljymäisiä kosmetiikkatuotteita on yllättävän helppoa valmistaa kotona. Et tarvitse isoa määrää erilaisia ainesosia. Jo kourallisesta huolellisesti valittuja raaka-aineita saat aikaan vaikka mitä. Ainesosista kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja valmistaa samalla vaivalla useita erilaisia tuotteita. Itse tehty kasvoöljy, vartaloöljy sekä puhdistusöljy syntyvät kaikki yhdellä kertaa samoista ainesosista, hieman vain määriä ja kombinaatioita muuttamalla. Jaan tässä tekstissä reseptit jokaiseen näistä kolmesta tuotteesta sekä vinkkejä niiden tuunaukseen juuri omalle ihollesi sopiviksi.

Luithan jo tekstini DIY-kasvoöljyistä? Siellä on myös perusteita DIY-kosmetiikan valmistuksesta, joten se kannattaa kurkata aivan ensimmäisenä ja palata sitten tämän jutun pariin.

Miten puhdistusöljy, kasvoöljy ja vartaloöljy eroavat toisistaan?

Kaikki öljytuotteet eivät ole samanlaisia ja tämä tulee ottaa huomioon myös niiden valmistuksessa ja raaka-aineiden valinnassa. Kasvoöljy on tyypillisesti mahdollisimman silkkistä ja hyvin imeytyvää (siis öljyksi hyvin imeytyvää) koostumukseltaan. Mukaan valitaan useimmiten ainakin muutamia ohuita kasviöljyä, jotka auttavat koko tuotetta tuntumaan miellyttävän kevyeltä kasvoilla. Kuvittele sitten samoilla ominaisuuksilla varustettu puhdistusöljy. Sehän alkaisi imeytymään kasvoille, vaikka tehtävänä on puhdistaa meikki ja lika. Ei kuulosta kovin hyvältä, vai mitä? Tästä syystä puhdistusöljyyn kannattaa valita mukaan myös hitaasti imeytyviä ja täyteläisiä öljyjä.

Vartaloöljy voi puolestaan olla hyvinkin samankaltaista kasvoöljyn kanssa. Eteeristen öljyjen määrä voi kuitenkin olla vartalon iholle tarkoitetussa tuotteessa hieman suurempi (tästä syystä vartalotuotteita ei kannata käyttää kasvoilla – et voi tietää inci-listaa katsomalla kuinka suurina pitoisuuksina eteerisiä öljyjä on käytetty). Valitut pohjaöljyt voivat poiketa toisistaan paljonkin, mutta esimerkiksi luonnonkosmetiikan suosituimmat raaka-aineet, kuten jojoba- ja manteliöljy, sopivat erittäin hyvin sekä kasvoille että vartalolle.

Tähtiraaka-aine kasvojen puhdistukseen: risiiniöljy

Runsas risiiniöljy on ihan loistava ainesosa erityisesti puhdistustuotteeseen. Se on koostumukseltaan aivan toista maata verrattuna muihin kasviöljyihin. Se on huomattavan paksua, jopa hieman tahmeaa, ja se tarraa hyvin meikkiin ja likaan. Iholle pyöriteltäessä se ei lähde samalla tavalla imeytymään ihoon kuin kevyemmät öljyt, joten risiiniöljyä sisältävällä putsarilla on ihanaa hieroa kasvoja puhdistuksen aikana. Risiiniöljyn sanotaan auttavan lievittämään tulehduksia ja ihoärsytyksiä, joten se sopiikin hyvin myös ongelmallisen ihon puhdistustuotteeseen.

Muista pohjaöljyistä voit lukea tarkemmin aiemmasta DIY-kosmetiikkaa käsittelevästä tekstistäni.

Kolme tuotetta samoista raaka-aineista

Vain neljästä pohjaöljystä syntyy kolme erilaista itse valmistettua tuotetta. Tämän tekstin resepteihin olen valinnut lisäksi viisi eteeristä öljyä, mutta halutessasi voit käyttää vain yhtä tai kahta suosikkituoksuasi.

Pullolliset kasviöljyjä riittävät yhteen satsiin tuotteita ja kaikista jää vielä ylikin, joten voit käyttää niitä muissakin resepteissä. Voit halutessasi käyttää niitä toki sellaisenaankin, esimerkiksi riisiniöljyä voit kokeilla vahvistamaan ripsiä ja kulmia.

Resepteistä tulee 100 millilitraa puhdistusöljyä ja vartaloöljyä sekä 30 millilitraa kasvoöljyä. Varaa siis sopivan kokoiset desinfioidut lasipullot sekä mitta-astia valmiiksi.

Resepteihin tarvitset seuraavat kasviöljyt:
manteliöljy
jojobaöljy
risiiniöljy
arganöljy

Sekä eteerisiä öljyjä:
sitruunaruoho
rosmariini
mandariini
laventeli
katajanmarja

Suosittelen kotikosmetiikan valmistukseen edullisia ja laadukkaita Nurmen kasviöljyjä ja eteerisiä öljyjä.

 

Puhdistusöljy on paras tapa poistaa aurinkovoide ja meikki kasvoilta

Fysikaalinen aurinkovoide (joita luonnonkosmetiikan aurinkosuojat siis ovat) voi olla hieman haastava poistaa iholta. Tehokkaan puhdistusöljyn kanssa homma muuttuu kuitenkin helpoksi, onhan aurinkovoide öljyliukoista. Myös meikinpoistoon suosittelen aina öljymäistä tuotetta. Sen jälkeen ihon voi vielä puhdistaa toisella tuotteella, kuten puhdistusmaidolla tai -geelillä eli tehdä kaksoispuhdistuksen, joka on erityisen hyödyllinen helposti tukkeutuvalle iholle sekä paljon meikkaaville. Kuivalle iholle puhdistusöljy yksistään on usein paras vaihtoehto, erityisesti talviaikaan.

Itse tehty puhdistusöljy kannattaa rakentaa risiiniöljyn ympärille, mutta mukaan on hyvä valita vähintään yksi toinen kasviöljy. Itse suosin mieluiten hieman edullisempia öljyjä ja jätän arvokkaammat öljyt (kuten arganöljyn) iholle jääviin tuotteisiin, jolloin iho pääsee hyötymään niistä kaikista parhaiten.

Putsarin voi halutessaan jättää tuoksuttomaksi, mutta itse tykkään lisätä mukaan hieman eteerisiä öljyjä. Muistathan pitää määrän maltillisena! Puhdistusöljy ei jää kasvoille, joten periaatteessa eteeristen öljyjen määrä voi olla hieman korkeampi kuin iholle jäävissä tuotteissa, esimerkiksi kasvoöljyssä. En kuitenkaan suosittele tekemään näin, koska puhdistusöljyllä on erittäin hyvä poistaa myös silmämeikki, ja eteeristen öljyjen korkeampi pitoisuus ei puolestaan sovi silmien lähelle. Varminta on siis pitää eteeristen öljyjen määrä maksimissaan yhdessä prosentissa tuotteen kokonaismäärästä.

Puhdistusöljy ei huuhtoudu iholta pois, ellei siihen lisätä emulgaattoria. DIY-kosmetiikassa näin harvemmin tehdään ja putsari onkin helpointa pyyhkiä kasvoilta musliiniliinan tai kasvosienen avulla pois. Liina auttaa samalla tehostamaan puhdistavaa vaikutusta ja on erittäin hyvä lisä etenkin aurinkovoiteen poistamiseen. Säännöllisesti käytettynä öljy+liina -yhdistelmä voi auttaa ihoa pysyä kirkkaampana ja ihohuokosia puhtaampina.

Alla olevalla reseptillä syntyy erittäin tehokkaasti puhdistava, täyteläinen öljypuhdistaja, joka tuoksuu ihanalta. Se sopii kaikille ihotyypeille ja suosittelen sitä erityisesti meikin ja/tai aurinkovoiteen poistamiseen.

Resepti:

Manteliöljy 40 ml
Jojobaöljy 35 ml
Risiiniöljy 25 ml

Eteeriset öljyt:

Laventeli 8 tippaa
Sitruunaruoho 5 tippaa
Katajanmarja 3 tippaa

Käytä näin: Ota puhdistusöljyä kuiviin käsiin, lämmitä öljyä muutama sekunti kämmenien välissä ja pyörittele rauhallisesti kuiville kasvoille, suoraan meikin päälle. Hiero kasvoja ja auta näin meikkiä ja/tai aurinkovoidetta irtoamaan. Käytä öljyä myös silmämeikin poistamiseen, mutta ole erityisen helläkätinen ohuella silmänympärysiholla, älä hankaa ripsiä! Ota sitten lämpimällä vedellä kostutettu musliiniliina tai kasvosieni ja pyyhi öljy huolellisesti pois.

Vinkki: Mikäli käytät erityisen vahvaa meikkiä tai ihosi on helposti tukkeutuva, nosta hieman risiiniöljyn määrää ja vastaavasti vähennä manteliöljyä reseptissä.

Kurkkaa YouTubesta tekemäni video, josta näet vielä puhdistusöljyn valmistuksen, ja kuinka helppoa sen avulla on poistaa meikki.

 

Kasvoöljy, tuo ihonhoidon perustuote

Kasvoöljy on ihan kaikille ihotyypeille huipputärkeä tuote ylläpitämään ihon hyvinvointia. Sillä voi mainiosti korvata kasvovoiteen, voiteethan joka tapauksessa sisältävät enemmän tai vähemmän öljyjä. Moni iho nauttii myös voiteesta, mutta öljyllä ja runsaalla kasvoveden käytölläkin pääsee jo todella pitkälle! Kerrosta tehokkaasti kosteuttavaa kasvovettä vähintään 2–3 kerrosta kasvoille (anna kuivua kerrosten välillä) ja hiero sitten iholle 2–4 tippaa kasvoöljyä. Kevyt hieronta tehostaa öljyn imeytymistä ja on muutenkin hyvä tapa ylläpitää kasvojen tehokasta nestekiertoa.

Alla olevalla kasvoöljyreseptillä valmistuu 30 millilitraa pirteän tuoksuista eliksiiriä, joka sopii kaikille ihotyypeille. Yhdistelmä mandariinin, sitruunaruohon ja rosmariinin eteerisiä öljyjä on raikkaan piristävä, lisäksi se auttaa tasapainottamaan ihon rasvaisuutta ja suitsimaan epäpuhtauksia.

Resepti:

Jojobaöljy 15 ml
Arganöljy 10 ml
Manteliöljy 5 ml

Eteeriset öljyt:

Mandariini 4 tippaa
Sitruunaruoho 2 tippaa
Rosmariini 2 tippaa

Käytä näin: Taputtele kasvoille runsaasti kasvovettä ja hiero sitten 2–4 tippaa öljyä iholle aamuin illoin. Mikäli käytät seerumia ja kasvovoidetta, lisää ne kasvoveden jälkeen ja levitä öljy vasta viimeiseksi iholle.

Vinkki: Herkällä iholla voit nostaa lempeän manteliöljyn määrää ja vähentää eteerisiä öljyjä tai jättää ne kokonaan pois. Rasvaisella iholla voit puolestaan halutessasi jättää manteliöljyn pois ja korvata sen nostamalla jojobaöljyn määrää.

 

Helli vartalon ihoa

Mikähän siinä onkin, että vartalon ihon hoitaminen meinaa niin helposti jäädä. Kaikki huomio keskittyy usein kasvoihin ja vartalo jää monesti pitkälti oman onnensa nojaan. Olen huomannut, että itse valmistettua ja omaan nenään ihanan tuoksuista vartaloöljyä tulee käytettyä huomattavasti säännöllisemmin kuin mitä vaan valmiina ostettua tuotetta.

Kannustan sinua valitsemaan erityisesti vartaloöljyyn yhden tai kaksi omaa suosikkiasi eteerisistä öljyistä. Tämä taktiikka soveltuu erityisesti silloin, kun kaipaat eteerisiltä öljyiltä ensisijaisesti tuoksua. Alla olevassa reseptissä olen ottanut tuoksun lisäksi huomioon myös eteeristen öljyjen vaikutukset ihoon.

Reseptillä syntyy 100 millilitraa silkkistä vartaloöljyä, johon valitsin juuri vartalolle erityisen hyödyllisiä eteerisiä öljyjä, mitkä paitsi tuoksuvat yhdessä ihanilta, myös boostaavat nestekiertoa. Useita niistä käytetään perinteisesti selluliitti-ihon tuotteissa.

Resepti:

Manteliöljy 45 ml
Jojobaöljy 35 ml
Arganöljy 20 ml

Eteeriset öljyt:

Mandariini 14 tippaa
Katajanmarja 10 tippaa
Laventeli 8 tippaa
Rosmariini 6 tippaa
Sitruunaruoho 5 tippaa

Käytä näin: Käytä vartaloöljyä heti suihkun jälkeen hieman kostealle iholle. Öljy levittyy paremmin ihon ollessa kostea ja tarvitset öljyä myös pienemmän määrän kerrallaan.

Vinkki: Laventelin ja ylang-ylangin eteerisistä öljyistä syntyy yhdessä ihana rauhoittava tuoksu iltaisin käytettävään rentouttavaan vartaloöljyyn.

5 1 vote
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.