Vastuullinen kuluttaminen

Kuukuppi on elämää helpottava zero waste -kuukautissuoja

17.2.2022,
Natural Goods Company

Kuukuppi helpottaa elämää ja keventää maapallon kuormaa, eikä se rasita lompakkoa. Kuukuppi tekee kuukautisista yksinkertaisesti paljon vaivattomammat, puhumattakaan siitä, että se on ekologisempi vaihtoehto kertakäyttöisille kuukautissuojille.

Valitessasi kuukupin, teet samalla vastuullisen ja kestävän valinnan.

Olemme innoissamme, kun saamme kertoa, että Lunetten kuukupit ovat saapuneet Natural Goods Companyn verkkokauppaan! Lunetten kuukuppi on suomalainen testivoittaja, jolla on Avainlippu- ja Design from Finland -merkit kertomassa suomalaisesta laadusta.

Mikä kuukuppi eli kuukautiskuppi sitten oikeastaan on, miten sitä käytetään ja mikä tekee siitä niin ylivertaisen muihin kuukautissuojiin verrattuna? Anna, kun kerromme.

Kuva: Lunette

Mikä on kuukuppi?

Kuukuppi on uudelleenkäytettävä, ekologinen, huipputurvallinen ja vaivaton kuukautissuoja. Toisin kuin tamponit ja siteet, kuukuppi pestään ja käytetään uudelleen. Se ei siis tuota roskaa, toisin kuin kertakäyttöiset kuukautissuojat.

Kuukuppi asetetaan emättimen sisään, missä se kerää kuukautisvuodon. Kuppi tyhjennetään, pestään ja käytetään uudelleen. Tyhjennysten välillä voit unohtaa, että sinulla edes on kuukuppi – tai kuukautiset – niin vaivaton kuukuppi on.

Lunetten pehmeä kuukuppi on valmistettu joustavasta lääketieteellisestä silikonista, joka on turvallinen materiaali. Oikein asennettuna et tunne kuppia lainkaan, niin pehmeä se on. Siinä ei ole myöskään mitään ylimääräisiä, haitallisia kemikaaleja. Silikoni on ystävällinen limakalvoille eikä kuivata niitä.

Kuukuppi on paras valinta, koska…

Kuukuppi on helppo kuin mikä ja aina valmiina. Kuukupin kanssa voit elää normaalisti eli urheilla, nukkua, uida, saunoa… Kuukuppi pysyy menossa mukana. Jos menkat pääsevät yllättämään, säästyt kuukautissuojien ostoreissulta, sillä kuukuppi on aina valmiina. Sen käyttö onnistuu vaikka mökkireissulla. Jos juoksevaa vettä ei ole saatavilla puhdistukseen, kupin voi puhdistaa myös puhdistusliinoilla.

Kuukuppi on paras ympäristölle. Kertakäyttöiset kuukautissuojat voivat vaikuttaa ympäristöön monin eri tavoin. Näkyvin ero kuukupin ja kertakäyttöisten kuukautissuojien välillä on jätteen määrä.

Kuukuppi on turvallinen. Lunette kuukuppi on valmistettu korkealaatuisesta lääketieteellisestä silikonista ja se on hypoallerginen. Se ei sisällä kemikaaleja, lateksia tai bpa:ta. Lunette oli paras kuukuppi tanskalaisessa kuukuppitestissä. Se sai puhtaat paperit ja oli ainoa testin seitsemästä kuukupista, joka ei sisältänyt mitään haitallisia kemikaaleja tai niiden jäämiä. Lue lisää testistä englanniksi täällä.

Kuukuppi ei kuivata. Tiedät varmaan, miten inhottavan kitkaista on kiskoa puolikuivaa tamponia ulos menkkojen loppupuolella… Kuukuppi kerää vuodon, ei ime sitä, joten se ei kuivata limakalvoja tai muodosta ikäviä hajuja. Kuukuppi myös kerää enemmän vuotoa kuin tamponit ja siteet. Kuukuppia voi käyttää yhtäjaksoisesti jopa 12 tuntia vuodon määrästä riippuen. Voit asettaa sen valmiiksi paikalleen, kun menkkojen pitäisi olla alkamassa.

Kuukupin ansiosta säästät rahaa. Yksien kuukautisten aikana tarvitaan keskimäärin 22 kappaletta kuukautissuojia. Se on noin 12 000 kuukautissuojaa yhden henkilön koko elinaikana! Kuukautissuojien hinta on vuosien saatossa järkyttävän suuri. Kuukautiskuppi kestää käytössä vuosia, joten säästät paitsi luontoa myös rutkasti rahaa. Kuukupin hinta on nopeasti maksanut itsensä takaisin.

Kuukuppi on ystävällinen ympäristölle

Jokainen kertakäyttöinen kuukautissuoja pakkauksineen on jätettä. Yhden vuoden aikana kertakäyttöisiä kuukautissuojia kuluu kymmeniä ellei satoja. Se on valtava määrä jätettä.

Kukapa meistä voisi enää suhtautua välinpitämättömästi tuottamaansa ympäristökuormaan? Siksi on mahtavaa, että myös kuukautissuojalle on olemassa vaihtoehto, joka ei tuota jätettä.

Lunetten kuukupit myydään pahvisissa, muovittomissa pakkauksissa, jotka voi kierrättää kartonginkeräykseen tai Lunetten mukaan jopa kompostoida. Siinäpä se. Lunetten kuukupeista ei synny muuta jätettä.

Kuukuppi kestää käytössä vuosia. Siitä ei tule kaatopaikkajätettä eikä sitä tarvitse myöskään pestä pesukoneessa, kuten kestositeitä. Lunette kuukupin mukana tulee kierrätetyistä muovipulloista valmistettu säilytyspussukka, jossa voit säilyttää kuppia kuukautisten välillä.

Ruotsin hallituksen teettämän raportin mukaan kuukupin käyttäjä tuottaa elinaikanaan 0,56 kg jätettä kun taas tamponin käyttäjä 14,3 kg jätettä ja asettimellisen tamponin käyttäjä jopa 50,7 kg jätettä.

Kuva: Lunette

Kuukupin käyttö – näin käytät, peset ja säilytät kuukuppia

Kuukautiskupin käyttö voi jännittää. Ensimmäisillä kerroilla kupin paikalleen laittaminen ja pois ottaminen voi tuntua hankalalta. Voimme luvata, että käyttö kuitenkin helpottuu nopeasti, kun oppii itselleen parhaan tekniikan. Kohta et enää osaa kuvitella elämää ilman kuukuppia.

Kuukuppi asetetaan paikoilleen taittamalla se litteäksi. Kyykisty tai istu ja koeta rentoutua. Kuppi menee paremmin paikoilleen, kun et jännitä lihaksia. Työnnä litteäksi taitettu kuukuppi vaginaan. Kun kuppi on paikallaan, irrota ote. Tarkista, että kuukuppi on avautunut kokeilemalla sormella kupin pohjaa. Jos se on pyöreä, kupin pitäisi olla avautunut ja paikoillaan. Kuppiin muodostuu alipaine, joten se pysyy paikoillaan.

Kun on aika ottaa kuukuppi pois, kyykisty ja koeta työntää kuppia alaspäin lihaksillasi. Niin yllät tarttumaan kuppiin paremmin. Työnnä sormet kupin pohjan ympärille ja purista. Tarkoituksena on saada rikottua kuppia paikallaan pitävä alipaine eli vapautettua kuukuppi vaginan seinämistä. Älä vedä kuppia antennista, sillä se vahvistaa alipainetta.

Muista, että kuukupin käyttö helpottuu muutamien kuukautisten aikana – suurin osa meistä kuukupin käyttäjistä on kokenut aluksi haasteita kupin asettamisen tai pois ottamisen kanssa. Opit asettamaan kupin sinulle sopivalla tavalla, tiedät missä kohti kuppi on paikallaan ja miten saat poistettua sen helposti. Hyviä vinkkejä kuukupin asettamiseen ja poistamiseen löytyy Lunetten sivuilta. Pian sinäkin palat halusta kertoa kuukupin vaivattomuudesta kaikille ystävillesi.

Kuukautisten aikana kuukautiskuppi tyhjennetään ja pestään vedellä ja miedolla pesunesteellä. Suosittelemme käyttämään Lunette kuukupin pesunestettä. Kuukautisten välissä kuukuppi desinfioidaan esimerkiksi keittämällä.

Voit säilyttää kuukuppia sen mukana tulevassa pussukassa tai muussa hengittävässä paikassa kuukautisten välillä.

Käyttäjät rakastavat kuukuppia

Lunetten vuonna 2018 teettämän asiakastutkimuksen mukaan 99 % suosittelisi Lunette kuukuppia ystävilleen ja 87 % kertoi, että heidän elämänlaatunsa parani kuukupin käytön myötä.

Tee yksi elämäsi parhaista päätöksistä ja vaihda kertakäyttöiset kuukautissuojat kuukuppiin.

1 1 vote
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.