6 x brändien vastuullisuusteot viime vuonna
7.1.2022,
Natural Goods Company
Tekoja ilmaston, ympäristön ja sosiaalisen vastuun puolesta – useat brändit tekivät vastuullisia tekoja ja paransivat tuotteidensa vastuullisuutta myös viime vuonna.
Valitsemme Natural Goods Companylla valikoimaamme vain huolella arvioituja brändejä, jotka täyttävät pariaatteemme kestävyydestä ja ekologisuudesta. Näin voimme tarjota asiakkaillemme aina hyviä ja vastuullisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi valikoimamme suurin tuoteryhmä luonnonkosmetiikka on perusarvoiltaan kestävää ja luonnonmukaista, ja usein myös riippumattomien tahojen sertifioimaa.
Vastuullisuusasioissa voi kuitenkin aina parantaa, vai mitä? Brändit kehittävätkin vastuullisuuttaan jatkuvasti ollakseen entistä parempia ympäristölle ja ihmisille. Koostimme yhteen joitakin jälleenmyymiemme brändien vastuullisuustekoja viime vuoden ajalta, jotta voimme iloita näistä hyvistä teoista. Tunnetusti pienistä puroista syntyy suuri joki – myös vastuullisuusasioissa.
1. Cattierin uusi ihonhoitolinja perustuu hävikkiaprikoosien mehuun
Cattier Paris lanseerasi syksyllä 2021 uuden Moisturizing-ihonhoitolinjan. Uuden neljän tuotteen kosteuttavan linjan tavoitteena on toimia ihonhoitorutiinin perustana, ollen ”ensimmäinen askel kauneuteen”. Linjan kehityksessä keskeisessä roolissa on ollut ympäristövastuu sekä tuotteiden koostumuksen että pakkausten osalta.
Koostumusten perustana toimii veden sijaan hävikkiaprikoosin kasviuute
Moisturizing-linjan koostumuksissa on hyödynnetty upcycling-ajatusta. Linjan tuotteiden pohjana on käytetty veden sijaan luomulaatuisen hävikkiaprikoosin ja luomu aloe veran kasviuutteita sekä hyaluronihappoa.
Englanninkieliselle upcycling-termille ei ole suoraa suomenkielistä käännöstä, mutta se tarkoittaa hyödyttömän materiaalin muuntamista uuteen muotoon niin, että materiaalin laatu ja arvo nousevat ja hyödytön materiaali tulee hyödynnetyksi. Vaateteollisuudessa tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi tekstiilijätteestä, kuten leikkuupaloista, valmistettavia vaatteita.
Cattierin kohdalla upcycling antaa ruokateollisuuden ylijäämänä syntyvälle luomuaprikoosin hävikille uuden elämän osana ihonhoitotuotteita. Ranskalainen sarja haluaa hyödyntää kotimaassaan syntyvää hävikkiä ja on ottanut tuotteiden suunnittelussa huomioon myös kausivaihtelun, jotta tuotteita varten ei koskaan tarvitse erikseen kasvattaa hedelmiä. Näin uuden linjan perustaksi valikoitui hävikkiaprikoosin uute ja sen rinnalla tuotteissa käytetään luomu aloe vera -uutetta. Luomukasviuutteiden käyttäminen veden sijasta optimoi koostumusten vaikutukset iholla: iho saa siitä kaikki sille välttämättömät hivenravinteet pysyäkseen terveenä.
Samalla vettä säästyy. Esimerkiksi Moisturizing-päivävoiteessa ja -yövoiteessa vettä on säästetty 33 % ja Moisturizing-seerumissa jopa 63 %.
Aprikoosiuute on sokeripitoista ja tuo iholle kosteutta ja vahvistaa sitä. Aloe vera kosteuttaa, tasoittaa ja pehmentää ihoa. Se sisältää paljon vettä ja yli 75 aktiivista ainesosaa, kuten polysakkarideja, 18 mineraalia, 19 aminohappoa ja 10 vitamiinia.
Pakkaukset ovat kierrätettyjä ja kierrätettäviä
Tuotteet pakataan ilmattomiin pakkauksiin, jotka ovat 100 % kierrätettäviä ja valmistettu kierrätetystä materiaalista. Ilmaton pakkaus on hyvä paitsi luonnolle myös asiakkaalle: voimme olla varmoja että pakkaus on täynnä emmekä maksa tyhjästä. Pakkausmateriaalia säästyy, kun pakkaukset täytetään kokonaan eikä niihin jää hukkatilaa.
Ulkopakkaukset ovat pahvia ja valmistettu 80 % kierrätetystä materiaalista. Neitseelliseen pahviin käytetty puu tulee FSC-sertifioiduista metsistä, joita on hoidettu vastuullisesti ja kestävästi. Myös ulkopahvit ovat täysin kierrätettäviä.
Pakkausten tekstit painetaan kasviöljyistä valmistetuilla musteilla.

2. Novexpertin uudet, ekologisemmat pakkaukset
Ekologisuuden lisäksi Novexpertin pakkausten visuaalisuutta ja informatiivisuutta paranneltiin. Pakkausten uudistus ekologisemmaksi koostui kuudesta askeleesta:
- Vähemmän pahvia. Pahvisten ulkopakkausten kokoa pienennettiin ja niistä poistettiin erillinen paperiohje sisältä. Ulkopakkaukset ovat nyt 60 % kevyempiä kuin aiemmin. Ohjeet on nyt painettu pahvipakkausten sisäpuolelle.
- Luonnollinen pintamateriaali. Ulkopakkausten pintamateriaali vaihdettiin kiiltäväpintaisesta vesipohjaiseen pinnoitteeseen, joka lisää kierrätettävyyttä.
- FSC-pahvi. Pakkauksissa käytetään nyt FSC-sertifioitua pahvia entisen sertifioimattoman pahvin sijaan. FSC-sertifiointi takaa metsien suojelun.
- Kasvipohjainen muste. Tavallisten painomusteiden sijaan pakkausten tekstit painetaan nyt kasvipohjaisella musteella, joka on valmistettu eurooppalaisesta rapsi- ja pellavaöljystä.
- Valmistettu Euroopassa. Pahvi tulee Italiasta ja kasaaminen ja painotyö tehdään Ranskassa. Pakkaukset ovat olleet eurooppalaista tuotantoa myös tähän saakka.
- Veden ja energian säästö. Paino- ja laminointitekniikoita muutettiin niin, että ne säästävät vettä ja energiaa.
Paras vaihtoehtohan olisi, jos tuotteita ei tarvitsisi pakata erilliseen ulkopakkaukseen. Pahviset pakkaukset ovat kuitenkin useimmiten tarpeen, sillä tuotetiedot ja käyttöohjeet on painettava pakkaukseen, usein monella eri kielellä. EU:n lainsäädäntö esimerkiksi vaatii tietyt pakkausmerkinnät. Silloin kun purkin kylki ei anna siihen riittävästi tilaa, tekstit painetaan pahviseen ulkopakkaukseen. Ulkopakkaus myös suojaa varsinaista tuotepakkausta kolhuilta ja naarmuilta.

3. Lavera on ilmastoneutraali ja osallistui ympäristöhankkeisiin myös viime vuonna
Laveran kaikki tuotteet ja tuotanto ovat olleet ilmastoneutraaleita marraskuusta 2020 lähtien. Kestävyys on ollut kiinteä osa yhtiön kulttuuria sen perustamisesta saakka, mutta viime vuosina Lavera otti isoja harppauksia kohti ilmastoneutraaliutta.
Vuonna 2018 Lavera arvioi oman arvoketjunsa päästöjä ja toteutti sen jälkeen määrätietoisesti toimenpiteitä päästöjen minimoimiseksi, saavuttaen ilmastoneutraaliuden koko yhtiön ja tuotteidensa osalta marraskuussa 2020.
Talkoot aloitettiin Laveran omasta tuotantoketjusta. Lavera on pienentänyt tuotantoketjunsa hiilidioksidipäästöjä energiaa säästävien teknologioiden ja prosessien avulla. Esimerkiksi uusi jakelukeskus Bantorfissa, Saksassa on rakennettu tiukimpien mahdollisten energiansäästöstandardien mukaan. Vain tämä kyseinen rakennus säästää 82 000 kilon verran hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Laveran perusarvojen, laadun ja kestävyyden, on tarkoitus heijastua myös yhtiön rakennuksissa pienempänä energiantarpeena ja päästöjen vähenemisenä. Myös tuotteiden pakkauksista tehtiin ilmastoneutraaleita.
Niitä päästöjä, joita Lavera ei pysty poistamaan, se kompensoi Climate Partnerin ilmastohankkeiden kautta. Muiden hankkeiden lisäksi Lavera on osallistunut toukokuusta 2021 lähtien myös jälleenmetsittämiseen Saksassa. Yhteistyössä Saksan metsänsuojeluyhdistyksen ja Climate Partnerin kanssa hankkeessa istutetaan 30 000 puuta Hanoverin alueen vaurioituneille metsäalueille. Näin Lavera saavuttaa jälleen yhden virstanpylvään matkalla kohti yhä parempaa ympäristöystävällisyyttä.

4. Taikan palkittu saippua sukelsi myös täyttöpusseihin
Kotimainen, sertifioitu, vegaaninen ja hiilineutraali avainlippubrändi Taika toi viime vuonna valikoimaansa huippusuositusta Taika käsisaippuasta täyttöpakkauksen. Täyttöpussi sisältää kahden pumppupullon verran saippuaa, mutta pakkauksessa on 80 % vähemmän muovia kuin kahdessa Taika käsisaippuan pumppupullossa.

5. Tony’s Chocolonelyn missiona on orjavapaa suklaa – ja menestyvät yhteisöt sen ympärillä
Tony’s Chocolonelyn herkulliset suklaat saapuivat Natural Goods Companyyn syksyllä. Tony’sin missiona on muuttaa maailman suklaateollisuus 100 % orjatyövoimasta vapaaksi.
Tony’s näyttää itse esimerkkiä vastuullisena suklaan valmistajana jakamalla tietoa ja kannustammalla muita alan toimijoita samaan. Tony’sille tärkeää on myös ympäristöystävällisyys: he kannustavat kaakaonviljelijöitä käyttämään ympäristöystävällisiä menetelmiä ja kompensoivat itse kaikki tuotantonsa päästöt. Kerromme lisää Tony’sistä tässä blogissa.
Sen lisäksi, että Tony’s tekee töitä orjuuden poistamiseksi suklaateollisuudesta, se haluaa kantaa sosiaalista vastuuta myös suklaalevyjen ja -patukoiden ulkopuolella. Tätä varten vuonna 2008 perustettiin itsenäinen Chocolonely Foundation eli säätiö, jonka kautta Tony’s lahjoittaa varoja muun muassa yhteisöjen kehitykseen, tutkimukseen ja valokuvaukseen.
Säätiö tukee Ghanassa ja Norsunluurannikolla hankkeita, jotka vaikuttavat myönteisesti yhteisöihin, joissa kaakaonviljelijät työskentelevät ja elävät. Tavoitteena on edistää olosuhteita niin, että yhteisön jäsenet voivat menestyä, eivät vain selviytyä.
Säätiön toiminta rahoitetaan pääasiassa yhdellä prosentilla Tony’sin vuotuisesta liikevaihdosta – siis kaikesta tulosta, ei vain voitosta! Vuonna 2021 säätiön hallitus antoi vihreää valoa 11 hankkeelle, joiden yhteenlaskettu investointi yhteisöihin on 1 091 226 euroa.

6. Luonnollisia aurinkovoiteita valmistava Biosolis osallistuu merten suojeluun
Noin 25 000 tonnia synteettisiä aurinkorasvoja päätyy valtameriin vuosittain. Ne asettuvat koralliriutoille ja tuhoavat niiden mikrolevää, joka on välttämätöntä korallien selviytymisen kannalta. Aurinkovoiteet aiheuttavat myös korallien vaalenemista, sillä ne estävät auringonsäteiden pääsyä korallille. Tämän vuoksi koralleja kuolee.
Korallit ovat yksi maapallon ekosysteemin peruspilareista, joten korallien katoamista voi pitää ympäristökatastrofina.
Biosoliksen aurinkovoiteissa ei käytetä kemiallisesti valmistettuja filttereitä, jotka häiritsevät meren ekosysteemin toimintaa. Biosoliksen aurinkovoiteissa on vain 100 % luonnollista alkuperää olevia filttereitä. Ne kunnioittavat merta ja sen eläimistöä. Biosolis tekee yhteistyötä useiden sertifiointitahojen kanssa, jotka validoivat raaka-aineiden ja koostumusten luonnonmukaisuuden ja turvallisuuden.
Biosolis on liittynyt mukaan 1 % for the Planet -liikkeeseen, jonka kautta he sitoutuvat antamaan yhden prosentin bruttomyynnistään Reef Check- ja Surfrider Foundation Europe -yhdistyksille. Yhdistykset osallistuvat merten suojeluun:
Reef Check innostaa ja kouluttaa ihmisiä koralliriuttojen ja merten pelastamisesta sekä toteuttaa tutkimuksia merten tilasta ja tekee luonnonsuojelua. Surfrider Foundation Europe suojelee maailman valtameriä ja rantoja tehokkaan aktivistiverkoston kautta.

+1 Pakkaamme tilaukset kierrätettyihin laatikoihin
Käytämme Natural Goods Companyn verkkokauppatilausten pakkaamiseen varastolle kertyneitä, sopivan kokoisia laatikoita mahdollisimman usein. Älä siis ihmettele, jos saat tilauksesi paketissa, jossa lukee muuta kuin Natural Goods Company. Näin laitamme kaikki pahvilaatikot hyötykäyttöön. Kannustamme sinuakin käyttämään pahvilaatikot uudelleen!