Toimitus / Natural Goods Company

Miten valita turvalliset ihonhoitotuotteet lapselle?

25.6.2018,
Natural Goods Company

Lapsen saamisen myötä elämä mullistuu. Yhtäkkiä joku muu onkin elämäsi keskipiste. Aikataulut, prioriteetit ja arvot heittävät häränpyllyä. Merkityksettömät asiat alkavat kiinnostaa. Kodissa vaanivat vaaralliset pöydänkulmat, sähköjohdot ja astianpesukoneen aterinkori, sekä aikuisen iholta vauvan suuhun päätyvä kosmetiikka.

Vauvaa on mahdotonta olla pusuttelematta jatkuvasti, ja jakaapa moni pikkuinen myös mielellään suu auki märkiä hellyydenosoituksia äidin tai isän poskelle. Lähikontakti on keskinäisen suhteen kehittymisen kannalta myös erityisen tärkeää.  

Jos et ole ennen välittänyt siitä, millaisia tuotteita omalla ihollasi käytät, tilanne muuttuu täysin lapsen syntymän myötä. Mitään kosmetiikkaa ei ole tietenkään tarkoitettu sisäisesti nautittavaksi, mutta suurin osa sertifioidun luonnonkosmetiikan tuotteista perustuu lähes syötäviin raaka-aineisiin, kuten kylmäpuristettuihin kasviöljyihin.

Koska ne ovat parhain vaihtehto ihollesi, vartalosi suurimmalle elimelle, ne on vähemmän haitallisia joutuessaan esimerkiksi suuhun. Suullaan maailmaa tutkivan vauvan kanssa on kuitenkin oltava varovainen kaiken kosmetiikan kanssa, oli se sitten luonnokosmetiikkaa tai tavanomaista kosmetiikkaa.  

Sinulla on valta päättää, millaista kosmetiikkaa omalla ihollasi käytät. Sinulla on myös vastuu siitä, millaisia hoitotuotteita pienokaisellesi valitset.

 

Tarvitseeko vauva kosmetiikkaa?

Kosmetiikaksi ajatellaan usein vain aikuisten meikkituotteita ja kasvovoiteita, mutta kosmetiikka sanana sisältää yhtä lailla myös shampoot, hammastahnat kuin vauvaöljyt ja peppuvoiteetkin. Vauvan ihonhoito tarvitsee siis kosmetiikkaa siinä missä aikuinenkin, mutta vauvan ihonhoidossa vähemmän on aina enemmän!

Vauvan ihoa tulisi hoitaa mahdollisimman hellävaraisesti ja vain tarpeen mukaan. Liiallista pesemistä on hyvä välttää, jotta ihoa suojaava oma hydrolipidikalvo pysyisi ehjänä ja terveenä, ja suojaisi vauvaa luonnollisesti. Suoja auttaa lapsen ihoa pysymään terveenä ja kimmoisana, jolloin se pystyy suojautumaan tehokkaasti ulkoisia haittoja, kuten ilmansaasteita, vastaan. Vaippa-aluetta joutuu tietysti pesemään useammin, ja tällöin, mikäli pelkkä vesipesu ei riitä, pesuun voi käyttää mahdollisimman mietoa pesuainetta, kuten Sophie la girafe Baby Hair & Body Wash -pesunestettä, jolla pesee sekä vartalon että hiukset.

Lapsen iholla käytettyjen hoitotuotteiden tulee olla raaka-aineiltaan mahdollisimman hellävaraisia ja puhtaita, sillä lapsen ihon pinta-ala suhteessa painoon on paljon suurempi verrattuna aikuisen vastaavaan suhteeseen. Lasten iho on myös hyvin ohut. Tällöin tuotetta levitettäessä lapsen verenkiertoon pääsevien aineiden määrä on paljon suurempi, kuin aikuisella, ja siksi lapset ovat paljon herkempiä allergisille reaktioille ja kosmetiikan aiheuttamille toksisille reaktioille.

Jos haluat minimoida kaikkea vauvan iholle laitettavaa kosmetiikkaa, hanki monitoiminen ja hellä Sophie la girafe Baby SOS-voide. Se korvaa monta tuotetta, hoitaa vaippa-aluetta ja toimii myös aikuisen ja teinin ihon hoidossa. Helposti levittyvä, miellyttävä suoja- ja monitoimivoide 
jättää iholle suojaavan pinnan, mutta ei tahmaa. Voide rauhoittaa myös vaippaihottuman, hoitaa märkäruven ja ihottuman, sekä lievittää atooppisen ihon ja vesirokon kutinaa ja punoitusta. Hellävaraiset luomulaatuiset ainesosat, kuten sheavoi, kaakaovoi, macadamiavaha, suojaavat ihoa antaen sen kuitenkin hengittää luonnollisesti. Aloe vera ja laventelivesi rauhoittavat ihoa. Antiseptinen timjami helpottaa ja ehkäisee ihoärsytyksiä.

SOS-voiteella voi talvella ulkoillessa suojata lasten kasvojen herkkää ihoa ja se hoitaa myös nuhanenän ärsytyksen. Yhtä lailla SOS sopii myös aikuisen iholle  ravitsevaksi käsivoiteeksi tai rauhoittavaksi kasvonaamioksi stressaantuneelle iholle. SOS-voiteella hoidat myös uudet tatuoinnit kuntoon.

Mitkä raaka-aineet ovat parhaita lapsille?

Parhaita raaka-aineita iholle, olipa kyseessä sitten lapsi tai aikuinen, ovat ravitsevat, kosteuttavat ja suojaavat kasviöljyt. Omegapitoiset kasviöljyt ovat parasta ruokaa iholle. Ne imeytyvät voidetta syvemmälle, kosteuttavat ihoa ja ruokkivat myös sen hyviä bakteereja. Omegat tasapainottavat ihoa, parantavat tulehduksia ja rauhoittavat sekä sisäisiä solu- että ulkoisia ihotulehduksia. Jotta öljystä saisi parhaimman mahdollisen tehon irti, se on usein yhdistetty voidemaiseen muotoon veden ja ihon toimintoja tukevien muiden kasviraaka-aineiden kanssa, jolloin sekä öljyt että vesikosteus imeytyvät ihoon syvemmälle. 

 

Kylpyyn vain tarvittaessa

Vauvan ja lapsen kylvetyksessä veteen voi sekoittaa hieman esimerkiksi hellävaraista Sophie la girafe Baby Oil -hierontaöljyä, jolla vähennetään veden kuivattavaa vaikutusta. Tämä kosteuttaa samalla myös lapsen ihoa, jota voi muutoin olla vaikeaa voidella viikarin painellessa jo peppu paljaana kohti uusia seikkailuja. Baby Oilia voi käyttää myös aikuisen kasvojen kaksoispuhdistuksen ensimmäisessä vaiheessa, meikinpoistossa tai sekoittaa sitä minkä tahansa vartalovoiteen joukkoon lisäkosteutta tuomaan. Koppurajaloille pieni määrä öljyä sekoitettuna jalkavoiteen joukkoon nopeuttaa ihon paranemista. 

Lasten hiukset ja hiuspohja voidaan pestä esimerkiksi joka toisella kylpykerralla, mutta vain erityisen hellävaraisella shampoolla. Sertifioidun luonnonkosmetiikan lasten shampoot eivät sisällä voimakkaita hajusteita, peseviä ainesosia tai säilöntäaineita, vaan ne ovat hellävaraisia kaikin tavoin. Lasten hiuksiin ei ole suositeltavaa käyttää hoitoainetta, elleivät hiukset ole pitkät ja vaikeat kammata. Tällöin kannattaa valita luonnonkosmetiikasta hoitoaine herkälle hiuspohjalle, kuten esimerkiksi Sante Family Kiiltohoitoaine.

 

Lasten iho paranee nopeasti

Vaikka lapsen iho on hyvin ohut ja hauras, sen kyky uusiutua on kuitenkin huomattavasti aikuista ihoa tehokkaampi. Näin pienit ihovaurioit ja ärtymät parantuvat nopeasti. Lapsilla on yleensä niin sanottu normaali iho, kunnes hormonitoiminnan käynnistymisen jälkeen teini-iässä se alkaa yleensä muuttua. Valitettavasti aikuisten yleisiä iho-ongelmia, kuten atopiaa,  esiintyy välillä myös lapsilla. Näihin ihon erikoistiloihin apua kannattaa lähteä hakemaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyneiltä hoitajilta, kuten probioottisen Esse-sarjan kosmetologeilta tai ayurveda-lääkäreiltä. 

Joskus normaaliakin ihoa voi olla välttämätöntä suojata kuivuudelta ja ympäristön haittavaikutuksilta. Meillä Suomessa sääolosuhteet ovat välillä  hyvinkin ankarat, ja vietämme suuren osan sisällä kuivassa sisäilmassa. Lapsen iho saattaa tällöin kaivata myös ulkoista kosteutusta terveellisen ravinnon ja riittävän juomisen lisäksi.  

Edellämainitun kylpykikan lisäksi  vartalon iholle ja kuiviin kohtiin voi levittää riittoisaa Sophie la girafe Baby Body Lotion –vartalovoidetta. Mieto ja kosteuttava vartalovoide ravitsee ihoa tehokkaasti ja ehkäisee kosteuden haihtumista iholta. Vartalovoiteella on täyteläinen koostumus, joka kosteuttaa tehokkaasti ja ehkäisee ihon kuivumista, vahvistaen ihon luonnollisia suojaminaisuuksia. Hellävaraiset luomuainesosat, kuten jojobaöljy, sheavoi ja kaakaovoi, suojaavat ja ravitsevat ihoa ainutlaatuisten rasvahappojen, mineraalien ja vitamiinien ansiosta. Laventelivesi rauhoittaa ihoa ja valkoinen tee suojaa ihoa ulkoisia haittatekijöitä vastaan. Pohjoinen mustikkaöljyuute rauhoittaa ja vahvistaa herkkää, 
jopa ärtynyttä ihoa. Täyteläinen mutta kevyt emulsio imeytyy hyvin ja jättää iholle erittäin kevyen, hoitavan tuntuisen pinnan, joka ehkäisee kosteuden haihtumista lapsen iholta. 

 

Iho suojattava ulkona ympäri vuoden

Vauvojen ulkona nukuttaminen säällä kuin säällä ei meillä Suomessa herätä kummastusta. Fyllinkeihin pakattu vauva pärjää hyvin kevyellä pakkassäälläkin, mutta ihon suojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota – kasvojen iho jää väistämättä ulkoilman armoille. Tällöin kannattaa valita voide, joka sisältää sopivassa suhteessa kasviöljyjä ja -uutteita, niin että se muistuttaa ihon omaa rasvaa, seebumia. Ennen suositeltiin vedetöntä rasvaista voidetta, mutta tämän ongelma on se, ettei iho pääse rasvan alla reagoimaan normaalisti kylmään ilmaan, ja saattaa tällöin jopa paleltua.

Pelkkä rasva muodostaa ihon pinnalle kalvon joka ei päästä vettä haihtumaan. Öljy jää ihon ja ulkoilman väliin ja häiritsee näin ihon kykyä tunnistaa ympärillä olevaa lämpötilaa. Tämän vuoksi pakkasvoiteen pitäisi sisältää sekä vettä että rasvaisia ainesosia. Hyviä voiteita suojaamiseen on mm. jo edellä mainittu jokapaikan-SOS-voide, luonnonkosmetiikan sveitsiläinen linkkuveitsi.

Kesällä Biosolis KIDS lasten aurinkosuojavoide suojaa lasta tehokkaassti UVA- ja UVB -säteiltä korkean suojakertoinen avulla. Vedenkestävänä suojana pysyy lapsen iholla raisuimmissakin leikeissä. Voiteen teho alkaa välittömästi levityksestä, ja illalla auringonoton jälkeen pystyt pesemään mineraalifiltterin lapsen iholta. Päivän aikana hoitavat kasviöljyt ovat kuitenkin tehneet hyvää taaperon iholle ja hoitaneet sitä. Vesi on korvattu hoitavalla aloe vera-geelillä. Karanjaöljy, rapsiöljy sekä lukuisat muut luomutuotetut kasviöljyt ja -vahat ravitsevat, suojaavat tai vaikuttavat antioksidanttisesti iholla ja neutralisoivat auringon haittoja.

UV-valon vaikutuksesta ihossa muodostuu happiradikaaleja, jotka vahingoittavat solujen toimintaa aiheuttaen mm. solujen ennenaikaista vanhenemista, kimmoisuuden katoamista ja pigmenttimuutoksia.  Antioksidanteilla voidaan estää tai pysäyttää vapaiden happiradikaalien eteneminen ja vaikuttaa uusien happiradikaalien tuhoihin. Suojaamalla ihon mineraalifiltterillä hoidat ja ravitset samalla siis myös lapsen ihoa. Suojaa lapset kuitenkin ensisijaisesti aina vaatteilla ja varjolla!

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.