Toimitus / Natural Goods Company

Esse ravisuttaa käsityksemme ihonhoidosta

29.4.2016,
Natural Goods Company

Uusi eteläafrikkalainen ihonhoitosarja Esse Probiotic Skincare mullistaa käsitystämme ihonhoidosta. Sarjan ihonhoitofilosofia pohjautuu tieteen uusimpiin löydöksiin ihmisen mikrobiomitutkimuksen saralla, joka muuttaa käsitystämme koko ihmisyydestä ja samalla lähes kaiken koskien terveyttä ja ihonhoitoa.  Aikaisemmin tiesimme luonnonkosmetiikan olevan tehokasta, nyt ymmärrämme laajemmin, miksi.

Ihonhoitosarjan perustajan ja biokemisti, Trevor Steyn on ollut mukana ”The Human Microbiome”-projektissa, joka sai alkunsa vuonna 2008 ”The Human Genome”-projektin seurauksena.  Ihmisen geenitutkimus sekvensoi  koko ihmisen geeniperimän ja todensi, että suurin osa geeneistä onkin alkuperältään mikrobisia. Et olekaan yksilö vaan ainutlaatuinen ekosysteemi – 54% mikrobeita ja 46% ihmissoluja.  Tuhannet mikrobilajit ihollasi ja elimistössäsi muodostavat oman mikrobiomisi, joka vaikuttaa käyttäytymiseesi ja terveyteesi.

Trevor Steyn

Mikrobit ovat  pieniä yksisoluisia organismeja kuten bakteereja, viruksia ja hiivoja ja ne ovat olennainen osa sinua – et voi elää ilman niitä. Kohdussa olemme lähes täysin mikrobivapaita, mutta jo muutaman viikon kuluttua syntymästämme olemme ekosysteemi, jossa jokaista ihmissolua kohden on 10 mikrobia. Mikrobit auttavat sulattamaan ravintoa sekä valmistamaan tärkeitä vitamiineja ja aminohappoja. Mikrobit ovat vastuussa myös ihomme terveydestä. Iho on ekosysteemi ja samoin tavoin kuin suolisto tarvitsee hyödyllisiä mikrobeja, myös iho tarvitsee niitä terveytensä ylläpitämiseen.

Ihosi on suoja sinun ja ympäristösi välillä. Se torjuu haitallisia patogeenejä ja sitoo kosteutta. Tiesitkin jo tämän. Asian tekee ehkä uudeksi se tieto, että ihosi ei pysty kumpaankaan näistä toiminnoista ilman mikrobeja. Ihosi on halukas isännöimään suurta joukkoa mikrobeja ja immuunisysteemisi edistää tarkoituksellisesti näiden mikrobien kasvua, koska ne ovat avain ihon perustoimintoihin.

 

ESSE IHONHOITOFILOSOFIA

  1. Prebioottinen ravitseminen: Ravitsemme hyödyllisiä mikrobeja prebiooteilla, jotta ne voivat syrjäyttää ihon ikääntymistä aiheuttavat mikrobilajit.
  2. Probioottiset lisäravinteet: Avaintuotteisiin on lisätty probioottimikrobeja parantamaan ihon suojabarriäärin toimintaa ja hidastamaan ikääntymisprosessia
  3. pH-tasapaino: Ihon luonnollisen pH-tasapainon säilyttäminen on oleellisessa osassa optimaalisen mikrobiympäristön luomisessa. Kaikkien ESSE-tuotteiden pH on 4-5.
  4. Luomusertifiointi: Luomutuotteet eivät sisällä toksiineja tai kemikaaleja, jotka häiritsevät ihon mikrobitasapainoa.

SUOJAUS

Syrjäyttävän kilpailun periaate on yksi niistä tavoista, joilla mikrobit auttavat meitä. Tämä tarkoittaa, että ne miehittävät kaiken saatavilla olevan tilan ihon pinnalla ja käyttävät kaiken ravinnon. Tämä estää ei-toivottujen mikrobien asettumista iholle.Uusi Esse Plus-linja on täynnä hyviä mikrobeja (50 miljoonaa/pisara), joten kun käytät tuotteita päivittäin, ihosi hyvien mikrobien määrä lisääntyy päivä päivältä. Ne taistelevat tilasta ei-toivottujen mikrobien kanssa ja ottavat pikkuhiljaa paikkansa. Lactobacillus-mikrobien ulkoisen käytön on osoitettu suojaavan ihoa haitallisia bakteereja vastaan – Ne toimivat valloittamalla vapaat solureseptorit ja ehkäisevät haitallisten lajien kiinnittymisen ihosoluihin.

Tätä syrjäyttävän kilpailun teknologiaa on käytetty vakavista palovammoista kärsivien potilaiden infektioiden ehkäisemisessä. Lactobacillus-kantoja on mahdollista asuttaa tulehduksia aiheuttavien mikrobien kustannuksella. Tuloksena vähemmän tulehduksia sekä nopeammin ja täydellisemmin paranevat palovammat.

 

KOSTEUTUS

Tehokkain tapa kosteuttaa ihoa on estää kosteuden haihtuminen. Ihosi osaa tämän erinomaisesti. Se erittää talia sinetöidäkseen ihon pinnan öljyllä ja lisäksi ihon uloimman kerroksen solut muodostavat toisen suojakerroksen. On kuitenkin selvinnyt, että suojabarriäärillä ja kosteuden sitomisella on vielä tärkeämpi rooli.

Tiivisliitosten muodostaminen ihosolujen välille on tehokkain tapa estää kosteuden haihtumista. Tiivisliitokset (T-liitokset) löydettiin vasta vuonna 2008. Ne ovat välttämättömiä ihon suojabarriäärin toiminnalle. T-liitos mahdollistaa kahden solun kiinnittymisen toisiinsa muodostaen sinetin. Liitos on vähemmän läpäisevä kuin solut, joka tarkoittaa, että imeytyäkseen aineiden tulee kulkea solujen läpi tai jäädä ulos kokonaan. Tämä mahdollistaa ihon paremman itsekontrollin.

Tutkimus osoitti vuonna 2013 mikrobien muuttavan T-liitoksia. Kun probioottimikrobit kiinnittyvät ihosoluihin, sekä T-liitosten laatu että määrä paranee. On mahdollista parantaa kosteuden sitoutumista ja suojabarriäärin toimintaa käyttämällä iholla probioottisia raaka-aineita,  kuten Lactobacillus-bakteereja. Jos patogeenien annetaan telakoitua ihosoluihin, ne voivat sekoittaa T-liitosten muodostumista, jolloin ihosta tulee haavoittuvaisempi. Myös ihon immuunisysteemi on koetuksella patogeenien ja toksiinien päästessä liikkumaan solujen väliin.

 

IMMUNITEETTI JA IHON IKÄÄNTYMINEN

Ihosi immuunisysteemi on jatkuvasti kontaktissa mikrobeihin. Immuunisysteemisi hoitaa monia mikrobeja, koska ne ovat osa sinua. Immuunisuojasolut auttavat mikrobeja telakoitumaan ja pysymään kiinnittyneinä ihosoluihisi. Tämä auttaa probioottimikrobeja muodostamaan kalvon ihon pinnalle.

Ihmissolujen ja mikrobisolujen välillä tapahtuu jatkuvaa viestintää. Ihmissolut voivat muuttaa sekä ihollasi että ihossasi eläviä mikrobipopulaatioita erittämällä aineita, jotka suosivat hyödyllisten mikrobien kasvua. Joidenkin näiden eritteiden tuotantoa voidaan parantaa probiooteilla.

Mikrobitasoltaan tasapainoinen iho ikääntyy noin puolet hitaammin kuin vaurioitunut ja piilevistä tulehduksista kärsivä iho. Kun  iho toimii optimaalisesti, kollageeni- ja elastiinisäikeet eivät tuhoudu niin nopeasti, riittävä kosteuspitoisuus säilyy ja ihosi pysyy kimmoisana, kiinteänä ja elastisena. Perusperiaate pitää – optimoi ihosi terveys hidastaaksesi sen ikääntymismuutoksia.

 

PH-TASAPAINO

Ihon pH-arvo on tärkein tekijä siinä kuinka ihosolut kontrolloivat sekä sen pinnalla että sisällä eläviä mikrobeja. PH:n ollessa neutraali (pH 7) lähes kaikki mikrobit kukoistavat. Tämä kuitenkin antaa tulehdusbakteereille täydet mahdollisuudet asuttautua iholle ja aiheuttaa vahinkoa. Kehosi tekee paljon töitä pitääkseen ihon pH:n matalana (pH 3-5,5) ja tuottaa siksi maitohappoa.

Jos ihon pH nousee kohti emäksistä (yli 7) iholla elävät vakituiset mikrobit stressaantuvat ja hidastavat maitohapon tuotantoa. Ei-toivotut mikrobit voivat tällöin asuttautua  ja tämä aktivoi immuunisysteemiä. Tämä nopeuttaa kosteuden haihtumista ja suojabarriääriin tulee vaurioita. Tätä kutsutaan piileväksi tulehdustilaksi. Huomaat todennäköisesti ihollasi pientä punoitusta tai kuivumista. Tällöin ihosolujesi elinkaari on puolittunut ja ihosi ikääntyy ennenaikaisesti.

Nykyään vallalla on kehon liiallisen pesemisen kulttuuri ja häiritsemme mikrobista ekosysteemiämme liian korkean pH-arvon omaavilla pesuaineilla. Sen tuloksena iho on jatkuvassa stressissä ja piilevässä tulehdustilassa.

ÄLÄ SAASTUTA IHOSI EKOSYSTEEMIÄ

Maaliskuussa 2015 julkaistu tutkimus paljasti yllättäviä tuloksia. Täydellinen 3D-molekyylikartta kahden ihmisen ihon kemiallisesta koostumuksesta oli ensi kertaa mahdollinen. Näitä kahta ihmistä pyydettiin olemaan käyttämättä mitään hygienia- ja ihonhoitotuotteita kolmen päivän ajan. Heidän ei myöskään sallittu peseytyvän. Tällä haluttiin ehkäistä tulosten vääristyminen. Näytteet otettiin molemmilta henkilöiltä kahdesti yli 400:sta eri paikasta.

Oletuksena oli, että enemmistö ihon kemiasta olisi mikrobista alkuperää ja loput luultavasti peräisin ihmisestä, ympäristön kemikaalien olevan vain pieni, mutta mitattavissa oleva määrä.

Tulokset eivät olleet odotettujen mukaisia. Ensimmäinen yllätys oli, että suurinta osaa ihon kemiasta ei tunnettu – eli enemmistö aineista oli uusia. Mutta seuraava asia todella avasi silmiä.

Ihosolut muodostivat noin 0,5% kemiasta. Mikrobisolut muodostivat noin 1%. Kaikki siis hyvin tähän asti, mutta ihohygieniatuotteiden jäämät muodostivat noin 8% mitatusta ihon kemiasta. Loppuosa on vielä kartoittamatta , joten jäljellä on vielä paljon työtä, mutta löydökset tähän mennessä ovat todella huolestuttavia. Vaikka kaikki loppu olisi ihmis- tai mikrobiperäistä, yhä 8% kaikesta on synteettistä ja ihollamme jatkuvasti.

Tutkimus paljasti, että yhä kolmen päivän jälkeen iholla oli korkeita pitoisuuksia synteettisiä pinta-aktiivisia aineita kuten Sodium Laureth Sulphatea ja Cocoamidopropyl Betainea. Iholta löytyi myös aurinkofilttreitä ja paljon muita sampoiden, deodoranttien ja ihonhoitotuotteiden kemikaaleja.

Iho ymmärretään nyt ekologiaksi. Ihmissolut ja mikrobit elävät tasapainossa, vaikuttaen molemmat ihon terveyteen. Ihmisen ihon mikrobikanta voi olla huomattavasti monimuotoisempi kuin suoliston. Olemme tekemisissä siis erittäin monimutkaisen ekosysteemin kanssa. Mitä tapahtuu jos saastutat tätä ekosysteemiä synteettisillä kemikaaleilla?

Kaikkien näiden kemikaalien vaikutuksia mikrobiomiin ei vielä tunneta, mutta näyttää epätodennäköiseltä, että ne parantaisivat ihon tilaa.

Kerrottakoon, että on näyttöä siitä, että mikrobiomisi on paljon tehokkaampi toksiinien prosessoija kuin omat ihmissolusi, ja että mikrobit ovat vastuussa suurimmasta osasta ihosi puhdistusreaktioista. Ihon mikrobisen monimuotoisuuden väheneminen näkyy ennen kaikkea runsaasti synteettisiä kemikaaleja sisältävässä ihossa. Ethän siis saastuta ekosysteemiäsi.

 

MONIMUOTOISUUS

Kun mikrobista ekosysteemiä häiritään, monimuotoisuudessa tapahtuu yleensä pudotus. Silloin yksittäiset mikrobilajit pääsevät vallalle. Tuloksena on lähes aina sairaus. Esimerkiksi jos Staphylococcus aureus pääsee ihossa vallalle, mikrobien häiriintyminen aiheuttaa atooppista ihottumaa tai ekseemaa. Kun monimuotoisuus palaa, tilanne paranee.

Akne on yksi esimerkki siitä, kuinka rajoittunut tämänhetkinen ymmärryksemme on sairauksista. Viimeiset 30 vuotta melkein kaikissa aknehoidoissa on käytetty antimikrobisia ainesosia. Ajatusmalli oli yksinkertainen: Propionibacterium acnes-bakteeria löydettiin kaikista aknetapauksista. Oletettiin, että bakteeri oli osallisena finnien muodostumiseen ja hoitotekniikka edellytti kaikkien näiden bakteerien tuhoamista.

On osoittautunut, että terveen ihon talirauhasissa on vahva Propionibacterium acnes-populaatio. Finnejä muodostuu, koska yksittäinen P.acnes laji on saanut vallan. Joten jopa yksittäisten lajien kanssa monimuotoisuus on tervettä ja kun yksi laji dominoi, tuloksena on sairaus. On osoitettu, että elävien Lactobacillus-bakteerien ulkoinen käyttö parantaa tehokkaasti aknea, vähentää punoitusta ja parantaa suojabarriäärin toimintaa.

Petrokemikaalien käyttö muuttaa radikaalisti ihon mikrobiomia. Mineraaliöljy ja vaseliini eivät sisällä ravintoaineita mikrobeille ja ne myös hidastavat talineritystä (joka on siis mikrobien ruokaa). Tämä luo terveyttä edistäville mikrobeille ravintoköyhän ympäristön ja sallii täysin toisenlaisten mikrobien läpäisyn ihoon.

Terve iho on moninainen ekosysteemi. Monipuoliset ekosysteemit ovat stabiilimpia, koska kun olosuhteet vaihtuvat  (ja ne vaihtuvat),  ekosysteemissä on useampia lajeja, jotka pystyvät  mukautumaan muutokseen. Viimeinen asia jota tahdot ihollesi on yksittäisten lajien dominanssi.

Kaikki edellä kertomamme on vain pieni osa lukuisista mikrobisista vuorovaikutustilanteista, jotka vaikuttavat ihon toimintaan ja on varmaaa, että lisätietoa saadaan tulevina vuosina. ESSE kulkee tämän uuden teknologia-aallon eturintamassa ja hyödyntää sen tuloksia kestävällä, holistisella ja eettisellä tavalla.

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.