Toimitus / Natural Goods Company

Älä unohda itseäsi: kiireisen vanhemman ihonhoito – Asiantuntijan vinkit ja tuotesuositukset

4.2.2019,
Natural Goods Company

Lasten vanhemmilla on usein hyvin aikataulutettu elämä ja arki, johon pitäisi ujuttaa vielä itsestä huolehtiminen. Hyvinvoiva aikuinen on myös hyvinvoiva vanhempi. Luonnonkosmetiikan kouluttaja Johanna Joutsenniemi toimii myös kosmetologina. Johanna tietää sekä alan ammattilaisena, että kahden pojan äitinä, millaista ihonhoito kiireen keskellä on.

 

Hei Johanna! Lasten vanhemmilla on harvoin paljoa ylimääräistä aikaa. Miten ihoa hoidetaan parhaiten kiireisissä ruuhkavuosissa ja mitkä ovat ainakin pakolliset tuotteet kiireiselle isälle tai äidille? Voitko antaa myös joitain edullisia tuotesuosituksia?  

“Hoidamme ihoamme, jotta se pysyisi terveenä ja hyväkuntoisena. Iho on suurin kaikista elimistämme ja sillä on kova duuni suojata meitä jatkuvilta ulkopuolisilta uhilta. Iho tekee arvokasta työtään päivin öin, mutta hyvin usein unohdamme koko sen olemassaolon. Kasvojen iho ei pääse edes vaatteiden alle piiloon pakkasta, viimaa tai auringonsäteitä, ja se ottaakin ensimmäisenä vastaan myös ilmansaasteet ja säänvaihtelut. Siksi keskityn tässä vastauksessa enemmän kasvojen ihon hoitoon. Yhtä lailla nämä säännöt koskevat kuitenkin myös vartalon ihon hoitoa, jota ei pidä unohtaa.

 

IHONHOITO ON YKSILÖLLISTÄ

Ei ole olemassa ultimaattisia sääntöjä, jotka pätisivät kaikkiin ihmisiin tai toimisivat kaikilla ihoilla. Ihonhoito on aina yksilöllistä, koska ihomme ovat yksilöllisiä, ja jopa niiden pinnalla elävät pienet mikrobit ovat yksilöllisiä. Perimä, elämäntavat, ulkoinen ja sisäinen hoitaminen, ikä, elinympäristö ja ruokavalio, joitain mainitakseni, vaikuttavat siihen, millainen ihomme on. Iho ei myöskään pysy samanlaisena koko elämämme ajan, vaan on jatkuvassa muutoksessa”.

Jotta voisin antaa 100% pitävän vastauksen kysymykseen, minun täytyisi nähdä kysyjän iho, selvittää elämäntapoja ja saada ihoon “näppituntuma”, varsinkin jos ihossa on erityisiä ongelmia, kuten herkkyyttä, atopiaa aknea tai rosaceaa. Hyvin harva osaa arvioida ihotyyppinsä tai sen tilan itse oikein ja usein jatketaankin joskus teiniaikoina aloitettuja ihonhoitorutiineja päivittämättä niitä ihon nykyiseen tilaan.

Tähän perustuen voisinkin antaa leikkimielisen nyrkkisäännön: mikäli et tiedä varmasti omaa ihotyyppiäsi, hanki aina yksi askel hellävaraisempi ihonhoitotuote, kuin olit alun perin ajatellut.

Tarkoitan tällä sitä, että yleisesti ottaen ihoa ylihoidetaan vahvemmilla tuotteilla ja tavoilla, kun olisi oikeasti tarpeen. Sitä kuivatetaan ja kuoritaan, mutta ihoparka reagoikin näpyillä, kuivuudella tai liiallisella rasvoittuvuudella. Siksi, jos ajattelit ostavasi puhdistusvaahdon, ostakin puhdistusmaito. Jos taas ajattelit hankkia mekaanisen kuorinnan, hankikin ihoystävällinen Konjac-sieni, joka kuorii ihoa hellästi ja kevyesti. Se on hellävarainen, mutta tehokas. Puhtaasta ihosta tulee kirkas, sen sävy paranee ja ihohuokoset pysyvät avoimina. Voit käyttää Konjac-sientä puhdistusemulsion kanssa, tai meikittöminä päivinä jopa vain vedellä kosteutettuna.

 

IHONHOIDON PERUSPERIAATTEET:

1. PUHDISTUS

Vaikka jokaisella meillä toimii yksilöllinen ihonhoitorutiini ja omat tuotteet, ovat ihonhoidon perusperiaatteet kuitenkin samat. Jokainen iho täytyy puhdistaa. Huolellinen puhdistaminen on erityisen tärkeä varsinkin silloin, kun meikkaa, mutta yhtä lailla iho täytyy puhdistaa myös kotipäivinä ja muina meikittöminä päivinä, sillä emme pääse pakoon ilmansaasteita, katupölyä ja muita ulkoisia epäpuhtauksia. Iho myös uusiutuu sisältä ulospäin siirtäen ihon pinnalle käytetyt kuolleet ihosolut sekä hapettuneen talin, jotka saamme puhdistuksella hellävaraisesti siivottua. Muutoin ihosta voi tulla samea ja tukkoien. Puhdistettu iho hengittää ulos ja ottaa myös sisään ravintoaineita, kun reitti on esteetön.

Laadukkaita hellävaraisia tuotteita löytyy myös edullisemmasta kategoriasta. Aamupuhdistukseen sekä todella kiireisiin iltoihin sopii monitoiminen Mossan Misellivesi, joka puhdistaa meikin ja epäpuhtaudet sekä kosteuttaa ja tasapainottaa ihoa. Misellivettä en suosittele kuitenkaan jatkuvaan käyttöön, sillä iho vaatii myös syvempää puhdistusta. Seka- tai rasvoittuva iho voi tykätä esimerkiksi Mossa Cleansing Creme –puhdistumaidosta, joka kuorii hyvin kevyesti ihoa hedelmähapoin. Ne tekevät kasvojen ihosta puhtaan, raikkaan ja hehkuvan. Herkkä iho puolestaan ilahtuu Santen puhdistumaidosta. Sen tehokkaat kasviperäiset pesevät ainesosat ovat hyvin mietoja ja lempeitä, puhdistavat ihon kuivattamatta ja häiritsemättä sen luonnollisia toimintoja”.

2. KASVOVESI

Ihon puhdistaminen on yksi kauniin ihon perusrutiineista, mutta puhdistaminen ei yksin riitä täydelliseen ihonhoitoon. Toinen jokaisen ihon luottotuote on laadukas kasvovesi. Se mielletään yleensä kosmetiikkavalmistajan turhaksi lisämyynniksi ja rahastukseksi, mutta kasvovedellä on ihonhoidossa ihan oikea, hyvin tärkeä funktio. Kasvoveden käyttö puhdistuksen jälkeen tasapainottaa ihon pH:n luonnolliselle tasolle ja näin edistää ihon hyvinvointia, sillä tasapainoinen pH on ihon luonnollinen suojakalvo. Kasvovesi tehostaa myös kosteusvoiteen vaikutusta ja auttaa sitä imeytymään syvemmälle: näin ostamistaan hoitovoiteista saa enemmän irti, kun niille pystyy takaamaan parhaan imeytyvyyden.

Herkempi tai kuiva, mutta muutoin ongelmaton iho nauttii esimerkiksi alkoholittomasta Sante Refreshing Toner -kasvovedestä, joka sisältää chia-siemenöljyn omega-3 -rasvahappoja, antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Yhdessä aloe veran ruusuveden ja salviansiemenöljyn kanssa se auttaa ihoa sitomaan kosteutta ja estää ihon kuivumista. Uusi marjaisa Mossan Antioxidants Radiance Toner sopii sekaiholle. Se sisältää mustikan ja lakan kirkastavaa C-vitamiinia sekä huikean kattauksen antioksidantteja, jotka neutralisoivat ympäristön haittoja”.

3. KOSTEUTUS

“Kolmas asia, jota ihonhoidossa ei saa unohtaa missään nimessä, on kosteutus. Kosteusvoide on vaikein tuote suositella ”sokkona” tai ”one-size-fits-all” -ajattelulla, sillä se on hoitotuote, joka jätetään vaikuttamaan iholle viimeiseksi. Sillä saa ihonhoidossa aikaan melkeinpä eniten, olettaen tietysti, että muut palikat on valittu oikein oman ihon mukaan.

Kosteusvoide valitaan ensisijaisesti aina ihon tarpeiden mukaan: tarvitaanko samealle iholle ravinteita, kuivalle kosteutta, ikääntyvälle anti age-vaikutusta vai sekaihon tasapainotusta. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että kaikki ihot hyötyvät, varsinkin talviaikaan, laadukkaista, kylmäpuristetuista kasviöljyistä, jotka ravitsevat ihoa, suojaavat sitä ja antavat elintärkeitä ravintoaineita. Mossalta löytyy aivan ihana, laatuunsa nähden todella edullinen Vitamin Oil Cocktail Face Oil, jota pystyn suosittelemaan melkeinpä kaikille, erityisesti kuivalle ja väsyneelle iholle. Se sopii tehokuuriksi kaikille ihotyypeille myös keväisin ja syksyisin, kun iho kärsii lämpötilojen vaihteluista. Öljy uudistaa ihoa aktiivisesti ja palauttaa sen hehkun ja kosteustasapainon. Kokeile, saatat jäädä koukkuun!”.

 

MIKÄ AVUKSI AIKUISIÄN AKNEEN JA MUIHIN IHO-ONGELMIIN?

Ihon isommat ongelmat, kuten esimerkiksi juuri akne, vaativat aina enemmän kokonaisvaltaisempaa hoitoa ja ymmärrystä, kun terveen ihon ylläpito. Syitä ongelmiin voi olla monia, eikä maailmasta löydy valitettavasti yhtä ainutta taikatuotetta, jolla parannetaan ongelmia, vaan hoito on aina monen asian summa. Siihen vaikuttavat niin hermoston ja stressin hoito, ravitsemus kuin tietysti myös ulkoinen ihonhoitokin. Kouluttajakollegani Maria on koonnut muutamia hyviä pointteja ensiavuksi aknen, rosacean ja atopian hoitoon, mutta suosittelen näissä ongelmissa kääntymään ensisijaisesti asiantuntevan kosmetologin luo. Itse suosittelen käyntiä probioottisen ihonhoidon asiantuntijalla, Esse-kosmetologilla“.

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.