Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Stressitön joulu 2.0

19.12.2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Taas on se aika vuodesta, kun ihan virallisestikin pitäisi hiljentyä. Onnistutko sinä siinä?

Monelle meistä hiljentyminen jouluna on huono vitsi, sillä moni asia pitäisi mahduttaa vajaan kahden viikon rupeamaan. Taakkaa ei kevennä joululahjojen ja -ruokien ja kaiken maailman vierailujen aiheuttama stressi.

Muistinko kaikki? Ostinko liikaa vai liian vähän? Tuokohan naapuri joulukukan, pitäisikö minun? Kinkku, kalkkuna vai vegaanivaihtoehto? Monet treffit kehtaa mahduttaa samaan päivään? … Kysymysten tulva on loputon, ja lisäksi pitäisi jostain saada taiottua SE joulutunnelma.

Jouluun liittyvä stressi ei joulutunnelmaan pääsemistä helpota. Siksi ajattelin koota sinulle listan, jonka avulla joulun pyhät ja vapaapäivät kuluisivat mahdollisimman stressittömästi. Alun perin tein listan itseäni varten, sillä tänä vuonna – ensimmäistä kertaa – emme lähde joulun viettoon toisten nurkkiin, vaan joulu vietetään meillä. Olin jo hyvää vauhtia uppoamassa paniikkiin kaikkien to do-listojeni kanssa, kunnes päätin, että tämän joulun teema on zero stress, ja sen sijaan keskityn improvisointiin ja vitkutteluun. Less is more – joulunakin.

 

1. Nuku enemmän

Anna itsellesi ja läheisillesi joulun paras lahja – riittävästi unta! Tutkimus- ja tiedemaailma ovat avanneet ihmiskunnan historiassa aivan uuden sivun löytämällä unen valtavan merkityksen terveydelle. Vaikka moni asia on vielä hämärän peitossa, tiedämme nyt, että liian vähäinen nukkuminen voi vesittää muuten täydellisen elämäntavan.

Älä sinä astu tehokkuuden ansaan, vaan nuku joka yö reilusti ja pitkään. Joulun pyhäpäivät antavat tähän loistomahdollisuuden. Itse aion ilmoittaa kaikille yökyläilijöille, ettei meidän residenssissä tarjoilla aamupalaa ennen aamukymmentä. Suosittelen myös kunnioittamaan päiväunia ja ruokaperäsiä – näiden pitäisi kuulua jokamiehen oikeuksiin, eikä vain taaperoille.

 

2. Viivyttele ja vitkuttele

Joulun pyhinä on aikaa vitkastella. Pitkien ja makoisten yöunien jälkeen ei kannata hötkyillä. Nauti rauhassa aamiaisesta, kiirehtimättä. Aisti aamun tuoksut, maista kaikki maut. Kiireettöminä jouluaamuina kata pöytä kauniiksi, sytytä kynttilä, laita musiikkia ja nauti läheisten seurasta. Viivyttelyä voi harjoitella ihan kaikkialla.

Kävele tavallista hitaammin, tutki tuttua ympäristöä, tai valitse vieraampi kävelyreitti. Kilpailkaa yhdessä siitä, kuka syö rusinan hitaimmin. Harjoittele olemista, vitkuttelua ja kiireettömyyttä yksin ja yhdessä.

3. Naura, laula ja tanssi

Nauraminen on aivan liian aliarvioitu liikuntamuoto. Se treenaa syviä vatsalihaksia paremmin kuin huonosti toteutetut pilates-liikkeet. Sen lisäksi nauru aktivoi vagushermoa, josta olen vuoden varrella kirjoitellut useamminkin.

Vagushermon aktivointi tekee keholle vain hyvää: se lieventää stressiä, eheyttää ja korjaa monia kehon toimintoja sekä aktivoi ruuansulatusjärjestelmää. Nauraminen rentouttaa myös usein kireitä poskilihaksia, ja voi siten helpottaa kallonpohjan ja poskien lihasten kireydestä johtuvaa päänsärkyä.

Laululla on vagushermon kannalta samankaltaisia vaikutuksia. Se laukaisee stressiä ja lisää endorfiinien, hyvän olon hormonien, tuotantoa. Erityisesti laulu kovaan ääneen on tutkimuksissa todettu tehokkaaksi vagushermon aktivoijaksi. Kun lauluun yhdistetään tanssi, hurraa aivot hilpeydestä.

Tanssin ja laulun yhdistelmän on todettu aktivoivan aivojen monia osa-alueita jopa niin tehokkaasti, että tästä kombosta hyötyvät myös aivosairauksien takia kuntoutuksessa käyvät henkilöt. Jos kauneimmat joululaulut ja piiritanssit kuusen ympärillä eivät sytytä, luo omat joulunajan laulu- ja tanssitraditiosi.

4. Pulkkamäkeen tai metsälenkille

Unohda joululomalla tiukkapipoiset liikuntavaatimukset. Anna kehollesikin mahdollisuus levätä ja rentoutua, sillä se kärsii ihan yhtä lailla liiallisesta ja usein monotonisesta treenaamisesta kuin treenin puutteesta. Lähde sen sijaan läheisten kanssa luontoon ja ulos happirikkaaseen talvisäähän. Sen tiedetään lataavan akkuja paremmin kuin osaamme tietoisesti ajatella.

Lisäksi pulkkamäkitreeni ja metsälenkillä samoaminen rasittavat myös mitä todennäköisemmin lihasryhmiä, joita emme arjessa juurikaan käytä. Tämä tekee koko kehon kestävyyden, tasapainon ja myös veren virtaamisen kannalta ihmeitä.

5. Hyvällä omallatunnolla

Tämä on ehkä joulun tärkein neuvo, ja liittyy kaikkeen jo edellä mainittuun. Jouluna huonon omantunnon voisi heittää romukoppaan. On fakta, että jouluna tulee syötyä ja juotua liikaa, liikuttua liian vähän ja oltua aivan liian tehoton. Mitä sitten? Joulu kestää vain hetken, eikä se vuosijanalla mitattuna ole kuin pieni poronpapana Lapin laakeuksilla.

Lupaa itsellesi, ettet anna huonon omantunnon piiskata joulun pyhinä. Nauti notkuvista herkkupöydistä ja kiitä itseäsi, että saat kokea kaikki joulun herkkupöytien maut ja tuoksut. Herkuttelu kuuluu juhlaan, ja silloin, kun sen tekee hyvällä omalla tunnolla se auttaa keventämään vuoden varrella harteille kertynyttä stressitaakkaa. Huonoa omaatuntoa ei kannata kantaa myöskään siitä, ettei taaskaan ehtinyt tehdä kaikkea mitä oli luvannut, eikä tavata kaikkia niitä ihmisiä, joita olisi halunnut.

Kaikelle on aikansa, ja jouluna tärkeintä on tahdin hidastaminen.

Vaikka itsekkyys ei varsinaisesti kuulu joulusanastoon, liittäisin sen mieluusti ”hyvällä omallatunnolla” -kategorian alle. Joulunakin saa minusta olla sopivasti itsekäs, ja keskittyä myös omaan hyvinvointiin. On toki kaunista ja kohteliasta huolehtia muista ja tarjota heille joulumieltä ja joulun taikaa, muttei unohdeta itseämme! Meillä jokaisella on oikeus – ja velvollisuus – huolehtia omasta hyvinvoinnista ja hyvästä olosta. Jouluna se on minusta jopa välttämättömyys, sillä joulun tunnelma ja taika kumpuavat jokaisen sitä viettävän sisuksista.

Taikaa voi olla vaikea löytää, jos ei itse voi hyvin.

6. Lintsaa ja oio mutkia

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Jos kestitset vieraita, uskalla oikoa mutkia ja mennä sieltä, missä aita on matala. Vaikka haluaisit tarjota vieraillesi parasta mahdollista, mieti millä hinnalla. Jos nautit kokkaamisesta ja rentoudut saadessasi viettää tuntikausia keittiössä, tee toki jouluruuat itse. Jos se sen sijaan aiheuttaa lisästressiä, osta valmista.

Joulutunnelma ei tule siitä, että kaikki on tip-top-täydellistä, vaan siitä, että myös emännällä ja isännällä on hyvä mieli ja aikaa nauttia yhteisistä hetkistä läheisten kanssa.

7. Lahjaksi läsnäoloa

Kuinka moni läheisistä lopulta tarvitsee materiaalisia joululahjoja? Olen itse viime vuosina kyllästynyt suklaarasioiden, kukka-asetelmien ja pienten joulun koristeiden jakamiseen. Tänä vuonna päätimme, ettei aikuisten kesken jaeta lahjoja, vaan isona yhteisenä lahjana annamme toinen toisillemme aikaa ja yhdessäoloa. Kukaan ei vastustellut, vaan kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että yhteinen aika on kultaakin kalliimpaa, ja ostamisesta ostamisen vuoksi ei lopulta hyödy kukaan.

Läsnäololahja on kevyempi sekä kukkarolle että mielelle. Joulunalusaikaa ei kulu ruuhkissa eikä täpötäysissä kaupoissa, ja toisaalta se, että tarjoat läheisellesi omaa aikaasi, koskettaa taatusti lahjansaajaa. Ystävilleni olen täksi jouluksi kirjaillut kahvilalahjakortteja, jotta voin taata, että saamme tulevana vuonna hiukan enemmän yhteistä aikaa. Jopa 4-vuotias tyttäreni piti ajatuksesta, että pyydän joulupukilta lahjaksi lisää leikkiaikaa hänen kanssaan.

8. Kauneinta on ajatus

Tämä on klisee, mutta myös niin totta. Soimaamme itseämme niin helposti pienistä yksityiskohdista ja omasta vajaavaisuudestamme, ja samalla unohdamme, että hyvät aikomukset ovat lopulta kaikkein tärkeimpiä. Uskallan vannoa, ettei kukaan meistä ehdi joulunaikana tehdä kaikkea sitä, mitä mieli tekisi, vaikka paljon saisimmekin aikaan. Meille suomalaisille on usein liian helppoa keskittyä siihen, mikä jäi tekemättä, sen sijaan, että iloitsisimme siitä, mitä saimme aikaan.

Kännykkäajan yksi positiivisimmista piirteistä on se, että tavoitamme monet ihmiset hyvinkin lyhyessä ajassa. Usein riittää pieni kaunis viesti, tai sydän-emoji, ja vastaanottaja tietää, että olet hänen ajatuksissaan.

Bonus! ”Puhelinboksi”

En muista, mistä idea on saanut alkunsa, mutta hyväksi havaittuna jaan sen nyt sinulle. Joulun ajaksi (ja miksei muulloinkin) eteiseen voi koristella kauniin laatikon, puhelinboksin. Se on kännyköiden lepopaikka, jonne ne kootaan aina yhdessäolohetkien ajaksi. Kun puhelimet ovat poissa kuvioista, läsnäolo on miltei käsin kosketeltavaa. Turhat piippaukset ja pirinät ovat poissa, eikä käsi kaiva kuvetta uusien viestien toivossa. Rentouttavaa, rauhoittavaa ja kerrassaan suositeltavaa!

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.