Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kosmetiikan syötävät hyvikset: Nokkosesta voimaa ja vitamiineja

15.7.2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

En malta olla jatkamatta kotimaisten superruokien suitsutusta. Yksi huikeimmista on nimittäin vielä nimeämättä. Se on nokkonen. Tuo pisteliäs pihamaiden ja ketojen kasvi on kaukana toimettomasta rikkaruohosta. Nokkonen on yksi luontomme vahvimmista ja monipuolisista lääkekasveista, ja nyt kerron sinulle miksi.

 

Keittiön voimayrtti

Nokkosta on käytetty lääkekasvina ja kodin yrttinä jo vuosisatoja kautta Euroopan. Muun muassa Ranskassa nokkonen tunnetaan erityisesti terveyttä edistävän nokkoskeiton muodossa.

Nokkonen hämää vaatimattomalla ulkomuodollaan, sillä se on todennäköisesti luonnon lääkekasveista monipuolisin. Se sisältää vitamiineja, aminohappoja, mineraaleja, antioksidantteja sekä runsaasti lehtivihreää. Vitamiineista nokkonen sisältää lähes huikeat määrät C-vitamiinia – kuusikertaisesti enemmän kuin appelsiini! Lisäksi se sisältää luonnollisia B-ryhmän vitamiineja, A-vitamiinin esiastetta sekä rasvaliukoista E-vitamiinia. C-, A- ja E-vitamiinit yhdessä nokkosen sisältämien flavonoidien kanssa toimivat antioksidantteina ja auttavat minimoimaan haitallista hapetusstressiä sekä vahvistamaan kehon immuunijärjestelmää. Nokkosesta hyötyy siten erityisesti uupunut ja voimaton keho.

Mineraaleista nokkonen sisältää eniten rautaa ja kalsiumia. Rautaa nokkonen sisältää lähes kaksi kertaa enemmän kuin häränliha, ja kalsiumia neljä kertaa enemmän kuin jugurtti. Lisäksi nokkosessa on kaliumia, sinkkiä, magnesiumia, mangaania, piitä ja booria. Nämä kehoa alkalisoivat mineraalit auttavat kehoa puhdistumaan ja toisaalta pitämään haitallisia bakteereja loitolla.

Nokkosessa ei hämmästytä vain sen sisältämien mikroravinteiden määrä ja monipuolisuus, vaan myös näiden fiksu yhdistelmä. Nokkosen runsas C-vitamiinipitoisuus auttaa sen sisältämää rautaa imeytymään, ja toisaalta nokkosen boori ja kalium edistävät kalsiumin aineenvaihduntaa ja sen kiinnittymistä luustoon.

Anemia ja tulehdukset hus, hus!

Nokkonen on luontaislääkkeistä ehdottomasti vahvin yksittäinen luonnonrohto anemiaan – olipa kyseessä B-vitamiinien tai raudan puutteesta johtuva anemia, sillä nokkonen sisältää näitä molempia. Usein nämä anemian muodot tosin kulkevat, ainakin osittain, käsi kädessä, sillä B-vitamiinit ovat osallisena raudan aineenvaihdunnassa, ja tästäkin syystä nokkonen on loistoratkaisu– olipa kyseessä millainen anemian muoto hyvänsä.

Nokkonen on myös turvallinen vaihtoehto. Se sopii sekä raskaana oleville, imettäville että pienille lapsille – kohtuullisina annoksina luonnollisesti. Erityisesti raskausajan alkuvaiheessa iskevä anemia on huoletonta taittaa nokkosen avulla. Siinä missä synteettiset rautalääkkeet saattavat yököttää ja lisätä alkuraskauden pahoinvointia, nokkosesta saa lisää energiaa ilman sivuoireita.

Nokkonen auttaa lisäksi laskemaan kehon tulehdustilaa ja sen happamuutta tukemalla munuaisten toimintaa runsaan lehtivihreän, antioksidanttien ja alkalisoivien mineraalien ansiosta. Se tukee kokonaisvaltaisesti nivelten ja luuston hyvinvointia sen sisältämän kalsiumin, magnesiumin, sinkin ja piin avulla. Tästä syystä moni nivelkipuinen ja reumaattisten oireiden ja esimerkiksi kihdin kanssa kamppaileva saa apua nokkosesta.

Nokkosesta on apua myös maksan toiminnan tukemisessa. Maksaa auttavat erityisesti nokkosen sisältämät B-vitamiinit, aminohapot, lehtivihreä sekä antioksidanttiset yhdisteet. Nokkonen sopii siten erinomaisesti osaksi puhdistuskuureja sekä maksan toimintaa tukevia ruokavalioita.

Nokkonen tepsii myös iho-ongelmien hoidossa, erityisesti sen sisältämän sinkin, piin ja antioksidanttisten mikroravintoaineiden ansiosta. Sisäisesti käytettävän nokkoskuurin ohella nokkosvesi rauhoittaa ja vahvistaa ärtynyttä ja herkkää ihoa. Nokkosvesi hoitaa myös allergista ihoa, sillä nokkosta pidetään tehokkaana luonnon antihistamiinina.

 

Nokkonen helli sisäisesti ja ulkoisesti

Helpoin tapa hyödyntää nokkosta on ostaa kuivattua nokkosta jauhettuna ja ripotella sitä smoothien, mehujen, jugurtin, puurojen, salaattien – ja oikeastaan minkä tahansa ruuan sekaan. Toinen maukas ja helppo tapa on tehdä nokkosteetä, se maistuu sekä kylmänä että kuumana. Karvasta makua karttavan kannattaa lisätä joukkoon aavistus hunajaa.

Tuoreesta nokkosesta saa lisäksi maukasta pestoa tai nokkoshummusta, ranskalaisittain keittoa – vähän niin kuin kotimainen pinaattikeitto – sekä nokkospannukakkua ja -lettuja. Kuivattua nokkosrouhetta on helppo lisätä leipä- ja piirakkaresepteihin, murekkeisiin, pihveihin ja pataruokiin – olipa kyseessä lihaisa tai kasvisversio. Itse lisään nokkosta jopa koiranruokaan, sillä se tekee tunnetusti koiran turkista kiiltävän, eikä taatusti tee pahaa koiran, tai minkä tahansa kotieläimen, suolistolle, nivelille eikä vastustuskyvyllekään.

Ihonhoidossa polttava nokkonen onkin ihoa rauhoittava ja suojaava raaka-aine! Se supistaa ihohuokoisia ja stimuloi uusien solujen kasvua. Nokkonen sisältää runsaasti fenoleja, jotka antavat sille voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia ja auttavat vapaiden radikaalien neutralisoinnissa. Tutkimuksissa nokkosesta on löydetty myös vahvoja antimikrobisia ominaisuuksia. Nokkosta on käytetty vuosisatoja allergiaoireiden ja yliherkkyyksien hoitoon. Se sisältää biologisesti aktiivisia yhdisteitä, jotka vähentävät tulehdusta ja parantavat immuunijärjestelmää.Tutkimuksissa nokkosesta on löydetty myös vahvoja antimikrobisia ominaisuuksia.

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.