Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kosmetiikan syötävät hyvikset: Miksi mustikka päihittää goji-marjan?

8.11.2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kun lukee sosiaalisen median kirjoittelua ja superfoodien villiä markkinointia, on vaikea uskoa otsikon lausetta. Se on kuitenkin täyttyä totta – vähättelemättä goji-marjan hyvää tekeviä ominaisuuksia. Tässä blogissa kerron, miksi mustikka päihittää suomalaisten näkökulmasta goji-marjan mennen tullen.

 

Tehokkain ei aina voita

Goji-marjan C-vitamiinipitoisuus päihittää mustikan, siitä ei kannata kiistellä. Ja siltikin mustikka on meille suomalaisille, ja Suomessa asustaville paljon tehokkaampi C-vitamiinin lähde. Miksi?

Tutkimuksissa on todettu, että paikallisesti kasvavat luonnon antimet, onpa kyseessä marjat, hedelmät tai vihannekset, ovat vitamiini- ja mineraalivaikutuksiltaan tehokkaampia kuin eksoottiset, suomalaiselle keholle vieraat tuotteet, vaikka ne pitoisuuksissaan päihittäisivät kotimaiset superfoodit.

Toisin sanoen keho tunnistaa parhaiten tutussa ympäristössä tuotetut tuotteet, vaikka niiden määrällisesti laskettu teho olisikin heikompi.

Sama periaate pätee kaikkiin luonnon raaka-aineisiin. Lähellä tuotettu on aina parempi vaihtoehto, ei siis vaan luonnon ja lähialueen talouden kehittymisen kannalta, vaan myös puhtaasti terveydellisistä syistä. Kehon kannalta ei ole mitään järkeä kuljettaa ihanan makuisia goji-marjoja tai papaijaa maailmaan ääristä, kun lähialueen metsät ovat pullollaan samoja mikroravintoaineita sisältäviä kotimaisia herkkuja.

Goji-marjan C-vitamiinipitoisuus ja mangon kuituisuus toimivat loistavasti etelä-amerikkalaiselle väestölle, joiden keho tunnistaa näiden herkkujen mikroravintoaineet. Meille suomalaisille sen sijaan toimii kotimaiset marjat, sienet ja juurekset. Aika loogista ja erityisen ekologista, eikö?

mustikka kosmetiikassa

Maaperän vaikutus

Se, miksi näin on, ei ole tutkijoillekaan täysin selvää. Yksi selittävä tekijä on todennäköisesti maaperän vaikutus. Tiedämme että maaperä, jossa asumme, vaikuttaa erittäin vahvasti mikrobiomiimme ja tekee siitä yksilöllisen.

Esimerkiksi lasten kohdalla kahden ensimmäisen elinvuoden maaperä vaikuttaa merkittävästi sekä siihen, miten geenit myöhemmin ilmenevät, ja siihen, millaisen mikrobiomin lapsen keho itselleen rakentaa. Maaperän bakteerikanta vaikuttaa myös luonnollisesti siihen, millainen on kasvisten bakteerikanta.

Nykytiedon mukaan meihin ja terveyteemme vaikuttavat erityisen paljon kussakin kehossa vaikuttavien bakteerien geenit. Niitä on miljoonia, ja näiden osalta tutkimus ottaa vasta ensiaskeleitaan. Kuitenkin voi hyvin olla, että ehkäpä juuri näiden meissä ja meidän ympärillämme asustavien bakteerien geenit puhuvat lähellä tuotettujen ruoka-aineiden bakteerien geeneille. Ne ovat ”tuttuja” keskenään, sillä jakavat samankaltaisen maaperän ja kasvualustan.

mustikka

Lähiruoka voittaa aina

Aina ei siis kannata merta edemmäs kalaan. Lähiympäristön antimet voivat olla juuri sitä, mitä oma keho kaipaa. Mutta entäs muuttolinnut – he, jotka vaihtavat paikkakuntaa, maata tai maanosaa? Mitä heidän kehonsa kaipaa?

Tutkimusten mukaan aikuisella keholla kestää keskimäärin 3 vuotta ehtiä muuttoon mukaan. Vauvalla ja pikkulapsella keho sopeutuu uuteen elinympäristöön huomattavasti nopeammin, jopa puolessa vuodessa. Käytännössä katsoen tämä tarkoittaa sitä, että vaikka muuttolaatikot vaihtavat kotipaikkakuntaa nopeasti, keho muuttaa kotiaan huomattavasi pidemmällä viiveellä.

En kuitenkaan halua mustamaalata ihania eksoottisia tuttavuuksia, joita nykyisin saa jopa lähimarketeista. Ne tuovat ihanaa vaihtelua tavan arkeen, enkä usko, että ne täysin hukkaankaan menevät. Luonnolliset tuotteet ovat aina keholle jossakin määrin tuttuja ja tunnistettavia, vaikkakaan eivät samoilla tehoilla. Laajalla kulmalla katsottaessa suosittelen kuitenkin suosimaan lähiruokaa ja aineksia, jotka kasvavat mahdollisimman lähellä omaa kotia. Tämä tekee sekä luonnolle että keholle hyvää.

 

Mustikkaa löydät mm. näistä tuotteista:

4 1 vote
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.