Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kosmetiikan syötävät hyvikset: Mansikka on kesäajan paras terveysherkku // 2x DIY-kosmetiikkaresepti

22.4.2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Bongasin ensimmäiset luomumansikat tällä viikolla, ja minusta se tarkoittaa sitä, ettei kesä voi olla enää kovin kaukana. Vaikkei ulkona ihan siltä vielä näytäkään. Mansikat ovat – ainakin minulle – jokakeväinen ihanan suloinen ja makea kesänmerkki. Heti, kun niitä on tarjolla, ahmin niitä kaksin käsin, ja kesällä ne tekevät päivästä aina hitusen paremman. Ja mietipä mansikoita ja kermavaahtoa. Huomamattasi olet kesämuistoissa, vaikka ulkona tupruttaisi kaksi käsin lunta.

Mansikat ovat ihan parasta superruokaa, joista ei kannata vain haaveilla. Mitä enemmän pistelet mansikoita poskeesi, sitä paremmin kehosi todennäköisesti voi. (Ps. Pienenä varoituksena henkilöt, joilla on histamiiniallergia. Heille mansikat saattavat aiheuttaa kutinaa ja punoitusta. Tämä tosin lievenee histamiini-intoleranssin hoidolla, ja ainakin vähenee silloin, kun käyttää vain luomulaatuisia mansikoita.) Mansikat toimivat myös erinomaisena DIY-kotikosmetiikan perusraaka-aineena.

 

Pieni ja pippurinen terveyspommi

Mansikka on todellinen terveyspommi. Se sisältää runsaasti muun muassa C- ja K-vitamiinia. Yksi kunnon kulho mansikoita täyttää yksinään päivän C-vitamiinitarpeen, ja koska kyse on luonnollisesta lähteestä, mukana tulee C-vitamiinin lisäksi kaikki sen imeytymiseen tarvittavat kanssamatkustajat. Tähän ei mikään synteettinen purkkivitamiini kykene. Mansikoiden C-vitamiinipitoisuus tosin laskee nopeasti niitä pakastettaessa, ja myös kuumennettaessa. Tankkaa siis mansikoita tuoreeltaan, ja kaksin käsin silloin, kun ne ovat sesongissa.

Lisäksi mansikassa on runsaasti tärkeää B-ryhmän vitamiinia, folaattia, sekä alkalisoivia mineraaleja, kuten mangaania, magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia. Mansikoissa, kuten kaikissa marjoissa, on myös runsas määrä erilaisia flavonoideja, tehokkaita antioksidantteja, kuten antosyanidia, kversetiiniä ja katekiinia. Näistä kielii mansikan kirkkaanpunainen, hehkuva väri.

Sokerina pohjalla on kuidut. Mansikat, muiden marjojen tapaan, ovat erinomaisia kuidun lähteitä, ja tämä myös vähentää niiden muutoin aiheuttamaa verensokeripiikkiä. Insuliiniherkälle ja toisaalta hiilihydraatteja välttelevälle mansikat ovat siten oiva vitamiinien ja antioksidanttien lähde, ja maukas makeanhimon taittaja. Mansikassa on myös pieniä määriä hyviä rasvahappoja. Nämä piileskelevät mansikan kivissä, ja auttavat mansikan antioksidanttisten yhdisteiden kanssa laskemaan haitallista kolesterolia.

Miksi mansikkatankkaus kannattaa?

Mansikat eivät tutkimusten mukaan ainoastaan laske haitallista kolesterolia, vaan auttavat myös nostamaan ns. hyvää HDL-kolesterolia. Mansikan antioksidantit yhdessä C-vitamiinin, folaatin ja kuidun kanssa tekevät hyvää sydämelle. Joidenkin tutkimusten mukaan mansikka voisi osaltaan auttaa laskemaan verenpainetta ja pitämään verisuonien seinämiä joustavina.

Antioksidanttipitoisuus – C-vitamiini mukaan lukien – auttaa myös ehkäisemään ennenaikaista vanhenemista, ylläpitämään hyvää hermoston toimintaa sekä vahvistamaan immuniteettia. Kalium yhdessä muiden emäksisten mineraalien kanssa auttaa poistamaan kehon liikahappoisuutta, ja toisaalta nämä mineraalit pitävät luut vahvoina. On miltei uskomatonta, että 100 grammaa mansikoita sisältää lähes neljänneksen päivittäisestä kalsiumin ja yli puolet C-vitamiinin tarpeesta. Mansikka on siten todellinen supermarja luuston hyvinvoinnin kannalta.

Mansikoita pidetään myös ihon, hiusten ja silmien hyvinvoinnin kannalta erinomaisena luonnonrohtona. Mansikoiden sisältämä salisyyli- ja ellageenihappo auttavat poistamaan iholta kuolleita ihosoluja sekä lieventävät aknea ja pigmenttihäiriöitä. Nämä samat hapot yhdessä antioksidanttien kanssa ylläpitävät silmien terveyttä ja ehkäisevät muun muassa silmien liikakuivuutta. Nämä kaikki ja mansikan sisältämät vitamiinit lisäävät myös hiusten kiiltoa sekä päänahan hyvinvointia ehkäisemällä hiustenlähtöä ja hilseilyä.

Kesän parhaat mansikkaherkut

Mansikasta voi herkutella monella tapaa. Silloin, kun haluaa vältellä verensokeripiikkejä, kannattaa mansikoita nauttia jonkun rasvaa ja proteiinia sisältävän ruuan kanssa. Kesän klassikko – mansikat ja (luomu)kermavaahto – ovat tässäkin mielessä lyömätön yhdistelmä. Mansikoiden kaveriksi sopivat myös monet pähkinät ja pähkinätahnat sekä kookoskerma. Raakasuklaa-mansikka -kombo saa suklaasydämet hykertelemään nautinnosta. Mansikat eivät tosin ole ollenkaan pahimmasta päästä yksinkään nautittuna. Niiden glykeeminen indeksi (40) on moniin muihin kesäherkkuihin ja hedelmiin verrattuna alhainen.

Ulkoisesti mansikoista saa kesäaikaan loistavia naamioita, niin iholle kuin hiuksille. Näiden kotinaamioiden ehdoton hyvä puoli on siinä, että ylijäämän voi pistellä hyvällä omalla tunnolla poskeensa, vaikkapa sen kermavaahdon tai raakasuklaan kera.

Kesän kasvonaamio nro 1: Sekoita kouralliseen (4-6 mansikkaa) murskattuja mansikoita n. 1 ruokalusikallinen hunajaa ja hiukan sitruunamehua. Kirkastava ja elvyttävä kasvonaamio on valmis. Levitä iholle ja anna vaikuttaa 10-15 minuuttia. Huuhtele, pirskauta lempparikasvovettäsi ja viimeistele ihollesi sopivalla kasvovoiteella.

Kesän hiusnaamio nro 1: Hiukset tykkää mansikkajugurttimaskista. Sekoita kouralliseen (4-6 mansikkaa) murskattuja mansikoita reilu 1 ruokalusikallinen turkkilaista (luomu)jugurttia. Voit halutessasi hakata sekaan hiukan rosmariinia tai sekoittaa muutaman tipan rosmariinin eteeristä öljyä. Levitä naamio hiuksiin ja hiero hellästi päänahkaa. Anna vaikuttaa kymmenisen minuuttia ja huuhtele. Pese hiukset tavanomaiseen tapaan.

 

Tehokasta mansikkaa, Fragaria Ananassa, löydät:

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.