Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Ihon rasvaisuus kuriin ruokavaliolla osa 1/2

18.12.2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Niin absurdilta kuin se kuulostaakin, rasvainen iho kaipaa usein rasvaa. Niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Ratkaisevassa roolissa on sekä rasvan laatu että sen hyvä imeytyminen. Tärkeää on myös, ettei ihon ulkoisessa hoidossa karkaa mopo käsistä.

 

Katsaus aineenvaihduntaan

Suoliston ja mikrobiomin pitäessä trendivaltikkaa ruuansulatus ja ravintoaineiden imeytyminen jäävät monesti ikävästi varjoon, vaikka kokonaisvaltaisessa lähestymistavassa ne tulevat lähes aina ensimmäisenä – ennen tuikitärkeitä bakteereja.

Ilman tehokasta ruuansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä ei elimistö saa tarvitsemiansa rakennuspalikoita; vitamiineja, hivenaineita, antioksidantteja eikä monia muita ruuasta saatavia mikroravintoaineita. Huono ruuansulatus kerryttää elimistöön myös paljon enemmän kuona-aineita ja myrkkyjä, mikä puolestaan rasittaa maksan toimintaa. Rasittunut maksa on omiaan lisäämään ummetusta ja monenlaisia suolisto-ongelmia muun muassa lisäämällä pahisbakteereita. Ikävä noidankehä on valmis, ja tämä näkyy rasvaisena ja epäpuhtaana ihona.

 

Sulaako ruokasi?

Heikentyneen ruuansulatuksen tunnistaa aterian jälkeisenä ähkynä olona, turvotuksena ja väsymyksenä. Heikentyneestä ruuansulatuksesta kärsivät tykkäävät usein jättää aamupalan tai jonkin muun päivän aterian väliin. Tämä usein lisää syötyjen aterioiden kokoa, mikä taas osaltaan heikentää ruuansulatusta entisestään.

Heikko ruuansulatus voidaan sotkea myös närästykseen, sillä mahalaukkuun jäävä ruokamassa saattaa nostaa happoja ruokatorveen. Tämä synnyttää röyhtäilyn. Monelle tämä on merkki refluksista, mistä ei tässä tapauksessa kuitenkaan ole kyse. Refluksi röyhtäyttää aina ennen ruokailua. Ruokailun jälkeinen röyhtäily kertoo ennemminkin heikosta ruuansulatuksesta ja usein myös vähäisestä mahahapon määrästä.

 

Lisää happoa mahaan!

Vähähappoisuus on usein heikon ruuansulatuksen laukaiseva tekijä, sillä mahahapot sekä aloittavat proteiinien pilkkomisen että viestivät haimalle ruuansulatusentsyymien tarpeesta.

Syyllinen vähähappoiseen mahaan saattaa johtua joko runsaasta särkylääkkeiden tai mahahapposalpaajien käytöstä, tai – yllätys yllätys – stressistä. Stressi vähentää merkittävästi mahalaukun happoisuutta ja näin heikentää koko ruuansulatusprosessia – ottamatta huomioon stressin vaikutusta parasympaattisen hermoston toimintaan, joka myös osaltaan heikentää sekä ruuansulatusta että ravintoaineiden imeytymistä. Tämä on omiaan pahentamaan kaikkia iho-ongelmia, mutta erityisesti lisäämään myrkkyjen ja kuona-aineiden poistumista ihon kautta. Tämä taas lisää ihon rasvaisuutta ja epäpuhtautta.

Rasvaisen ihon hoidossa ensimmäinen etappi on siten hyvän ruuansulatuksen takaaminen. Siihen ei useinkaan riitä rauhallinen ruokailuhetki, säntillinen ruuan pureskelu ja syvät uloshengitykset, vaan apuun tarvitaan ruuansulatusentsyymejä ja happoisuutta lisäävää betaiinia. Näitä suosittelen lämpimästi kokeiluun ja kuuriluontoiseen käyttöön silloin, kun ruuansulatus tuntuu tökkivän.

 

>> Seuraavassa osassa paneudutaan elimistön tulehdukseen ja sen tasapainottamiseen.

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.