Maria / Natural Goods Company

Ongelmasta eroon: Atooppisen ihon hoito

30.10.2017,
Maria / Natural Goods Company

Atopiaa on totuttu ajattelemaan synnynnäisenä yliherkkyytenä, jonka kanssa on vain opittava elämään. Oireita voidaan tilapäisesti lievittää, mutta usein ne uusiutuvat. Onneksi tilanne ei kuitenkaan ole todellisuudessa tämä, vaan elimistön immuunipuolustusta on mahdollista tasapainottaa monin erilaisin keinoin.

Tässä muutamia vinkkejä atooppisesta ihottumasta kärsiville.

 

Atooppisen ihon hoito

Ravinnon tärkeä vaikutus

Karsi kaikki sellaiset ruoka-aineet, jotka voivat kuormittaa yliherkässä tilassa olevaa elimistöä. Vaikka et kärsisikään keliakiasta, monet viljat ovat atoopikon epätasapainotilassa olevalle suolistolle usein liiallinen rasite. Lisätty sokeri kannattaa myös jättää pois ruokavaliosta ainakin joksikin aikaa ja käyttää tarvittaessa makeuttajana esim. hunajaa tai agavesiirappia.

Toisille myös stevia voi aiheuttaa vatsaoireita. Keinotekoisia makeutusaineita (aspartaami, sukraloosi tms.) kannattaa myös välttää. Käytä paljon hyvälaatuisia rasvoja, joita saat esim. pellavansiemenöljystä, avokadosta, auringonkukansiemenistä, omega-3 kapseleista. Syö paljon vihreitä kasviksia tai käytä vaikka viherjauheita. Atoopikot hyötyvät myös tietyistä probioottisista valmisteista.

Atooppinen iho tarvitsee hellyyttä, hellyyttä ja hellyyttä

Atooppista ihottumaa edeltää yleensä ns. ihonalainen tulehdustila. Kun elimistö altistuu pitkittyneelle stressille syystä tai toisesta, myös mikrobiomi alkaa muuntua. Jotkut mikrobilajit kärsivät merkittävästi keskushermoston jännitystilasta, jonka vuoksi hengitys kevenee ja ruoansulatus toimii vajaateholla. Myös ihossa alkaa taistelu elintilasta ja agressiivisemmat opportunistiset mikrobikannat, kuten Stafylococcus aureus alkavat vallata lisää elintilaa muilta mikrobikannoilta. Tällöin ihosolujen ja mikrobien välinen yhteistyö häiriintyy ja tulehdus leviää myös ihon pinnalle. Iho ei enää pysty sitomaan kosteutta itseensä normaalisti, eikä suojaamaan itseään ulkoisilta ärsykkeiltä.

Atooppista ihoa ei kannata pestä voimakkaita pinta-aktiivisia aineita tai säilöntäaineita sisältävillä tuotteilla, sillä kyseiset raaka-aineet pääsevät tällaisessa ihossa tunkeutumaan liian syvälle ja aiheuttavat vain lisää ongelmia.

Kannattaa mieluummin valita maitomainen puhdistusaine esim. Esse-sarjan Sensitive Cleanser on erityisesti herkälle iholle suunniteltu. Ihoon kannattaa sitoa kosteutta ”mekaanisesti” mahdollisimman paljon, eli hoitava ja hellävarainen kasvovesi, kuten Esse Senstive Toner tai esim. kukklaisvesi kannattaa suihkuttaa hieman kostealle iholle ja ennen kuin se on täysin imeytynyt, iholle kannattaa levittää hoitava kasvovoide tai mahdollisesti seerumi.

Jos ihossa on kuivia, kutisevia ja punoittavia läikkiä, kannattaa alkuun ottaa käyttöön Esse Sensitive Seerumi  ja saman linjan Nourish Moisturiser. Seerumi sisältää eläviä Lactobacillus-probiootteja, jotka rajoittavat tulehdusta aiheuttavien mikrobien leviämistä ihossa. Kun pahin tulehdus on saatu rauhoittumaan, ihoa voi vahvistaa mm. tuoreita omega-rasvahappoja sisältävillä voiteilla ja antioksidanteilla. Jos mahdollista, huoneilma olisi syytä pitää hieman viileänä ainakin makuuhuoneessa myös talvella, jotta iho ei kuivu niin paljon. Myös vartalonhoitotuotteet, kuten voiteet ja öljyt kannattaa aina levittää kostealle iholle.

 

Rentoutuminen avainasemassa atooppisen ihon hoidossa

Kaikki atopiaan liitetyt oireet puhkeavat usein jonkinlaisen elimistölle fyysistä tai psyykkistä stressiä aiheuttavan tilanteen jälkeen. Tällaisia voivat olla esim. lapsen tarhan aloitus tai antibioottikuuri yms. Kaikki stressitilanteet vaikuttavat kehoomme, ja siinä elävien mikrobien, toimintaan. Stressitilan lievittämiseksi on hyvä rentouttaa keskushermoston jännitystilaa esimerkiksi hengitysharjoitusten, meditaation tai eteeristen öljyjen avulla.

On myös olemassa monia kokonaisvaltaisesti vaikuttavia hoitomuotoja, jotka laskevat elimistön stressitilaa tehokkaasti.Esimerkiksi yin jooga rauhoittaa parasympaattista hermostoa.

Kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvassa yin-joogassa tehdään rauhallisia ja pitkiä venytysliikkeitä, jotka avaavat ns. energiatukoksia energia- eli meridiaanikanavissa. Harjoitukset ovat syvärentouttavia ja auttavat palauttamaan kehoa erilaisista epätasapainotiloista. Yin jooga asanoissa vietetään useampia minuutteja ja annetaan chin, energian, kulkeutua syvimpiin sidekudoksiin.

Se vapauttaa syvällä piileviä jännityksiä ja rentouttaa. Yin jooga vaikuttaa tehokkaasti myös lymfajärjestelmään, ja Re-Start valmentajamme Katja Kokko toteaakin, että laji on maailman halvin anti-age- ja kasvojenkohotushoito. Eikä vähiten siksi, että syvärentouttava yin joogaharjoitus saa hyvän olon sädehtimään kasvoilta.

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.