Luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikan säilöntäaineet – Kaikki, mitä sinun tulee tietää

5.1.2020,
Natural Goods Company

Luonnonkosmetiikassa raaka-ainekoostumukset valmistetaan kasvien ja mineraalien aktiiviraaka-aineista, joilla on vahva biologinen vaikutus ihosoluihin ja ihon uudistumiseen. Voimakkaat antioksidit, välttämättömät omega-rasvahapot, arvokkaat ravintoaineet ja vahvat anti-aging -ominaisuudet auttavat ihoa uudistumaan.

Näiden kosteuttavien, rauhoittavien ja uudistavien ainesosien lisäksi jokainen kosmetiikkatuote sisältää sekoituksen ainesosia, jotka varmistavat tuotteet mikrobiologisen turvallisuuden, koska tehokkaat, luonnollista alkuperää olevat raaka-aineet itsessään ovat herkkiä hapettumaan. Luonnollisessa ihonhoidossa nämä formuloijat ovat miedoimmasta päästä ja elintarvikestatuksen saaneita säilöntäaineita.

 

Mihin säilöntäaineita tarvitaan?

Säilöntäaineen funktio on “tuhota” mikro-organismeja, kuten hiivoja, sieniä, bakteereja ja estää tuotteen kontaminaatio, eli saastuminen. Saastuneet tuotteet voivat aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia, esim. infektioita.  Tähän säilöntäaineen “tuhoamisvoimaan”, joka tekee niistä tehokkaita taudinaiheuttajia vastaan, on liittetty myös jossain määrin mahdollista ihoärsytystä. Kosmeettiikkakemistin rooli on löytää täydellinen tasapaino tuotteen mikrobiologisen turvallisuuden ja ja ihoystävällisyyden välillä.

Luonnonkosmetiikkakemistille tämä luo tietysti suuremmat paineet säilöntäaineiden suhteen, kuin synteettisen kosmetiikan kemistille, sillä esimerkiksi erilaiset luonnonkosmetiikkasertfikaatit määrittelevät tuotteiden eettisyyden ja ekologisuuden käyttäjälle ja ympäristölle, ja näin rajaavat pois ne raaka-aineet, joita synteettisessä kosmetiikassa käytetään. Säilöntäaineettomia kestäviä tuotteita ei voi olla, tai silloin vaarannat oman mikrobiologisen turvallisuutesi.

Luonnonkosmetiikassa käytettävät säilöntäaineet?

Säilöntäaineet, jotka takaavat luonnonkosmetiikan tuotteiden turvallisuuden, ovat luonnollinen elintarvikeluokan alkoholi (alcohol, tähän mennessä ihoystävällisimmäksi tiedetty säilöntäaine), bentsyylialkoholi (benzyl alcohol, eteerinen öljy-yhdiste) sekä luonnolliset hapot ja niiden suolat (kaliumsorbaatti, natriumbentsoaatti, eli potassium sorbate, sodium benzoate).

Lisäksi luonnonkosmetiikkaa voidaan säilöä muilla tiukasti rajoitetuilla säilöntäaineilla ja antiseptisilla aineilla, mukaan lukien Benzoic acid, ja sen suolat ja esterit, Benylic alcohol, Formic acid ja sen suolat, Propionic acid ja sen suolat, Salicylic acid ja sen suolat, Sorbin acid ja sen suolat  sekä antiseptiset eteeriset öljyt ja antioksidantit. Myös pakkausteknisillä ratkaisuilla  (esim. iImatiivis pumppupullo) lisätään tuotteisiin niin kutsuttua “hyllyaikaa” eli säilyvyyttä.

Säilöntaineiden haitallisuus

1900-luvulla tutkijat ovat testanneet useimmat säilöntäaineet eläimillä in vivo arvioidakseen suun ja ihon (oral ja dermal) kautta niiden haitallisuuden. Eli aine levitettiin kanin, hiiren tai rotan iholle ja sen jälkeen sen haitallisuus määritettiin. LD50 RBT -testin (https://www.ccohs.ca/oshanswers/chemicals/ld50.html) tuloksia verrattiin luonnonkosmetiikan sallittuihin säilöntäaineisiin (alkoholi, orgaaniset hapot) sekä butyyliparabeeniin ja fenoksietanoliin (butylparaben ja phenoxyethanol).

Nämä ovat yleisimpiä synteettisiä säilöntäaineita. Tuloksena vertailu osoitti, että luonnollinenalkoholion kaikkein lempein säilöntäaine, sen haitallisuus (toxicity) on 10 kertaa pienempi kuin butyyliparabeenin ja 4 kertaa pienempi kuin fenoksietanolin.

Orgaanisilla hapoilla (potassium sorbate, sodium benzoate) on hieman suurempi mahdollisuus aiheuttaa iho-oireita kuin etyylialkoholilla, mutta huomattavasti pienempi kuin synteettisillä säilöntäaineilla. Se tarkoittaa, että luonnonkosmetiikassa käytetyillä säilöntäaineilla on merkittävästi pienempi haitta (dermal toxicity) ihon kautta, verrattuna perinteisiin synteettisiin säilöntäaineisiin (parabeenit, fenoksietanoli).

Säilöntäainepitoisuus liittyy suoraan ihoreaktioon. Esimerkiksi alkoholi noin 40-prosenttisena ärsyttää limakalvoja (ajattele sitä tunnetta suussa juodessasi viskiä). Ärsytys vähenee merkittävästi, kun pitoisuus laskee alle 15-20% (ajattele viiniä).

Alkoholi ei käytännössä ärsytä ihoa, kun pitoisuudet laskevat alle 10%. Sama koskee muitakin säilöntäaineita, kuten orgaanisia happoja, kun pitoisuus laskee selvästi alle 1%. Ihoärsytys koskee usein niitä tuotteita, joissa säilöntäaineita käytetään sellaisenaan tai väärinä pitoisuuksina. Yksittäisiä ihoreaktioita ei voida tietenkään koskaan sulkea pois.

Pienin pitoisuus kullekin aineelle määritetään käyttämällä mikrobiologista stabiliteettitestausta (http://www.makingcosmetics.com/Stability-Testing-of-Cosmetics_ep_59.html) ja mikrobiologista haastetestausta (https://www.fda.gov/food/laboratory-methods-food-safety/best-practices-microbiological-methodology). Lopullisen formulaation turvallisuuden määrittelevät dermatologiset testit ja kuluttajatestit.

Mitä enemmän kosmetiikan valmistajat ovat etsineet alhaisimpia pitoisuuksia ja tehokkaimpia yhdisteitä säilöntäaineista ja aseptisista tuotantomenetelmistä, sitä hellempiä kosmeettisista tuotteista on tullut.

Potassium sorbaattia ja sodium benzoaattia käytetään laajalti elintarviketeollisuudessa sekä kosmetiikkatuotteissa hyvin pieninä pitoisuuksina. Ne ovat kumpikin tällä hetkellä listattu G.R.A.S. (Generally Recognized As Safe Substance) FDA:n toimesta elintarvikekäyttöön luokassa 1 (1=There is no evidence in the available information on [substance] that demonstrates, or suggests reasonable grounds to suspect, a hazard to the public when they are used at levels that are now current or might reasonably be expected in the future, http://www.accessdata.fda.gov/scripts/fdcc/?set=SCOGS&sort=Sortsubstance&order=ASC&startrow=1&type=basic&search=potassium%20sorbate, http://www.accessdata.fda.gov/scripts/fdcc/?set=SCOGS&sort=Sortsubstance&order=ASC&startrow=1&type=basic&search=sodium%20benzoate), sekä ovat ECOCERT-sertifikaatin sallittujen aineiden listalla. EU:n sisällä kosmetiikkaa säätelevät myös kosmetiikka-asetukset. Edellämainituilla aineilla ei ole siis tällä hetkellä tieteellisesti todistettuja karsinogeenisiä vaikutuksia, ainoastaan mahdollisuus ihoärsytykseen.

Luonnonkosmetiikkaa suurempia määriä potassium sorbaattia löytyy vaikkapa juustosta, jukurtista, viinistä ja limsasta, jolloin sisäisesti nautittuna niillen altistuksen määrä on huomattavsti isompi.

Osa myymistämme brändeistä ei käytä näitä kahta säilöntäainetta, koska ne eivät antaneet juuri kyseisille kosmetiikkatuotteille haluttuja vaikutuksia (esimerkiksi hyvin herkkä ja erityishoitoa vaativa iho), ja osa taas käyttää edellämainituista syistä.

Oma kantamme asiaan on, että se on monimutkainen, eikä niin yksiselitteinen, eikä siihen tällä hetkellä löydy mustavalkoista vastausta. Myös määrä ja altistus täytyy ottaa huomioon aina (kemiallisista) aineista puhuttaessa. Tarkkailemme tilannetta ja alan uusimpia tutkimustuloksia sitä mukaan, kun tietoa saadaan.  Reagoimme sitä mukaan tilanteeseen.

Miten välttää säilöntäaineita?

Ainoa keino tällä hetkellä välttää säilöntäaineita on joko välttää kaikkia kosmetiikkatuotteita, meikkejä, kodin puhdistustustuotteita ja muita hygieniatuotteita, tai valmistaa ne itse pienissä erissä, sekä ostaa vain ilmatiiviisti pakattua tai kuivattua ruokaa, joissa ei ole käytetty säilöntäaineita.

Kemikaalien välttäminen yleisesti tässäkin tapauksessa on lähes mahdotonta, jos ajatellaan esimerkiksi etikan lisäämistä kodin puhdistajaan – etikka kun itsessään on jo kemikaali. Ja vaikka luonnonkosmetiikka sinällään on turvallista, ja huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin synteettinen kosmetiikka, tutkijat eivät vielä tiedä siitäkään kaikkea, mitä tietyt yhdistelmät, raaka-aineet ja pitoisuudet saattavat aiheuttaa mahdollisesti pitkän ajan kuluessa.

Tätä emme kuitenkaan tiedä monesta muustakaan tällä hetkellä turvalliseksi luokitellusta asiasta/raaka-aineesta.

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.