Luonnonkosmetiikka

Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää aurinkosuojista – kevään ja kesän kattavin tietopaketti aurinkoon

2.7.2019,
Natural Goods Company

Kysyimme Facebook-seuraajiltamme, mikä aurinkosuojissa ihmetyttää tai mietityttää. Kysymyksiä tuli paljon ja niihin vastasi luonnonkosmetiikan asiantuntija, kouluttaja ja estenomi Maria Varon.

Sisällysluettelon avulla voit harpata suoraan sinua kiinnostavaan kysymykseen. Juttu alkaa sisällysluettelon jälkeen.

Kemiallisen eli tavallisen aurinkosuojan ja fysikaalisen aurinkosuojan erot
Mineraaliaurinkosuojien raaka-aineet
Ruskettuminen, UV-säteily ja auringon haitat
Aurinkosuojan käyttäminen
Aurinkosuoja raskaana olevalle ja lapsille
Vinkit turvalliseen kesään

Miten kemialliset aurinkosuojavoiteet eroavat fysikaalisista suojista?

Tavanomaisen kosmetiikan aurinkosuojatuotteet imeytyvät ihoon ja alkavat suojata vasta noin puolen tunnin kuluttua levittämisestä, kun taas fysikaaliset aurinkosuojat alkavat toimia heti. Synteettiset aurinkosuojavoiteet muuttavat haitallisen UV-säteilyn infrapuna- eli lämpösäteilyksi, kun taas luonnonkosmetiikan aurinkosuojat ovat mineraalipohjaisia suodattimia, joko titaanidioksidia tai sinkkioksidia, jotka heijastavat haitalliset UV-säteet iholta, eivätkä imeydy ihoon. Fysikaalisten aurinkosuojien muu koostumus kuitenkin imeytyy ihoon. Parhailla luonnonkosmetiikan aurinkovoiteilla onkin UV-säteiltä suojaavan vaikutuksen lisäksi myös tehokkaasti kosteuttava, hoitava ja happiradikaaleja neutraloiva vaikutus! 

Tutkimuksissa on havaittu kemiallisten UV-suoja-aineiden sisältävän mahdollisia terveysriskejä, kuten kertyminen elimistöön, mahdollinen ihoärsytys ja jopa hormonaaliset muutokset. Ne voivat ajan mittaan yhdessä muiden kemikaalien kanssa kuormittaa elimistöä ja ilmetä herkkyysreaktioina, aurinkoihottumana tai yleisenä ihon vastustuskyvyn laskuna, ja muodostaa ihoa vanhentavia ja vaurioittavia happiradikaaleja. Luonnollisia mineraalisuojia pidetään turvallisena ja tehokkaana suojautumiskeinona.

Fysikaaliset eli mineraaliaurinkosuojat alkavat suojata ihoa heti levittämisen jälkeen ja niiden teho kestää iholla niin kauan, kunnes ne pestään tai pyyhitään pois. Voidetta ei tarvitse välttämättä edes lisätä kesken päivän.

Tavanomaiset aurinkovoiteet eli kemiallinen suoja:

 • Perustuvat kemialliseen UV-suojaan, joita on useita erilaisia 
 • Vaativat pitkän odotusajan toimiakseen (30 min.)
 • Imevät säteilyn itseensä muuttaen sen lämpöenergiaksi
 • Imeytyvät ihoon – et pysty pesemään niitä pois ja vähentämään omaa kemikaalikuormaasi
 • Voivat sisältää petrokemian raaka-aineita kuten silikoneja, parafiiniöljyä tai synteettisiä hajusteita
 • Voivat sisältää mikromuoveja
 • Koostumus saattaa sisältää raaka-aineita, joita iho ei pysty hyödyntämään – maksat turhista täyteaineista
 • Tarvitsevat usean levityskerran, jotta suojaus pysyy turvallisena
 • Vaikuttavat negatiivisesti ihon mikrobiomiin – epätasapaino saa aikaan iho-ongelmia
 • Voivat kertyä elimistöön, ärsyttää ihoa tai aiheuttaa hormonaalisia muutoksia
 • Sallittua käyttää nanomuotoisia mineraalipartikkeleita*, jotka voivat imeytyä ihon läpi elimistöön
 • Käyttäytyvät luonnossa ennalta-arvaamattomasti, voivat kertyä ympäristöön
 • Merkittävä syyllinen koralliriuttojen tuhoutumiseen, estävät koralleja toimimasta normaalisti (vaalentavat koralleja), ja siksi kiellettyjä käyttää joillain rannoilla.

Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet eli fysikaalinen, mineraaliaurinkosuoja:

 • Perustuvat luonnollisiin mineraaleihin – sinkkioksidiin tai titaanidioksidiin
 • Vaikutus alkaa heti levityksestä
 • Heijastaa auringon säteet pois iholta peilin tavoin imeytymättä
 • Eivät imeydy ihoon – voit pestä suojan iholtasi ja vähentää kemikaalikuormaasi
 • Eivät sisällä koskaan petrokemian raaka-aineita, jotka voivat olla haitallisisia muun muassa ihosi mikrobiomin kannalta
 • Eivät sisällä koskaan mikromuovia
 • Hoitavat ihoa – sisältävät ravitsevia kasviöljyjä ja -vahoja ja saat enemmän vastinetta rahoillesi
 • Suoja säilyy tehokkaana, kunnes se pestään tai pyyhitään pois
 • Ihon mikrobiomin kannalta järkevämpi valinta, pitävät ihon tasapainoisempana
 • Ei tunneta haittavaikutuksia, eivätkä aiheuta mittavia ongelmia ympäristössä
 • Eivät yleensä sisällä nanomuotoisia mineraalipartikkeleita – osa luonnonkosmetiikan sertifikaateista kieltää ne, lue lisää täältä
 • Ovat biohajoavia ja bioyhteensopivia (mineraalit palaavat luontoon)
 • Eivat vaikuta koralleihin, eivät sisällä mikromuovia tai rehevöitä vesistöjä

Mitä SPF tarkoittaa?

SPF tarkoitta samaa kuin suojakerroin. Se on lyhenne “Sun Protection Factor -termistä, joka osoittaa suojauksen vahvuuden UVB-säteitä vastaan. SPF 30 esimerkiksi tarkoittaa, että voit oleilla auringossa 30 kertaa pidemmän ajan, kuin ilman aurinkosuojaa. EU:n lainsäädännön mukaan laajan spektrin aurinkovoiteessa UVA-suojan on oltava vähintään 1/3 UVB-suojasta.

Mitkä ovat kemiallisten UV-suodattimien riskit?

Synteettisten suojien teho alkaa vasta 30 minuuttia levittämisen jälkeen, ja saatat altistua auringolle pitkäksi ajaksi täysin suojaamattomana. Joutuessaan kosketuksiin UV-säteiden kanssa synteettiset aurinkorasvat muodostavat potentiaalisia allergeeneja, haitallisia yhdisteitä ja fototoksisia ainesosia, jotka reagoivat auringossa aiheuttaen punoitusta, kutinaa, näppylöitä ja herkistymistä.

Kemiallisissa UV-suodattimissa voi olla myös mahdollisesti hormonitoimintaa häiritseviä aineita, ja ne vaikuttavat negatiivisesti ihon mikrobiomiin. Ne voivat myös reagoida aiheuttaen vapaita happiradikaaleja, jotka vanhentavat ja rypistävät ihoa. Kemialliset UV-suodattimet voivat myös reagoida tiettyjen lääkeaineiden kanssa ja aiheuttaa allergisia reaktioita (kuten ketoprofeeni ja UV-suoja oktokryleeni).

Kemialliset filtterit voivat käyttäytyä arvaamattomasti luontoon päätyessään ja muodostaa uusia haitallisia yhdisteitä muiden kemikaalien kanssa. Niitä on todella hankala, lähes mahdoton poistaa juomavedestä. Muun muassa Havaiji on kieltänyt kemiallisen oksibentsooni-suojafiltterin käytön vuoden 2021 alusta alkaen ja Ruotsi on kieltänyt sen lasten tuotteissa vuodesta 2020 lähtien.

Kemiallisten UV-suodattimien “musta lista” eli vältä näitä:

 • benzophenone 3 (oxybenzone)
 • ethylhexyl methoxycinnamate (octinoxate)
 • butyl methoxydibenzoylmethane (avobenzone)
 • ehylexyl salicylate (octisalate)
 • octocrylene (octocrilene)
 • homosalate
 • bis ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine
 • diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate
 • ethylhexyl triazon

Onko fysikaalisten aurinkosuojien käytössä jotain huonoja puolia tai riskejä?

Tarkista aina, ettei tuote sisällä nanopartikkeleita. Tästä pitäisi olla maininta tuotteessa, mikäli koostumuksessa käytetään nanomuotoisia partikkeleita. Nanoparttikeleista ei ole vielä yhtä paljon tietoa, kuin suuremmista mikropartikkeleista, ja on epäilyjä, että ne kulkeutuvat syvemmälle kudoksiin, kuin on tarkoitettu.

Mikrokokoiset fysikaaliset aurinkosuojat, eli sertifioidun luonnonkosmetiikan mineraaliaurinkosuojat ovat turvallisimpia UV-suoja-aineita. Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ei käytetä koskaan nanokokoisia partikkeleita. Luotettavat sertifikaatit voit tarkistaa täältä.

Mitä eroa on sinkkioksidilla ja titaanioksidilla?

Sinkkioksidipartikkelit ovat yleensä hieman isompia kuin titaanidioksidipartikkelit ja niillä saadaan helpommin kattavampi suoja UVA-säteilylle. Yleensä näitä molempia käytetään yhdessä suojamaan ihoa. Titaanidioksidi täytyy aina kapseloida, kun sitä käytetään aurinkovoiteissa. Se voidaan kapseloida esimerkiksi alumiinihydroksidilla.

Titaanidioksidi ei jätä valkoista ihoa, jolloin se on ehkä hieman helpommin levittyvä, ja helpommin raaka-ainekoostumukseen formuloitava, ja siksi valmistajien käytössä suositumpi suojaraaka-aine. Lopullinen suoja-raaka-aineen valinnan päätöksen tekee aina valmistaja monen seikan perusteella.

Mitä ovat nanopartikkelit, ja miksi niitä tulisi välttää?

Epäillään, että nanopartikkelit voivat häiritä elimistön immuunipuolustusta ja altistaa sen erilaisille infektioille. Toiseksi ne imeytyvät elimistöön: nanopartikkeleita on tutkimuksissa löydetty jopa ihmisen suolistosta. COSMOS standardin mukaisesti sertifioiduissa luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoiteissa mineraalifilttereinä toimivat titaanidioksidi- ja sinkkioksidiyhdisteet, jotka eivät ole nanopartikkelikoossa eivätkä voi imeytyä ihoon.

Tutkimuksissa osoitetut titaanidioksidin haitat ovat koskeneet nimenomaan nanokokoon pilkottuja titaanidioksidipartikkeleja. Esimerkiksi Biosoliksen aurinkotuotteiden mineraalien partikkelikoko on 0.14 mikrometriä, joka ei ole nanokoko.

Nanopartikkelit kosmetiikassa: mitä ne ovat ja onko niitä luonnonkosmetiikassa?” -blogistamme löydät lisää tietoa nanopartikkeleista kosmetiikassa.

Sisältävätkö sertifioidun luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoiteet alumiinia?

Lukiessasi mineraaliaurinkosuojan INCI-listaa voit löytää raaka-aineet aluminan tai aluminium hydroxiden. Ne ovat reagoimattomia alumiinimuotoja, joita esiintyy mineraalien yhteydessä myös luonnossa. Nämä niin sanotut inertit alumiinit ovat turvallisia käyttää ulkoisessa ihonhoidossa, sillä nämä aineet eivät imeydy ihoon syvemmälle, vaan jäävät ihon pintaan.

Alumiinihydroksidilla voidaan parantaa titaanidioksidin tasaisempaa jakaantumista tuotteessa, jolloin voidaan taata aurinkosuojan turvallisuus. Tällöin titaanidioksidipartikkelit eivät kasaudu tuotteessa, vaan levittyvät voiteen mukana iholle tasaisesti. Luonnonkosmetiikassa sallitaan ainoastaan inertit luonnolliset alumiinimuodot, jotka eivät reagoi herkästi toisin kuin esimerkiksi alumiinikloridi ja alumiinikloorihydraatti.

Tavanomaisen kosmetiikan antiperspiranteissa esimerkiksi käytetään usein nanomuodossa olevaa imeytyvää alumiinihydroxidia.

Aurinkotuotteita ei ole tarkoitettu sisäisesti käytettäväksi, mutta ne mahdolliset alumiinimäärät, joita esimerkiksi lapselle joutuu käsistä suuhun vahingossa, ovat minimaalisen pieniä. Esimerkiksi Biosolis-tuotteissa 50 millilitran pakkauksessa alumiinihydroksidiä on noin 0,5 ml verran, eli 0,5 prosenttia koko tuotteen määrästä. Sormissa suuhun menevän aluminiun hydroxinen määrä on siis todella pieni – altistus on päivittäisestä ruoastakin isompi.

Mistä tunnistan laadukkaan mineraalisuojan?

Myös tavanomaisessa kosmetiikassa on herätty käyttämään fysikaalisia mineraalisuodattimia. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tee tuotteesta turvallista tai ympäristöystävällistä, sillä koostumus saattaa sisältää mm. ihon mikrobiomille vahingollisia ja biohajoamattomia petrokemian raaka-aineita. Kun haluat varmistua fysikaalisen suojan turvallisuudesta, valitse aina luonnonkosmetiikkasertifioitu aurinkosuojavoide. “Miten tunnistaa sertifioidun luonnonkosmetiikan: Aitoa vai viherpestyä?” -bloggauksestamme löydät sertifikaatit, joihin voit luottaa.

Onko karanjaöljy oikeasti tehokas aurinkosuoja-aine?

Karanjaöljy on myös erittäin tehokas ja täysin luonnollinen aurinkosuoja. Sitä on käytetty intialaisessa ayurvedassa jo vuosituhansia, joten käytöstä on laajaa kokemusperäistä tietoa. Pongamia glabra puun siemenistä saadaan öljyä, jonka sisältämät yhdisteet (pogamol ja karanjin) imevät UVA- ja UVB-säteitä itseensä ja vapauttavat ne lämpöaaltoina eteenpäin. Periaatteessa se toimii siis kemiallisen filtterin tavoin, mutta ilman sen haittoja. Karanjaöljyä voidaankin käyttää luonnonkosmetiikassa suoja-aineena yhdessä mineraalisuojien kanssa.

Karanjaöljyä saadaan pienestä, Aasian alueella kasvavasta pensaasta. Karanjaöljy kosteuttaa ja uudistaa ihon uloimpia kerroksia. Anti age -ominaisuudet toimivat ennaltaehkäisten tehokkaasti ikääntymisen merkkejä ja se vahvistaa mineraaliaurinkosuoja-aineiden ihoa suojaavia vaikutuksia.

Mitä UV-säteet ovat ja miten ne vaikuttavat iholla?

Aurinko säteilee näkyvän valon lisäksi infrapuna- eli lämpösäteitä sekä ultraviolettisäteitä, joita kutsutaan UV-säteiksi. Näitä säteitä on kolmenlaisia.

Pisin UVA: läpäisee pilvet ja läpäisee ikkunat. UVA:lla on ihoa vanhentava vaikutus. Se tunkeutuu syvemmälle ihoon, kuin UVB, mutta vaikuttaa myös positiivisesti: se vaikuttaa ihon melanosyyttisoluihin ja ruskettaa jo olemassa olevaa pigmenttiä. Rusketus suojaa ihoa UVB-säteiltä. UVA-säteet voivat saada aikaan ihosyövän. Esimerkiksi solariumit säteilevät vain UVA:ta. 95% säteilystä, jota maanpinnalle säteilee, on UVA-säteilyä.

Keskipitkä UVB: polttaa ihon pintaa, mutta auttaa myös tuottamaan D-vitamiinia tehokkaasti. Se on tärkeä hormoni, joka vaikuttaa koko elimistössä esimerkiksi keskushermoston, aivojen ja lisäkilpirauhasen toimintaan. UVB-säteet saavat ihon pintasolukon lisääntymään ja muodostavat uutta pigmenttiä, ja siksi iho paksuuntuu. Jos ihmettelet auringossa oleilun jälkeistä outoa tuoksua iholla, kyseessä on UVB-säteiden muodostama urokaanihappo. Se hillitsee tulehdusreaktioita ja rauhoittaa esimerkiksi psoria. Osa UVB-säteistä suodattuu pois ilmakehän otsonikerroksessa. Sitä tulee maan pinnalle vain noin 5%.

Lyhin UVC: on vaarallisinta mahdollista säteilyä , mutta lyhytaaltoista, joka suodattuu otsonikerroksessa pois, eikä pääse maan pinnalle asti.

Mitä on ruskettuminen?

Ruskettuminen on ihon luontainen suojauskeino UV-säteitä vastaan. Liiallinen UV-säteily ja sille altistuminen aiheuttavat kuitenkin ihon palamista, jolloin ihosolujen DNA voi vaurioitua ja ihossa muodostuu vapaita happiradikaaleja. Happiradikaalit pääsevät tunkeutumaan soluseinämien läpi ja voivat tuhota solujen mitokondriot, jolloin solu kuolee. Tällöin iho rappeutuu ja vanhenee ennenaikaisesti, sekä erilaisten syöpien kehittyminen on mahdollista. Vältä siis liiallista auringolle altistumista ja totuta iho vähitellen UV-säteisiin. Huomioi, että jotkut lääkevalmisteet saattavat altistaa ihoa palamiselle.

Miten tunnistaa aurinkoihottuma, ja miten se hoidetaan?

Aurinkoihottuma ilmenee kuumotuksena, kutinana, punoituksena, näppylöinä, läiskinä tai jopa rakkuloina iholla. Vaikka tämä monimuotoinen valoihottuma voi näyttää hurjalta ja tuntua kutiavalta, se häviää iholta yleensä parin päivän aikana. Kattavan postauksemme aurinkoihottumasta löydät blogista: “Ai ai aurinkoihottuma – syyt ja hoito

Miten estää auringon haittoja?

Valitsemalla luonnonkosmetiikkasertifioitu aurinkorasva. Luonnonkosmetiikan aurinkosuojien koostumus ehkäisee happiradikaalien tuhoja. Niiden koko koostumus on täynnä ihoa hoitavia ja ravitsevia kasviöljyjä. Karanjaöljy, aloe vera-geeli ja monet muut luomutuotetut kasviöljyt ja kasvivahat antavat suojaa, parantavat vaurioita tai vaikuttavat antioksidanttisesti ihoon neutralisoiden auringon aiheuttamia haittoja.

UV-valon vaikutuksesta ihossa muodostuu happiradikaaleja, jotka vahingoittavat solujen toimintaa aiheuttaen mm. ennenaikaista vanhenemista, kimmoisuuden katoamista ja pigmenttimuutoksia. Antioksidanteilla voidaan estää tai pysäyttää vapaiden happiradikaalien eteneminen ja vaikuttaa uusien happiradikaalien tuhoihin. Suojaamalla ihosi esimerkiksi Biosoliksella hoidat ja ravitset samalla siis myös ihoasi!

Kuinka paljon mineraaliaurinkosuojaa täytyy levittää iholle, jotta suojaus olisi tehokas?

Riittää, että suojavoidetta levittää tasaisesti kauttaaltaan ihoalueille, jotka altistuvat auringolle. Noin teelusikallinen kasvoille ja kaulalle riittää. Mikäli on kokonaan alasti, tai pienissä bikineissä, koko loppuvartalolle voidetta riittää muutama ruokalusikallinen. Tämä riippuu myös hieman tuotteen koostumuksesta.

Aurinkosuojavoiteen levittämisen oikea järjestys

Aurinkosuojavoide voidaan levittää joko pohjalle meikin alle, tai viimeiseksi kasvoille. Puhtaille kasvoille kasvoveden jälkeen lisätään seerumi tai tehotiiviste, sen jälkeen päivävoide. Anna kerrosten levähtää ja imeytyä hetki. Jos lisäät aurinkovoiteen viimeiseksi kerrokseksi, voit halutessasi lisätä aurinkosuojan päälle vielä (mineraali)meikkiä, joka nostaa hieman suojaustehoa. Varo tällöin kuitenkin sivelemästä aurinkosuojaa pois paikoiltaan.

Voiko liian aktiivisella suojautumisella olla haittavaikutuksia?

Aurinko on meille elintärkeä. Evoluution myötä kehomme on pystynyt löytämään tasapainon: ihomme pystyy suojautumaan polttavalta UVB-säteilyltä, mutta toisaalta ylläpitää D-vitamiinin tuotantoa. 15 minuuttia päivittäin suojaamattomana auringossa riittää takaamaan vaaleaihoisen D-vitamiinin saannin. Mitä monipuolisemmin iho-osat altistuvat auringolle, sitä paremmin D-vitamiini saannin voi taata. Vaaleaihoisilla sen muodostuminen tapahtuu 6-7x nopeammin, kuin tummaihoisilla, tummemmassa ihopigmentissä. Pohjoisen pimeydessä on evolutiivinen etu, että keho pystyy tuottamaan D-vitamiinin nopeasti. Tarvitsemme siis kumpaakin tasapainossa: aurinkovaloaltistusta, mutta myös tehokasta suojautumista.

Paljonko suojaus vahvistuu lisäämällä yhden tai useampia kerroksia päivän mittaan?

Valitettavasti et voi korottaa suojausta lisäämällä kerroksia. SPF30 on aina SPF30 vaikka sitä lisäisi monta kerrosta: 30+30 ei ole SPF60. Tämä ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että suojavoidetta kannattaa lisätä päivän mittaan, mikäli oleilet vedessä, hikoilet paljon tai ihosi altistuu mekaaniselle hankaukselle (kuten pyyhekuivaus).

Tarvitseeko suojausta lisätä joka kerta uimisen tai hikoilun jälkeen? Miten esimerkiksi kloorivedessä uiminen vaikuttaa aineen koostumukseen ja tehoon?

Tämä riippuu hieman voiteesta. Voiteissa, jotka ovat 100 % vedenkestäviä (kuten Biosolis KIDS lasten aurinkovoide SPF50+ ja Biosolis SPORT SPF50+) riittää, että lisäät voidetta yhden kerroksen päivän aikana, vaikka olisit välillä uimassa tai hikoilet voimakkaasti.

Loput Biosoliksen voiteista ovat 80 % vedenpitäviä ja niitä kannattaa lisätä uimisen jälkeen ja hikoillessa sellaisille alueille, joihin kohdistuu hankausta, esimerkiksi jos sinulla on tapana pyyhkiä usein hikeä otsalta. Fysikaaliset UV-suoja-aineet eivät kuitenkaan samalla tavalla menetä tehoa iholla reagoidessaan auringon kanssa, kuin kemialliset, sillä niiden vaikutus ei perustu UV-säteiden hajottamiseen, vaan ne toimivat nimenomaan fyysisenä (fysikaalisena) suojana ja heijastavat säteet pois päin ihosta.

Uima-altaissa uidessa voi altistua monenlaisille kemikaaleille, myös kemiallisille UV-filttereille. Fysikaaliset UV-suoja-aineet eivät ole samanlaisia reaktiivisia kemikaaleja kuin kemialliset UV-suoja-aineet, mutta aina on mahdollista, että uima-altaassa on jotain, mikä vaikuttaa filtterin tehoon. Siksi suosittelemme uima-altaassa uimisen jälkeen käymään suihkussa ja lisäämään sitten uuden kerroksen aurinkosuojavoidetta.

Miten fysikaalinen aurinkorasva poistetaan iholta?

Fysikaalisen aurinkosuojan tehtävä on muodostaa iholle suoja, ja siksi se luo ihon pinnalle “kalvon”. Nykyteknologian suojavoiteissa tämä suojakalvo ei tunnu iholla, ja on hengittävä. Tästä kalvosta auringon UV-säteet heijastuvat pois. Aurinkosuojan antavat sinkki- ja titaanidioksidi kannattaa pestä iholta pois illalla. Silloin ihon hengittävyys ja optimaalinen toiminta pysyvät yllä, eikä suoja kerrostu iholle. Erittäin kuivaihoinen voi levittää suihkun jälkeen vielä kostealle iholle vartaloöljyn, joka helpottaa mahdollista kiristävä tunnetta.

Parhaiten fysikaalisen aurinkovoiteen saa poistettua iholta käyttämällä öljypohjaista pesuainetta, vartaloöljyä tai vaikkapa kookosöljyä. Suosittelemme esimerkiksi Neal’s Yard Remediesin villiruusuntuoksuista suihkuöljyä, joka irrottaa tehokkaasti aurinkovoiteen iholta. Avuksi voi ottaa myös mekaanista hankausta, kuten musliiniliinan, tai Konjac-sienen. Vaikka sinkki- ja titaanidioksidi eivät imeydy ihoon, voiteen ihoa hoitava muu koostumus imeytyy, ja neutralisoi siellä auringon haittoja auringossa oleilun aikana.

Kuinka kauan aurinkorasvat säilyvät käyttökelpoisina?

Joskus kuulee, että vanhaa rasvaa on vaarallisempaa käyttää, kuin olla kokonaan ilman rasvaa. Pitääkö tämä paikkaansa?

Tämä pätee ainakin kemiallisia UV-filttereitä sisältäviin UV-suojavoiteisiin. Missään nimessä ei voida taata, että vanha voide antaisi enää pakkauksessa luvatun aurinkosuojan. Myös luonnonkosmetiikan kohdalla kannattaa noudattaa voiteessa olevaa parasta ennen -päiväystä. Tuotteen käyttömukavuus voi kärsiä, jos säilyvyysaika on ylitetty reilusti. Esimerksi emulsioissa eri faasit (vesi/öljy -seokset) voivat erottua toisistaan.

Onko sellaista fysikaalista aurinkosuojaa, joka ei tahrisi vaatteita, tavaroita ja pintoja?

”Itse en ole kokenut tätä ongelmaksi, vaikka olen yli kymmenen vuotta käyttänyt fysikaalisia suojia” Maria toteaa. Biosoliksen aurinkosuojasuihke SPF30 sekä Patykan Body Sun Spray -aurinkosuojasuihke SPF50 aivat ainakin tahraamattomia. Myös Mádaran SPF-voiteet ovat käyttäjäystävällisiä eivätkä jätä tahroja pinnoille.

Miten lapsille kehitellyt tuotteet eroavat niin kutsutuista normaaleista aurinkovoiteista?

Lapsille kehitetyissä tuotteissa saattaa olla hieman erilaisia raaka-aineita tai esimerkiksi vähemmän tuoksua, kuin aikuisille tarkoitetuissa tuotteissa. USA:n markkinoilla lapsille suunnatuilta tuotteilta vaaditaan myös 100 % vedenpitävyys, mutta aikuisten tuotteilta ei. Lapsille tarkoitetuissa aurinkovoiteissa säännöllisessä käytössä lasten iho kannattaakin ”syväpuhdistaa” kerran tai pari viikossa öljyllä (esimerkiksi kookosöljy), jotta suoja-aine ei lähde hilseilemään ihosta kerrostuessaan.

Hilseily ei ole toki vaarallista, mutta esteettinen haitta. Lasten tuotteissa saattaa olla myös korkeampi UV-suoja kuin muissa tuotesarjan tuotteissa. Lapset kannattaa aina ensisijaisesti suojata vaatteilla, sitten vasta aurinkosuojavoiteella.

Onko fysikaalista aurinkosuojaa turvallista käyttää raskaana?

Raskausaikana varmuusperiaatteen mukaisesti kannattaa pidättäytyä kaiken kosmetiikan käytöstä, kuten esimerkiksi Tanskassa suositellaan. Sertifioitu luonnonkosmetiikka on kuitenkin toiseksi paras valinta. Fysikaaliset aurinkosuojat eivät imeydy sikiöön, eikä sertifioitujen aurinkorasvojen koostumus sisällä haitallisia tai kyseenalaisia raaka-aineita.

Kolmen askeleen muistisääntö turvalliseen kesään

 1. Suojaa iho (ja hiukset) ensisijaisesti aina vaatteilla ja pysyttele varjossa

Ehdottoman tärkeä vauvoille, pienille lapsille ja herkästi palaville vaaleille tai punapigmenttisille aikuisille. Normaali-ihoisen on myös syytä pitää mukanaan huiveja, hattuja ja pitkähihaisia, suojaavia vaatekappaleita, kun auringossa oleskellaan yli 15 minuuttia. Kannattaa aina siirtyä varjoon keskipäivän kuumimman paahteen ajaksi noin kello 11-15.

Hiuksia kannattaa pitää kesällä mieluummin kiinni kuin auki. Näin pienennät pinta-alaa, johon auringon säteet osuvat. Kiepauta latvat nutturan sisään, jolloin ne kaikkein kuluneimpana osana hiuksia säästyvät UV-säteiltä. Paras keino suojata hiuksia UV-säteilyltä on käyttää päähinettä.

 1. Suojaa iho fysikaalisella aurinkovoiteella 

Mineraalisuojat eli fysikaaliset aurinkorasvat ovat vaatteilla suojaamisen ohella tehokkaimpia ja turvallisimpia suojia iholle, koska niiden teho alkaa heti levityksestä. Fysikaalisten aurinkosuojien suoja saadaan pienistä mineraalipartikkeleista, jotka heijastavat auringonsäteet pois iholta peilin tavoin. Ne eivät imeydy ihoon ja ovat myöhemmin poispestävissä. Varmista, että ainesosaluettelossa eli INCI-listassa korkeimmalla sijalla ovat luonnolliset, puhtaat mineraalisuodattimet sinkkioksidi (zinc oxide) tai titaanidioksidi (titanium dioxide).

Aurinkovoiteella voi suojata myös hiusten mahdollisen jakauksen – älä polta päänahkaa! Kaljun tai siilitukkaisen kannattaa levittää aurinkovoidetta runsaasti myös päähän, sillä päälaki ottaa auringon säteet ensimmäisenä vastaan. 

 1. Muista, että laatu korvaa aina määrän

Ihosi tarvitsee aurinkoa, mutta vain pieniä vartin aikoja päivässä, jotta iho saa riittävän määrän D-vitamiinin tuottamiseksi. Kaikki siitä ylimenevä aika on liikaa ihon kannalta.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 2019 ja päivitetty 2022.

Lue lisää auringolta suojautumisesta ja luonnonkosmetiikan aurinkosuojista.

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.