Ihonhoito

Ongelmasta eroon: Rosacea ja akneihon hoito – asiantuntijan vinkit

23.10.2017,
Maria / Natural Goods Company

Tänä päivänä erilaiset aknesairauksiksi luokitellut iho-ongelmat ovat todella yleisiä. Syy näiden iho-ongelmien taustalla on kehon hormonaalinen epätasapaino. Mistä tämä epätasapainotila oikein johtuu?

Vaikuttavia tekijöitä on useita. Muun muassa ravinto, erilaisten hormonivalmisteiden käyttö (esim. e-pillerit, tyroksiini) ja stressi yhdessä kehon oman sukupuolihormonien (estrogeeni, testosteroni) tuoton kanssa voivat saattaa kehon mikrobiomin siihen tilaan, että akne tai rosacea puhkeaa. Yleisimmät hoitomuodot ovat antiobiootit ja tetrasykliinit, jotka voivat poistaa oireet, mutta aiheuttaa kehossa muita lisäongelmia. Lääkekuurit eivät myöskään välttämättä poista ongelmaa lopullisesti. On kuitenkin olemassa onneksi myös lempeitä hoitomuotoja, joilla keho saadaan takaisin tasapainoiseen tilaan.

ROSACEAN JA AKNEN HOITO

Ravinnon tärkeä merkitys

Länsimaisen lääketieteen puolella on huomattu, että tehokkain tapa hoitaa aknea kokonaisvaltaisesti on vähähiilihydraattinen ruokavalio. Aknen puhkeamisen taustalla arvellaan olevan liian korkea dihydrotestosteronitaso. Koska sukupuolihormonireseptoreja sijaitsee mm. talirauhasissa ja karvatupissa, kyseinen hormoni saa ihon mikrobiomin siihen tilaan, että tietyt mikrobikannat alkavat levitä hallitsemattomasti, eikä iho enää pysty toimimaan normaalisti. Lisäksi viimeisimmät mikrobiomitutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että aknesta kärsivillä henkilöillä voisi olla myös vuotava suoli, jolloin sellaiset yhdisteet pääsevät suolistosta verenkiertoon, joiden ei sinne kuuluisi päästä.

Vähähiilihydraattinen/ketogeeninen-dieetti auttaa molempiin edellä mainittuihin ongelmiin. Se laskee dihydrotestosteronin tasoa kehossa sekä auttaa suoliston seinämään eheytymään. Yleensä myös rosaceasta kärsivät hyötyvät tästä.

Esimerkiksi ayurvedassa puolestaan ajatellaan, että kyse on elimistön liiallisesta kuumuudesta ja kehoa viilentävä ruokavalio yhdessä viilentävien yrttien kanssa auttaa tasapainottamaan kehoa. Kuumentavia ruoka-aineita ovat mm: pähkinät, kahvi, suklaa, happamat hedelmät ja marjat, punaiset kasvikset, valkoinen sokeri, hapanmaitotuotteet, tietyt viljat, voimakkaat mausteet sekä alkoholi. Viilentäviä ovat esim: vihreät kasvikset, vesimeloni, kookos, kaura ja chian siemenet.

Aknen ja rosacean hoito

Ihonhoidossa tavoitteena on tasapainottaa ihon mikrobiomia niin, että akne tai rosacea rauhoittuu. Ihonhoidossa on otettava huomioon tietenkin yksilölliset fysiologiset erot. Onko esim. aknesta kärsivällä paksu ja öljyinen iho, vai mahdollisesti ohuempi pintakuiva sekaiho, jossa akne on keskittynyt esimerkiksi leuan alueelle? Onko kyseessä teini-ikäinen, jonka ihosolujen uusiutuminen on nopeaa, vai yli 25-vuotias aikuinen, jonka iho käyttäytyy ehkä hieman eri tavoin? Myös aiempi ihonhoitohistoria vaikuttaa yleensä tuotteiden valintaan. 

Rosacea-iholle puolestaan on tyypillistä ajoittain reagoida hyvin voimakkaasti erilaisiin tekijöihin, ja siksi usein rosacean hoito on viisainta aloittaa ihoa rauhoittamalla. Molempien iho-ongelmien kohdalla on suositeltavaa kääntyä ammattitaitoisen kosmetologin puoleen, joka voi laatia yksilöllisen hoito-ohjelman, jossa huomioidaan kaikki edellä mainitut tekijät. Kosmetologi näkee kulloisetkin ihon hoidolliset tarpeet, ja osaa suositella sekä oikeat kotihoitotuotteet että oikean ihonhoitorutiinin. Esimerkiksi Esse Sensitive -sarjalla on saatu molempien ongelmien hoidossa melko nopeastikin loistavia tuloksia, kun hoito on ollut ammattilaisen ohjauksessa.

Kotihoidossa maltti on valttia, eikä myöskään akneihoa saa käsitellä liian kovakouraisesti!

STRESSITASOJEN LASKEMINEN HELPOTTAA

Kuten muutkin iho-ongelmat, myös akne ja rosacea pahenevat erilaisen stressin seurauksena. Niinpä kaikki terveellä tavalla stressitasoja laskevat keinot, kuten vaikkapa hengitysharjoitukset tai muu mielekäs tekeminen, nopeuttavat myös ihon paranemista. Yin jooga on helppo, miellyttävä ja yksinkertainen tapa parasympaattisen hermoston rauhoittamiseen.

Yin jooga on meditatiivista, rentouttavaa ja rauhoittavaa. Se vaikuttaa kehon syvimmissä kerroksissa, pitää huolta lymfajärjestelmästämme ja meridiaanikanavista, jotka parantavat sisäelintemme toimintaa. Yin jooga tekee meille hyvää ja tuntuu hyvältä, mutta se saa meidät myös näyttämään paremmalta. 

“Jos aamulla heräät pöhöttyneenä, väsyneenä eikä päivä lähde oikein käyntiin, pari yin jooga –harjoitusta muuttaa koko päivän suunnan. Et enää muistakaan, että heräsit väärällä jalalla”, yin jooga -ohjaaja Katja Kokko kertoo. “Yin jooga –harjoituksen jälkeen iho ja silmät näyttävät ihan erilaisilta. Se poistaa turvotusta tehokkaasti ja kirkastaa silmiä. Jopa ihon sävy saattaa muuttua! Yin jooga vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti meihin”.

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.