Ihonhoito

Pihistä ja panosta: Tällä ihonhoito-ohjelmalla kukistat pintakuivan talvi-ihon

10.3.2022,
Hannamari Rahkonen

Terve ja hyvin hoidettu iho on täyteläinen, kostea, kimmoisa ja hehkuva. Talviolosuhteissa tällaisen kombinaation ylläpitäminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, sillä pakkanen, valonpuute ja kuiva huoneilma haihduttavat iholta runsaasti kosteutta. Tässä artikkelissa kerron kuinka voit välttyä kylmän vuodenajan aiheuttamalta pintakuivuudelta ihotyypistäsi huolimatta.

Talven vaativien säävaihteluiden seurauksena niin normaali iho, sekaiho, kuiva iho kuin rasvoittuvakin iho voivat kärsiä vesikosteuden puutteen aiheuttamasta pintakuivuudesta. Tämän seurauksena heleästä ihosta voi tulla hetkessä hilseilevä, kiristävä, halkeileva, kilpimäinen, epäpuhdas tai karhea.

Talvella ilmenevän pintakuivuuden taustalla on usein kylmä ulkoilma, lämpötilojen vaihtelut, viima, kuiva huoneilma, auringonvalon vähyys ja puutteellinen vesi- ja rasvakosteutus.

Pintakuivuus on ihon hetkellinen häiriötila, joka voidaan korjata nopeasti säännöllisillä hoitorutiineilla, yksinkertaisilla hoitotekniikoilla sekä oikein valituilla luonnonkosmetiikkatuotteilla. Pintakuivuuden onnistunut hoito vaatii riittävän hellävaraisen puhdistustuotteen ja runsaasti vesikosteutusta sekä ihon hydrolipidikalvoa suojaavia rasvahappoja, jotka sitovat kosteuden ihoon minimoiden vaihtelevien sääolosuhteiden aiheuttaman rasituksen.

Pintakuivaa ihoa voi ja kannattaa hoitaa myös sisäisesti. Juo riittävästi puhdistamattomalla merisuolalla terästettyä vettä ja nauti aterioilla runsaasti hyviä rasvahappoja ja proteiinia. Vältä kahvia ja muita diureetteja, tupakkaa, alkoholia, sokeria ja prosessoitua ruokaa. Myös liikunta kohentaa ihon kuntoa edistämällä detoksifikaatiota, aktivoimalla lymfakiertoa ja uudistamalla soluja.

Löydät alta neljän askeleen ihonhoito-ohjelman ja Pihistä ja panosta -hengessä kootut täsmäsuositukset pintakuivuuden ennaltaehkäisyyn tai sen kukistamiseen, mikäli tilanne on jo ehtinyt haastavaksi.

1. Öljypuhdistus sopii kaikille ihotyypeille

Talvella kimmoisan ihon metsästyksen ensimmäinen osa on vaihtaa puhdistustuote vaahdoista ja geeleistä öljymuotoon. Kaikki ihotyypit voivat pintakuivua talvella, mutta öljypohjaisen puhdistuksen avulla iho pysyy joustavana sekä vastaanottavaisena eikä kiristele pesun jälkeen kuin korppu. Meikit ja epäpuhtaudet täydellisesti poistava puhdistusöljy sopii monen yllätykseksi myös rasvoittuvalle ihotyypille.

Panosta: Djusie Liquid Silk

Jos kaipaat ihonhoitoosi lempeää mutta samalla syväpuhdistavaa, käyttökokemukseltaan ylellistä ja kaikkia aisteja hivelevää ihonhoitokokemusta, valintasi on kotimainen Djusie Liquid Silk. Djusien ihonhoitofilosofiaan kuuluu se, ettei tuotteissa ole käytetty mitään ylimääräistä, vaan jokaisella raaka-aineella on tarkkaan mietitty funktio.

Öljy sisältää runsaasti omega-rasvahappoja, jotka kosteuttavat ja ehkäisevät kosteuden haihtumista iholta. Auringonkukkaöljy rauhoittaa, ruusukvittenöljy kirkastaa ja laskee tulehduksia, puolukkaöljy pehmentää ja skvalaani ennaltaehkäisee epäpuhtauksia.

Öljy vaalii ihon herkkää suojavaippaa, sulattaa kasvoilla olevat meikit säntillisesti viimeistä ripettä myöten ja ylläpitää ihon mehukkuutta. Öljy peseytyy täydellisesti pois vedellä, et siis tarvitse pesuhetkiin erillistä musliiniliinaa. Ihosta tulee raikas, kosteutettu ja virkistynyt. Käyttökokemuksen kruunaa virkistävä ja monitasoinen tuoksu, joka on peräisin ihoa napakoittavasta limestä, ruusugeraniumista, greipistä ja jasmiinista.

Djusie Liquid Silk -puhdistusöljy

Pihistä: Patyka Melting Cleansing Oil -puhdistusöljy

Kun haluat pihistää tinkimättä putsarin toimivuudesta, Patykan supertäyteläinen Melting Cleansing-puhdistusöljy on ihosi paras suoja. Koostumus on silkkisen hienoa, mutta samalla sen verran mehevää että se on helppo levittää kasvoille tasaisesti ja toteuttaa samalla pieni kasvohieronta.

Kukkaisen tuoksuinen puhdistusöljy sopii kaikille ihotyypeille ikään katsomatta. Putsarin sisältämä aloe vera kosteuttaa ja E-vitamiinipitoinen auringonkukansiemenöljy suojaa ihoa ympäristön aiheuttamalta hapetusstressiltä sekä stimuloi ihon uloimman kerroksen (epidermis) uusiutumisprosessia. Lisäksi seoksessa on myös antibakteerista jojobaa, joka parantaa arpia ja auttaa ihoa säilyttämään kosteuden.

Öljy emulgoituu veden kanssa maitomaiseksi ja se on helppo huuhtoa pois lämpimällä vedellä. Kyytiä saavat niin epäpuhtaudet, runsas meikkipohja kuin vedenkestävä ripsivärikin. Iho jää pesun jälkeen todella kimmoisaksi ja pehmeäksi.

Patyka Melting Cleansing Oil -puhdistusöljy

2. Pintakuivuudesta pääsee eroon hoitonesteen kerrostamisella

Talven vaihtelevissa sääolosuhteissa ihon kosteustasapaino heilahtaa helposti normaalista kosteusköyhän puolelle ja ihon pinnasta tulee kilpimäisen kiristävä tai pintakuiva. Korealainen 7 Skin Method – eli kasvoveden kerrostus – on täydellinen suomalaisen talven ärsyttämälle iholle, sillä se palauttaa pakkasen hetkellisesti ryöväämän mehukkaan ja täyteläisen ihon jo muutamissa päivissä.

Näin 7 Skin Method toimii

  1. Annostele kasvovettä kämmeneesi pumppauksen verran (mieluummin vähemmän kuin enemmän).
  2. Paina kämmenet yhteen, jotta kasvovettä on molemmissa tasaisesti.
  3. Painele tai hiero kasvovesi kämmenilläsi kasvoille ja kaulalle, kunnes ensimmäinen kerros on täysin imeytynyt. Pelkkä kasvoveden suihkuttaminen ja levittäminen eivät kosteuta ihoa, vaan voivat päinvastoin kuivattaa sitä: suosi siis painelutekniikkaa.
  4. Toista kerrostus 3-7 kertaa riippuen ihosi janoisuudesta. Kosteutuksen tarve vaihtelee päiväkohtaisesti.
  5. Kun iho ei enää imeytä kasvovettä, vaan tuntuu mehukkaan kostealta, olet valmis siirtymään muihin hoitotuotteisiin.

Jos iho on erittäin kuiva tai pintakuiva, on hyvin tyypillistä että se kaipaa useampia kerroksia noin 1-2 viikon ajan. Ihon kosteustasapainon kohentuessa voit vähentää kerroksien määrää yhteen tai kahteen per kerta. Opit tunnistamaan oman ihosi kosteutuksen tarpeen mitä rutinoituneemmaksi tulet 7 Skin Methodin suhteen.

Panosta: Whamisa Toner Deep Rich

Mikäli ihosi on valmiiksi samea, pintakuiva tai kuivuu helposti talvikuukausina, korealaisen Whamisan syväkosteuttava Deep Rich -kasvovesi on ihosi uusi paras ystävä. Vaaleanpunainen ja koostumukseltaan geelimäinen hoitoneste lataa kiristelevän ihon vastustamattomalla kosteudella ja täyteläisyydellä – kilpimäiselle ja hilseilevälle iholle saa sanoa hyvästit usein jo parin käyttökerran jälkeen.

Hoitonesteen taika piilee syväkosteuttavassa aloe verassa, jonka rinnalla on useita fermentoituja kasviuutteita. Fermentointi moninkertaistaa kasviuutteiden ravintopitoisuuden ja siksi ne ravitsevat, kirkastavat, rauhoittavat ja kosteuttavat ihoa tuntuvasti. Deep Rich-hoitoneste yhdessä 7 Skin Methodin kanssa palauttaa kuivuuttaan rutisevan ihon kosteustasapainon ja heleyden vain päivissä, vaikka alkutilanne olisikin ollut haastava.

Whamisa Toner Deep Rich -kasvovesi

Pihistä: Patyka Soothing Milky Toner

Pehmentävä Patyka Soothing Milky on edullisten hoitonesteiden helmi! Koostumus on ohuen geelimäistä niin että sitä on helppo käsitellä, mutta samalla ultrakevyttä jonka ansiosta neste sujahtaa ihon syövereihin sekunneissa.

Nesteen pohjana toimii aloe vera ja tähtiraaka-aineena tulehdusta laskeva ja erilaisten ihoärsytysten hoidossa laajalti käytetty malvan kukkauute. Malva hellii etenkin kuivaa ja karheaa ihoa, sillä se täyteläistää, pehmentää ja tasoittaa juonteita. Lisäksi malva nopeuttaa ihovaurioiden paranemista, vähentää UV-säteilyn haittoja ja ennaltaehkäisee pigmenttiläiskiä.

Ihosta tulee hoitonesteen käytön jälkeen mattainen, mutta samalla täydelleen kosteutettu, joustava sekä vastaanottavainen. Talvella hoitoneste sopii parhaiten normaalille ja rasvoittuvalle ihotyypille ja muina vuodenaikoina myös kuivalle ihotyypille. Pehmeä kukkaistuoksu viehättää sekin varmasti useimpia.

Patyka Soothing Milky -kasvovesi

3. Seerumilla lisää tehoja talvi-ihonhoitoon

Seerumi on koostumukseltaan ohutta ja toisinaan jopa vesimäistä hoitonestettä, joka valitaan aina ihon senhetkisen tarpeen ja vuodenajan mukaan. Talven sääolosuhteet ovat omiaan haihduttamaan iholta kosteutta ja samentamaan, joten monen iho suorastaan huutaa kosteutusta sekä kirkastusta.

Panosta: Urang Yuja Vita Ampoule

Jos ihosi alkaa näyttää talvella elottomalta, harmaalta, epäpuhtaalta tai samealta, Urangin kirkastava Yuja Vita Ampoule tulee hätiin. Seerumiin on käytetty sitrushedelmä Yuzua, josta on hyödynnetty sekä mehu että eteerinen öljy. Yuzu sisältää sitruunaan verrattuna kolminkertaisen määrän C-vitamiinia ja sitä käytetään kosmetiikassa laajalti ikääntymistä ehkäisevien ominaisuuksien vuoksi. Yuzu stimuloi kollageenin tuotantoa, lisää ihon joustavuutta, kosteuttaa ja silottaa juonteita sekä neutraloi iholta vapaita happiradikaaleja, jolloin lopputuloksena on kirkkaampi iho.

Vedettömän seerumin pohja on yuzumehua ja sen lisäksi siinä on käytetty hyaluronihappoa, rauhoittavaa kamomillasauniota sekä kehäkukkaa. Koostumus on fluidimaisen ohut ja tuntuu kasvoilla raikkaalta sekä aavistuksen kosteuttavalta. Tämä seerumi on nappivalinta silloin, kun kaipaat väsähtäneelle talvi-iholle heleyttä, kirkkautta, eloa ja tasaisempaa ihon sävyä. Talvella seerumi sopii parhaiten normaalille, rasvaiselle ja sekaiholle iholle sekä muina vuodenaikoina kirkastuskuuriksi myös kuivalle iholle.

Urang Vita Ampoule -tehoseerumi

Pihistä: Lavera Firming Serum

Kermaisen täyteläinen, kosteuttava ja samettisesti imeytyvä Lavera Firming Serum on kuivalle, juonteita sisältävälle ja stressaantuneelle iholle suunnattu tehoseerumi. Kyseessä on yksi edullisen luonnonkosmetiikan timanteista, sillä seerumi sisältää useita napakoittavia, kirkastavia ja kosteuttavia tehoraaka-aineita.

Alppitähtiuute vahvistaa ihoa ja vähentää säävaihteluiden aiheuttamaa punoitusta. Puuvillauute hillitsee tulehduksia, karanjaöljy nopeuttaa ihovaurioiden paranemista ja sheavoi muodostaa suojaavan kalvon pakkasen ja tuulen aiheuttamaa kuivumista vastaan. Hyaluronihappo muodostaa ihon sarveiskerroksen kanssa suojaavan sidoksen, joka ehkäisee ihon kuivumista. Seerumissa on pehmeä ja hyvin formuloitu koostumus, joka sopii myös meikin alle.

Lavera Firming Serum

4. Kosteus pitää myös lukita

Talvi-ihonhoidossa pelkkä vesimäinen kosteutus ei riitä. Kosteus tulee myös lukita ihoon, sillä ilman sitä mistä tahansa ihotyypistä voi tulla pintakuiva ja hilseilevä. Lukitseminen tapahtuu rasvakosteutta sisältävällä voiteella ja/tai kasvoöljyllä. Kasvovoide ja kasvoöljy tukevat ihon uudistumista, suojaavat vaihtelevilta sääolosuhteilta, ravitsevat, vahvistavat suojabarriääriä, vähentävät veden haihtumista ja kiihdyttävät ihon lipiditoimintaa. Mikäli haluat näistä kahdesta käyttöösi vain toisen, valitse siinä tapauksessa kasvoöljy.

Panosta: Esse Omega Deep Moisturiser tai Whamisa Lotion Double Rich

Valitsin tähän kategoriaan kaksi erilaista kasvovoidetta ihon tarpeiden mukaan. Ensimmäinen valinta on suunnattu täsmäräätälöidyksi ensiapuhoidoksi jo valmiiksi kuivalle, herkästi reagoivalle ja pintakuivalle iholle. Esse Omega Rich Moisturizer on intensiivinen viiden viikon ihokuuri, joka vahvistaa vaurioituneen ihon suojamekanismeja ja palauttaa ihon kosteustasapainon.

Prebioottikuuri rakentuu ihoa suojaavien ja parantavien omega-rasvahappojen ympärille. Se sisältää Kalaharin melonin siemenöljyä, ravitsevaa marulaöljyä, jojobaa, prebiootteja ja tasapainoittavia eteerisiä öljyjä. Matalamolekyylinen hyaluronihappo sitoo kosteutta ja rooibosuute rauhoittaa reaktiivisuutta. Vaihtelevat lämpötilat, kylmyys, viima ja kuiva huoneilma ärsyttämään jo valmiiksi epätasapainoista ihoa. Deep Moisturiser-kuuri on omiaan rauhoittamaan tilanne nopeasti. Voiteet on pakattu viiteen 10 ml purkkiin ja yksi purkki kestää käytössä viikon verran.

Esse Omega Rich Moisturizer

Toinen valinta on suunnattu kosteusköyhän ihon kosteustasapainon ylläpitämiseen talviaikana ihotyypistä riippumatta. Whamisa Lotion Double Rich -kasvoemulsiossa on tahmaamaton ja kevyen fluidimainen koostumus, joka luo iholle samettisen pinnan ilman rasvaisuutta tai öljyisyyttä. Voide sopii niin normaalille, kuivalle kuin rasvoittuvalle ihotyypille, vaikkakaan jälkimmäiselle se ei ole välttämätön ellei ihossa esiinny pintakuivuutta.

Voidepohjassa on useita kosteutta sitovia raaka-aineita kuten sheaa, jojobaa, oliivi-, argan ja avokadoöljyjä sekä kaakaovoita. Whamisalle tuttuun tapaan kasviuutteet (mm. kehäkukka, lakritsinjuuri, tomaatti ja voikukka) on fermentoitu, eli ne ovat täynnä antioksidantteja, B- ja C-vitamiineja sekä rasvahappoja. Fermentoitujen kasviuutteiden molekyylikoostumus mahdollistaa ravintoaineiden tehokkaan imeytymisen. Kosteutuksen lisäksi voide kirkastaa ihon sävyä.

Whamisa Lotion Double Rich -kasvoemulsio

Pihistä: Novexpert Velvety Hydro-Biotic Cream

Kuivalle, herkälle, kosteusköyhälle ja reaktiiviselle iholle suunnattu Novexpert Velvety Hydro-Biotic-voide on edellisiä edullisempi, mutta raaka-aineiltaan loistava vaihtoehto ärtyneen ihon rauhoittamiseen.

Voide sisältää monipuolisesti omega-pitoisia kasviöljyjä, jonka lisänä on rauhoittavia ja ihon suojavaippaa tukevia prebiootteja sekä probiootteja. Ihon kosteustasapainoa on tukemassa myös hyaluronihappo, glyseriini ja PCA, joka on tehokas humektantti.

Voide on koostumukseltaan kermainen ja se sitoo kosteutta tehokkaasti antaen iholle pitkäkestoista suojaa talven vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Novexpert Velvety Hydro-Biotic -voide

Panosta: Esse Repair Oil

Kaikille ihotyypeille sopiva Esse Repair Oil loistaa etenkin kuivan, kosteusköyhän, herkästi punoittavan, ärtyneen sekä vaurioituneen ihon talvihoidossa. Sillä on saatu hyviä tuloksia niin ruusufinnin, atopian kuin ikääntyvän ihon tasapainottamisessa.

Repair Oil sisältää runsaasti solukalvoja vahvistavia ja tulehdusta rauhoittavia omega-rasvahappoja. Jojoba tasapainoittaa talintuotantoa, ruusunmarja uudistaa, antioksidanttinen marula suojaa ihoa ulkoisilta säätekijöiltä, ohut kalaharin meloninsiemenöljy syväkosteuttaa ja yanguöljy nopeuttaa ihosolujen korjaantumista.

Laventelin tuoksuinen öljy hoitaa tukkimatta ihohuokosia. Se sopii käytettäväksi niin yötä vasten kuin meikinkin alle suojaamaan ihoa yllättäviltä tuiskuilta.

Esse Repair Oil -kasvoöljy

Pihistä: Laboratorie Du Haut-Ségala Prickly Pear Flower Oil tai Laboratorie Du Haut-Ségala Organic Jojoba Oil

Edullisen pään kasvoöljyistä ei ole helppo löytää vaihtoehtoa, joka sisältää vain hajottamattomia kasviöljyjä. Haut-Ségalan Prickly Pear -öljyssä kuitenkin toteutuu tämä kriteeri. Seos sisältää vain kahta kokonaista raaka-ainetta: kaktusviikunaöljyä ja auringonkukkaöljyä. Kaktusviikuna on yksi maailman kalleimmista kasviöljyistä. Se on vaikutukseltaan antikomedogeeninen ja sisältää yli 60 % verran linoleenihappoa, joka ehkäisee ihon kuivumista, tulehduksia ja hilseilyä. Kaktusviikunaöljyssä on myös muihin kasviöljyihin verrattuna 150 % enemmän E-vitamiinia. E-vitamiini on voimakas antioksidantti, jolla on kirkastavia ja ihosolujen uudistumista nopeuttava vaikutus.

Öljy sopii niin kasvoille, kaulalle kuin vartalollekin. Se kirkastaa, tukee ihon kimmoisuutta ja suojaa pakkasen aiheuttamalta kosteuden haihtumiselta. Tämä öljy sopii myös tuoksuherkille, sillä siinä ei ole käytetty minkäänlaisia hajusteita.

Haut-Ségala Prickly Pear -öljy

Toinen erinomainen pihistä-kategorian vaihtoehto on Haut-Ségalan 100 % jojobaöljy, joka ei itse asiassa ole virallisesti öljyä, vaan nestemäistä vahaa. Jojoba saadaan Simmondsia chinesis -pensaan pavuista ja vahan hienojakoinen molekyylirakenne imeytyy jopa dermikseen, eli verinahkaan saakka. Jojoba vaalentaa ja parantaa arpia sekä auttaa säilyttämään kosteuden ihossa.

Haut-Ségala 100 % jojobaöljy

Teksti ja kuvat: Hannamari Rahkonen

5 1 vote
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.