Ihonhoito

Minimalistin ihonhoitorutiini

18.9.2020,
Katja Kokko

Vastuullisuus kuluttamisessa on asia, joka on tullut jäädäkseen ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti. Sertifioitu luonnonkosmetiikka on yksi helpoimmista tavoista valita arjessa vastuullisempi vaihtoehto ympäristön ja oman hyvinvoinnin kannalta, mutta sertifioidunkin luonnonkosmetiikan sisälle mahtuu valtavasti erilaisia vaihtoehtoja. Kestävän kehityksen kannalta kaikista tärkeintä olisi tietenkin karsia kokonaan turha kuluttaminen, siksi myöskään luonnonkosmetiikan nojalla ei ole kovin vastuullista ostella uusia purkkeja jatkuvasti, joita ei oikeasti tarvitse.

Kuluttamisemme perustuu paitsi tarpeeseen, myös arvomaailmaan ja tunteisiin. Siten on luonnollista, että kulutustottumuksemme muuttuvat elämämme aikana sitä mukaa, kun oma näkemyksemme jalostuu ja arvomaailmamme muuttuu. Vastuullisia valintoja voi tehdä monella eri tavalla. Mielestäni tärkeintä on se, että kuluttaa tiedostaen – eli pysähtyy välillä pohtimaan valintojaan – kuin sen vertailu, ovatko omat valinnat vastuullisempia kuin jonkun toisen.

Natural Goods Companyn verkkokauppa on käynyt hiljattain läpi uudistuksen, jonka myötä vastuulliset valinnat on tehty entistäkin helpommaksi. Hyvä valinta -valikon alta löytyy nykyisin neljä erilaista kategoriaa: hiilineutraalit tuotteet, suomalaiset tuotteet, vegaaniset tuotteet ja zero waste -tuotteet. Kunkin kategorian alta löytyy kuvaus sen pääperiaatteista.

Kosmetologina minulle on tärkeintä ihonhoidossa miettiä, mitä iho ihan oikeasti tarvitsee ja valita ihonhoitorutiiniin aidosti laadukkaat tuotteet, joiden hinta-laatusuhde on kohdallaan. Turhista tuotteista tinkiminen ei tarkoita ihonhoidon tehokkuudesta tinkimistä ja tässä kohtaa onkin hurjan paljon hyötyä, jos osaa lukea kosmetiikkapurnukoiden INCI-listoja sekä tuntee ihonhoidon periaatteet. Tällaista osaamista ei tietenkään kaikilla ole, joten nämä laatimani selkeät ohjeet minimalistiseen ihonhoitorutiinin auttavat varmasti alkuun.

Kuinka monta tuotetta iho oikeasti tarvitsee?

Ihonhoidossa on kolme tärkeintä tuotetta: puhdistusöljy, kasvovesi/hoitoneste ja kasvoöljy. Kaikki muut tuotteet ovat täydentäviä tuotteita tai tehotuotteita, joita käytetään vain ihon kunnon mukaan.

1. Puhdistusöljy

Puhdistusöljy on paras valinta ihon puhdistamiseen, sillä se poistaa tehokkaasti muun muassa meikin ja mahdolliset aurinkosuojatuotteet, jotka ovat öljyliukoisia.

Lisäksi puhdistusöljy liuottaa tehokkaasti likaa ja ylimääräistä talia syvältä ihohuokosista.

Se siis syväpuhdistaa ihon, mutta ei kuitenkaan kuivata eikä pese pois ihoa suojaavaa hapanta hydrolipidikalvoa.

Vesipohjaiset puhdistusaineet, kuten puhdistusvaahdot ja -geelit sisältävät suuria määriä pinta-aktiivisia aineita, eli niitä aineita, jotka puhdistavat ja pesevät.

Ne pesevät kuitenkin herkästi pois iholle tärkeän oman sebumin ja tasapainoa ylläpitävän hydrolipidikalvon. Tällöin ihon oma talineritys saattaa jopa kiihtyä, koska sebumin pois peseminen aiheuttaa iholle niin sanotun stressireaktion.

Puhdistusöljy sopii hyvin rasvaisellekin iholle, se ei siis lisää ihon rasvaisuutta vaan päinvastoin: se tasapainottaa ihon talineritystä. Lisäksi on tärkeää ymmärtää, että näppylät, mustapäät ja ihon liiallinen rasvaisuus eivät lähde pois pesemällä, vaan tasapainottamalla ihoa sisäisesti ja ulkoisesti.

Suosittelen valitsemaan puhdistusöljyn, joka sisältää aitojen, kokonaisten kasviöljyjen lisäksi emulgaattorin, eli pinta-aktiivisen aineen, jonka avulla puhdistusöljy huuhtoutuu pois vedellä. Tällainen puhdistusöljy on kaikista miellyttävin käytössä. Puhdistukseen voi lisätä mekaanista tehokkuutta poistamalla puhdistusöljyn iholta kostealla liinalla tai sienellä vedellä huuhtelun sijasta.

Ihon puhdistaminen on jo osa ihonhoitoa, siihen ei siis kannata suhtautua pakollisena pahana, joka pitää suorittaa äkkiä alta pois ennen varsinaisten hoitotuotteiden levittämistä. Puhdistusöljy on tärkeää levittää kuivalle iholle (kasvoille ja kaulalle) ja sitä tulee hieroa perusteellisesti iholla noin 1–2 minuutin ajan ennen sen poistamista. Voit puhdistaa kasvot puhdistusöljyllä aamuin illoin.

Loistavan hinta-laatusuhteen tärppituotteeksi nimeän Novexpertin Cleansing Oil with 5 Omegas puhdistusöljyn, joka huuhtoutuu vaivattomasti vedellä pois, mutta pakkauksessa tulee mukana myös pieni puhdistusliina. Tuotteen koostumus on ravitseva ja hoitava, sillä se sisältää runsaasti ravitsevia ja tulehdusta rauhoittavia omega-rasvahappoja sekä kirkastavaa ja kiinteyttävää E-vitamiinia.

2. Kasvovesi/hoitoneste

Laadukas hoitoneste on yksi ihonhoidon tärkeimmistä kulmakivistä, sillä ihon nesteytys, eli vesipitoisen kosteuden vieminen ihoon luo perustan ihon kosteutukselle.

Iho tarvitsee sekä kosteutta (vettä) että rasvaa (öljyjä) pysyäkseen tasapainossa.

Kasvoöljyistä ja paksuista kosteusvoiteista ei ole iholle hyötyä, jos ihosta puuttuu vesikosteutta.

Kosteusköyhän ihon pinta on kuin paksu kilpi, joka ikään kuin hylkii sille levitettäviä tuotteita ja toisaalta se myös tukkeutuu helposti, eli iho voi olla pinnasta kiristävä ja kuiva, mutta ihon alla voi olla tukkeumia, jotka tuntuvat röhelönä ihon pinnassa, mutta eivät puhkea varsinaisiksi finneiksi.

Iho, josta puuttuu vettä, rypistyy myös helposti. Levitä hoitoneste kasvoille ja kaulalle käsillä taputellen aamuin illoin. Pumpulilla levittäminen tuhlaa paitsi tuotetta, tuottaa myös turhaa roskaa.

Annostele hoitonestettä muutama tippa kämmenille ja taputtele aine iholle. Levitä hoitonestettä iholle useita kerroksia, kunnes iho tuntuu selkeästi pehmeältä, sileältä, joustavalta ja täyteläiseltä.

Hoitonestekerrosten tarve vaihtelee ihon kunnon ja ulkoisten olosuhteiden mukaan. Jos iho on jo valmiiksi kosteusköyhä, se tarvitsee hetken aikaa runsaammin kosteutusta, mutta jonkun ajan kuluttua huomaa, että määrää voikin vähentää. Stressi ja erityisesti Suomessa nopeasti muuttuvat sääolosuhteet, kuiva ilma ja ilmastoidut tilat lisäävät kosteuden haihtumista iholta, jolloin kosteutusta tarvitaan enemmän.

Panosta siis laadukkaaseen kasvoveteen tai hoitonesteeseen, joka kosteuttaa ihoa tehokkaasti ja sisältää lisäksi oman ihotyypin mukaisia tehoaineita. Parempaa vinkkiä laadukkaaseen hoitonesteeseen en voi antaa kuin Whamisan Deep Rich Toner. Tässä tuotteessa yhdistyvät tehokosteutus ja hoitavuus – erilliselle seerumille ei ole tarvetta.

3. Kasvoöljy

Veden lisäksi iho tarvitsee myös rasvaa ja siihen paras lähde ovat aidot, kylmäpuristetut kasviöljyt, sillä ne sisältävät luonnollisessa muodossa iholle tärkeitä omega-rasvahappoja, antioksidantteja ja mineraaleja, jotka rauhoittavat tulehduksia, uudistavat ihoa, tasapainottavat talineritystä ja vahvistavat ihon suojabarriääriä.

Öljyt ehkäisevät veden haihtumista pois iholta ja parantavat siten ihon kosteuspitoisuutta. Lisäksi ne suojaavat ihoa ulkoisilta stressitekijöitä. Kutsunkin kasviöljyjä ihon omaksi superfoodiksi.

Öljyt imeytyvät parhaiten hyvin kosteutettuun ihoon, siksi iho on tärkeää nesteyttää ensin kasvovedellä.

Hinta-laatusuhteeltaan loistava tuote ja vastuullinen valinta on UpCirclen Face Serum -kasvoöljy. Sen erikoisuus on kahvinsiemenöljy, joka on puristettu kahvipavuista, joita on käytetty saman merkin kuorintatuotteissa.

UpCirclen tuotteissa yhdistyvät siis laadukkaat raaka-aineet ja hävikin vähentäminen zero waste -henkeen.

Miksi ei kosteusvoidetta?

Moni ehkä miettii, miksi kosteusvoidetta ei välttämättä tarvita? Kosteusvoide valmistetaan vedestä ja öljystä, jotka saadaan liukenemaan toisiinsa emulgaattorin avulla. Periaatteessa voit siis ajatella, että jos annostelet kädellesi kasvovettä tai hoitonestettä, tipautat joukkoon muutaman tipan kasvoöljyä ja sekoitat ne keskenään, sinulla on kosteusvoide.

Kosteusvoiteen sisältämästä emulgaattorista iho ei hyödy millään tavoin, kuin ei myöskään kosteusvoiteiden usein sisältämistä täyteaineista, joilla säädetään tuotteen ihotuntumaa, saatika tuotteen vaatimista pakollisista säilöntäaineista. Tehokkaampaa ja laadukkaampaa ihon kannalta on siis panostaa hoitonesteeseen ja hyvään kasvoöljyyn.

Monikäyttöiset tehotuotteet

Kolmen tärkeimmän ihonhoitotuotteen lisäksi haluan vinkata kahdesta monikäyttöisestä tuotteesta, jotka ovat todellisia luonnonkosmetiikan helmiä, mutta ehkä hieman unohdettuja sellaisia.

Rhasoul-savi

Savet ovat jokaisen kosmetiikkaminimalistin ehdottomia luottotuotteita, jotka ovat hämmästyttävän monikäyttöisiä. Savilaatuja on erilaisia, mutta yhteistä niille kaikille on runsas mineraalipitoisuus.

Ihonhoidossa puhutaan usein vitamiineista, mutta mineraalit meinaavat jäädä taka-alalle, vaikka ne ovat iholle vitamiineja paljon tärkeämpiä, sillä ne osallistuvat kaikkiin ihon toimintoihin.

Logonan Rhasoul-savi on timantti, jonka suosittelen tallentamaan omiin suosikkeihin. Ei ole ihotyyppiä, jota ei voisi tällä tuotteella hoitaa.

Tuote on erittäin monikäyttöinen ja sillä voi pestä hiukset, kasvot, vartalon tai siitä voi sekoittaa naamioita kasvoille ja vartalolle.

Rhasoul-savi on allergiselle ja erittäin herkälle iholle loistava pesuaine, koska se ei sisällä pinta-aktiivisia aineita eikä säilöntäaineita, jotka voivat ärsyttää herkkää ihoa ja hiuspohjaa. Rhasoul-savi sisältää erityisen paljon muun muassa piitä ja magnesiumia, jotka rauhoittavat ja kosteuttavat ihoa.

Rhasoul-savi sopii erinomaisesti atopian, aknen, rosacean, POD:n, psoriasiksen tai ärtyneen, kuumottavan ja kutiavan ihon hoitoon.

Tehokkaan DIY-kasvonaamion saa valmistettua sekoittamalla rhasoul-savea luonnonjogurttiin, hunajaan, aloe vera -geeliin tai kasvoveteen ja lisäämällä seokseen pari tippaa kasvoöljyä.

Aloe vera -geeli

Aloe vera -geeli kuuluu myös niihin monikäyttöisiin tuotteisiin, mitä pidän aina jemmassa yhden tuubin.

Aloe vera sisältää yli 200 aktiivista ainesosaa, kuten vitamiineja, mineraaleja, sokereita ja aminohappoja. Se kosteuttaa, uudistaa, rauhoittaa ja viilentää ihoa.

Aloe vera tunnetaan parhaiten lyömättömänä after sun -tuotteena, mutta lisäksi se on loistava after shave -tuote kuin myös ihoa uudistava ja kiinteyttävä tehotuote: levitä muutama tippa aloe vera -geeliä hoitonesteen päälle ennen kasvoöljyä tai korvaa sillä silmänympärysvoide.

Haut-Segalan aloe vera -geeli on koostumukseltaan miellyttävin aloe vera -geeli, johon olen törmännyt, sillä se ei jätä iholle tahmeaa pintaa vaan levittyy ja imeytyy hyvin. Sekoittamalla sitä Logonan rhasoul-saveen ja UpCirclen kasvoöljyyn saa luotua heleyttävän, kosteuttavan ja siloittavan tehonaamion ilman ylimääräisiä puteleita.

3.5 2 votes
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.