Ihonhoito

Ihon rasvaisuus kuriin ruokavaliolla osa 2/2

20.12.2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

>> Juttusarjan ensimmäisen osan löydät täältä.

Toinen askel ei ole mikään yllätys. Rasvaisen ja helposti epäpuhtaan ihon hoidossa tärkeä askel on tulehduksen hillitseminen. Se, että iho rasvoittuu, kertoo usein siitä, ettei elimistö ole tasapainossa, ja minulle se on viesti myös siitä, että solujen oma puolustuskyky on heikentynyt. Mitä silloin tehdään? Vahvistetaan elimistön omaa armeijaa takaamalla toisaalta suoliston – puolustuksen ykköslinjan – hyvä kunto, ja takaamalla elimistön antioksidanttipuolustukselle hyvä reservi.

 

Tulehdus kuriin

Suolistoa auttaa tulehdusta hillitsevä ruokavalio, jossa vältetään raffinoituja jauhoja ja sokereita, keinotekoisia makeutus- ja säilöntäaineita, teollisia valmisteita, sekä tarpeen mukaan gluteenia ja maitotuotteita. Huomio on puhtaassa, värikkäässä, kausipainotteisessa ja yksinkertaisessa ruuassa. Pääosassa ovat kunkin kauden vihannekset, marjat ja hedelmät, joista saadaan suolistolle tärkeitä kuituja, laadukkaat rasvat sekä hyvälaatuinen proteiini. Näitä kaikkia tarvitaan, jotta rasvainen iho saadaan kuriin. Lisäksi suolisto tarvitsee riittävästi D-vitamiinia ja niitä hyvä bakteereita, joita saadaan fermentoiduista elintarvikkeista ja probiootteina purkista.

Värikkäitä kasveja tarvitaan niin vitamiinien ja hivenaineiden kuin myös antioksidanttien lähteenä. Rasvainen iho tarvitsee PALJON antioksidantteja. Kasvisten antioksidantit ovat pääosin vesiliukoisia, joten niiden kaveriksi tarvitaan paljon hyvälaatuista rasvaa. Näitä saadaan pähkinöistä, siemenistä, avokadoista, oliivi- ja kookosöljystä sekä voista (kohtuudella käytettynä).

Rasva on muutenkin tärkeää, sillä siitä pääosin koostuu jok’ikisen solun kalvo, sen iho. Jotta solu pystyy pitämään pöpöt itsensä ulkopuolella, se tarvitsee hyvän suojamuurin. Erityisesti oliiviöljy auttaa vahvistamaan solukalvoja, joten sen lotraamista suosittelen lämpimästi myös rasvaiselle iholle.

Rasvaa tarvitsee myös tasapainoinen hormonitoiminta. Sen mennessä sekaisin, voi useimmiten heittää hyvästit myös hyväkuntoiselle iholle. Oikkuileva hormonitoiminta sotkee nimittäin myös aivojen välittäjäaineiden toiminnan, verensokerin ja näiden myötä vähitellen myös unirytmin. Tämä kaikki rasittaa niin maksaa kuin suolistoa, ja siinä sitä taas ollaan.

Rasvan lisäksi riittävä proteiinin saanti on tärkeää. Proteiineista rakentuvat niin välittäjäaineet kuin monia aineenvaihduntareaktioita aikaansaavat entsyymitkin. Proteiinin avulla ihosolut – muiden solujen tapaan – myös uudistuvat. Suosittelen proteiinia jokaiselle aterialle, ja suosittelen myös kohtuullista eläinproteiinin käyttöä, sillä erityisesti väsyneelle suolistolle se on useimmissa tapauksissa helpoin tapa saada kaikki tarvittavat proteiineista pilkottavat aminohapot.

Kasvissyöjien ja vegaanien on hyvä kiinnittää huomiota sekä riittävään proteiinin saantiin että siihen, että syöty rasva saadaan solun sisälle, solun käyttöön. Tähän tarvitaan lihassa oleva karnitiinia. Jos ruokavalio ei sisällä lihaa, karnitiinia on saatava purkista. Erityisesti ketoilijat – ja varsinkin jos tekevät sitä vegenä – tarvitsevat mitä todennäköisemmin karnitiinilisää.

 

Unohda ylihygienia

Hyviä bakteereja elää myös iholla. Ne suojaavat ihoa niin saasteilta kuin ilmassa leijuvilta pahisbakteereiltakin. Tästä syystä ihon liiallinen pesu on todella haitallista, sillä se vie mennessään myös hyvät bakteerit.

Liika pesu pesee iholta myös sitä suojaavat rasvan. Erityisesti talvella rasvainen suojakerros on supertärkeää, sillä pakkaset, viima ja kuiva huoneilma piiskaavat armotta herkkää ja ohutta suomalaisihoa. Pesu myös lisää osaltaan ihon rasvoittumista, sillä se aktivoi rasvaa tuottavia ihosoluja. Erityisesti talvella suosittelisin siksi valitsemaan erittäin hellävaraisia ja mieluiten öljy- tai maitopohjaisia pesutuotteita. Kosteusvoiteissa ihon hengittävyys ja toisaalta niiden kyky ravita ihoa mahdollisimman tehokkaasti, ovat kaiken A ja O, myös rasvaiselle iholle.

 

 

 

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.