Ihonhoito

Atooppinen iho – enää muisto vain!

5.2.2020,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Atooppinen iho on kiusallinen vaiva. Ihminen, joka siitä on kärsinyt jossain elämän vaiheessa tietää, miten sietämätöntä kutina voi olla, ja miten paljon vaiva voi hankaloittaa ja rajoittaa arkielämää.

Atooppinen ihottuma (joskus puhutaan atooppisesta ekseemasta) on tulehduksellinen ihosairaus, jossa perinnöllä ja ympäristötekijöillä on vahva rooli. Siitä kärsii arviolta noin 25% suomalaisista. Se koskettaa sekä lapsia että aikuisia. Ihan pikkuvauvoilla se voi ensin ilmetä maitorupena. Usein atopian puhkeamiseen liittyy isoja elämänmuutoksia ja lisääntynyttä stressiä. Myös allergisuus ja astma voivat altistaa atooppiselle ihottumalle – ja päinvastoin.

Talvi ja atopia

Atooppisen ihottuman ennustettavuus on vaikeaa – oireet tulevat ja menevät, helpottuvat ja pahenevat. Vaikka aaltoilevuus on yksilöllistä, tiedetään, että stressin ohella talvi pahentaa oireita lähes kaikilla. Kylmä ja kuiva talvi-ilma sekä sisätilojen lämmitys kuivattavat muutenkin ohutta suomalaisihoa, ja tämä saa ihon halkeilemaan ja hilseilemään. Kutina ja punoitus ovat tästä ensimmäiset merkit.

Vaikka atooppisen ihottuman hoito on aina tärkeää, on se talvella supertärkeää, vaikkei iho oireilisikaan. Ihon suojaaminen ja riittävä puhtaus ovat kaiken a ja o. Parhaiten ihoa suojaavat ja korjaavat puhtaat kasviperäiset öljyt, sillä ne pääsevät pienen molekyylirakenteensa ansiosta vaikuttamaan myös syviin ihokerroksiin. Rauhoittavat ja tulehduksia hillitsevät eteeriset öljyt, kuten laventeli, frankinsenssi, pelargonia, kamomilla ja ruusu tuovat lisätehoa kasviöljyihin ja rauhoittavat niin punoitusta kuin kutinaa hellävaraisesti ja ihoa ärsyttämättä. Parhaimpia kasviöljyjä atooppiselle iholle ovat jojoba-, aprikoosinkivi-, purasruohonsiemen-, kookos-, avokado- ja arganöljy.

Kasvi- ja eteeristen öljyjen sekoituksia voi käyttää niin iholla kuin kylvyssäkin. Kylvyssä käytettävät eteeriset öljyt sopivat sekoitettavaksi myös hunajan, täysrasvaisen luonnonjugurtin ja kookoskerman kanssa. Näistä saa kasvojen iholle tehtyä myös tehokkaita ja luonnollisia naamioita.

Talvella ihon suojaus myös vaattein on erittäin tärkeää. Viimalla ja piiskaavalla lumisateella myös kasvojen iho täytyy suojata. Urheilusuoritusten jälkeen kannattaa kiiruhtaa välittömästi pesulle, sillä hiki ärsyttää herkkää ja usein rikkinäistä atooppista ihoa. Pesuaineissa kannattaa ehdottomasti suosia öljymäisiä vaihtoehtoja, sillä ne jättävät iholle sitä suojaavan kalvon.

Katsaus vaatteisiin ja kodin pesuaineisiin

Vaatteiden osalta on tärkeää valita mahdollisimman luonnollisia materiaaleja. Joskus jopa värillä on väliä. Tummat vaatteet, joissa on käytetty runsaasti kemikaaleja ja väriaineita ärsyttävät herkistynyttä ihoa. Vaatteiden pesussa – ja kodin siivouksessa muutenkin – kannattaa myös suosia mahdollisimman luonnollisia ja hajusteettomia tuotteita. Joissakin tapauksissa atooppisen reaktion voi laukaista voimakkaasti hajustettu huuhteluaine, kodin yleispuhdistusaine, tai desinfioivia yhdisteitä sisältävä puhdistustuote. Yleiset naisten- ja miestenhuoneet tarjoilevat usein pahimpia hajukoktaileja. Atopian puhkeaminen tosin vaatii taustalleen myös geneettisen herkkyyden ja useimmissa tapauksissa myös jonkun toisen ympäristötekijän, kuten stressi – tai ruokavalio.

Kaikki tiet johtavat suolistoon – ja hyviin rasvoihin

Suolistosta ei päästä atooppisenkaan ihottuman kohdalla eroon. Sen merkitys on valtava. Pre- ja probioottien positiivinen vaikutus atopian hoidossa on virallisellakin tasolla tunnustettu tosiasia. Menisin itse vielä syvemmälle väittämällä, että suoliston limakalvon kunto ja suoliston mobiliteetti ylipäätään – bakteerikanta mukaan lukien – on ratkaisevassa roolissa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että monet suolisto-ongelmat, kuten vuotava suoli, IBS ja muut tulehdukselliset suolistovaivat, haitallisten bakteerien liikakasvu tai pitkään jatkunut ummetus tai ripuli voivat olla osatekijöinä atopian synnyssä. Hoitoprotokollassa ja myös atopian ehkäisyssä pitäisi siten kiinnittää ensimmäisenä huomio suoliston kuntoon ja varmistaa, että suolisto toimii moitteettomasti. Usein tämä tarkoittaa kuitupitoisen ravinnon sekä suoliston limakalvon hyvinvoinnille välttämättömien rasvahappojen lisäämistä ruokavalioon, ja toisaalta tulehdusta lisäävien ruoka-aineiden, kuten sokerin, valkaistujen jauhojen ja keinotekoisesti käsiteltyjen tuotteiden sekä teollisten rasvojen välttämistä. Joissakin tapauksissa ruuansulatusta tehostavista entsyymeistä on apua.

Mikroravintoaineiden osalta huomiota tulee kiinnittää erityisesti tulehdusta hillitseviin omega-3-ketjun rasvoihin, D-, B- ja C-vitamiiniin, sinkkiin sekä riittävään proteiinin saantiin. Värikkäiden vihannesten, hedelmien ja marjojen tuoma antioksidanttisuoja auttaa osaltaan suojaamaan herkistynyttä ihoa. Reipasta vedenjuontia ei tule unohtaa, sillä se on omiaan pitämään ummetusta loitolla. Se myös auttaa lisäämään atooppiselta iholta helposti karkaavaa kosteutta.

Ruokavalion ohella yksi atooppisen ihonhoidon kulmakivi on riittävä lepo ja yöuni. Usein atooppisen ihon reagointi yhdistyy stressintäyteiseen ajanjaksoon, jolloin nämä ovat kortilla. Lisäksi reagoiva iho aiheuttaa päänvaivaa ja taatusti rasittaa sosiaalista kanssakäymistä. Tämä ei vähennä stressitasoja. Siksi kaikenlainen rentouttava vapaa-ajantoiminta yhdessä levollisen ja vähintäänkin 7-8 tunnin tauottoman yöunen kanssa kuuluu ehdottomasti atooppisen ihottuman kokonaisvaltaiseen hoitoon.

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.