Ihonhoito

Asiakas kysyy: Miten saunoa ihoystävällisesti? Asiantuntija vastaa

7.6.2019,
Natural Goods Company

Me suomalaiset olemme onnekkaita – meillä on vahva saunakulttuuri, joka hoitaa ihoa, kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti“, ihastelee kosmetologi ja kouluttaja Johanna Joutsenniemi. Joku saunoo yhteisöllisesti, joku rauhoittuu yksin. Sauna puhdistaa ja stimuloi nestekiertoa, antaa selluliitille kyytiä, varsinkin jos hutkii vihdalla tai vastalla. Saunominen on ihana tapa virkistyä ja rentoutua, mutta jotta pysyttäisiin positiivisten vaikutusten puolella, on saunomisessa syytä ottaa huomioon yksilölliset rajoitukset.

 

PITÄÄKÖ IHO SUOJATA SAUNASSA?

Normaali-ihoinen voi saunoa vähä huolettomammin, mutta herkkäihoisten olisi syytä suojata kasvojen iho jollain hyvin neutraalilla voiteella. Tähän sopii esimerkiksi Providan Bio Neutral Creme. Kuumuus aktivoi ihoa ja kiihdyttää sen verenkiertoa. Toisaalta tämä on hyvä, mutta toisaalta äärimmäisen huono asia esimerkiksi couperosa- tai rosacea-ihosta kärsivien kannalta. Neuvoisin heitä välttämään saunomista kokonaan.

Ihomme tuottama oma rasva, eli sebum, suojaa meitä saunoessa. Usein rasva pestään kuitenkin suihkussa pois liian pesevillä tuotteilla (kuten sodium laureth sulfatea sisältävillä, tavanomaisen kosmetiikan puhdistustuotteilla) ja iho joutuu alttiiksi lämmölle täysin puolustuskyvyttömänä. Siirry siis ihan ensiksi sertifioidun luonnonkosmetiikan suihkugeeleihin vartalolle ja puhdistusmaitoihin kasvoille, joiden pesevät ainesosat pitävät ihon oman rasvan tallella. Ihon voi öljytä myös ennen saunaan menoa. Tähän sopii esimerkiksi kookosöljy tai muu kylmäpuristettu kantajaöljy. Lämmitellään hieman miedossa löylyssä, ja sitten suihkuun. Öljyä on vartalolla sopiva määrä, kun se on vielä helposti pois pestävissä.

VOIKO IHOA KUORIA SAUNAN JÄLKEEN?

“Kuorinta on ihan ok saunan jälkeen, mutta vasta jäähtyneelle iholle!“, Johanna tietää. Saunan jälkeen ei pidä käyttää aktivoivaa kuorintaa: saunassa pintaverenkierto aktivoituu jo valmiiksi, jolloin mitään happokuorintaa tai raastavia rakeita ei kannata käyttää. Esimerkiksi Essen hellä Microderm -kuorinta sopii tähän vallan mainiosti. Ihoa ei jynssätä, vaan kuorinta pyöritellään kevyesti kasvoille.

Muita hyviä vaihtoehtoja saunomisen jälkeen ovat Essen saviputsari Refining Cleanser, joka poistaa hikoilun myötä aktivoituneita aineenvaihduntatuotteita syvältä, mutta hellästi. Epäpuhdas iho nauttii saunassa Essen Clay Mask -savinaamiosta. Kun hikeä alkaa erittyä, naamio imee ihosta epäpuhtauksia ja sinne kertyneitä toksiineja.

Kasvot rakastavat kosteutta saunan jälkeen. Mádara SOS-kosteusnaamio, Mossan Vitamin Oil Cocktail yövoide/naamio, tai Kaén superkosteuttava naamio rauhoittavat ihanasti ja kosteuttavat ihosta kimmoisan.

 

MITEN VARTALO HOIDETAAN SAUNASSA?

Vartalon ihoa ei pidä unohtaa. Saunan yhteydessä voi kevyesti kuoria myös vartalon kassa-kintaalla kuten oikeissa hammameissa tehdään. Siirry löylyyn ja kun iho lämmin, ala kostealla kintaalla hankaamaan ihoa hellästi. Kuollut ihosolukko irtoaa kuin pyyhekumin puru.

Voit myös käyttää hellävaraista Mádaran Volcano Scrub Soap -vartalopalasaippuaa. Musta laavakivi poistaa hellävaraisesti kuollutta ihosolukkoa jättäen ihon puhtaaksi, raikkaaksi ja ihanteellisen pehmeäksi samalla kun kirkkaat ja virkistävät seetripuun ja limen tuoksunuotit aktivoivat aisteja. Jos ihosi ei ole herkkä, hellävarainen harjaus Iberon vartaloharjalla laittaa verenkiertoon vipinää.

Kesäaikana Providan Sokeri & Sitruuna -vartalonkuorinta virkistää ja raikastaa ihon. Sitruuna on antibakteerinen, lievästi huokosia supistava ja antiseptinen ja sen tuoksu nostaa todistetusti mielialaa.

On yksilöllistä, pitääkö saunan jälkeen enemmän viilentävästä vartaloemulsiosta, vai lämmittävästä öljystä. Öljy kannattaa levittää vielä kostealle iholle, niin se sekä imeytyy paremmin että vie vartaloon tärkeää vesikosteutta. Khadin 10 Herbs Cellulite Oil on nopeasti imeytyvä öljy selluliittiöljy hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Selluliittiöljyn kymmenen yrtin tehokas yhdistelmä aktivoi kehon lymfasysteemiä ja antaa kevyen lämmöntunteen iholle. Se hajottaa rasvoja ja poistaa myrkkyjä ihon eri kerroksista.

Vartaloemulsion ystävät ihastuvat Noora Shinglerin ja Mádaran yhteistyön helmeen, nokkosista voimansa saavaan Daily Defence -vartalovoiteeseen. Helposti imeytyvä vegaani voide rauhoitta ja suojaavien ominaisuuksien ansiosta hajusteeton voide sopii erinomaisesti eri ihotyypeille ja koko perheelle. Voisitko usko, että ikävästi polttava nokkonen voikin olla ihon paras kaveri?

Essen Rich Body Moisturiserin tehokosteuttava marulaöljy on voimakas antioksidantti, joka suojaa ja parantaa hilseilevää ihoa. Runsas rooibos-pitoisuus suojaa ihoa antioksidanttisesti ja kigelia-puun hedelmistä saatava uute korjaa auringosta johtuvia ihovaurioita. Laadukkaiden öljyjen, antioksidanttisten kasviuutteiden ja ylellisten eteeristen öljyjen yhteisvaikutus tekee tuotteesta todellisen luksus-tuotteen kuivalle iholle.

SAUNOMINEN ON KOKONAISVALTAISTA HYVINVOINTIA

Sauna on kaikkian aistien juhla“, Johanna hehkuttaa. Kaikki rakastavat tuoreen vihdan tuoksua, sillä se tuo mieleen uneliaan keskikesän raikkauden, loman, koivumetsän, pörriäiset ja tuoreen nurmikon. Uudestakaupungista ponnistava pieni Nystad Sauna Company on onnistunut vangitsemaan juhannussaunan tuoksumaailman näppäriin löylytuoksuihin. Ne sisältävät 100% kuivattua koivunlehtirouhetta. Yhdessä paketissa on kolme helppokäyttöistä saunan tuoksupussia, jotka liotetaan kiuluun, kuten teepussit.

Suomalainen koivu on tuoksutuotteiden sankaritar ja Suomen kansallispuu. Toisin kuin monissa muissa kielissä, suomen kielessä ei jaotella sanoja feminiineihin ja maskuliineihin. Meillä ollaan tasa-arvoisia. Suomalaisessa kansanperinteessä koivu yhdistetään silti naisellisuuteen ja viattomuuteen. Koivunlehtien eteeristen öljyjen hengittäminen virkistää mieltä. Niiden tuoksussa voit kuvitella olevasi suomalaisen luonnon rauhassa, olit sitten missä tahansa.

Lämmittäessäsi saunaa laita tuoksupussi kiulun pohjalle ja täytä kiulu mahdollisimman kuumalla vedellä. Anna tuoksun hautua kiulussa löylyhuoneessa saunan lämpiämisen ajan tai vähintään 20 minuuttia. Kokemuksemme mukaan tuoksu on parhaimmillaan n. 75 asteisessa miedossa lämmössä. Heitä löylyä normaaliin tapaan ja rentoudu. Valitse joko perinteinen koivu tai eksoottisempi koivu & minttu. Löylytuoksu on loistava mökkituliainen!

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.