Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Päivän paasto – hyvinvointia ja kepeyttä oloon

8.6.2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Myönnän, että olen aina ollut surkea paastoaja. Olen aina aika ajoin kokeillut jos jonkinnäköisiä mehukuureja, ja aina jokaisen kerran jälkeen todennut, ettei ollut mun juttu. Olen enemmänkin tykästynyt erilaisiin puhdistuskuureihin, joista Vogelin riisikuuri (kokeilkaapa joskus!) on aina vaan mun lemppari.

Tosin nyt olen löytänyt uuden rakkaan. Ranskassa uusin terveysvillitys on ns. päivän paasto. Idea ei sinänsä ole mikään uusi, Vogel’kin siitä aikoinaan puhui, mutta nyt sen on Ranskassa nostanut uudelleen tapetilla arvostettu, erittäin pidetty ja charmantti sydänlääkäri ja ravintoterapeutti Frédéric Saldmann. Herra on kirjoittanut useita kirjoja, joissa jokaisessa hän painottaa ihmisen omaa vastuuta terveydestään, ja sitä, miten valtava kapasiteetti ihmiskeholla on parantaa itse itsensä – kunhan sille annetaan mahdollisuus. Saldmann antaa kirjoissaan paljon järkeenkäypiä ja arkisia neuvoja, ja yksi näistä on juurikin päivän paasto. Hän toteaa, että hiirillä toteutetuissa laboratoriokokeissa on todettu päivän paaston vähentävän jopa 20% syöpäsairauksia. Ihmisillä 12-16 tunnin paaston on todettu vähentävän allergia- ja astmaoireita, parantavan ihon kuntoa, virkistävän kokonaisvaltaisesti, auttavan painonhallinnassa ja parantavan unenlaatua. Vau, mikä lista. Ja jos päivän paasto auttaa kamppailemaan muita elintasosairauksia vastaan, voiko yhden päivän saldoksi enää muuta toivoa?

Päivän paasto on toki vain päivän paasto. Sitä ei siten voida mainostaa detoksina eikä puhdistuskuurina. Sen idea lyhykäisyydessään on vähentää aika ajoin päivittäistä kalorimäärää ja toisaalta tarjota elimistölle – ja erityisesti ruoansulatusjärjestelmälle – pieni lepohetki. Lepohetki, jonka aikana soluilla on mahdollisuus uudistua ja parantua. Saldmann nimittäin toteaa, että kehossamme syntyy jokainen sekunti 20 miljoonaa uutta solua korvaamaan kuolleet, toimimattomat ja käytetyt solut. Hieno juttu sinänsä, mutta vanhetessa sekä väsymys- ja stressitiloissa soluvirheiden mahdollisuus kasvaa ja tämä avaa suoran väylän monelle sairaudelle. Paasto ja kalorimäärän vähentäminen jättävät elimistölle enemmän energiaa solujen uusiutumisprosessiin, jolloin haitallisten solumuutosten mahdollisuus vähenee. Saldmann muuten kertoo myös, että vähentämällä 30 % päivittäistä kalorimäärää, voitetaan 20% lisää elinaikaa. Aika hurjaa tämäkin.

Asiaan. Olen kokeillut päivän paastoa vasta kerran, joten tämä on ihan uusi juttu minullekin. Mutta ihastuin heti sen helppouteen ja nopeisiin vaikutuksiin. Uskon, että kesäkuumalla ja lomailun rennossa tunnelmassa päivän paastohetki on jopa helppo ja kiva toteuttaa.

Lyhykäisyydessään päivän paaston resepti on seuraava: Valitse itsellesi päivä, jolloin saat olla rauhassa ja päättää itse syömiset ja juomiset. On hyvä, jos voit halutessasi ottaa hiukan rennommin. Paastoa edeltävänä iltana syö kevyt illallinen – mieluiten ilman lihaa ja maitotuotteita. Paastopäivän aamuna korvaa aamiainen mieluisalla yrttiteellä, myös vihreä tee on sallittua. Yrttiteellä voi herkutella pitkin päivää, ja kaikki maut ovat sallittuja. Luomu on luonnollisesti paras vaihtoehto. Toinen tärkeä juoma on vesi, esimerkiksi sitrushedelmillä, kurkulla ja yrteillä maustettuna. Itse olen ihan heikkona sienillä luontaisesti fermentoituun kombutchaan, joka on ainakin näillä nurkilla hoteinta hottia. Se sopii erinomaisesti paaston yhteyteen, sillä se auttaa ylläpitämään suoliston hyvinvointia. Sitä voi hyvin naukkailla pitkin päivää yrttiteen ja vesilasillisten välillä. Illallisella saa jo syödä, joskin tosi kevyesti. (Mieheni, joka tekee usein asiat nurinpäin, päätti kerran lopettaa paaston pizzalla, ja totesi hyvin pian sen jälkeen, ettei olisi kannattanut. En siis suosittele sitä teillekään, vaikka kyseessä on vain yksi päivä.) Parhain ateria koostuu höyrytetyistä kasviksista ja gluteenittomasta viljasta. Päälle tujaus hyvälaatuista oliiviöljyä ja vaikka herbamarea mausteeksi. Tässä kaikki.

Tällainen päivän paasto saattaa tosipaastoajista tuntua ihan huijaukselta, ja myönnettäköön, että aikamoinen oikopolkuhan tämä on. Silti suosittelen kokeilemaan. Itse ainakin jäin ihan koukkuun, ihan jo siksi, että se on niin helppo toteuttaa kiireisen lapsiperhearjen keskellä.

Fyysisen paastoamisen lisäksi tykkään itse ideasta lisätä paastopäivään myös kaikenlaisen tietotulvapaaston. Toki oman ensimmäisen päiväpaastoni aikana tsekkasin tärkeimmät jutut, ja tein tarvittavat työt, mutta muuten annoin tietokoneen, puhelimen ja muiden älylaitteiden pysyä kiinni, enkä muutenkaan ollut kovin skarppina. Jätin tietoisesti ja tarkoituksella aivot narikkaan.

Kevyt jooga, leppoisa kävely, päikkärit ja mietiskely sopivat sen sijaan loistavasti päivän ohjelmaan – silloin kun tällaiseen downshiftaukseen on mahdollisuus. Silloin kun ei, kannattaa joustaa ja tehdä parhaansa. Mieheni teki kerran paaston päivänä, jolloin hän juoksi kokouksesta toiseen ja lensi illalla Pariisista kotiin. Pyörittelin päätäni ja ajattelin, että taas mennään peppu edellä puuhun ja lujaa, mutta ilmeisesti ei. Paastopäivän jälkeen hän oli supertyytyväinen, täynnä elinvoimaa ja totesi, ettei tennis ole vuosiin sujunut näin hyvin. Kukin siis tavallaan.

 

Ihania, kesäisiä paastopäiviä ja kertokaa kommentteja omista kokemuksista – kuulen niitä tosi mielelläni!

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.