Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Kosmetiikan syötävät hyvikset: porkkana tehostaa rusketusta ja suojaa ihoa UV-säteiltä

29.6.2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kesä on parasta aikaa nauttia tuoreita vihanneksia. Minun ehdoton suosikkini on porkkana. Se maistuu sopivasti raikkaalta ja makealta sellaisenaan, ja aivan taivaalliselta dippikastikkeiden, kuten maa-artisokka- tai anjovisdipin kanssa.

Porkkana on myös todellinen arjen superfood ja terveysruoka. Se sisältää monia vitamiineja ja hivenaineita, runsaasti kuituja ja happiradikaaleilta suojelevia antioksidantteja.

VÄRIT KERTOVAT ANTIOKSIDANTEISTA

Perinteisesti porkkanan tiedetään sisältävän erityisesti beetakaroteenia. Se on yksi tunnetuimmista antioksidanteista, ja se antaa porkkanalle sen raikkaan oranssin värin. Beetakaroteeni on ihon kannalta yksi tärkeimmistä antioksidanteista. Se auttaa korjaamaan ihoa, ja myös suojaamaan sitä auringon haitallisilta säteiltä. Tästä syystä porkkanoita ja porkkanamehua on kautta aikojen suosittu erityisesti keväisin, valmistamaan ihoa talven jäljiltä kesään ja auringonottoon. Tiivistetyssä muodossa beetakaroteenia käytetään myös ns. aurinkokapseleissa, jotka vahvistavat ja hoitavat auringolle herkistynyttä ja helposti palavaa ihoa.

Beetakaroteeni on myös A-vitamiinin esiaste. Terve suolisto pystyy muuttamaan beetakaroteenin, kuten muutkin karotenoidit, elimistölle tärkeäksi, rasvaliukoiseksi A-vitamiiniksi. A-vitamiini on sekä ihon että silmien hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeä vitamiini, ja lisäksi se osallistuu muun muassa kasvuun, luuston hyvinvointiin sekä solujen uusiutumiseen. Se on myös vahva antioksidantti. Sen puutteeseen voi viitata muun muassa halkeilevat suupielet sekä kuivat huulet ja silmät sekä heikko hämäränäkö.

Beetakaroteenin ohella porkkanassa on myös silmille tärkeää antioksidanttia, luteiinia. Erityisesti purppuran sävyisissä porkkanoissa on lisäksi antosyanideja, ja punaisista löytyy runsaasti lykopeenia. Ei ole siten täysin turhanpäiväistä haalia porkkanakulhoon myös perinteisestä poikkeavan värisiä porkkanoita. Värejä lisäämällä saa helposti laajennettua saatavien antioksidanttien kirjoa menettämättä muita porkkanan terveyshyötyjä.

KUITUJA JA B-VITAMIINIA

Porkkana on myös hyvä C- ja B-vitamiinien lähde. Lisäksi porkkanassa on runsaasti suolistolle ja sen bakteerikannalle hyödyllisiä kuituja. Kuidut laskevat lisäksi osaltaan porkkanan glykeemistä indeksiä tehden siitä loistavan laihduttajan ruuan. Porkkana sisältää myös runsaasti kaliumia, mikä osaltaan auttaa vähentämään kehon happamuutta. Tästä hyötyy niin sydän kuin koko keho, sillä emäksinen ympäristö on omiaan karkottamaan haitallisia pöpöjä ja bakteereja.

Porkkanan terveyshyödyt ovat parhaimmillaan silloin, kun porkkana popsitaan raakana, sillä erityisesti C- ja myös B-vitamiinit tuhoutuvat helposti kypsennettäessä. Kypsentäminen nostaa myös glykeemista indeksiä. Korkeimmillaan indeksi on keitetyistä porkkanoista tehdyssä pyreessä. Alimmillaan raa’assa, pikaisesti wokatussa tai matalalla lämmöllä rapsakaksi höyrytetyssä porkkanassa.

Erityisesti kesällä raa’at porkkanat ja niistä tehdyt raasteet ovat keholle mitä parasta ravintoa. Porkkanoiden pureskelu tekee lisäksi hyvää hampaille sekä tehostaa osaltaan ruuansulatusta. Pehmeäksi keitetyt porkkanat, niin hyviä kuin ne ovatkin, sulavat suussa jopa liian helposti, eivätkä siten herättele raa’an lajitoverinsa tapaan syljen eikä ruuansulatusentsyymien tuotantoa.

PORKKANA JA AURINKO

Porkkana on auringonpalvojan paras välipala, juurikin sen sisältämien karotenoidien ja erityisesti beetakaroteenin ansiosta. Karotenoidien tiedetään edistävän ihon ruskettumista samalla kun se suojaa ihoa palamiselta. Parhaiten porkkana ja karotenoidit suojaavat ihoa silloin, kun porkkanaa nautitaan sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Laadukkaat porkkanamehut ja raakojen porkkanoiden popsiminen yhdistettynä kylmäpuristettuun porkkanaöljyyn auttaa ihoa sekä valmistautumaan auringonottoon, suojautumaan auringon haitallisilta säteiltä sekä toisaalta aikaansaamaan kauniin tasaisen ja pitkäkestoisen rusketuksen. Porkkanaöljy auttaa hoitamaan myös kesäajan pikkuruhjeita ja ihovaurioita. Se on turvallinen ja monikäyttöinen tuote koko perheen lomakassiin.

Kommentointi suljettu

Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.