

Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet
Näin suojaat ihon auringon haitoilta
Aurinko tekee tunnetusti hyvää – se virkistää mieltä, kiihdyttää hormonitoimintaa ja auttaa kehoa tuottamaan elintärkeää D-vitamiinia. Aloita ihon totuttaminen aurinkoon jo kevättalvella ensimmäisten auringonpilkahdusten ilmestyttyä.
Auringossa on myös varjopuolensa, mutta jos huolehdit ihosta hyvin pitkin vuotta, voi kesästä nauttia huoletta. Kun tiedostat auringon riskit, joista pahimpana on palaminen ja soluvauriot, osaat tasapainoilla auringon hyötyjen ja haittojen välillä. Älä kuitenkaan stressaa liikaa, vaan nauti lyhyestä kesästämme – niin tekevät pohjoisen kasvitkin!

Suojaa iho ensisijaisesti aina vaatteilla, ja pysyttele varjossa
Tätä suosittelemme vauvoille, pienille lapsille sekä herkästi palaville vaaleaihoisille aikuisille. Myös normaali-ihoisen on hyvä pitää mukanaan huiveja, hattuja sekä muita suojaavia vaatekappaleita oleskellessaan auringossa pitkäaikaisesti. Ja joka kerta kannattaa siirtyä varjoon keskipäivän kuumimman paahteen ajaksi, noin kello 11–15.
Kasvojen herkkä iho kannattaa suojata erityisen hyvin. Uusimmat aurinkovoiteet eivät jätä vaaleaa kerrosta ihollesi vaan sulautuvat siihen täydellisesti. Lisäksi on saatavilla sävytettyjä versioita – olet luonnollinen oma itsesi myös auringossa.
Katso tuotevinkit auringossa oleiluun ja opi jotain uutta:
Aurinkovoiteet kasvoille

Mitä SPF tarkoittaa?
SPF tarkoitta samaa kuin suojakerroin. Se on lyhenne “Sun Protection Factor” -termistä, joka osoittaa suojauksen vahvuuden UVB-säteitä vastaan.
SPF 30 esimerkiksi tarkoittaa, että voit oleilla auringossa 30 kertaa pidemmän ajan, kuin ilman aurinkosuojaa. EU:n lainsäädännön mukaan laajan spektrin aurinkovoiteessa UVA-suojan on oltava vähintään 1/3 UVB-suojasta.
Tietysti myös vartalo tulee suojata auringolta. Muistitko korvalehdet? Entä yletyitkö selkään, ihan hihattoman t-paidan reunoille saakka? Huomasithan sandaaleista vilkkuvat jalat?
Aurinkovoiteet vartalolle

Miten fysikaalinen aurinkovoide poistetaan iholta?
Fysikaalisen aurinkosuojan tehtävä on muodostaa iholle suoja, ja siksi se luo ihon pinnalle “kalvon”. Nykyteknologian suojavoiteissa tämä suojakalvo ei tunnu iholla, ja on hengittävä. Tästä kalvosta auringon UV-säteet heijastuvat pois.
Aurinkosuojan antavat sinkki- ja titaanidioksidi on pestävä iholta pois illalla. Vaikka ne eivät imeydy ihoon, voiteen ihoa hoitava muu koostumus imeytyy, ja neutralisoi siellä auringon haittoja auringossa oleilun aikana. Silloin ihon hengittävyys ja optimaalinen toiminta pysyvät yllä, eikä suoja kerrostu iholle.
Aurinkovoiteen poistaminen kasvoilta ja vartalolta
Kuiva/normaali iho:
Puhdistusöljy vie tehokkaasti aurinkovoiteen mennässään. Öljyä on helppo ja nopea käyttää pelkän veden avulla ja se syväpuhdistaa ihohuokosia. Öljy on miellyttävä puhdistaja kaikille ihotyypeille joko ainoaksi puhdistustuotteeksi tai esimerkiksi Whamisan suositusta noudattaen kaksoispuhdistuksen ensimmäiseksi vaiheeksi. Poista aurinkovoide öljyn avulla ja jatka toiseen vaiheeseen Whamisan puhdistusgeelin avulla. Ota 1-2 pumppausta puhdistusöljyä kämmenelle ja hiero kevyesti iholle muutaman minuutin ajan. Lisää geeli kasvoille, öljyn päälle ja hiero molempia hetki yhdessä. Huuhtele runsaalla lämpimällä vedellä.

Rasvainen/sekaiho:
Aurinkovoiteen poistaminen vartalolta
Parhaiten fysikaalisen aurinkovoiteen saa poistettua iholta käyttämällä öljypohjaista pesuainetta, vartaloöljyä tai vaikkapa kookosöljyä. Avuksi voi ottaa myös mekaanista hankausta, kuten musliiniliinan, tai Konjac-sienen. Erittäin kuivaihoinen voi levittää suihkun jälkeen vielä kostealle iholle vartaloöljyn, joka helpottaa mahdollista kiristävää tunnetta tai after sun -voiteen, joka rauhoittaa ja ravitsee ihoa auringonoton jälkeen.
Aurinkovoiteiden peseminen pois iholta
Mitä on ruskettuminen?
Ruskettuminen on ihon luontainen suojauskeino UV-säteitä vastaan. Liiallinen UV-säteily ja sille altistuminen aiheuttavat kuitenkin ihon palamista, jolloin ihosolujen DNA voi vaurioitua ja ihossa muodostuu vapaita happiradikaaleja.
Happiradikaalit pääsevät tunkeutumaan soluseinämien läpi ja voivat tuhota solujen mitokondriot, jolloin solu kuolee. Tällöin iho rappeutuu ja vanhenee ennenaikaisesti, sekä erilaisten syöpien kehittyminen on mahdollista. Vältä siis liiallista auringolle altistumista ja totuta iho vähitellen UV-säteisiin. Huomioi, että jotkut lääkevalmisteet saattavat altistaa ihoa palamiselle.
Muista hoivata ihoasi auringossa oleskelun jälkeen after sun -tuotteilla.

Auringonoton jälkeen
Lue lisää auringolta suojautumisesta

Kesän kattavin tietopaketti aurinkoon
Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää aurinkosuojista. Kysyimme Facebook-seuraajiltamme, mikä aurinkosuojissa ihmetyttää tai mietityttää. Kysymyksiä tuli paljon ja niihin vastasi luonnonkosmetiikan asiantuntija, kouluttaja ja estenomi Maria Varon.

Porkkana tehostaa rusketusta ja suojaa ihoa UV-säteiltä
Porkkana on auringonpalvojan paras välipala sen sisältämien karotenoidien ja erityisesti beetakaroteenin ansiosta.

Ahkeran uimarin ihonhoitorutiini
Ihosi kaipaa erityistä huolenpitoa ennen uintireissua ja sen jälkeen, sillä uima-altaan veden sisältämät epäpuhtaudet voivat aiheuttaa iho-ongelmia. Kokosimme vinkit ihosi suojaamiseksi ja hoitamiseksi, vietit sitten päiväsi rantaveden roiskeissa tai uima-altaassa polskutellen.

Valmistele hiukset vastaanottamaan aurinko
Terveet ja hoidetut hiukset kestävät UV-säteiden haitalliset vaikutukset, ja pysyvät hyväkuntoisina läpi koko kesän.

Ai ai aurinkoihottuma – Syyt ja hoito
Aurinkoihottuma on esteettisesti ikävä ja kivulias vaiva. Se voi ilmentyä kuumotuksena, kutinana, punoituksena, näppylöinä, läiskinä tai jopa rakkuloina iholla. Näin hoidat aurinkoihottumaa.