Ekokoti

Poimi vinkit kodin talvisiivoukseen luonnollisilla puhdistusaineilla

20.1.2022,
Natural Goods Company

Talvinen pakkaspäivä on erinomainen mahdollisuus siivota koti raikkaan puhtaaksi.

Auringonsäteet paljastavat pölypallojen piilopaikat ja kirpeä pakkanen raikastaa petivaatteet ulkona. Kodista tulee ihanan puhdas. Siivouksen jälkeen on mukavaa käpertyä sohvannurkkaan nauttimaan raikkaammasta sisäilmasta – ja vaikka suklaasta.

Kodin perussiivous on hyvä tehdä säännöllisesti, esimerkiksi viikoittain, jotta kodin yleisilme pysyy siistinä ja pölyn määrä aisoissa. Niin voit unohtaa suursiivoukset etkä tarvitse myöskään kaikista tujuimpia aineita lian irrottamiseen.

Oletko tullut ajatelleeksi, että sillä mitä puhdistusaineita käytät siivouksessa, on vaikutusta ympäristöön sekä sinuun ja muihin kotonasi asuviin? Siivousaineiden valmistus, pakkaaminen ja kuljetus kuin myös kodinkoneiden käyttö kuluttavat energiaa. Pesuaineiden kemikaalit rehevöittävät vesistöjä. Puhdistusaineet voivat aiheuttaa tai provosoida erilaisia allergioita tai yliherkkyyksiä ja ihon kuivumista.

Siivoamattakaan ei kuitenkaan kannata jättää, sillä lika pinttyy vain tiukemmin kiinni ja siivoamatta jättäminen heikentää kodin sisäilman laatua.

Valitse luonnolliset puhdistusaineet

Kun valitset siivoukseen mahdollisimman luonnollista alkuperää olevia siivousaineita, rasitat ympäristöä vähemmän ja altistut itse pienemmälle määrälle kemikaaleja ja allergisoivia aineita.

Natural Goods Companyssä myytävien siivousaineiden jokainen raaka-aine on huolellisesti arvioitu ja niiden turvallisuus ihmisille ja ympäristölle varmistettu. Osassa tuotteita on kuitenkin käytetty luonnollisia hajusteita, jotka voivat aiheuttaa allergisia oireita, jos olet tuoksuherkkä. Valitse silloin hajusteeton vaihtoehto.

Jos ihosi kuivuu herkästi talvisin ja pesuaineita käsitelessä, suojaa iho siivouksen aikana suojakäsineillä.

Kokosimme vinkit kodin perussiivoukseen ekologisilla siivousaineilla!

Raikasta petivaatteet ja matot pakkasessa

Jos ulkona on reilusti pakkasta, petivaatteet eli tyynyt ja peitot voi viedä ulos tuulettumaan siivouksen ajaksi. Niihin jää puhdas tuoksu ja petivaatteiden tuuletus raikastaa huoneilmaa. Jotta pölypunkit kuolevat, petivaatteiden pitäisi olla pakkasessa useampi tunti.

Toinen, nopeampi vaihtoehto on viedä vuodevaatteet tunniksi saunaan 60 asteeseen. Varo, etteivät vuodevaatteet osu kiukaaseen!

Vie myös matot hetkeksi tuulettumaan. Jos onni käy ja ulos on satanut puhdasta puuterilunta, tuuletuksen jälkeen matoille voi antaa raikastavan lumipesun! Vie matto hangelle ja harjaa sen päälle ohut kerros lunta. Harjaa lunta maton päällä pitkävartisella harjalla. Nosta sitten matto mattotelineen tai terassinkaiteen päälle ja tamppaa se puhtaaksi.

Puhdista pölyt pinnoilta

Siivoaminen poistaa pinnoille laskeutuvaa pölyä ja parantaa sisäilmaa. Aloita lattian ja lattialistojen imuroinnista ja pyyhi pölyt muilta pinnoilta sen jälkeen. Pölyjen pyyhintään hyviä ovat staattiset liinat, joista pöly ei leviä ympäriinsä.

Muista puhdistaa pölyt välillä myös katon rajasta esimerkiksi valaisimista tai kattolistoista. Kattolistat voi imuroida, mutta valaisimien kanssa kannattaa olla varovaisempi. Jos et yletä pyyhkimään valaisimia tuolilla seisoen, esimerkiksi varrellinen pölyhuisku on tarkoitukseen mainio.

Tarkista, että pölynimurissasi on hyvät poistoilmasuodattimet ja vaihda ne riittävän usein. Silloin imuri ei päästä hiukkasia takaisin huoneilmaan ja imurin imuteho säilyy hyvänä.

Pyyhi tasot ja pese lattia puhtaaksi ilman turhia kemiallisia aineita

Pyyhi pöytätasot ja muut tahroja tai roiskeita keräävät pinnat pölyjen pyyhinnän jälkeen miedolla pesuaineella kostutetulla rätillä. Sopiva vaihtoehto on esimerkiksi Methodin yleispuhdistussuihke. Methodin tuotteet on valmistettu kasvipohjaisista biohajoavista ainesosista ja 1-PET-muovipullot on valmistettu 100 % kierrätetystä muovista.

Pese lattia mopilla, joka on kostutettu lattianpesuun sopivalla ekologisella puhdistusaineella. Methodin lattianpesuaineita ei tarvitse laimentaa vedellä vaan voit käyttää niitä sellaisenaan. Tarkista aina, että pesuaine sopii omalle lattiallesi ja ettet käytä pesuun liian märkää moppia – esimerkiksi laminaattilattialle sopii nihkeäksi puristettu moppi.

Luonnolliset puhdistusaineet kunniaan keittiössä

Todennäköisesti löydät hankalimmat tahrat keittiöstä, missä ruoanlaitossa roiskuva rasva kiinnittyy pintoihin. Valitse niiden puhdistukseen nimenomaan rasvatahrojen poistoon kehitetty tuote. Vältä myös keittiön puhdistuksessa voimakkaita kemiallisia siivousaineita, sillä ne eivät sovi yhteen elintarvikkeiden kanssa. Rasvatahrat irtoavat emäksisellä puhdistusaineella. Valikoimastamme löydät Methodin keittiönpuhdistusaineen, jolla siivoat keittiöstä rasvan ja tahrat tehokkaasti.

Jääkaappi ja pakastin on hyvä sulattaa ja pestä kunnolla pari kertaa vuodessa. Talvinen pakkaspäivä on mainio hetki siihen. Voit viedä ruoat siksi aikaa ulos kylmään terassille tai parvekkeelle. Pidä kuitenkin silmällä, että jääkaapin sisältö ei pääse jäätymään ulkona.

Kun sulatat jääkaapin tai pakastimen, tarkkaile, että sulamisvesi ei pääse valumaan lattialle. Jääkaapissa voi olla myös automaattisulatus, jolloin sitä ei tarvitse erikseen sulattaa.

Poista irtohyllyt ja laatikot. Pese ne kuumalla vedellä ja Methodin keittiönpuhdistussuihkeella tai astianpesuaineella. Suihkuta sitten pesuainetta jääkaapin sisäpuolella oleviin tahroihin ja pese sisäpuoli siivousliinalla ja kuumalla vedellä. Etene ylhäältä alaspäin. Pese myös laitteiden ulkopuoli ja muista imuroida laitteiden takaa, sillä laitteiden taakse kertyvä pöly on paloturvallisuusriski. Jos jääkaapin takana oleva ritilä tukkeutuu pölystä, jääkaappi myös kuluttaa enemmän energiaa.

Jääkaappia ei tarvitse siivota jatkuvasti, kun huolehtii että pilaantuneet ruoat eivät levitä sinne epämiellyttäviä hajuja, ja ruokatahrat pyyhkii tuoreeltaan pois.

Lasit kirkkaaksi – hyödynnä siivouksen monitoimiainetta

Pyyhi peilit säännöllisen perussiivouksen yhteydessä. Sormenjäljet ja roiskeet peileissä saavat kodin yleisilmeen helposti nuhjuiseksi. Peilien pyyhintään voit käyttää Methodin ikkunanpuhdistusainetta tai veteen laimennettua Mulieresin pyykkietikkaa ja siivousliinaa. Pyykkietikka on todellinen siivouksen monitoimiaine: pyykin raikastamisen lisäksi se sopii peilien ja ikkunoiden pesuun, silityssuihkeeksi sekä kylpyhuoneen ja keittiön puhdistukseen.

Paras aika pestä ikkunat on alkusyksy tai loppukevät siitepölykauden jälkeen. Saat myös ikkunat loistavan kirkkaiksi laimennetulla pyykkietikalla tai Methodin ikkunanpuhdistusaineella.

Hyppää raikkaiden vällyjen väliin

Mikään ei ole parempaa kuin käpertyä illalla puhtaisiin lakanoihin. Lakanat suositellaan vaihtamaan muutaman viikon välein. Iho on kosketuksissa lakanoiden kanssa paljon, joten valitse hellä ja luonnollinen pyykinpesuaine, joka ei ärsytä ihoa.

Virossa valmistetut Mulieresin luonnolliset pyykinpesunesteet eivät sisällä parabeeneja, petrokemikaaleja, synteettisiä hajusteita tai väriaineita ja ne sopivat myös herkälle iholle ja vauvoille. Pyykinpesunesteiden ainesosista 99,97% on luonnollista alkuperää ja 100% vegaanisia. Tuoksut tulevat luonnollisista eteerisistä öljyistä. Jos et kaipaa pyykkiisi tuoksua, Mulieresilla on myös hajusteeton pyykinpesuaine.

Saat vuodevaatteista ihanan pehmeät ja raikkaat lisäämällä huuhteluainelokeroon muutaman korkillisen Mulieresin sitruksista pyykkietikkaa. Pyykkietikka tekee väreistä kirkkaampia, poistaa pesuainejäämät pyykistä, poistaa tekstiileistä sähköisyyttä ja ylläpitää myös pyykinpesukoneen kuntoa poistamalla bakteereita, pesuaineen jämiä sekä kalkkia.

Helppoa kuin hein… suihkussa käynti

Kylpyhuoneessa on sekä kalkki- että rasvatahroja. Kalkkikertymät lähtevät happamalla ja rasvatahrat emäksisellä puhdistusaineella.

Voit helpottaa kylpyhuoneen siivousurakkaa ottamalla käyttöön Methodin Daily Shower -suihkunpuhdistussuihkeen. Suihkuttele sitä suihkun jälkeen kosteille pinnoille, älä huuhtele tai pyyhi pois. Seuraavalla suihkukerralla irronnut lika huuhtoutuu veden mukana pois.

Käytä kylpyhuoneen perussiivouksen yhteydessä Methodin kylpyhuoneenpuhdistussuihketta, joka irrottaa kalkin, pesuainejäämät ja -tahrat kaakeleista ja kalusteista. Puhdista myös WC-istuin samalla aineella. Pöntön ulkoreunojen pesuun riittää yleispuhdistussuihke.

Tarvittaessa voit käyttää emäksistä puhdistusainetta kylpyhuoneen rasvatahroihin.

Sitten on siivouksen jälkipyykin vuoro

Pese lopuksi siivoukseen käyttämäsi liinat ja laita ne kuivumaan. Välillä siivousliinat on hyvä pestä pesukoneessa vähintään 60 asteen ohjelmassa.

Vinkki: Voit pestä siivousliinat muun pyykin seassa, sillä kuuma vesi tappaa bakteerit.

Lopuksi nauti puhtaasta kodista

Siivouksen jälkeen pese kädet huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä. Taikan käsisaippua ylläpitää ihon kosteustasapainoa käsienpesun aikana. Elvytä iho levittämällä käsiin kosteuttavaa käsivoidetta, kuten Nurmen syväkosteuttavaa käsivoidetta tai Haut-Ségalan luomu sheavoita.

Sitten on aika istahtaa sohvalle ja vetää keuhkot täyteen raikasta sisäilmaa. Keitä mukillinen teetä, avaa suklaalevy (vaikka joku näistä Tony’sin herkullisista suklaista) ja uppoudu hyvään kirjaan tai sarjaan.

0 0 votes
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.