Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kosmetiikan syötävät hyvikset: Parsakaali – arjen superfood nro 1.

joulukuu 25, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, vai pitäisikö sittenkin sanoa mieluummin parsakaali. Ehkä pitäisi, ja väheksymättä tutun omenan monia terveysvaikutuksia. Parsakaalin hyvät vaikutukset on tunnettu jo kauan, mutta viime vuosien tutkimusten myötä tietoisuus parsakaalin lähes murskaavista positiivista vaikutuksista on vain lisääntynyt. Parsakaalissa on eittämättä tähtiainesta, ja sen voi hyvällä omalla tunnolla nimetä arjen ykkössuperfoodiksi.

 

Kuitua, kuitua enemmän kuitua

Parsakaalissa on erityisen paljon kuitua, sadassa grammassa jopa 19%. Kenellekään on tuskin enää yllätys, että terveyden, ja erityisesti suoliston terveyden kannalta kuitu on kaiken A ja O. Se auttaa ylläpitämään suoliston hyvinvointia lisäämällä terveyttä edistävää bakteerikantaa sekä tukee maksan toimintaa muun muassa vähentämällä ummetusta, joka voi pahimmillaan lisätä kehon myrkkykuormaa ja maksan rasitusta.

Kuidun ohella parsakaalissa on paljon proteiineja, ja vihreän värinsä ansiosta paljon lehtivihreää ja B-vitamiineja, erityisesti tuikitärkeitä folaatteja. He, jotka ovat kiinnostuneet geeneistä ja ovat kuulleet metylaatiosta tietävät, että folaattien runsas saanti on vielä paljon luultua tärkeämpää. Parsakaalissa on myös runsaasti C- ja K-vitamiineja, jopa niin, että 100 grammaa täyttää reippaasti päivittäisen saantisuosituksen. Sama annos täyttää kolmanneksen kalsiumin tarpeesta. Tämä tekee parsakaalista myös luuston lujittajan.

Muiden ristikukkaisten kasvien – joita kaalien ohella ovat muun muassa lanttu, nauris, retiisi ja sinapit – tapaan parsakaalissa on lisäksi runsaasti monenlaisia antioksidantteja. Nämä selittävät pitkälti sen, miksi kaalikasvit ovat nyky-ymmärryksen mukaan yksi tärkein terveyttä edistävistä ruoka-aineista. Parsakaalissa on muun muassa verenkierrolle ja sydänterveydellä hyväätekeviä flavonoideja sekä silmien ja ihon terveydelle tärkeitä luteiinia ja zeaksantiinia. Näitä, jos mitä tarvitaan tämän päivän yhä vain stressaavammaksi käyvässä arjessa ja ruuhkavuosien rytinässä.

Timanttiset aktiiviaineet

Tärkeimmät on vielä mainitsematta. Ne ovat ristikukkaisten sisältämät superantioksidantit, sulforafaani ja indoli-3-karbinoli. Näistä ensimmäinen, sulforaani, on rikkiä sisältävän glukosinolaatin metabolian tulos. Sen uskotaan ehkäisevän monia syöpälajeja, parantavan sydän- ja verisuoniterveyttä ja ehkäisevän ennenaikaista ikääntymistä aktivoimalla kehon omia antioksidantteja sääteleviä geenejä. Sulforafaani näyttää alustavien tutkimusten valossa tukevan myös aivoterveyttä tilanteissa, joissa aivojen hapensaanti on syystä tai toisesta huonontunut.

Toinen glukosinolaatista metaboliatuote, indoli-3-karbinolia on lienee joillekin tuttu DIM-nimisen ravintolisän muodossa. Indoli-3-karbinolia on tutkittu paljon erityisesti hormonaalisten syöpien hoidossa, sillä sen uskotaan vähentävän kehon liiallista estrogeenia ja näin tasaavan hormoniaineenvaihduntaa. Tästä kemiallisesta yhdisteestä on apua myös muiden hormonaalisten ongelmien hoidossa.

Eikä tässä vielä kaikki. Ristikukkaisten ja myös sipulikasvien ja kananmunien sisältämä rikki jo sellaisenaan on todellinen superaine. Se on erittäin tärkeä osatekijä maksan detoksifikaation toisessa vaiheessa, jolloin ensimmäisen vaiheen myrkylliset yhdisteet muutetaan myrkyttömiksi ja eliminoitaviksi.

 

Parsakaali revisité

Parsakaali päivässä pitää lääkärin loitolla voi hyvinkin pitää paikkansa. Joskaan kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää. Valmistustavalla on erittäin iso merkitys.

Parhain teho parsakaalista saadaan irti, kun se nautitaan joko raakana tai höyrytettynä 90 sekunnin ajan. Kyllä, 90 sekunnin ajan. Näin sen monet mikroravintoaineet pysyvät aktiivisina samalla kuin monet entsyymien estäjät – ne, jotka estävät näitä huikean hienoja mikroyhdisteitä toimimasta – poistuvat. Suolistokin tykkää enemmän hiukan pehmennetystä ruokamassasta.

Huono vaihtoehto ei kuitenkaan ole höyryttää parsakaalia hiukan pidempään, wokata tai hauduttaa uunissa lempeästi. Kunhan pitää huolen siitä, että lämpötila pysyy aisoissa ja parsan nuput eivät kärähdä. Silloin ollaan menty ojasta allikkoon.

Parsakaali sopii nopeasti kypsennettynä niin salaattien, wrappien kuin pastojenkin maustajaksi, sekä yrttien kera monen tahnan ja peston raaka-aineeksi tai smoothien sekaan. Oletko jo kokeillut persilja-parsakaalipestoa tai parsakaali-kiivi-mango-inkiväärismoothieta?

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.