Toimitus / Natural Goods Company

Negatiivinen ajattelumalli on helppo ja vaivaton – mutta kannattaako se?

syyskuu 25, 2019,
Natural Goods Company

Äh, kylläpä taas veden lämpiäminen kestää. Onpa harvinaisen keskinkertaista kahvia. Ei hitto mikä ruuhka. Vitsi miten pitkä tehtävälista. Onpa ärsyttävä työkaveri, taas se valittaa ongelmistaan, ihan kuin tässä ei muilla niitä olisi. Sukkahousujen varvassauma hiertää taas varpaita. Lounas on mauton. Illalla hirveästi kotitöitä. Taas uusi mustapää poskipäässä. En ehtinyt tänäänkään soittaa äidille. Inhottavaa, tyynyllä on tahra. Ei jaksa. 

Negatiivinen ajattelumalli on helppo ja vaivaton. Jokaisessa päivässä on taatusti tarpeeksi pieniä ärsykkeitä ja epämukavuuksia, joilla voi mukavasti pilata päivän kuin päivän. Negatiivinen ajattelu on ihmisaivoihin kirjattu selviytymismekanismi, se tulee luonnostaan ja auttaa meitä selviytymään myrkkymarjojen ja petoeläinten keskellä.

Sinänsä se vain tuppaa olemaan melko turha, koska lähes kaikki tarjolla oleva ruoka on myrkytöntä ja vapaana riehuvia karhuja harvemmin tapaa toimistorakennuksissa.  

Hyvä uutinen on, että aivot pystyy uudelleenohjelmoimaan niin, että ajatusmalli onkin lähtökohtaisesti aina positiivinen. Helppoa se ei ole, mutta mahdollista.

Se vaatii omaan mieleen tutustumista, tietoista ajatusten pohtimista, pysähtymistä ja kaikenlaisten tunteiden hyväksymistä. Lopputulos on kuitenkin kovan ajatustyön arvoinen, sillä positiivisuus usein vähentää merkittävästi stressiä ja tekee elämästä paljon hauskempaa. 

Ensimmäinen askel kohti positiivisempää elämää on miettiä omaa suhtautumista tilanteisiin. Mindfullness-valmentajamme Anna-Maria Sinisalo suosittelee Re-Start MIELI-osiossa aamuisin valitsemaan intention, aikomuksen, joka määrittää suhtautumisen kaikkiin päivän tapahtumiin tai ajatuksiin.

Valita voi esimerkiksi ilon, lempeyden, seesteisyyden tai jopa riemun. Negatiiviset ajatukset ovat osa elämää, mutta jos suhtautuu omaan harmistukseensa lempeästi tai keskittyy ajattelemaan ikävässä tilanteessa tietoisesti asian parhain päin, päivä tuntuu kevyemmältä. 

Negatiivisuuden hallintaan ottaminen liittyy vahvasti myös omien ajatusten tutkimiseen. Älä ole itsellesi ankara, vaan pohdiskele kaikessa rauhassa tyypillisiä reaktioitasi ja ajatuspolkujasi.

Millaisella äänensävyllä puhut mielessäsi? Miten tämä äänensävy vaikuttaa toimintaasi? Minkälaisissa tilanteissa negatiivisuus puhkeaa ja minkälaisia tuntemuksia tai tilanteita se elämässäsi aiheuttaa? 

Usein negatiivisten ajatusten kierre herättää vähintään tyytymättömyyttä, ja usein myös epävarmuutta, koska kaikista rumimmat sanat ja kovimmat kritiikit säästämme itsellemme, kammottaviin sättiviin yksinpuheluihimme.

Tämä tapa on monille hyvin yleinen ja samalla halvaannuttava. Epävarmuus salpaa meidät paikoilleen ja estää meitä näkemästä sitä kaikkea hyvää, mitä elämässämme on.

Siksi onkin niin tärkeää ottaa ajatukset hallintaan ja suunnata ne kohti omaa onneasi ja hyvinvointiasi. Tänään valitsen onnen. 

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.