Toimitus / Natural Goods Company

Yhden herkku on toisen myrkky

syyskuu 5, 2019,
Natural Goods Company

Ayurvedan näkökulmasta jokaisella kehotyypillä on yksilöllinen aineenvaihdunta, ruansulatus ja energian kulutus, siksi jokaisella kehotyypillä on oma lautasmalli. Lautasmalli kertoo kunkin kehotyypin perusruoka-aineiden suhteen.

Lautasen sisältö puolestaan vaihtelee mm. vuodenajan mukaan. Kesällä syömme yleensä kevyesti, mutta syksyllä ilmojen viiletessä tekee jo mieli lämmintä ja ravitsevaa ruokaa.

”Sama ruoka voi toiselle olla myrkkyä, toiselle nektaria”, kertoo Re-Start -valmennuksen asiantuntija Pardaman Sharma. ”Tämän vuoksi on tärkeää tietää oma kehotyyppi. Usein ihmiset miettivät, että vaikka minä syön jo puhdasta ruokaa ja käytän luomua, en voi hyvin ja kärsin erilaisista oireista. Mikä puuttuu? Puuttuu yksilöllisyys”.

”Esimerkiksi sitruunaveden juonti aamuisin on suuri trendi. Se ei kuitenkaan sovi kaikille. Jos on korkea verenpaine, iho-oireita tai närästystä, silloin sitruuna ei sovi. Mutta jos on taas puolestaan matala verenpaine, hidas suoli, sitten sitruunavesi on erittäin hyvä. Sama on pähkinöiden kanssa. Normaalisti kerrotaan, että kaikkien tulisi syödä terveellisiä pähkinöitä, mutta jos iho on herkkä, tai vatsa on herkkä, kuten usein Pittalla on, pähkinät eivät sovi.

Jos kehotyyppi on Vata, silloin pähkinät taas sopivat. Olemme erilaisia ja siksi meidän pitää syödä omalle kehotyypillemme sopivaa ruokaa”.

Tuntemalla kehotyyppisi tunnet itsesi

”Ayurvedan myötä opit, mikä on sinulle plussaa. Kerron esimerkin. Olen itse Pitta, ja minä käyttäydyin kuin Pitta. Jos Pitta on tasapainossa, minulla on intohimoa, itseluottamusta. Mutta jos syön väärää ruokaa, esimerkiksi välillä työmatkan takia, olen kotona heti vihainen ja hikinen. Näin oppii itsestään.

Vaimoni on esimerkiksi Vata. Välillä kun olen esimerkiksi kotona vihainen, (tämä tapahtuu noin kerran vuodessa), vaimoni toteaa, että hei Pittasi on koholla, anna minun hoitaa se! Näin ymmärrämme kotona paremmin toisiamme.

Ayurveda auttaa parisuhteessa kumppanin parempaan ymmärtämiseen. Kun tietää oman kehotyyppinsä ja kumppanin kehotyypin, tietää mikä itselle on hyväksi ja mikä toiselle on hyväksi”.

Ayurvedan perustana on ajatus, että terveys on kehon, mielen ja sielun tasapainoa.

Yksilöllinen kehotyyppimme vaikuttaa näihin kaikkiin ja toisinpäin. Kehotyyppisi määrittää sinulle sopivat elämäntavat ja ruokavalion, joiden avulla löydät hyvän olon tuovan tasapainon.

Ayurveda-valmennuksessa opit, miten ravinnolla voi joko häiritä tai ylläpitää kehon tasapainoa, miten edistät kuona-aineiden poistumista ja miten myös vuodenajat vaikuttavat olotilaasi ja kehosi tasapainoon.

Muun muassa ajatusprosessimme tai ruoansulatus sekä ruumiinrakenne, määräytyvät kehotyypin mukaan. Erilaiset vaivat, joista kärsimme, ovat seurausta siitä, että kehotyyppimme on epätasapainossa. Ayurveda-valmennuksessa opit määrittelemään oman kehotyyppisi, ja ravitsemaan sitä oikeanlaisesti sekä fyysisesti että henkisesti.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.