Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kosmetiikan syötävät hyvikset: Kurkuma – maustekaapin keltainen ihme

elokuu 24, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Muistan kurkuman erityisesti lapsuuden etelänmatkoilta. Äitini halusi ehdottomasti paikallisiin maustekauppoihin ostamaan ”köyhän sahramia”, kurkumaa. Jos hän tuolloin olisi tiennyt, millaisen kohun ja kuuluisuuden tämä köyhän kansan mauste sai aikaan parikymmentä vuotta myöhemmin, olisi hän kenties valinnut sanansa toisin.

 

Kurkuma ja kurkumiini

Kurkumaa pidetään tänä päivänä kenties yhtenä tehokkaimpana luonnonlääkkeenä. Nopea vilkaisu tieteellisten julkaisujen luetteloon Pubmediin paljastaa, että tämä keltainen ihme on pääosassa yli 5000 tieteellisessä tutkimuksessa. Sen vaikuttava aina kurkumiini on mukana reippaasti yli kymmenessä tuhannessa tutkimuksessa. Vau.

Suosio selittyy pitkälti kurkuman – tai tarkemmin sanottuna kurkumiinin – kahdella tärkeällä ominaisuudella: Kurkumiini ehkäisee erittäin tehokkaasti tulehduksia, ja se on erittäin tehokas antioksidantti.

Ennen näihin pureutumista, on kuitenkin tärkeää selvittää joskus arkikielessä sekaisin menevien termien ero, ja se, mikä erottaa halvan ja toimimattoman kurkumatuotteen tehokkaista ja tutkimuksissa upeita tuloksia saavuttaneista, laadukkaista tuotteista.

Eli, kurkuma on mausteen nimi. Se on tämä köyhän keittäjän sahrami. Kurkumasta noin 3 prosenttia on kurkumiinia, kemiallista yhdistettä, josta kurkuman huikeat terveyshyödyt on eri tutkimuksissa löydetty. Kurkumiinin tiedetään vaikuttavan noin 400-800 milligramman päiväpitoisuuksissa, mikä äkkiä laskettuna tarkoittaa huikeita määriä kurkumaa. Maustetta pitäisi siten syödä grammakaupalla, jotta siitä olisi sanottavaa terveyshyötyä. Pelkkä curryn syöminen ei riitä.

Toinen kurkuman ongelma on sen nopea kulkeminen maha-suolikanavan läpi – kurkumiinilla ei ole aikaa imeytyä verenkiertoon. Kulkua voidaan hidastaa erityisesti mustapippurilla, jota fiksusti lisätään curryynkin. Mustapippurin sisältämä piperiini hidastaa kurkuman kulkua, ja lisää kurkumiinin imeytymistä jopa 20-kertaisesti. Piperiinin kanssa saa kuitenkin olla tarkkana, sillä suurina pitoisuuksina se aiheuttaa suolisto-ongelmia, hidastaa osaltaan myös myrkyllisten yhdisteiden kulkua ja eliminointia sekä saattaa muuttua karsinogeeniksi.

Kurkumatuotteen valinnassa kannattaa siis olla tarkka. Kurkumamarkkinoiden kuumenemisen myötä markkinoilla on lisäksi paljon säteilytettyjä ja epäpuhtaita tuotteita. Kurkumatuoteostoksilla luottaisin itse vanhaan sanontaan: ”köyhän ei kannata ostaa halpaa”, ei vaikka kyse olisi köyhän sahramista.

kurkuman hyötyjä

Solujen suoja ja tulehdusten sammuttaja

Miksi kurkuma? Sen tiedetään olevan yksi tehokkaimmista ja monipuolisimmista antioksidanteista. Se on rasvaliukoinen, joten se puree myös erittäin haitallisina pidettyihin lipopolysakkarideihin, monimutkaisiin kemiallisiin yhdisteisiin, jotka lisäävät sekä kehon tulehdustilaa että hapetusstressiä. Kurkumiini näyttää tutkimusten valossa myös tehostavan kehon omien antioksidanttien toimintaa, joten se toimii kahdella tapaa joka puolelta hyökkääviä, ja hapetusstressiä aiheuttavia, vapaita radikaaleja vastaan.

Lisäksi kurkumiini näyttäisi toimivan tehokkaasti sekä solun ulko- että sisäpuolella. Se pystyy siten estämään myös solun sisällä tapahtuvia – usein kaikkein haitallisimpia – vapaiden radikaalien hyökkäyksiä. Nämä saattavat pahimmillaan johtaa sekä mitokondriossa että tumassa tapahtuviin solumuutoksiin.

Antioksidanttiominaisuutensa ohella kurkumiini on estää tulehduksia. Se estää yhden tunnetun pahiksen, NF-Kappa-B:n toimintaa. Tämän uskotaan olevan avaintekijä hiljaisen tulehduksen ylläpitäjänä, sillä se aktivoi monia tulehdukseen yhdistettyjä geenejä. NF-Kappa-B:n tiedetään olevan osallisena monessa kroonisessa sairaudessa, myös syöpäsairauksissa, ja juuri tästä syystä kurkumiini on innoittanut lukuisaa tutkijaa.

Kurkumiinin tiedetään auttavan myös monessa arkisessa vaivassa vatsan ja suoliston ongelmista, migreeniin, päänsärkyyn ja kuukautiskipuihin sekä niveltulehduksiiin ja iho-ongelmiin. Kurkumiinista on hyötyä myös raskasmetallien ja muiden haitallisten yhdisteiden eliminoimisessa, sillä se tukee tehokkaasti maksan detoksifikaatiota.

Vaikka curryn syöminen ei yksin riitä, ei kurkuman lisäämisestä ruokaan ole mitään haittaa. Trendikkään kurkumalatet ja –smoothiet lisäävät päivittäistä kurkumiinin saantia hieman, ja laadukkaan kurkumatuotteen tukena niistä on hyötyäkin.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.