Toimitus / Natural Goods Company

Stressi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti – hoida se myös kokonaisvaltaisesti: vinkit stressin lievitykseen

elokuu 20, 2019,
Natural Goods Company

Stressiä ja kiirettä pidetään nykyisin aivan normaalina olotilana. On jopa muodikasta puuskahtaa töissä “on niin kiire!” ja kuitata sillä hyvän työntekijän leima. Kuitenkin tehokkain työntekijä on se, joka ymmärtää niin henkisen kuin fyysisenkin levon merkityksen.

 

STRESSI SAA AIKAAN MATALA-ASTEISEN TULEHDUKSEN

Stresssireaktio on hyvin alkukantainen, taistele tai pakene -reaktio, joka on aikanaan auttanut ihmistä selviytymään vaaratilanteista. Stressillä on myös positiivinen puoli: se pitää valppaana, tehokkaana ja energisenä. Liikaa on kuitenkin aina liikaa!

Kun verensokeri nousee, ruuansulatus pysähtyy, stressihormonit saavat aistit terävöitymään ja aivojen järkeilyalue heikkenee, on ihmisen helppo pötkiä pakoon uhkaavaa petoa. Nykyisin reaktio on aivan sama fyysisesti, mutta ihminen todennäköisesti istuu työpöydän ääressä tai auton ratissa, tai pyörii unettomana sängyssä.  Maailma ympärillämme rullaa koko ajan omalla rytmillään ja joskus asioita tapahtuu liikaa ja liian nopeasti. Maailman rytmiä onkin mahdoton hallita. Siksi usein tempaudumme mukaan kiireeseen ja yritämme selvitä arjesta autopilotilla. Juokse tai kuole -tila ottaa helposti hallinnan ja silloin on aika painaa jarrua. 

Pitkään jatkuessaan stressi ja kiireen tuntu tai levon puute voivat aiheuttaa niin matala-asteisen tulehduksen lisääntymistä, kuin muitakin terveysongelmia.  Matala-asteinen tulehdus ei tunnu eikä näy. Se kuitenkin osoittaa kehon toimintojen olevan epätasapainossa. Sairaudethan eivät synny yhdessä yössä vaan vähitellen pidemmän ajan kuluessa.  

Monella suomalaisella on jokin pitkäaikaissairaus, kuten astma, allergia, nivelrikko, masennus, tulehduksellinen suolistosairaus, sydänsairaus tai diabetes. Matala-asteinen tulehdus on näillä sairauksilla on yllättäen yhteinen nimittäjä, vaikka se ei ei sinänsä tunnu eikä näy. Tämä salakavala tulehdustila kytee usein taustalla pitkään ennen sairauden puhkeamista näkyviin. Ruokavalio on tehokas keino matala-asteisen tulehduksen vähentämiseen ja sitä kautta sairauden syyhyn vaikuttamiseen. Se kuitenkin osoittaa kehon toimintojen olevan epätasapainossa. 

Suoliston hyvästä kunnosta ja mikrobikannasta huolehtiminen onkin yksi tärkeimmistä seikoista, kun halutaan vaikuttaa matala-asteiseen tulehdukseen sen juurisyistä käsin. Kun suolistoa hoidetaan päivittäin kuitupitoisella ja kasvispainotteisella ravinnolla, suoliston limakalvon kuntoa edistävä bakteeristo pysyy elinvoimaisena.

Tulehduksen vähentäminen onnistuu terveellisellä ravinnolla, riittävällä unella sekä stressin hallintakeinojen käyttämisellä. Voit käyttää monia todella tehokkaita ruoka-aineita matala-asteisen tulehduksen vähentämiseksi. Osittain kiire on mielentila, mutta maailmamme on oikeastikin muuttunut nopeammaksi ja esimerkiksi työ- ja opiskelumaailmassa vaatimukset ovat lisääntyneet. Ehkä myös haalimme itsellemme liikaa tekemistä, sillä  unesta nipistäminen on myös yleistynyt. Tämä ei välttämättä ole kovin hyvä asia elimistömme kannalta, sillä se on edelleen sopeutunut hitaaseen elämään. Ihmisen elimistöhän on edelleen samanlainen kuin ennen – jopa lähes samanlainen kuin kivikauden ihmisellä. Stressin on tarkoitus olla väliaikainen ja nopeasti palautuva ilmiö, ei jatkuva olotila 

HENKINEN STRESSINHALLINTA TÄRKEÄSSÄ ROOLISSA

Yhtä lailla tietoisuus omasta sisäisestä maailmasta on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Stressitilanteessa henkinen hyvinvointi on tärkeämpää kuin koskaan ja siksi se kannattaa opetella arjen rutiiniksi jo ennen, kuin stressi iskee. Usko pois, stressissä sinulla ei ole aikaa eikä energiaa keskittyä opettelemaan mielenhallintaa ja meditaatiota, ellet ole aloittanut sitä elämässäsi rauhallisemalla jaksolla!

Stressi on oleellisessa osassa tietoisen ja tiedostamattoman mielen toiminnassa, koska stressin alaisena ollessamme olemme enemmän tiedostamattoman mielen vietävissä. Tiedostamaton mieli taas toimii sinne rakennettujen uskomusten pohjalta, eli mielemme kartan pohjalta.  

Meditaatiolla on todettu olevan elämää pidentävä vaikutus, mutta myös mieliala paranee, immuniteetti vahvistuu, hormonitoiminta tasoittuu, verenpaine laskee ja uni paranee. Stressin hallittavuus paranee. Mielemme ja kehomme eivät aina ole samaa mieltä. Keho voi kokea stressinä myös asiat, jotka mielestämme ovat mukavia. Esimerkiksi isot perhetapahtumat, talonrakennus tai uusi työpaikka – etenkin samaan aikaan – ovat kova stressinaihe, sillä niihin liittyy henkisiä paineita ja ylimääräistä tekemistä.  Myös ikäviä asioita sattuu jokaiselle. Stressinhallintakeinot ja ruokavalio ovat onneksi hyvä apu.  

Ajatuksemme vaikuttavat kaikkeen, mitä teemme ja siksi on tärkeää nähdä ajatukset vain ajatuksina. Ajatukset ovat yksi työvälineistämme tässä maailmassa. Mutta joskus tilanne kääntyy toisinpäin ja ajatukset ottavat täysin ohjat käsiinsä, jolloin jäämme mielen maailmaan liiaksi kiinni. Tällöin läsnäolo hetkessä häiriintyy ja autopilottisuus ottaa vallan. Valmennuksen avulla opit tiedostamaan ajatuksiasi ja huomaamaan ehkä sen, että sinulla on valinnan vapaus siihen, mihin ajatuksiin panostat. Ehkä olet kuullut sanonnan ”ajatukset ovat hyvä renki mutta eivät isäntä”. Ajatusten tiedostamisen kautta voit valita sen, mitä ajattelet. Valmennuksesta saat harjoituksia ja työvälineitä, joiden avulla voit kartoittaa tämänhetkistä henkisen hyvinvoinnin tilaasi ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Konkreettiset vinkin stressinhallintaan

Kun joudut stressaavaan tilanteeseen, joka ei heti poistu, muista hoitaa itseäsi sekä fyysisesti ruokavalion avulla, että henkisesti mielenhallinnalla. Esimerkiksi kun töissä on liikaa tekemistä, tai opiskeluissa on tenttikausi, tarvitaan hyvä ruokavalio ja meditaatiota. Stressaantunut valitsee helposti tuttuja ruokia, makeita herkkuja ja lipsuu vähemmän hyviin vaihtoehtoihin. Päätä tehdä toisin ja hoida itseäsi hellästi, se auttaa kehoa kestämään stressiä huomattavasti paremmin. 

  1. Laadukasta proteiinia. Suosi kanaa, kalaa, palkokasveja, tofua, kvinoaa, pähkinöitä, siemeniä ja avokadoa 
  2. Hyviä rasvoja aivoille ja hermostolle. Käytä kalaöljyä ja ensimmäisessä osassa suositeltuja öljyjä, sekä kylmäpuristettua kookosöljyä 
  3. Paljon antioksidantteja hillitsemään tulehdusta. Suosi marjasmoothieita, jotka ovat helposti sulavia. Laita sekaan tyrnimarjoja tai tyrnirouhetta, siinä on paljon C-vitamiinia. C-vitamiinijauhe on myös tehokasta
  4. Tunnista oman intuitiosi ääni ja anna sen johdattaa itseäsi tilanteissa, joissa olet tullut tien risteykseen riippumatta, onko kyseessä pieni vai suuri asia elämässäsi. Harjoitusten avulla opit löytämään intuitiosi ja käyttämään sitä niin, että pääset eteenpäin elämässäsi.

Yksi tapa hallita stressiä nykymaailmassa on soveltaa keinoja, joita on käytetty muissa kulttuureissa onnistuneesti tuhansia vuosia. Vastapainoksi aktiiviselle elämälle, kiireelle ja stressille tarvitaan avuksi mieli ja läsnäolo, pysähtyminen, ja rentoutuminen. Yksi tehokkaimmista stressinhallintamenetelmistä on säännöllinen meditaatio.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.