Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kosmetiikan syötävät hyvikset: Kaikki vadelmasta + DIY-kasvonaamio

kesäkuu 3, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Vadelman on Suomen yksi herkullisimmista marjoista. Se on myös luontomme antioksidanttirikkain marja. Lisäksi se tekee hyvää suolistolle, sydämelle, puolustuskyvylle, silmien hyvinvoinnille ja iholle. Se auttaa laihdutuksessa ja on hyväksi myös raskaana oleville ja imettäville äideille.

 

Antioksidanttipommi vailla vertaa

Vadelma on monen lähteen mukaan antioksidanttirikkain hedelmä. Se sisältää kymmenkertaisesti antioksidantteja tomaattiin verrattuna, ja jopa 40 prosenttia enemmän kuin toiset supermarjat mustikka ja mansikka. Vadelma sisältää lukuisia antioksidanttiyhdisteitä, jotka yhdessä tekevät vadelmasta erityisen tehokkaan vapaiden happiradikaalien tuhoajan. Tämä auttaa pitämään tuikitärkeitä solukalvoja kaikkialla kehossa hyvässä kunnossa. Vahva antioksidanttipitoisuus tekee vadelmasta myös todellisen anti-aging -marjan.

Vadelman antioksidanttiyhdisteistä ehkä tutkituin on antosyanidit. Näistä kertoo vadelman punainen väri. Antosyanidit ovat erityisen tärkeitä sydämen ja verenkiertojärjestelmän toiminnalle. Ne vähentävät tutkimusten mukaan tulehdusta ja estävät siten muun muassa verisuonten plakkiutumista. Yhdessä vadelman sisältämän kalium kanssa antosyanidit auttavat myös pitämään verenpainetta kurissa. Erään Harvardin yliopistossa toteutetun tutkimuksen mukaan antosyanideja sisältävien marjojen säännöllisen syöminen vähentää nuorten ja keski-ikäisten naisten sydänkohtauksen riskiä jopa 32 prosenttia. Antosyanidit näyttävät omaavan myös antimikrobisia ominaisuuksia, joista on hyötyvä mm. haitallisten bakteerien häätämisessä.

Vadelman sisältämät katekiinit ja erityisesti ellagiinihappo ovat sitä vastoin syöpätutkijoille tuttuja antioksidantteja. Näiden molempien yhdisteiden tiedetään ehkäisevän haitallisten solujen, ja myös kasvainten kasvua. Ellagiinihappo näyttäisi olevan tehokas myös maha-ja suolikanavan epätasapainotilojen hoidossa.

Vadelmassa on myös runsaasti luteiinia, zeaksantaania ja betakarotenoideja, jotka pitävät huolta niin silmien kuin ihonkin hyvinvoinnista. Antioksidanttinen C-vitamiini ei sen sijaan paljon esittelyjä kaipaa. Se on voimakkaan antioksidanttiominaisuutensa ohella yksi tärkeimmistä puolustuskykyä vahvistavista vitamiineista. C-vitamiini on lisäksi erittäin tärkeä ihon hyvinvoinnin ylläpitäjä, sillä C-se osallistuu ihon kimmoisuudesta huolehtivan kollageenin valmistukseen. Vadelman C-vitamiinipitoisuus on huikea – 100 grammaa vadelmia täyttää jopa 54% päivittäisestä C-vitamiinitarpeesta. C-vitamiinipitoisuus tosin laskee marjaa kuumennettaessa sekä pitkän pakastuksen aikana. Vadelmasta kannattaa siksi ottaa täysi ilo irti kesällä, kun niitä saa suoraan puskista.

Kuiturikas vatsan ystävä

Vadelman terveyshyödyt eivät selity ainoastaan antioksidanteilla. Vadelmassa on myös huikeat määrät kuituja. Tämä tekee vadelmasta niin vatsan ja suoliston kuin maksankin ystävän, ja tämän takia niin diabeetikot kuin laihduttajatkin voivat rauhassa nauttia tästä kesäherkusta. Runsaan kuitupitoisuutensa vuoksi vadelman glykeeminen indeksi on vähäinen, eli se ei aiheuta verensokeripiikkejä samaan tapaan kuin vähemmän kuituja sisältävät ruoka-aineet.

Yhdessä runsaan mangaanipitoisuuden kanssa vadelma auttaa myös pitämään aineenvaihduntaa käynnissä, ja juurikin tästä syystä vadelma on erityisesti laihduttajien suosiossa. Aineenvaihduntaa tukevat myös vadelman sisältämät B-vitamiinit ja E-vitamiini sekä magnesium, kalsium, sinkki.

 

Hyödynnä myös lehdet!

Vadelman marjan lisäksi vadelmapensaan lehdet ovat kautta aikojen olleet luontaishoitajien suosiossa. Lehdet rauhoittavat ärtynyttä ja herkistynyttä suolistoa. Lisäksi ne auttavat tasapainottamaan epäsäännöllistä kuukautiskiertoa ja vähentämään runsaita kuukautisia. Vadelman lehdistä tehty tee helpottaa raskaana olevien naisten pahoinvointia, kipuja ja alkuraskauden verenvuotoja sekä helpottaa synnytystä. Vadelmanlehtitee ja tuoreet marjat näyttäisivät myös lisäävään imettävien äitien maidontuotantoa.

Samettinen vattunaamio kirkastaa, kiinteyttää ja silottaa kaikkia ihotyyppejä

Vadelman C-ja B-vitamiinit, kalium, mangaani sekä antioksidantit ja siementen hyvät rasvahapot tekevät ihmeitä iholla. Jugurtin hyvät bakteerit tasapainottavat ihon bakteerikantaa. Tuloksena on kuulas ja tasainen iho, jonka turvotus, sameus ja röpelöisyys ovat tiessään.

Ohje:

1 dl jugurttia

reilu kourallinen vadelmia

Miksaa seos tasaiseksi ja levitä puhdistetulle, kuivalle iholle. Anna vaikuttaa 15 minuuttia, ja huuhtele lämpimällä vedellä. Viimeistele haluamallasi kasvovedellä ja kosteusvoiteella/ihoöljyllä.

 

 

Vadelma-punajuuri detox-smoothie

Vadelman, punajuuren, rucolan, kookosmaidon ja mantelin pyhä liitto tekee hyvää koko keholle. Smoothie rauhoittaa oikkuilevaa suolistoa, tukee maksan detoksifikaatiota ja huolehtii runsaan antioksidanttipitoisuutensa ansiosta myös aivojen hyvinvoinnista. Lisäksi se tuo sopivasti energiaa ilman turhia kaloreita ja sokereita.

pieni punajuuri
kourallinen vadelmia
1-2 taatelia liotettuna
1 reilu rkl mantelitahnaa
1 rkl sokeritonta kaakaojauhetta
vajaa kourallinen rucolaa
1 kookosmaitoa
vettä

Aja aineet tasaiseksi ja nauti!

VADELMAN ANTIOKSIDANTTEJA LÖYDÄT MYÖS NÄISTÄ:

Vadelman siemenöljy sisältää painostaan 83% välttämättömiä rasvahappoja, ja marjoista eniten linoli-, alfa- linoleenihappoja ja öljyhappoja. Sen on todettu mm. rauhoittavan ihoärsytystä ja -sairauksia sekä vahvistavan ihoa korkealla E-vitamiinipitoisuudella. Vatun omega-3 ja omega-6-rasvahappojen on osoitettu vähentävän oksidatiivista stressiä eli solujen hapettumista iholla, ja ehkäisevän ennenaikaista ikääntymistä. Vadelma sisältää myös runsaasti alfa- ja gammatokoferoleja sekä y-tokoferolia ja karotenoideja eli joka muodostaa tehokkaan anti age -vaikutuksen kollageenin tuotannossa.

Madara-Balancing-Toner
Mádara

MÀDARA Balancing Toner – Tasapainottava kasvovesi normaalille ja sekaiholle 200ml

19,90 
Lisää ostoskoriin
Mádara

MÁDARA Beach BB – heleyttävä aurinkosuojavoide SPF15 100ml

24,90 
Lisää ostoskoriin
MÀDARA DEEP MOISTURE FLUID – SYVÄKOSTEUTTAVA EMULSIO NORMAALILLE JA SEKAIHOLLE 50ml
Mádara

MÀDARA Deep Moisture Fluid – Syväkosteuttava emulsio normaalille ja sekaiholle 50ml

29,90 
Lisää ostoskoriin
Mádara

MÁDARA Fake – Itseruskettava voide 150ml

29,90 
Lisää ostoskoriin
Mádara

MÀDARA Plant Stem Cell Age-Protecting Sunscreen SPF30 for face – aurinkosuojavoide kasvoille 40ml

33,55 
Lisää ostoskoriin
Mádara

MÀDARA Plant Stem Cell Antioxidant Sunscreen SPF30 for body – Aurinkosuojavoide vartalolle 100ml

22,00 
Lisää ostoskoriin
Mádara

MÁDARA Weightless Sun – Aurinkosuojaemulsio SPF20 150ml

25,90 
Lisää ostoskoriin
Mossa

MOSSA Facial Oil Vitamin Cocktail – Ihoa uudistava tiiviste 30ml

15,90 
Lisää ostoskoriin
Mossa

MOSSA Juicy Clean Micellar Water – Monitoiminen puhdistusvesi 200ml

12,60 
Lisää ostoskoriin
Mossa

MOSSA Vitamin Cocktail Energy Boost Multi-Use Mask – yövoide/naamio 60ml

18,90 
Lisää ostoskoriin
Mossa

MOSSA Vitamin Cocktail Intense Rehydration Energising Day Cream – Vitamiinipitoinen tehokosteuttaja 50ml

18,50 
Lisää ostoskoriin
Novexpert

NOVEXPERT The Instant Lifting Serum – Kiinteyttävä ja kohottava seerumi 30ml

39,95 
Lisää ostoskoriin
Whamisa

WHAMISA Organic Fruits & Tomato Fermented Hydrogel Mask with lactobacillus – kaikille ihotyypeille 33g

9,90 
Lisää ostoskoriin
Whamisa

WHAMISA Organic Fruits Peeling Finger Mitt – kuorintalaput sekaiholle 7g

3,00 
Lisää ostoskoriin
Whamisa

WHAMISA Organic Fruits Peeling Finger Mitt – kuorintalaput sekaiholle 180g

39,90 
Lisää ostoskoriin

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.