Toimitus / Natural Goods Company

Mitä on puhdas ruokavalio? Nappaa ravintovalmentajan vinkit

toukokuu 25, 2019,
Natural Goods Company

Ravinto on paljon muutakin kuin vain energiaa ja kaloreita tai vatsantäytettä. Saat ravinnosta joka päivä kehoasi rakentavia rakennuspalikoita: aivoille ja hormonitoimintaasi rasvahappoja, elintoimintasi mahdollistavia hivenaineita ja solujasi suojaavia antioksidantteja.

Lisäksi suolistosi miljardit mikrobit syövät samaa ravintoa kuin sinäkin – ei siis ole se ja sama mitä syöt, sillä se vaikuttaa eloosi ja oloosi myös suolistosi asukkien kautta. 

 

Mitä tarkoittaa ”puhtaan ruoan ruokavalio”, ravintovalmentaja Annika Havaste?

”Puhtaan ruuan ruokavalio ei ole varsinainen ”dieetti” tiukkoine sääntöineen. Se on enemmänkin tasapainoista ruokailua, jossa ravinnon laatu korostuu”,  Annika Havaste tiivistää.

”Laadukas ravinto takaa parhaiten tarvittavat ravintoaineet, joita keho käyttää muodostaessaan esimerkiksi uusia soluja, hormoneita, välittäjäaineita ja suojautuessaan sairauksilta. Puhtaan ruuan ruokavalion noudattaminen laskee monen sairauden riskiä, pitää painon itsestään normaalina, estää ruokahimoja ja pitää olon virkeänä ja energisenä”.

”Laadukas ravinto ei sisällä terveyttä heikentäviä ainesosia, kuten teollisia sokereita tai teollisia rasvoja, eikä turhia lisäaineita”. 

Annikan vinkit puhtaaseen ruokavalioon: 

Laadukkaassa ravinnossa on paljon erilaisia ja eri värisiä kasviksia monipuolisesti käytettynä. Erivärisistä kasviksista, marjoista ja hedelmistä saadaan paljon antioksidanttejaKannattaa pyrkiä lähelle kiloa kasvista per päivä – määrä täyttyy helposti.

Laadukas öljy on kylmäpuristettua ja yleensä luomulaatuista. Se on myös säilytetty oikein: pakattu tummaan lasipulloon, säilytetty viileässä ja valolta suojattuna. Monet öljyt eivät täytä näistä jotain tai kaikkia tekijöitä, ja siksi ne voivat olla heikkolaatuisia. Rasva pilaantuu helposti etenkin, jos se sisältää herkkiä Omega-rasvahappoja.

Laita ruokaa enemmän uunissa, kuin paistamalla. Haudutus on hyvä tapa valmistaa ruokaa. Pataruuat valmistuvat itsekseen uunissa. Älä käristä ruokaa pannulla liikaa.

Unohda ON/OFF – pienikin teko on iso askel  

Ruokaremontissa voi tehdä isoja tai pieniä muutoksia, riippuen omasta tilanteesta. Pienetkin muutokset voivat merkitä isoja asioita ruokavalion laadun kannalta. Voit esimerkiksi vaihtaa käyttämäsi ruokaöljyn laadukkaampaan, syödä päivittäisen pähkinäannoksen, syödä enemmän salaatteja, vaihtaa viljan täysjyväiseen, ottaa käyttöön lisäkuituja ja vähentää sokerin syömistä.

Näillä on iso merkitys ruokavaliosi terveellisyyttä ajatellen.

Leave a Reply

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita
Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.