Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Vesi – elämän eliksiiri

toukokuu 10, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Otsikko on ihanan kamala klisee. Mutta niin totta. Tiedetään, että ilman vettä, emme eläisi montaakaan päivää. Tiedämme myös, että maapallomme kärsii jo nyt puhtaan veden puutteesta, ja me olemme pulassa silloin, kun pohjavedet ehtyvät. Vesi on myös yksi terveyden ja hyvinvoinnin edellytyksistä, puhdas sellainen. Myös ihonhoidossa vedellä on tärkeä rooli.

 

Puhdistava, ravitseva vesi

Elimistö tarvitsee vettä. Keskimääräinen veden tarve päivittäin on n. 1,5 -2 litraa, riippuen ihmisen koosta. Pienet lapset tarvitsevat luonnollisesti hiukan vähemmän kuin ronskit miehet. Myös kulutus, niin fyysinen kuin henkinen, lisää veden tarvetta. Sekä rankka fyysinen suoritus kuin tenttiin pänttääminen kuluttavat ja synnyttävät elimistössä päästöjä, jotka pitää ”huuhdella” pois. Kuvaavaa on se, että vaikka juomme vain pari litraa, ruuansulatuskanavan läpi kulkee kaikkiaan noin 9-12 litraa päivittäin.

Kesäkuumalla ja hikoiltaessa veteen on viisasta lisätä hiukan aitoa merisuolaa. (Älä kuitenkaan missään nimessä käytä puhdistettua pöytäsuolaa, sillä siinä natrium ja kaliumin välinen suhde on huono.) Suolavedestä elimistö saa tärkeitä hivenaineita, ja vesi pääsee paremmin soluvälitilasta solun sisään, sinne missä sitä tarvitaan. Suolan kaverina ja maun parantajana suolavedessä toimii sitruuna. Näistä kahdesta saa hyvän ja elimistöä erinomaisesti kosteuttavan kesäjuoman. Suolan lisääminen kivennäisvesiin lisää myös niiden emäksisyyttä, ja kosteuttaa elimistöä tavallista kivennäisvettä paremmin. Elimistöä voi toki kosteuttaa myös elektrolyyttejä sisältävillä, veteen sekoitettavilla juomajauheilla. Näitä suositellaan erityisesti silloin, kun ripulin tai oksentelun seurauksena elimistö alkaa kuivua. Elektrolyyttiliuoksista kannattaa valita mahdollisimman puhtaat ja lisäaineettomat vaihtoehdot.

Vettä tarvitsee koko keho, mutta erityisesti munuainen. Jos munuainen ei saa vettä riittävästi, se ei toimi, eikä kuona pääse poistumaan elimistöstä. Jotta kuonan poistuminen taataan, elimistö pystyy ottamaan vettä paksusuolesta silloin, kun sitä ei saada riittävästi juomavetenä. Veden ottaminen paksusuolesta lisää ummetusta, sillä veden poistuessa ruokamassa on liian tiivistä liikkumaan paksusuolessa eteenpäin kohti peräsuolta. Lisäksi tämä saattaa lisätä myös elimistön myrkkykuormaa, sillä veden mukana paksusuolessa olevat myrkyt päätyvät takaisin verenkiertoon ja maksan käsiteltäväksi, eivätkä poistu elimistöstä, kuten niiden pitäisi.

Liian vähäisestä juomisesta johtuva kehon turvotus liittyykin useimmiten juuri munuaisten vointiin. Se ei saa riittävästi nestettä, eikä siten pysty poistamaan kuona-aineita. Tämä lisää myös maksan rasitusta, sillä se joutuu käsittelemään samoja ”myrkkyjä” moneen kertaan. Tällöin nesteytys täytyy aloittaa vähitellen, pieninä kulauksina pitkin päivää.

Kehon kuivuus voi johtua osittain myös siitä, että se tottuu vedettömyyteen, ja janorefleksi alkaa kuihtua. Janorefleksi tosin palaa parin viikon lempeällä vesikuurilla, ja munuaisetkin reagoivat nopeasti lisääntyvään vesimäärään.

Vesi tekee hyvää myös iholle. Kun ihosoluilla on riittävästi vettä, iho näyttää kimmoisalta ja kosteutetulta. Kuiva keho ja laiska munuainen sen sijaan saavat ihon näyttämään harmaalta ja elottomalta.

 

Rauhaa ja turvallisuutta

Vesi ei tee hyvää ainoastaan fyysiselle keholle. Ajattelepa vuoristopurojen solinaa tai järvien kesäistä liplatusta. Huomaatko huokaisevasi syvään? Veden äänet ja jo vesi-elementin ajattelu saa mielen rauhoittumaan. Ei ole sattumaa, että monessa keskenään hyvin erilaisessa traditiossa vedellä on rauhoittava ja jopa pyhä asema. Veden äänen kuuntelun tiedetään rauhoittavan sydämen sykettä ja aktivoivan supertärkeää, parasympaattista hermostoa ohjaavaa vagus-hermoa. Myös veden liikkeiden ja aaltojen katseleminen saa monella aikaan täysin saman efektin. Tämä taas on kokonaisvaltaisesti kehoa korjaavaa, parantavaa ja tasapainottavaa.

Veden sanotaankin olevan ihmiselle kuin ihmiselle erityinen elementti. Elämämme yhdeksän ensimmäistä kuukautta vietämme veden ympäröimänä. Kehomme suurimmalla tuntoelimellä, iholla, tunnemme veden kosketuksen aivan ensimmäiseksi, ennen syntymäämme. On siten luonnollista, että vesi luo meille turvallisuuden tunnetta, se tuo meille alitajuisesti mieleen ajan, jolloin olimme äidin masussa, turvassa kaikelta pahalta ja vääryydeltä.

Vettä käytetään tästä syystä hyväksi myös monissa terapioissa. Itse uskon, että myös aamu- ja iltasuihkuilla on puhdistautumista laajemmalti ylettyvä vaikutus. Ne rauhoittavat, virkistävät, luovat turvallisuutta muuten ailahtelevaan arkeen. Nämä ovat arjen tärkeitä yksityiskohtia, joita tulisi kunnioittaa. Meistä ihan jokaisen. Alakuloiselle ja masentuneelle päivittäinen suihku voi olla vahvasti voimaannuttava kokemus, jota häneltä ei saisi riistää. Toisaalta moni teini kaipaa yksinoloa nimenomaan suihkussa, puhumattakaan ruuhkavuosissa kiitävistä vanhemmista. Yksinelävälle vanhukselle veden kosketus voi olla ainoa, päivittäinen ihokontakti.

Millaista ja milloin?

Kaikki vesi ei valitettavasti tänä päivänä enää ole samanarvoista. Puhdas vesi on etuoikeus, josta tulisi olla päivittäin kiitollinen. Vesi imee itseensä niin lääkejäämiä kuin ympäristömyrkkyjäkin. Kesällä iso ongelma on muovipullot. Niistä saattaa auringonvalon seurauksena liueta haitallisia yhdisteitä veteen. Suosi siten lasisia juomapulloja, tai pidä muovipullot visusti varjossa. Älä myöskään käytä samaa muovipulloa kovin pitkään.

Vaikka veden juonti on supertärkeää, vältä kuitenkin juomasta aterioiden yhteydessä. Vesi laimentaa ruuansulatusnesteitä ja siten heikentää tärkeiden mikro- ja makroravintoaineiden imeytymistä. Vedenjuonti kannattaa ajoittaa aterioiden väliin, pitkin päivää. Useimmiten pienet kulaukset kosteuttavat kehoa paremmin kuin harvakseltaan nautitut suuret vesimäärät.

Iholle parasta vettä on puhtaiden järvien ja jokien vesi. Siinä on huomattavasti vähemmän kalkkia kuin suihkujen ja raanojen puhdistetussa vedessä. Usein tämän huomaa mökkilomilla, jolloin ihoa ei tarvitse samaan tapaan rasvata. Kotioloissa ja suihkun jälkeen iho on hyvä rasvata silloin, kun se on vielä suihkuttelusta kostea. Tällöin iholla oleva kosteus saadaan ”sidottua”, eikä mitään mene hukkaan.

Leave a Reply

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita
Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.