Toimitus / Natural Goods Company

Älä anna ihotyyppisi huijata sinua

huhtikuu 30, 2019,
Natural Goods Company

Periaatteessa perusihotyyppejä on vain kolme: normaali, kuiva ja öljyrasvainen. Muut ihotyypit, kuten sekaiho ja kuivarasvainen iho, ovat iholla esiintyviä epätasapainotiloja. IHO-valmennuksesta löydät täsmävinkit juuri sinun oman ihotyyppisi tai tilapäisen epätasapainotilan hoitoon. 

 

Älä ylianalysoi ihoasi

Ihotyypin analysoimisessa täytyy pitää maltti mielessä ja ottaa huomioon pidempiaikainen kokonaiskuva. Ihotyyppi tulkitaan usein virheellisesti. Esimerkiksi iho ei ole välttämättä kuiva pelkästään sen perusteella, että ihoa kiristää.

Normaali iho on sileä ja kuulas. Normaalillakin iholla voi esiintyä kuitenkin hetkellisiä epätasapainotiloja. Nämä voivat saada alkunsa kuukautiskierrosta, stressistä tai epäsopivasta ravinnosta. Talvella ja keväällä on tyypillistä, että normaalilla iholla voi esiintyä pintakuivuutta. Hetkellinen kuivuus ei tee ihotyypistä kuitenkaan kuivaa eikä parit näpyt silloin tällöin tee vielä ihosta sekaihoa tai rasvaista ihoa. 

Aikana, jolloin kaikki pyrkivät erottumaan joukosta, oman ihon tunnustaminen normaaliksi on suorastaan harvinaisuus. Tästä on todisteena se, miten moni normaali-ihoinen tulkitsee ihonsa herkäksi tai öljyiseksi, unohtaen kokonaan, että myös normaali iho reagoi esimerkiksi talvisin pintakuivumisella ja kesäisin öljyisyydellä. Epäpuhtauksia saattaa muodostua. Huokoset voivat erottua.

Normaalista ihosta kannattaa kuitenkin olla kiitollinen, sillä se on useammin huolettomampi ja helpompi hoitaa kuin muut ihotyypit, vaikka esimerkiksi vuodenajat ja elämäntavat täytyykin ottaa huomioon. Normaalikin iho voi kuitenkin olla epätasapainossa, ja monet virheelliset ihotyyppianalyysit juontavatkin juurensa juuri tästä. Epätasapainoon ei vaikuta vain vääränlaiset tuotteet tai tuotteiden käyttämättömyys. Ihon hyvinvointi on kokonaisvaltaista hyvinvointia – liikunta kirkastaa ja kiinteyttää ihoa, oikeanlainen ravinto ehkäisee epäpuhtauksien muodostumista, kunnon unet kadottavat väsymyksen merkit kasvoilta paremmin kuin mikään valokynä tai CC-voide, ja stressitön, rauhallinen mieli suorastaan säteilee poskipäiltä.  

KUIVA, KUIVA-RASVAINEN, SEKAIHO, ÖLJYINEN?

Yleensä melkoisen iho-ongelmien noidankehän aiheuttaa yhtäaikainen pintakuivuus ja epäpuhtaudet. Tyypillisesti tällöin ylireagoidaan ja aletaan hoitaa vain epäpuhtauksia. Valitaan liian peseviä, puhdistavia ja entisestään kuivattavia tuotteita. Sen sijaan, että ongelmasta pääsisi eroon, se saattaa vain pahentua – pintakuivuus lisääntyä, ihon suoja entisestään huonontua ja epäpuhtaudet villiintyä.

Kuivalle iholle paras lääke on, yllätys yllätys, kosteutus. Talvella on ehdottomasti käytettävä kunnon suojavoidetta ja kosteuttavilla naamioilla voi hemmotella itseään jopa kahdesti viikossa ympäri vuoden. Kuivan ihotyypin omaava voi siis hyvällä omallatunnolla käyttää kuukausittaisesta kauneusbudjetistaan suuren lohkon kauneushoitoihin ja itsensä hemmotteluun. Mikään ei pilaa kaunista, hehkeää oloa niinkuin hilseilevä, kiristelevä iho.

Kuivarasvainen on nimensä mukaisesti pinnasta kuiva ja kiristävä ja alta rasvainen. Ihoa kiristää helposti puhdistuksen jälkeen, mutta päivän aikana iho kiiltää melko runsaasti. Huokoset erottuvat joko selkeästi tai melko selkeästi ja iho voi olla rakenteeltaan paksuhko, mutta ei kuitenkaan aina. Ihon pinta saattaa hilseillä ja iho voi olla hieman herkkä. Kuivarasvaisella iholla esiintyy tukkeumia, mustapäitä ja mahdollisesti myös miliumeja eli luufinnejä. Kuivarasvainen iho kertoo kehon sisäisestä epätasapainotilasta, joka linkittyy yleensä vahvasti suoliston kuntoon ja elintapoihin. Ihon kunto voi myös huonontua ylihoitamalla sitä liian pesevillä ja puhdistavilla tuotteilla – joskus kuivarasvainen iho onkin itse aiheutettu epätasapainotila. 

Sekaihon hoito voi olla haastavaa, koska ihon kunto voi vaihdella tavallista enemmän. Iho voi reagoida epäpuhtauksilla herkästi ruokavalioon, stressiin ja kuukautiskiertoon. Myös sekaiho voi olla merkki kehon sisäisestä epätasapainosta, joka linkittyy erittäin usein suoliston kuntoon ja elämäntapoihin. Tilanteen normalisoiminen voi viedä pitkään, joten hoidossa on tärkeää olla kärsivällinen ja pitkäjänteinen.

Öljyrasvaisen ihon kanssa riittää puuhaa. Kuorintaa saa harjoittaa tiheämpään tahtiin kesät talvet kuin muiden ihotyyppien kohdalla, ja puhdistaa saa ahkerasti kaikenlaisilla tuotteilla öljyistä maitoihin. Öljyrasvaisen ihon hieno puoli on se, että se on yleisimmin melko paksua ja sietää siis kovia pakkasia paremmin, kuin esimerkiksi kuiva ihotyyppi. Rasvainen iho on kuitenkin epämiellyttävä silloin, kun haluaisi meikin pysyvän iholla kesähelteellä mutta näkee sen päivästä toiseen pakkeloituvan ihohuokosiin. Iholle kuivuva savinaamio voi auttaa mattapintaisen tekstuurin luomisessa.

Älä kuitenkaan panikoi – opit varmasti tunnistamaan verkkovalmennuksen avulla oman ihotyyppisi, kunhan vain olet maltillinen.

 Muista myös nämä

Sen lisäksi, että tarkastelet ihossasi sen rakennetta, paksuutta, kosteustasapainoa ja mahdollisia ongelmia, katso itseäsi joka aamu peilistä ja havainnoi, kuinka hyvinvoivalta kasvosi tänä aamuna näyttävät? Tarkastele etenkin silmiä ja silmänympärysihoa.  

  • Onko silmien valkuainen valkoinen vai samea, punoittava tai kellertävä?  
  • Onko silmien sisäpinta punoittava?  
  • Onko ylä- tai alaluomilla turvotusta tai onko silmien alla pussit?  
  • Onko silmissä kirkas olo vai tuntuuko siltä kuin olisi roska silmissä?  

Jos huomaat jotain näistä merkeistä, kertoo se siitä, että kehossa on epätasapainotila ja silloin on syytä etsiä ongelmien aiheuttaja ja korjata se. Yleensä tämä tarkoittaa muutoksia kaikilla osa-alueilla: ravinnossa, levossa, liikunnassa ja henkisessä hyvinvoinnissa. Ayurvedassa aman eli kuona-aineiden kertymisen ehkäiseminen kehotyypille sopivalla ruokavaliolla on olennainen osa terveyden hoitamista. Kuona-aineita kertyy kehoomme esim. ympäristöstä tai stressaavista elämäntilanteista, joissa keho toimii säästöliekillä. Verkkovalmennuksessa ayurveda-jaksossa opit yksilöllisesti, kuinka kuona-aineet vaikuttavat hyvinvointiisi ja miksi on tärkeää puhdistaa keho niistä säännöllisesti.  

Ihonhoito onkin hyvä aloittaa elämäntapojen tarkastamisesta ja niiden korjaamisesta, jonka jälkeen oman ihotyypin selvittäminen on yksinkertaisempaa. Samalla tulet tehneeksi myös muita hyviä valintoja. 

Iho-ongelmien hoidossa tulee aina muistaa kaksi tärkeää seikkaa:

1) hoito pitää olla kokonaisvaltaista. Ei riitä, että ihoa hoidetaan vain ulkoisesti, vaan hoito pitää tapahtua myös ruokavaliolla, säännöllisellä vuorokausirytmillä, riittävällä unella ja levolla, sopivalla määrällä sykettä nostavaa ja palauttavaa liikuntaa sekä henkisellä hyvinvoinnilla ja stressikuormituksen vähentämisellä.  

2)  hoito kestää usein pitkään, sillä taustalla olevat syyt ovat monien asioiden summa, jotka kehittyvät pitkän ajan kuluessa ennen varsinaiseksi sairaudeksi tai ongelmaksi puhkeamistaan.  

Ulkoinen hoito on vain yksi osa ihonhoitoa. Yhtä paljon ihon kuntoon vaikuttavat suoliston hyvinvointi ja bakteerikanta, henkinen hyvinvointi ja stressi sekä fyysinen kunto ja liikkuminen. Liikkumisessa on on tärkeää treenata lihaskuntoa ja kestävyyttä, mutta yhtä tärkeää on palauttava liikkuminen, joka aktivoi rauhoittavaa parasympaattista hermostoa, jolla puolestaan on erittäin tärkeä rooli ihon kunnossa ja iho-ongelmien hoidossa.

Kukaan meistä ei yleensä selviä paranemisprosessista yksin ilman apua. Siksi on tärkeää, että eri osa-alueiden ammattilaiset tukevat parantumisessa ja itsellä on mahdollisimman paljon työkaluja prosessiin. Iho-ongelmien parantamista voi kutsua prosessiksi, josta tulee parhaimmillaan antoista ja mielenkiintoinen tutkimusmatka omaan kehoon ja mieleen.

Apuja iho-ongelmiin löydät kokonaisvaltaisesta Re-Start -hyvinvointivalmennuksestamme, joka keskittyy ihoo, kehon ja mieleen, ravinnon tärkeyttä unohtamatta. Tuloksellinen ihonhoito vaatii sukelluksen pintaa syvemmälle. Jotta voi ymmärtää oireiden syyt, on ymmärrettävä kokonaisuus. Pelkkää pinnallista ihoa hoitaessa tulokset ovat harvoin pysyviä. Tähän tarpeeseen kehitimme Re-Start -verkkovalmennuksen, jolla lisäät kokonaisvaltaista ymmärrystä hyvinvoinnista ja saat käytännön vinkkejä parempaan oloon. Valmennuksen kuutta osa-aluetta luotsaavat huippuasiantuntijat.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.